Mineral haberleri sayfasında Mineral hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 8600 Mineral haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İçerdiği su oranının oldukça yüksek, kalorisininse düşük olması kabağı benim için önemli kılan sebeplerden... Tokluk hissinin uzamasına yardımcı; kan basıncını dengeliyor, yüksek tansiyonu düşürmeye katkısı oluyor. Ama biliyorum, vitamin ve mineral açısından da çok zengin bu sebzeyi aranızda sevmeyenler var. Sizi kabakla barıştıracak tariflerimi mutlaka deneyin, fikriniz değişecektir...
#KabakBiri yaz aylarında veya spor sırasında terle kaybettiğimiz minerallerin yerine konması için oldukça faydalı, diğeri doygunluk hissimizi arttırıyor. Karpuzlu, ananaslı, zencefilli, şeftalili, vanilyalı... Maden suyu ve sodayla yapabileceğiniz, leziz içecek tariflerime buyurun.
#Maden SuyuDemir eksikliğinin yol açtığı sorunlarla baş etmenin en temel yöntemlerinden birisi de beslenmenizde demir bakımından zengin olan gıdaları tüketmekten geçer. Demir, kanda bulunan oksijeni vücuda taşımakla görevli olduğu için vücut için en vazgeçilmez minerallerden birisidir. Demir eksikliğine iyi gelen besinler ve yiyecekler nelerdir sizler için derledik.
#Demir EksikliğiKavılca unu, kavılca buğdayının ruşeym ve kepeği ile birlikte bir bütün olarak öğütülmesi ile elde edilen bir undur. Ülkemizde yetiştiriciliği hala devam eden ve genetiği korunmuş olan son iki buğday türünden birisidir. Kavılca unu nedir, nerede yetişir sizler için derledik.
#Kavılca UnuMineral; vücuda alınmış olan besinlerin yakılması sonucu vücutta geriye kalan inorganik maddelerdir. İnsan vücudu mineralleri kendiliğinden üretememektedir. Minerallerin insan vücudunda birçok görevleri vardır. Vücudun mineral oranını karşılayabilmesi için meyve ve bazı yiyeceklerin tüketilmesi gerekmektedir. İnsan vücudu sağlıklı kalabilmesi için minerallere ihtiyaç duymaktadır. Sizin için minerallerin neler olduğunu ve görevlerinin detaylarını derledik.
#MineralPandemi vitamin ve mineraller açısından bir milattı. Hayatlarımızın vazgeçilmez bir parçası oldular. Ancak her şey gibi onlar da bilinçli kullanıldığında sağlığımıza fayda sağlar. Yanlış kullanıldığında telafisi zor, çok ciddi zararlara yol açarlar... Püf noktaların üzerinden geçelim.
#VitaminÜlkemiz çapında maden suyu ile soda genel olarak karıştırılmaktadır. Bununla beraber birbirlerinin yerine tüketilmektedir. Fakat maden suyu ile sodanın farkları bulunmaktadır. Maden suyunun içeriğinde bulunan mineral, sodaya göre daha fazladır. Peki, hamilelikte maden suyu içmek zararlı mı ve mide bulantısına iyi gelir mi? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Maden SuyuPandemi döneminde bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen, takviye gıda ve vitaminlere bel bağladı. Bu ürünler benzincilerde bile satılmaya başladı. Ancak uzmanlar uyarıyor: “Takviye edici gıdalar, vitaminler, mineraller açısından ülkemiz adeta bir çöplüğe döndü. Bu ürünlerin fazlası ölümcül hasarlara neden olabilir. Her vücudun ihtiyacı farklıdır. Doktora danışmadan sakın almayın!”
#GazetehaberleriSağlıklı beslenen kişilerde genellikle vitamin ve mineral eksikliğinin pek gözlenmediğini ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdal Baysal, sağlıksız beslenenlerde ise metabolizma için gerekli maddelerin eksiklikleriyle beraber değişik şikâyetler ortaya çıkabileceğini söyledi.
