Bilim haberleri sayfasında Bilim hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 100824 Bilim haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
ABD'de klonlanan kara ayaklı gelincik Antonio, nesli tükenmekte olan türler için tarihi bir adım atarak üç yavru dünyaya getirdi. Bu doğum, türlerin korunmasına yönelik bilimsel çalışmalar açısından önemli bir dönüm noktası olarak değerlendirildi.
#KlonUyumanın ve rüya görmenin temel ihtiyaçlar arasında yemek yemekten bile önce geldiğini biliyor muydunuz? Gün boyu sayısız girdiyi işleyen beynin harcadığı enerjiyi yeniden kazanabilmesi sağlıklı bir uykuya bağlı. REMSpace, önceki hafta tarihte ilk kez teknoloji aracılığıyla iki insanın rüyada iletişim kurmasını sağladı. Peki, bu ne işe yarayacak?
#UykuSon evre pankreas kanseri teşhisiyle sadece 6 ay ömrü kaldığını öğrenen 56 yaşındaki Larry Boyer, deneysel bir tedavi ile bu zorlu mücadelede galip geldi. Kanserli hücreleri dondurarak tedavi eden yöntem sayesinde, Boyer’in tümörleri büyük ölçüde küçüldü ve kanser belirtileri kayboldu. Boyer, tedavi sürecini tamamladıktan iki yıl sonra hayatta kalmanın verdiği şansın farkında olduğunu belirtti.
#Larry BoyerBiliminsanları Dünya’nın geleceği konusunda oldukça karamsar. Bir yanda ABD’de yaşanan görülmemiş büyüklükteki kasırgalar, bir yanda iklim değişiklikleri, hızla artan insan nüfusu ve tüketim... Önümüzdeki 10 yıl Dünya’nın geleceği açısından çok önemli. Önlem alınmazsa kimi toplumsal çöküşler yaşanabilir.
#Umut Fırat EroğluBilim insanlarına göre 80 bin yıl sonra ilk kez çıplak gözle görülebilecek olan C/2023 A3 kuyruklu yıldız, Türkiye’de gökyüzünde görülmeye başlandı. Kastamonu’da kuyruklu yıldızı görüntüleyen Astrofotoğrafçı Murat Helvacıoğlu, geçen yıl keşfedilen ve yaklaşık 80 bin yılda bir yörüngesi olan kuyruklu yıldızı görmenin kendisini heyecanlandırdığını kaydetti.
#BilimPandemi döneminde yeni vakaları takip eden ve haritalayan ilk internet sitesi... Rusya, Ukrayna’yı işgal edince mültecilere evlerini açmak isteyenleri organize eden bir site... Adını dünyaya duyuran genç Avi Schiffmann yeni bir girişimle karşımızda...
#Umut Fırat EroğluDünya'nın pek çok noktasında "Perseid meteor yağmuru" hayran bırakan manzaraları beraberinde getirdi. İzmir'in Bergama ilçesinde UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Bergama Akropolü'nde "Perseid meteor yağmuru" gözlemlendi.
#MeteorMilli İstihbarat Teşkilatı (MİT), resmi internet sitesinden örnek kriptoloji sorularının cevaplarını yayınladı. Şifre bilimi olan kriptoloji, özel matematiksel yöntemler kullanarak, haberleşmenin güvenli hale getirilmesini sağlıyor.
#Milli İstihbarat TeşkilatıOlimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali’nin 9’uncusu, Antalya’daki Olimpos Antik Kenti’nde düzenlenecek. Türkiye'nin dört bir yanından astronomi ve uzay bilimleri tutkunlarını ağırlayacak olan festivalde katılımcılar, teleskoplarla gezegenleri ve galaksileri gözlemleme ve bilim insanlarının gökyüzü hakkındaki söyleşilerine katılma fırsatı yakalayacak.
