Mısır gevreklerinden meyveli yoğurtlara kadar çocukların favorisi olan birçok yiyecek sağlıksız içeriklere sahip. Doktorlar, özellikle beş tanesinden kesinlikle uzak durulması gerektiğini söylüyor. Yüksek şeker içeriği, uzun katkı maddeleri listesi ya da sağlıksız yağlar nedeniyle olsun, işte beslenme uzmanları ve doktorların çocukların asla yememesi gerektiğine inandıkları beş yiyecek
Market sepetine attığınız gıdaları ne kadar bilinçli bir şekilde alıyorsunuz. Marketten aldığınız bazı gıdaların tehlikelerinden haberdar mısınız?
Bazı insanlar için kilo verme çabası, sürekli bir mücadele gerektiriyor. Ancak bilim insanları, yeni keşfedilen bir ‘şişmanlık geninin’ bu duruma sebep olabileceğini ortaya koydu.
Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesi ve tıbbi imkanların artmasıyla yaşam süresi uzadığından yaşlılık dönemini fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak sağlıklı ve dinç geçirmek şüphesiz büyük önem taşıyor. Kimileri bu amaçla sağlıklı yaşam tarzı benimseyip kişisel ve çevresel olumsuz etkenleri olabildiğince azaltmaya çalışırken, kimileri ise internetten ve sosyal medyadan gördüklerini doktora danışmadan bilinçsizce uygulama yoluna gidebiliyor.
Bursa’da, 5 yaşındaki Erdal Gazioğlu, gribal enfeksiyon sonrası gelişen zatürre nedeniyle yaşamını yitirdi. Bu acı olay, zatürrenin tehlikesini bir kez daha gündeme getirdi. Uzmanlar, üst solunum enfeksiyonlarının zatürre ile karıştırılmasının, hastalığın ciddiyetinin göz ardı edilmesine neden olduğunu vurguluyor. Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu ise dünya genelinde her yıl yaklaşık 450 milyon kişinin zatürreye yakalandığını ve ülkemizde ise son bir aydır sayının arttığını belirtiyor. Peki zatürrede ölüme bile neden olan bu artışı nasıl yorumlamak gerekiyor? Belirtileri neler ve aşı ne kadar etkili?
Geçtiğimiz hafta, mayıs sonu ve haziran başında beklenen sıcak havalar hâkimken, dün akşam saatlerinde ani bir soğuma yaşandı ve yurt genelinde yağışlı hava etkisini göstermeye başladı. Peki, havanın birden serinlemesine neden olan faktörler neler? Soğuk hava dalgası ne zaman sona erecek ve bayramda bizleri nasıl bir hava bekliyor?
Bir koroya girmek, koro dinlemek çoktandır hobi olmaktan çıktı. Bu kalabalık toplulukların coşkulu konserleri, birlikte üretmenin verdiği haz Türkiye’de koro müziğine olan ilgiyi arttırdı. Chromas, Boğaziçi Caz Korosu, İstanbul Avrupa Korosu ve daha birçok topluluk müzikseveri salonlara çekiyor.
‘Acı Portakal’ kuşakların farklılıklarını, ‘Doğa Yürüyüşleri’ kadın, doğa ve yazarlık arasındaki ilişkileri odağına alıyor. Bu hafta iki sürükleyici roman önerimiz de var.
Bu ilkbahar en ‘yanlış’ı seçmek için yarışıyoruz! Moda otoritelerinin ‘wrong jacket theory’ yani yanlış ceket teorisi olarak adlandırdığı yeni akımda kural basit: Ceketiniz ne kadar uyumsuzsa, o kadar şıksınız!
6 Şubat depremleri 11 ilin altını üstüne getirdi. Bir anda milyonlarca insan ihtiyaç sahibi durumuna geçti. İlk andan itibaren bölgeye yardımlar yağdı. Yardım çoktu ama kaynaklarla ihtiyaç sahipleri özellikle ilk günlerde doğru şekilde bir araya gelemedi. Peki, bunu yapmak çok mu zor? Kolay değil elbette ama imkânsız da değil. İnsani yardım ve tedarik zincirleri konusunda çalışan Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burcu Balçık dijital imkânları ve yardım lojistiği ilkelerini kullanarak neler yapabileceğimizi anlattı.
Sosyal girişimler Bongo Art Project ve Hadi İşaret, Ankara Resim ve Heykel Müzesi’ndeki 50 eseri işaret diline çevirdi. Amaç, müzeleri engelliler için erişilebilir hale getirmek. Müze Sanat Sözlüğü de 10 Mayıs’ta sosyal medyada erişime açılacak.
