Türkiye, 63 ülkeden bin 750 öğrencinin katıldığı Uluslararası Regeneron ISEF Bilim ve Mühendislik Yarışmasında ödüllerle döndü. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sosyal medya hesabından, “Dünyanın en büyük bilim ve mühendislik yarışması RegeneronISEF’te 6 öğrencimiz büyük ödül, 4 öğrencimiz ise özel ödül kazandı” ifadelerini kullandı.
#ÖdülEge Üniversitesi'nde görevli öğretim üyesi Dr. Ademi Fahri Pirhan'ın keşfettiği endemik bitki türü 'Allium İzmirense Pirhan', bilim dünyasına tanıtıldı. 'İzmir Soğanı' olarak adlandırılan ve Tire ilçesinde bulunan türün ülke ekonomisine fayda sağlayabileceğini belirten Pirhan, "Soğanlı bitkiler, tarımsal anlamda kullanılırsa ekonomik fayda sağlayabilir. Aynı zamanda bu bitki, içerik itibarıyla tıp ve ilaç sanayinde kullanılabilir" dedi.
#İzmir SoğanıBoğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Öncü ve ekibi yapay zekaya sahip, aşırı koşullara dayanıklı, gelişmiş bir uçan keşif robotu üretti. Aracın ileri uçuş testleri ise bu ay başladı.
#Boğaziçi ÜniversitesiUzun yıllar boyunca ALS hastalığıyla mücadele eden ünlü İngiliz bilim insanı Stephen Hawking'in uyarılarını dikkate almayan bir grup bilim insanı evrendeki en büyük gizemlerden birini çözmek için harekete geçti.
#Stephan HawkingKadir Has Üniversitesi tarafından, üniversitenin kurucusu ve hayırsever iş insanı merhum Kadir Has’ın ismini yaşatmak amacıyla her yıl verilen Kadir Has Ödülleri, 22 Mart’ta düzenlenen bir törenle sahiplerine takdim edildi. 17. Kadir Has Ödülleri’nde Enfeksiyon Hastalıkları ve İmmünoloji alanında büyük başarılara imza atan ve bu alandaki araştırmalara katkı sağlayan bilim insanlarımıza “Üstün Başarı” ve “Gelecek Vadeden Bilim İnsanı” ödülleri verildi.
#Kadir Has ÜniversitesiKoç Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hakan Ürey ve Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Afsun Şahin, Avrupa İnovasyon Konseyi (EIC) tarafından verilen “EIC Geçiş” desteğini almaya hak kazandı. 2 milyon avroluk destek fonu, Prof. Dr. Hakan Ürey ve Prof. Dr. Afsun Şahin’in birlikte yürüttüğü “Katarakt Ameliyatları Öncesi Kullanım İçin Holografik Görme Testi Cihazı Geliştirilmesi” projesi kapsamında verildi. Holografik görme testi cihazı, katarakt hastaları ve gözü sağlam olup da gözlük kullanmak istemeyen 50 yaş üzeri kişiler için önem taşıyor. Hastalar, cihaz sayesinde ameliyat sonrası nasıl göreceklerini önceden deneyimleyerek, uygun lensi seçmenin yanı sıra ameliyat kararını da daha rahat alabilecek.
#Koç ÜniversitesiKoronavirüs ile mücadele devam ederken İngiltere'de oldukça ilginç bir çalışmaya imza atıldı. Gönüllü olan 34 kişiye Kovid-19 bulaştırıldı. Aşısız olan gönüllüleri inceleyen ekip evde edilen bulguların daha iyi tedavi ve yeni aşıların geliştirilmesinde önemli bir rol oynayacağı görüşünde.
#KoronavirüsBilim insanları kadınlarda dört farklı kanser türünü tespit etmek için tek test geliştiriyor. Söz konusu test ile uzmanlar, rutin yayma testinden alınan hücreleri kullanarak yumurtalık, meme, rahim ve rahim ağzı kanseri geliştirme riskini tahmin edebilecekler.
#Kanserİsviçre'de yapılan bir araştırma Dünya'nın iç kısmının beklenenden daha hızlı bir şekilde soğuğu sonucuna ulaştı. Söz konusu sonuçlara göre, gezegenimiz Merkür ve Mars gibi daha önce düşünülenden çok daha hızlı bir şekilde inaktif hale gelecek.
#Dünyaİlk görüşte aşktı… Dinlediği bir konuşma sonrası ömrünü onlara adamaya karar verdi… Bugün kendi tanımıyla ‘harcıalem’ yağ hücreleri üzerine yaptığı çalışmalarla hem bilim dünyasına katkı sunuyor hem de bizi gururlandırıyor. Harvard Üniversitesi öğretim üyesi ve Sabri Ülker Metabolik Araştırma Merkezi’nin direktörü Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil ile bugünlere nasıl geldiğinin hikâyesini dinledik, önerilerini aldık.
#Prof. Dr. Gökhan HotamışlıgilSancaktepe’de sokak başında arkadaşları ile oynamak için karşı yola geçen 4 yaşındaki küçük çocuğun üzerinden cip geçti. Üzerinden geçen cipin altından şans eseri yara almadan çıkan çocuk panik içerisinde arkadaşlarının yanına gitti. Cipin üstünden geçtiği çocuğun şans eseri kurtuluşu güvenlik kamerasına yansıdı.
#KazaMaymun çiçeği (monkeypox), genellikle sadece Afrika kıtasında görülen bir hastalık ancak son günlerde Avrupa’da görülen vaka artışı ve virüsün ABD’ye de sıçraması dünyada korku yarattı. Uzamanlar ise bildiğimizden daha fazla vaka olabileceği konusunda kaygılı…
#Maymun ÇiçeğiKKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Yunanistan Başbakanı Konstantin Miçotakis’in önceki gün Amerikan Kongresi’nde yaptığı konuşmada, Kıbrıs’ta Türkiye’yi suçlama gayreti içine girdiğine dikkat çekerek, “Türk işgalinden bahsediyor, işgal varsa o da Yunanistan’ın işgalidir, birçok kez Kıbrıs’ı işgal etmeye çalıştı” dedi.
#Ersin Tatar