#SağlıkYağından tanelerine kadar birçok şekilde faydalandığımız mısır, zengin içeriği ile hem iyi bir besin kaynağı hem de kimi hastalıklara karşı önleyici bir etkiye sahip. Diyetisyen Yasemin Uysal Ünsal, mısırın faydalarını ve tüketiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#MısırBeslenme uzmanları, aşurenin içeriğindeki baklagiller, tam tahıllar, sert kabuklu yemişler ve meyveler sayesinde birçok kronik hastalığa karşı koruma sağladığını, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve "kalp dostu" olduğunu belirtiyor.
#SağlıkSevgili lezzetsever dostlarım; Bu hafta size “soğan sever misiniz?” sorusuyla geldim. Soğanla mesafeli olan, soğanı seven fakat diri tüketemeyen, hatta kıyma köftesine efsane bir alternatif arayanları tek bir tarifte buluşturmak istiyorum; kırmızı soğan köftesi. Minimal malzemelerle maksimum lezzet sunan soğan köftesi, iddia ediyorum ki size kaç adet yediğinizi unutturacak.
#Kırmızı SoğanGüneşin UV ışınları dalga boylarına göre isimlendirilir ve başlıca UV ışınları türleri UVA, UVB ve UVC'dir. UVA ışınları en uzun dalga boyuna sahiptir, bunu UVB ve UVC takip eder. Daha kısa UV ışınları atmosferin ozon tabakası tarafından emilir, dolayısıyla UV radyasyonu vücudunuza ulaştığında çoğu UVA ve bir kısmı da UVB formunda olur. UVB ışınları cildinizin yalnızca dış katmanlarına nüfuz eder, ancak UVA ışınları daha uzun dalga boyları nedeniyle daha derin katmanlara nüfuz eder. UVB ışınları yüzeysel iltihaplanma ve hasara (güneş yanığı gibi) neden olurken, UVA ışınları daha derin hasara neden olabilir ve hücresel değişiklik riskinizi artırabilir.
#Güneş KremiSüper gıdaya en yakın besin olarak gösterilen keten tohumu, faydaları saymakla bitmeyen bitkilerin başında geliyor. Son yıllarda özellikle keten tohumundan yapılan yüz maskesi tarifleri influencer’ların güzellik formüllerinde sıkça kullanılıyor. En çok merak edilen konu ise bu maskelerin işe yarayıp yaramadığı…
#Süheyla BuyrukcuSevilerek tüketilen, soğuk ve sıcak günlerde içi ısıtan, çok pratik Hazırladık. Pestil, bildiğiniz gibi meyvelerin ezilme ve kaynatma aşamalarından sonra elde edilen özlerinden yapılan bir yiyecek. Aslında tam olarak nedir biliyor musunuz? Geleneksel atıştırmalık. Bu atıştırmalıkları da lezzetine doyulmaz bir tatlıya çeviren pestil Yemesi eğlenceli, tadı enfes ve besin değeri yüksek bir atıştırmalık bulmakta zorlanıyorsanız, henüz pestil ile tanışmamışsınız demektir. Farklı meyvelerle hazırlanabilen pestiller, Anadolu’nun birçok yöresinde halen yoğun olarak yapılmaktadır. Meyvelerin lezzetini ve besleyici özelliklerini taşıyan pestillerin kâğıt gibi ince yapısı, yemek alışkanlıklarınıza yenilik katacaktır. Peki, evde pestil nasıl yapılır, nasıl kurutulur? İşte ev yapımı erik pestili, karpuz pestili ve daha pek çok pestil tarifi...
#PestilYıllardır uzmanlar hep meyve ve sebzenin önemli olduğunu, her öğünümüzde tabağın yarısının rengarenk sebzelerle doldurmamız gerektiğini söylüyor ancak çoğu insan bu hedeflere yaklaşamıyor. Yirmi yıldır dünyanın dört bir yanında uzun yaşayan insanların beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarını inceleyen bir ‘Mavi Bölge’ uzmanı, daha uzun ve sağlıklı bir yaşam için protein açısından zengin iki besine öncelik verilmesi gerektiğini söylüyor.