#AntalyaOsmanlı ve Balkan tarihi üzerine hazırladığı eserlerle dünya çapında saygınlığı olan ve "Tarihçilerin Kutbu" olarak nitelendirilen Prof. Dr. Halil İnalcık, vefatının sekizinci yılında anılıyor. Yayımlanmış yüzlerce makalesi ve onlarca kitabı bulunan, tarih alanındaki çalışmalarıyla dünya çapında tanınırlığa ulaşan ve "Tarihçilerin Kutbu" olarak anılan İnalcık, 25 Temmuz 2016'da Ankara'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
#Halil İnalcıkDünya dışı bilinçli ve zeki varlıklar geçmişte küçük zümrelerin ilgi alanındayken şimdilerde herkesin öğrenmek istediği bir fenomene dönüşüyor. Öyle ki ABD’de 5 Kasım’da gerçekleşecek seçimler öncesinde ‘UFO’lar artık açıklansın’ mottosu yine gündemde.
#Umut Fırat EroğluBilim dünyasının parlayan yıldızlarından fizik mühendisi Doç. Dr. Canan Dağdeviren ilham konuşması yapmak için İstanbul’da öğrencilerle bir araya geldi. Konuşmasında “Aydınlık için karanlık da gerekli” diyen Dağdeviren, gençlere engellerle karşılaştıklarında pes etmek yerine daha çok motive olmalarını tavsiye ediyor.
#Canan DağdevirenTürkiye'nin ikinci Astronotu Tuva Cihangir Atasever uzay yolculuğunu tamamladı, yeryüzüne döndü. Mikro yer çekiminde deneyler gerçekleştiren Tuva Atasever, Türk Uzay Programı için kritik bir dönemecin geçilmesini sağladı. Atasever'in ailesi yaşadıkları heyecanı, duygu ve düşüncelerini anlattı.
#Tuva Cihangir AtaseverAlaska’da bir balinaya ilk “Merhaba”mızı dedikten sonra prestijli bilim ve teknoloji okulu MIT’den araştırmacılar balinaların seslerinin içindeki örüntüleri, tekrarları ve melodik vurguları makine öğrenimiyle tespit etti. Bu, günün birinde onlarla iletişim kurabileceğimiz anlamına gelebilir.
#Umut Fırat Erdoğluİnsanların uzun yaşamasına, mutlu olmasına veya hormonlarının düzenli çalışmasına katkı sağlayan bakteriler üzerine araştırmalar yapan Ali Rıza Akın bilim dünyasında ‘bakterilere fısıldayan adam’ olarak biliniyor. Mikrobiyota alanında çalışan sayılı biliminsanından biri olan Akın, bakteri çeşitliliğinin önemini hatırlatıyor: “Bağırsaklarımızda çeşitlilik istiyoruz ama makarnanın üzerinde, iskenderde, mantıda, cacıkta her gün yoğurt yiyoruz. Bu da bağırsaklarımızdaki bakterilerin çeşitliliğini azaltıyor.”
#Hazan Aköz IşıkBaba-kız doğa yürüyüşü sırasında keşfettikleri kemiklerin önemli olabileceğini düşünmüşlerdi ama bu kadarını muhtemelen onlar bile beklemiyordu. Peki Ruby Reynolds'ın henüz 11 yaşındayken imza attığı keşfin arka planı ve önemi ne? İşte cevabı...
#BilimMEB BİLSEM sınav giriş belgesi için araştırmalar hız kazandı. MEB tarafından düzenlenen 2024-2025 BİLSEM sınav ve başvuru tarihleri merak konusu oldu. Özel yetenekli öğrencilerin katıldığı, Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) takvimi doğrultusunda ön değerlendirme randevuları 25 Kasım - 6 Aralık 2024 tarihleri arasında yapıldı. Şimdi ise gözler BİLSEM sınav yerleri duyurusuna çevrildi. Peki, e-okul bilsem giriş belgesi nasıl alınır? BİLSEM giriş yerleri açıklandı mı, bilsem sınav yerleri nereden bakılır? Bilsem sınavı ne zaman 2025? bilsem.meb.gov.tr öğrenci girişi ile e-okul bilsem giriş belgesi alma ekranı...
#BİLSEMAstraZeneca Türkiye, akciğer kanseri ve kronik solunum yolu hastalıklarının erken teşhisi ve yönetimi konusunda farkındalık yaratmak, bilimsel araştırmaları desteklemek ve yenilikçi çözümler geliştirmek amacıyla “Akciğer Sağlığı İnisiyatifi”ni hayata geçirdi. İnisiyatifin web sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden akciğer sağlığı hakkında en güncel bilimsel veriler ve bilgilere erişim sağlanacak.
