Metaverse’te bugün yaşanan gelişmeler alternatif evrenin geleceğine ışık tutuyor. Anlaşılan o ki; metaverse’te kazançlı yatırımlar yapabilir, meslek sahibi olabiliriz. Ama yakın gelecekte bağımsız bir metaverse ekonomisi olası görünmüyor.
#Umut Fırat EroğluGeçen hafta Google’ın sohbet botu LaMDA’nın adeta ‘canlanması’, ‘duygularını ifade etmesi’ gündemi epey meşgul etti. Bot üzerinde çalışan mühendislerden Blake Lemoine bu iddialarıyla hızlı bir ün kazanırken yapay zekâyla ilgili büyük bir tartışma konusunu yeniden alevlendirmiş oldu: Yapay zekânın bilinçlenmesine hazır mıyız?
#Umut Fırat Eroğluİyi bir akıllı telefon, hızlı internet artık pek çoğumuz için temel ihtiyaç sayılıyor. Dünya bir yandan teknolojiyle dönerken öte taraftan da teknolojiye erişimi veya kullanma yetisi olmayan bireylerle diğerleri arasındaki uçurum büyüyor. Artık fatura ödemekten sağlık randevularına pek çok kamu hizmetini ve finansal işlemi teknolojiyle hallettiğimiz düşünülürse açılan uçurumun ‘öteki’lerin hayatını daha da zorlaştırdığı görülüyor.
#Umut Fırat EroğluTikTok’ta bir şarkı viral olduysa Instagram’da, Twitter’da, her yerde viral oluyor. Ancak madalyonun bir de öteki yüzü var. Birçok müzisyen ‘TikTok için içerik üretme’ baskısı altında. Kafa karıştıran sorulardan biriyse şu: “Şarkı viral olduğu için mi çok dinleniyor, yoksa iyi şarkı olduğu için mi viral oluyor?”
#TiktokGeçen hafta kripto piyasasında yaşanan fırtına dünya çapında yaklaşık 200 bin yatırımcıyı etkiledi. Aralarında ömürlük birikimlerinden olanların, evlerini kaybedenlerin, hayatı yıkılanların sayısı epeyce fazla... Peki, ne oldu da gelecek vaat eden kripto para piyasası bir anda çöktü?
#Umut Fırat EroğluSon yıllarda öne çıkan sentetik veri kavramı, gerçek dünya ve kişiler nezdinde karşılığı olmayan, yapay olarak üretilmiş veri anlamına geliyor. Danışmanlık kurumu Gartner’ın yapay zekâ biriminden Erick Brethenoux, 2024 itibariyle dünyadaki tüm yapay zekâ verilerinin yüzde 60’ının sentetik olacağını öngörüyor.
#Umut Fırat Eroğluİnternet hızının yıllar ilerledikçe artması teknoloji çağının rutinlerinden... Eskiden .jpeg uzantılı bir fotoğrafın yüklenmesini sabırla beklerken şimdi bir çırpıda cebimize inen 4K filmleri hayal edemezdik. Yakında devreye girmesi beklenen 5G ile çok daha yüksek hızları göreceğiz. Ancak asıl devrim ‘kuantum interneti’yle gelecek.
#Umut Fırat EroğluTesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk’ın iki hafta önce Twitter’ın büyük hissedarı olmasıyla başlayan hikâye, geçen günlerde Twitter’ı toptan satın alma talebiyle yeni bir faza geçti. Kafasına koyduğu işleri başarmasıyla tanınan Musk’ın her durumda kendisinin ve Twitter’ın imaj değerini arttırdığı kesin.
#Umut Fırat EroğluGeçenlerde DNA’nın tamamen çözüldüğünü okurken bir an dejavu yaşadığımı sandım. 20 yıl önce de aynı müjdeyi almamış mıydık? Ancak uzmanlar artık elimizde kusursuz bir deşifre olduğunu söylüyor. Yani kanser dahil birçok hastalığı tedavi etmeye daha yakınız.
#Umut Fırat EroğluUzun zaman önce, Dünya’dan çok çok uzak bir gezegende acaba yaşam başlamış olabilir mi? NASA, bu soruya yanıt bulma yolunda önemli bir kilometre taşına ulaşıldığını müjdeledi. Son bulgularla birlikte dış uzayda keşfedilen gezegen sayısı 5 bine ulaştı, hatta geçti!
#Umut Fırat EroğluUkrayna’daki savaş devam ederken fosil yakıtların dünyaya verdiği zarar daha fazla gözümüze çarpıyor. Bir yandan karbon emisyonları ve yaydıkları ısıyla iklimin dengesini hızla bozan, diğer yandan hükümetleri birbirine düşürüp savaşlara neden olan fosil yakıtlar dünyayı günbegün yaşanması zor hale getiriyor.
#Umut Fırat EroğluKoronavirüs hayatımızdan çok şey alıp götürdü, nice kayıplara neden oldu. Ancak çevrimiçi dünyamıza o kadar çok yenilik getirdi ki bardağın dolu tarafını görmemek de elde değil. Sosyal mesafe zorunluluğu sayesinde artık çok daha dijital, bağlantılı ve entegre bir çevrimiçi hayat yaşıyoruz. Virüs teknolojiyi çok hızlandırdı. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.
#Umut Fırat EroğluBiliminsanlarına göre Dünya’nın tıpkı üzerinde yaşayan bireyler gibi bir zekâsı ve bilinci var. Hatta ‘bütünün toplamı parçalarından fazla eder’ fikrine göre içimizdeki en zeki o! Görüş üzerine biraz düşününce gezegene yaptığımız her tür tahribatın bir canlıya eziyet etmekten farksız olduğunu anlayabiliriz.