Yeteneği, güzelliği ve samimi haliyle son dönemde adını Türkiye’nin en iyi oyuncuları arasına yazdırdı. Farklı işleri denemekten çekinmiyor, her defasında adeta kendisine meydan okuyor. Pınar Deniz’le buluşuyoruz; bu hafta vizyona giren ‘Karanlık Gece’yi, ‘Yargı’yı, yeni projelerini, Kaan Yıldırım’la olan ilişkisini ve bilinmeyenlerini konuşuyoruz… “Oh be, kendim oldum diyebilmek harika bir his” diyen Pınar Deniz: “Ben de insanım ya, dilim sürçebilir, heyecandan doğru cümleler kuramayabilirim. Varsın sonucunda linç yiyelim, n’apalım...”
Öğrencilik yıllarında rehberlik de yapan tarihçi-yazarımız Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın son kitabı ‘Gel Dünyayı Keşfedelim-Gezgin Bir Tarihçinin Seyahat Defteri’ çıktı. İlber Ortaylı mevcut ekonomik şartlarda da seyahat etmenin mümkün olduğunu söylüyor: “Zaten tayyareyle giderek, lüks otelde kalarak öğrenilmez bir memleket.”
Etkileyici tarihi binalarda hizmet veren üç ayrı restoranda üç farklı gastronomi deneyimi yaşamak için Floransa’dayız. İlhamını Michelangelo’nun eserlerinden alan La Loggia ilk durağımız. Ardından şehrin göbeğindeki ikonik yapılardan birinde hizmet veren Four Seasons Hotel Firenze’deki Il Palagio’ya geçiyoruz. Son durağımızsa tarih kokan ambiyansıyla sizi hemen etkisi altına alan Locale Firenze.
Yazın kavurucu sıcaklıkları yerini sonbaharın serin ve huzur dolu havasına bıraktı. Bisiklet tutkunlarının heyecanla beklediği ‘yılın pedallamaya en uygun zamanı’ geldi! Şimdi, efil efil esen rüzgâr eşliğinde uzun yollar kat etmek ve sonbaharın büyüleyici renklerini bisiklet üzerinde keşfetmek için ideal bir dönem. Bisikletli gezginlerden hem yurtiçi hem yurtdışından öneriler, yeni başlayacaklar için de önemli tavsiyeler aldık…
Yazın, kışın özlemini duyduğumuz sebzeleri kuruttuk; ramazan onları lezzetlendirerek pişirmeye en uygun zaman. "Hızlı ve lezzetli yemekler için çok uygun olan kuru sebzelerle neler yapılabilir" diye şef Doğa Çiftçi'ye sorduk, birbirinden özenli reçetelerini bizimle paylaştı.
Geleneklerimizde, mutfak kültürümüzde bir ürünün sapını, kökünü ayrı ayrı değerlendirip kullanmak var. Atıksız mutfak üzerine uzman, aşçı Özge Şahin yemek pişirirken gıda israfının önüne geçebilmemiz için ipuçları verdi, kendi mutfak sırlarını paylaştı.
Ortak özellikleri aileden gelen köftecilik hikâyeleri ve oto sanayiden aldıkları ilham... Köfte ve yeşillikleri masaya seriyor, çatal-bıçak kullanmayı da önermiyorlar. Hızlı bir iş arası öğünü olarak ortaya çıkan bu konsepti ‘sanayi dışına’ çıkaranlarla konuştuk.
Kırklareli'nde tarımsal analiz ve ölçümler yapay zeka teknolojisi sayesinde daha hızlı yapılacak
Google, neredeyse dokuz yaşına gelmiş olan sanal asistanını emekliye ayırıyor.
Son haftalarda robotlar ve yapay zekânın modern yaşamın merkezine nasıl yerleşebileceğini konuştuk. Şimdi bir adım ötesine geçip bilgisayarın insan beynine dönüştüğü bir geleceği tahayyül edeceğiz. Aklınıza cyborg’lar ve transhümanizm gelebilir fakat onlar başka bir teknolojinin konusu. ‘Sentetik biyolojik zekâ’ysa yeni gelişen bir teknobilim alanı; nöronları hafıza ve işlemci yerine kullanarak bilgisayar çiplerine üstün marifetler kazandırmayı hedefliyor.
Güneşin içimizi ısıtmaya başladığı ilkbahar aylarını yaşadığımız bu günlerde renk paletleri de değişmeye başladı.
Moda haftalarına katılan ikonların tarzlarından ilham alarak sezonda dolabımıza ekleyebileceklerimize göz atalım! Ekose desen, mavi tonları ve süet sıkça karşımıza çıkacak. Bu parçaları neyle ve nasıl bir araya getireceğimize dair ipuçlarımız da var.
Adıyaman’da yatağında hareketsiz olarak bulunan 14 aylık Ronya Erva S. kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
Diyarbakır'da ilkokul öğretmeni Bayram Kaya, nefes borusuna şeker kaçan öğrenciyi Heimlich manevrası ile kurtardı. O anlar, güvenlik kamerasına yansıdı.