#Sponsorlu İçerikABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından yürütülen bir çalışma, dünyaca ünlü bilim kurgu dizisinde gerçekleştirilen deneylerin daha önce yapıldığını ortaya koydu. Soğuk Savaş döneminde casusluk için yapılan ABD deneyleri, reenkarnasyonun gerçek olabileceğini öne sürdü.
#ABDGüzel kokuyu çoğumuz seviyoruz. Çamaşırlarımızı güzel kokan deterjanlar ve yumuşatıcılarla yıkıyoruz, evimizi çeşit çeşit kokulu temizlik ürünleri ile pırıl pırıl yapıyoruz, başımızdan aşağı parfümleri boca ediyoruz ama bu güzel kokular uğruna sağlığımızı tehlikeye atıyoruz. Çünkü yapılan araştırma sonuçları kokular hakkında alarm veriyor. Bilim insanları, kokularda kullanılan kimyasal maddelerin insülin direnci ve kardiyovasküler hastalıklar da dahil olmak üzere çok sayıda olumsuz etkisi olduğunu söylüyor.
#Endokrin Bozucu Kimyasallar11 Aralık 2004’te kurulan İstanbul Modern, 20. yaşını kutluyor. Kuruluşundan bugüne kadar 10 milyon ziyaretçiyi ağırlayan, 1 milyonu aşkın çocuk ve genci ücretsiz sanat eğitimleriyle buluşturan İstanbul Modern, 20. yılını rekor ziyaretçi sayıları ve prestijli ödüllerle tamamlıyor.
#İstanbul ModernAK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, “Amerika Birleşik Devletleri ve Çin arasındaki ticaret ve teknoloji savaşları, uluslararası ticaret kurallarını altüst eden koruma önlemleri ve ek vergiler, tüm dünyadaki üretim maliyetlerini ve dış ticaret süreçlerini doğrudan olumsuz etkilemektedir” dedi.
#AK PartiSağlık Bilimleri Üniversitesi ve Yunus Emre Enstitüsü arasında iş birliği protokolü imzalandı. Böylece üniversite, Türkçe eğitim verdiği yurt dışı birimlerinde Enstitünün dil eğitim ve öğretmen kaynağından yararlanabilecek. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, “Protokol, Türkçenin küresel bir dil olarak öne çıkması sürecine ve Türk yükseköğretiminin uluslararasılaşma hedefine somut katkılar sunacak” dedi.
#Sağlık Bilimleri Üniversitesi19 senedir çalıştığım bir konu siber zorbalık. Hatta Türkiye’de bu konuyu ilk çalışan iki akademisyenden biriyim. 2012 yılında UNICEF’in Türkiye toplantısında üst düzey devlet erkânının olduğu bir toplantıda da dönemin içişleri bakanının gözlerine bakarak “Bu mesele sadece ailelerin ve okulların üstesinden gelebileceği bir mesele değil, İçişleri Bakanlığından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına, yerel yönetimlerden medyaya kadar tüm toplumun birlikte çalışması gereken bir konu” demiştim. 2007 senesinde Türkiye’de bu konuda yazılmış sadece bir makale varken bugün yüzlerce makale, onlarca yüksek lisans ve doktora tezi var. Lakin bugün vuku bulan siber zorbalık olayları 15 sene öncesinden çok daha vahim.
#Konuk YazarCumhurbaşkanı Erdoğan dünyanın farklı bir yere doğru evrildiğini belirterek “Onun için de bizim önümüzdeki 2-3 ay çok önemli. Biz de Türkiye olarak elimizden gelen bütün gayreti sarf ediyoruz, ortaya koyuyoruz. Ve mesajlarımızı da ona göre dünyaya veriyoruz” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Gaziantep'e gerçekleştirdiği ziyarette Şahinbey Millet Kütüphanesi'nde düzenlenen "Gençlerle Buluşma" programına katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dünya çok farklı bir yere gidiyor. Önümüzdeki 2-3 ay çok önemli. Biz de Türkiye olarak elimizden geleni yapıyoruz, mesajlarımızı da ona göre veriyoruz" dedi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan öğrencileri verilen bursun 3 bin TL'ye çıkarıldığını açıkladı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanÖzge Yağız, 52. Uluslararası Emmy Ödülleri için gittiği New York’ta Hello dergisine özel bir çekim gerçekleştirdi. Sınırlarını zorlayacak karakterler canlandırmak istediğini belirten ünlü oyuncu, “Zihinsel ve duygusal olarak sınırlarımı aşmamı sağlayacak tarihi bir figür canlandırmayı çok isterim. Ayrıca insanüstü yeteneklere sahip bir bilim kurgu karakteri de hayalimdeki roller arasında” dedi.