#KurubaklagilYaz sıcaklarında sahillerde ve deniz kenarında iyi beslenmek için önerilerime dikkat ederek vücudunuzu serin ve enerji seviyenizi oldukça yüksek tutabilirsiniz. Unutmayalım; dengeli bir beslenme planı ve yeterli sıvı tüketimi sıcak havalarda sağlığımızı korumanın asıl anahtarı…
#YazKurban Bayramı boyunca et ağırlıklı olarak beslenmenin ardından 'Bayram sonrası beslenme nasıl olmalı?' sorusu sağlıklı beslenme açısından büyük önem taşıyor. HÜRRİYET ve LEZİZZ bu süreçte dengeli ve düzenli beslenmenin metabolizmayı toparlamaya yardımcı olacağının önemine Şef Rüzgar SÜNBÜL dikkat çekti.
#Bayram Sonrası BeslenmeHarvard Üniversitesi’nde işlenmiş gıdalar uzmanı olan Dr. W. Taylor Kimberly, aşırı işlenmiş gıdaları daha detaylı inceledikten ve bunların beyni nasıl etkilediğini gördükten sonra kendi beslenme biçimini de değiştirdi. Dr. Kimberly, Business Insider’a daha sağlıklı bir beyin ve bağırsak için yapılabilecek 3 basit değişikliği anlattı.
#Bağırsak SağlığıTanınmış sporculardan müzisyenlere birçok ünlü isme destek veriyor. Kendi yaşlanma sürecini durdurmak için de önlem üstüne önlem alıyor. Ünlülerin performans uzmanı, sağlıklı ve uzun ömürlü olmak için kullandığı takviyeleri anlattı...
#Gıda TakviyeleriVitamin, mineral, posa, protein kaynağı olan kuruyemişler ve tohumlar adeta birer sağlık kaynağı. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, kalp sağlığından kansere, cilt güzelliğinden nörolojik bozukluklara kadar birçok alanda bu besinler çok etkili. Diyetisyen Betül Serttaş konu hakkında bilgiler verdi. İşte vücudumuza faydaları kanıtlanmış kuruyemişler…
#KuruyemişHepimiz uzun ve sağlıklı yaşam için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Son yıllarda bu uğurda takviye gıda çılgınlığı yaşanıyor ve bilinçsizce kullanımı oldukça arttı. Sırf çevremizde birileri kullanıyor, birilierine iyi gelmiş diye kalitesine bakmadan bu takviyeleri kullanıyoruz. Peki bilinçsiz takviye kullanımı neden zararlı? Eczacı Burcu Çengel Karabulut ile konuştuk.
#Takviye GıdaBayram ziyaretlerinde “Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır” atasözünden yola çıkılarak misafirlere özenle pişirilen, kahvenin yanında genellikle ‘tatlı yiyelim tatlı konuşalım’ diyerek de şekerli ikramlıklar sunarız.Peki bayramda neden Türk kahvesinin yanında hep şeker ikram ediyoruz? Kahvemizi yudumlarken şeker yerine geçebilecek başka daha sağlıklı alternatifler neler olabilir? İşte bu soruların yanıtı bu haftaki bayram özel yazımızda. Herkese şimdiden sağlıklı ve mutlu bayramlar dileğiyle...
#Yelda BaşaranHepimiz uzun ve sağlıklı yaşamanın derdindeyiz. Bunun için beslenme alışkanlıklarımızı değiştiriyor, egzersizi hayatımıza katıyor ve gıda takviyeleri kullanıyoruz. En büyük isteğimiz yaş alırken hep eskisi gibi hatta daha sağlıklı olabilmek. Her geçen yıl takviye kullanımı çılgınca artıyor, bazen kulaktan dolma bilgilerle, bilinçsizce ve kalitesine bakmadan bu takviyeleri kullanıyoruz. Peki bilinçsiz takviye kullanımı neden zararlı? Eczacı Burcu Çengel Karabulut ile konuştuk.
#Gıda TakviyesiGeçen hafta yazarımız Vedat Milor’un sosyal medyada paylaştığı videoyla ateşlenen ‘Kahvaltı gerekli bir öğün mü’ tartışmasını masaya yatırdık. Kahvaltı sözcüğünün kültürümüze girişini, bugün ettiğimiz klasik kahvaltının ne zaman başlayıp şekillendiğini ve en sağlıklısının, doğrusunun ne olduğunu işin uzmanlarına sorduk; çeşitli ulusların alışkanlıklarına baktık.
#Kahvaltı