#Umut Fırat EroğluSon günlerde sıkça telaffuz edilen yeni bir terim var: Web 3.0. Web3 de deniyor. Tıpkı metaverse gibi daha çok karşımıza çıkacak. Dijital ajansların ve girişimcilerin kısa sürede diline dolanacağından da hiç şüphe etmiyorum. Öyleyse gelin; Web3 nedir, ne değildir, basitçe anlatayım...
#Web3Biliminsanlarımızın dünya çapındaki başarılarına önemli bir tane daha eklendi. Üstelik bu seferki hem teknolojik yaşamı hem de Türkiye’nin ekonomisini olumlu etkileyebilecek türden. Dr. Onur Ergen, QUEEN projesiyle pil teknolojisini değiştirerek anlık şarj edilebilmelerini hedefliyor. Ergen “Türkiye’nin odağı pil teknolojisi dalgasını nasıl yakalayacağı olmalı. Bu dalgada yeni teknolojiyi yakalamış şirketler gelecekte söz sahibi olabilecekler” diyor.
#PilMetaverse âlemi hızlı gelişiyor. Facebook ve Microsoft’un yanı sıra Nike ve Gucci gibi markaların metaverse’teki projeleri için personel almaya başladığı haberi bu hafta gündemdeydi. Sektörler arasında ABD’nin süpermarket zinciri Walmart’tan tutun Fortnite üzerinden metaverse’e giren Ferrari’ye kadar geniş bir yelpaze açılırken yepyeni ‘meta meslekler’ ortaya çıkmaya başlayacak. Gerçek dünyayı dijitale yansıtacak fütüristik iş sahalarını keşfedelim.
#MetaverseYapay zekânın insan zekâsına yaklaşabilmesi için ‘kara maddenin’ yani sosyal etkileşimin şart olduğu belirtiliyor. Ancak sosyal etkileşim söz konusu olduğunda insana yetişemeyeceği de bir gerçek. Öyleyse yapay zekâya karşı hayatta kalma mücadelemizde ne kadar sosyal ve birlik halindeysek o kadar varız!
#Yapay ZekâMetaverse’te bugün yaşanan gelişmeler alternatif evrenin geleceğine ışık tutuyor. Anlaşılan o ki; metaverse’te kazançlı yatırımlar yapabilir, meslek sahibi olabiliriz. Ama yakın gelecekte bağımsız bir metaverse ekonomisi olası görünmüyor.
#Umut Fırat EroğluGeçen hafta Google’ın sohbet botu LaMDA’nın adeta ‘canlanması’, ‘duygularını ifade etmesi’ gündemi epey meşgul etti. Bot üzerinde çalışan mühendislerden Blake Lemoine bu iddialarıyla hızlı bir ün kazanırken yapay zekâyla ilgili büyük bir tartışma konusunu yeniden alevlendirmiş oldu: Yapay zekânın bilinçlenmesine hazır mıyız?
#Umut Fırat Eroğluİyi bir akıllı telefon, hızlı internet artık pek çoğumuz için temel ihtiyaç sayılıyor. Dünya bir yandan teknolojiyle dönerken öte taraftan da teknolojiye erişimi veya kullanma yetisi olmayan bireylerle diğerleri arasındaki uçurum büyüyor. Artık fatura ödemekten sağlık randevularına pek çok kamu hizmetini ve finansal işlemi teknolojiyle hallettiğimiz düşünülürse açılan uçurumun ‘öteki’lerin hayatını daha da zorlaştırdığı görülüyor.
#Umut Fırat EroğluBabalar Günü bu sene 19 Haziran’a denk geliyor. Hediye işini son dakikaya bırakmak istemiyor ama ne alacağınıza da karar veremiyorsanız yazarlarımızın önerilerine bir göz atın. Her yere taşıyabileceği katlanabilir bir tavla, en sevdiği filmden oyuncak figür, favori müzik grubunun tişörtünü alabilirsiniz. Yelkenle tanışma eğitimi, oyun kulübü üyeliği gibi deneyimler hediye edebilir ya da organik lezzetler sunan bir restoranda yemeğe çıkarabilirsiniz.
#Babalar GünüToplantılar, e-postalar, bildirimler, faturalar, trafikte geçen saatler, evin, ailenin sorumlulukları… Günümüz insanı için dinlenmek, eğlenmek dahi ‘yapılacaklar listesine’ yazılan, planlanan, takip edilen bir ‘iş’ haline dönüşüyor. Hayatın akışı hem bedenen hem de zihnen yorgun hissetmemize neden olurken dört gözle beklediğimiz tatiller bile bazen yeterince dinlenmemizi sağlamıyor. Son zamanlarda kafayı dinlemek isteyenlerse farklı bir yönteme başvuruyor: Her şeyden kopup inzivaya çekilmek! Sessizlik inzivası, dolunay inzivası, beslenme inzivası, Vipassana meditasyonu... Bu trendin izini sürdük, uzmanlarla konuştuk.
#Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Serhat TunçTikTok’ta bir şarkı viral olduysa Instagram’da, Twitter’da, her yerde viral oluyor. Ancak madalyonun bir de öteki yüzü var. Birçok müzisyen ‘TikTok için içerik üretme’ baskısı altında. Kafa karıştıran sorulardan biriyse şu: “Şarkı viral olduğu için mi çok dinleniyor, yoksa iyi şarkı olduğu için mi viral oluyor?”
#Tiktok