Sait Faik Hikâye Armağanı sahibi Melisa Kesmez’in yeni kitabı ‘Küçük Yuvarlak Taşlar’, birbirine bağlı üç öyküden oluşan bir novella. Üç kişilik ailenin bireyleri, kendi merceğinden aynı olaylara bakıyor ve ipin ne zaman koptuğunu, çekirdek ailenin ne zaman dağıldığını sorguluyor. Kahramanlarının yaşamlarını ayrıntılarla oya gibi işleyerek anlatan; aşklar, ilişkiler, ayrılık, yalnızlık, aile ve en önemlisi annelik ve babalık üzerine etkileyici bir kitap.
Thomas Bernhard’ın öfkeli, müzikli ve edebi sesinden haz alan, bu hazzın peşini kolay kolay bırakmaz. Fatih Özgüven’in yetkin çevirisiyle yayımlanan ve üç oyunun yer aldığı ‘Oyunlar I’, yazarın yabancısı olmadığımız dünyasına çağırıyor okuru.
Prof. Mesut Uyar’ın yayına hazırladığı ‘Binbaşı Abdürrauf’un Harp Günlükleri’, Osmanlı’nın yıkılış günlerine dair aydınlatıcı ve hayli düşündürücü ipuçları sunuyor.
Angolalı yazar Jose Eduardo Agualusa’nın ‘Yaşayanlar ve Diğerleri’ adlı romanı, anakaradan uzak Mozambik Adası’nda izole olan bir grup yazar ve şairin kendiyle ve karakterleriyle yüzleşmesinin olağanüstü hikâyesi. Kelimelerin mucizevi gücünü okuyucuya sunuyor.
Jessie Chaffee imzalı ‘Hayaller İçindeki Floransa’nın kahramanı Hannah, bedeniyle ve kimliğiyle olan savaşını kazanmak için Boston’dan Floransa’ya geliyor. Yeme bozukluğundan mustarip Hannah, kendine çıkış yolu ararken siz de kendinizi onun en iyi arkadaşı gibi hissediyorsunuz. Labirentin kapısı aslında tam da karşınızda...
Carl Seelig ile Robert Walser’ın yürüyüşlerinden doğan notlar, 20 yıla yayılmış dostluğun zevkle örülmüş hali. Edebiyatın doğasında gerçekleşmiş, eşsiz bir yürüyüş kitabı ‘Robert Walser ile Yürüyüşlerimiz’.
Ömür Kurt’un metni ve Serkan Yolcu’nun özgün tasarımıyla şekillenen ‘Doğa Defteri’ tıpkı doğa gibi rengârenk ve sürprizlerle dolu.
‘Felsefi Tartışma Çevreleri: Berlin-İstanbul’, Nicolai Hartmann ve Takiyettin Mengüşoğlu’nun belli bir felsefi problem etrafındaki felsefi tartışma oturumlarının tutanaklarından, notlarından oluşuyor. Bu notları, derleyip tercüme ederek kitap haline Yusuf Örnek getirmiş. Kitabın Mengüşoğlu’nun Almanya’daki öğrencilik yıllarına ışık tutuyor olması heyecan verici. Zira yetişme yılları, bir filozofun özel hayatı gibidir.
Nesibe Çakır imzalı ‘Pergamon’un Kayıp Hazinesi’nde tarihin kurguyla dansını deneyimlerken, aynı zamanda gizemli bir hazinenin de peşine düşeceksiniz. Zeki, becerikli, gözü kara bir genç kız olan Arete eşliğinde, antik diyarlarda heyecanlı bir macera bu...
Neşe Cehiz, ‘Buradan Manzara Harika’da okuru uzun bir yolculuğa davet ediyor. Siz de dönüp bakın kendi manzaranıza, oradan nasıl görünüyorsunuz?
Amerikalı polisiye-gerilim yazarları Tess Gerritsen ile Gary Braver’ın birlikte yazdığı ‘Beni Seç’, yasak bir ilişki ve ölümcül sonuçlarıyla ilgili tanıdık bir hikâyeyi gözler önüne seriyor. Sadece ‘Me Too’ hareketinin önemi ve geçerliliği değil, aynı zamanda hareketin sonrası hakkında da düşünmeye zorluyor.
Hilary Leichter Türkçeye çevrilen ilk romanı ‘Geçici’de hayatını ‘geçici’ işler üzerine kurmaya çalışan ve bu sırada girmediği işkolu kalmayan genç bir kadının yaşamını anlatıyor. Yeni dünyanın karamsarlığını mizahi bir dille ele alan roman, bir kapitalizm eleştirisi...
‘Wittgenstein ile Konuşmalar’, filozof Oets Kolk Bouwsma’nın, Wittgenstein ile gerçekleştirdiği felsefi konuşma ve günü gününe tuttuğu notlardan oluşuyor. Bouwsma, bir öğrenci gibi dinlemiş onu: “Nadastaydım ve Wittgenstein üzerime bir tohum gibi düştü.”
Sözü alınca, İstanbul’un söyleyecekleri bitmez. Öyle çok masalı, öyle çok kahramanı var ki bu kentin, kitaplar yetmez... Yakın tarihin arkeoloğu Gökhan Akçura yine yaptığı ince kazılarda bulduklarını kâh hüzünlü kâh eğlenceli bir dille aktarıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul'da yeni açılan Atatürk Kültür Merkezi için haykel yarışması düzenliyor. Jürisinde Celaleddin Çelik, Günseli Kato, Hüsamettin Koçan, Murat Tabanlıoğlu, Osman Dinç, Seçkin Pirim ve Şakir Gökçebağ gibi alanlarının yetkin isimlerinden oluşan jürinin, birinciliğe layık gördüğü sanatçı 150.000, ikinci ise 100 bin TL para ödülü kazanacak. Son başvuru tarihi 25 Temmuz 2022.
Düğünlerde gelin ve damada takılan ilginç hediyeler zaman zaman haberlere konu olur.
Avustralyalı yazar Christina Stead, İkinci Dünya Savaşı sonrası İsviçre’deki küçük bir otelde, ülkelerinden koparılmış konukların huzursuz hayatlarını ortaya koyuyor. Kahramanlar değişen bir dünyada sonraki yaşamlarını kurmak için hayatta kalmaya çalışıyor.
Bugünkü şiirimizin otağ direği Haydar Ergülen ilk şiir kitabı ‘Karşılığını Bulamamış Sorular’la kendi yürüyüşünün ilk kişilik adımını taşır. Ergülen, bir şiir ufku da çizer hem kendisine hem de bir ‘arınma dönemi’nin başlaması sayılacak 1980’li yıllar şiirine. Şairin ilk kitabı, 40’ıncı yıl özel baskısıyla elimizde şimdi.