#Özge YağızGirişimcilik zirvesi Take Off İstanbul, 11-12 Aralık tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezinde ziyaretçilerine kapılarını açıyor. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı öncülüğü, Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi yürütücülüğünde düzenlenen zirve, 2018 yılından bu yana uluslararası yatırımcıları, küresel teknoloji liderlerini ve dünyanın dört bir yanından başarılı girişimleri İstanbul’da buluşturarak geleceğin vizyonunu şekillendiriyor.
#Take Off İstanbul161 yıllık Darüşşafaka, dayanışma ruhuyla öğrenci kapasitesini 1500’e çıkaracak. Ortaokul binasının yapımını bir işinsanı karşıladı. Kız yurdunun parasının büyük kısmını da yine iki iş kadını ödedi. Şimdi erkek yurdunun yapımı için hayırseverlerin desteği bekleniyor...
#DarüşşafakaBilim insanları, Çin’de bulunan bir fosilden yola çıkarak ‘Homo juluensi’ adını verdikleri yeni bir arkaik insan türü keşfedildiğini açıkladı. Fosillerin özellikleri, bu popülasyonun farklı hominin türleri arasında genetik alışveriş sonucu ortaya çıktığını ve Asya’daki insan evriminde hibridizasyonun önemli bir rol oynadığını gösteriyor.
#Homo JuluensiTüm dünyanın 'Noel Baba' olarak tanıdığı, Antalya Patara'da doğan ve bugünkü Demre'nin kurulu olduğu Myra'da ölen Aziz Nikolaos'un adını taşıyan kilise alanındaki 2 katlı yapı içinde lahit bulundu. Henüz kapak kısmı açığa çıkarılan ve Aziz Nikolaos'a ait olabileceği değerlendirilen lahit heyecan yarattı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Ebru Fatma Fındık, “Aziz Nikolaos'un bugüne kadar mezar yeriyle ilgili tartışmalar hala devam ederken, biz bu lahit sayesinde şunu önerebiliyoruz; Gerçekten Aziz, Myra Kenti'nin kutsal temenosuna, yani nekropol alanının yakınına bir yere gömülmüştür" dedi.
#Noel BabaÇikolata hem çocuklara hem büyüklere hitap eden bir lezzet bombası ancak birçoğumuz zararlı olduğu endişesiyle çikolata yemekten kaçınıyoruz. Halbuki araştırmalar çikolatanın doğru şekilde tüketildiği takdirde sayısız faydası olduğuna işaret ediyor. Son olarak hafta içi yayımlanan bir çalışma, çok çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Peki faydalarını görmek için çikolatayı nasıl ve ne kadar tüketmek gerek?
#SağlıkSon iki yıldır deprem bölgesinden kabul ettiği öğrencilerle birlikte okul mevcudunun 1.000 öğrenciyi aşması üzerine Darüşşafaka Cemiyeti, İstanbul Maslak’taki Darüşşafaka Eğitim Kurumları kampüsünü, kapasitesini artıracak şekilde son teknoloji ile yeniden inşa edileceğini duyurdu.
#Darüşşafaka CemiyetiBurdur Alpaslan Ali Can Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencisi Yiğit Işık ilk yardım sürecini hızlandırmak için geliştirdiği “ARES” adlı mobil yazılım projesiyle “Fibonacci International Robot Olympiad” (Uluslararası Robot Olimpiyatları) yarışmasında dünya ikincisi oldu. Işık, Roma’daki Uluslararası Robot Olimpiyatları’nda, Sağlık Teknolojileri Girişimciliği kategorisinde dünya genelinde davet edilen 11 proje arasında Türkiye’yi temsil etti.
#Robot