Türkiye Büyük Millet Meclisi (kısaca TBMM), 23 Nisan 1920'de Osmanlı Devleti'nin İtilaf Devletleri'nce işgali sırasında direniş gösteren Türk Milletinin oluşturduğu irade ile kurulan, (asli kurucu iktidar) ve yine bu iradenin sahibi olan Türk Milletinin anayasa ile verdiği yetki ile yasama görevi yapan Türkiye Cumhuriyeti anayasal devlet organıdır. "Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir" ilkesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin varoluşunun temel dayanağını oluşturur.
Hali hazırda tali kurucu iktidar olan TBMM, diğer anayasal devlet organlarından üstün değildir. Yasama yetkisi yasa veya kanun yapma yetkisidir. Yasalar anayasaya aykırı olamaz. TBMM'nin anayasada da değişiklik yapma yetkisi bulunsa da bu yetki de Anayasa'nın Başlangıç bölümünde yer alan anlayışla ve anayasal bütünlüğe uygun olarak hareket etme ve ancak bu çerçeve içerisinde Anayasa'da değişiklik yapabilme ile sınırlıdır ve bu çerçevede meşruiyet kazanır. Anayasa’nın 6. maddesinde yer alan “hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasa’dan almayan bir Devlet yetkisini kullanamaz.” ifadesiyle yasama organı olan TBMM'nin, kendisinin yasal dayanağı olan anayasanın bütününü veya temel ilkelerini reddederek yeni bir anayasa yapma yetkisi yoktur. Anayasaya bağlılık yemini eden milletvekili veya partilerin bu girişimlerde bulunması, yetki aşımı ve yetki gaspı girişimi yönünden suç olan bu durum milletvekilliklerinin meşrutiyetini sorgulanır hale getirir ve cebir kullanarak anayasayı değiştirmeye teşebbüsten yargılanma durumu ortaya çıkabilir. Yasa ve anayasa değişikliklerinin halka ait egemenlik haklarını da koruyan bir toplumsal sözleşme olan anayasaya aykırı olup olmadığı Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenir.
Millete ait egemenlik yetkilerinin kuvvetler ayrılığı prensibi ile verilmesinin, kuvvetler ayrımının, devlet organları arasında üstünlük sıralaması anlamına gelmeyip, belli Devlet yetki ve görevlerinin kullanılmasından ibaret ve bununla sınırlı medeni bir iş bölümü ve işbirliği olduğu ve üstünlüğün ancak Anayasa ve kanunlarda bulunduğu anlamına geldiği Anayasanın başlangıç bölümünde belirtilmiştir.
Anayasanın 108'nci Maddesine göre, yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Milletvekili genel seçimleri, dört yılda bir, serbest, eşit, tek dereceli, genel oy esaslarına göre, yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılır. Seçilen milletvekili adayları, anayasaya bağlı kalacağına dair Türk milleti önünde namusu ve şerefi üzerine yemin ederek 4 yıllığına TBMM üyeliği (milletvekilliği) hakkı kazanırlar. TBMM üyeleri (milletvekilleri), yasama dokunulmazlığına sahiptir.
DEVAMI
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM'deki grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Bahçeli, Yargıtay'ın CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na ilişkin verdiği kararla ilgili "Nihayet Türk yargısı hükmünü vermiş ve konu kapanmıştır" dedi. Bahçeli, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecine ilişkin ise "Finlandiya ile İsveç'in NATO'ya alınması savaşın uzaması ve daha geniş coğrafyaya yayılması demektir. Finlandiya ve İsveç'in Türkiye düşmanlarına nasıl kucak açtığı bilinmektedir. Teröristleri ağırlayan ülkelerle bir araya gelemeyiz" ifadelerini kullandı.
#BahçeliKadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesini de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik kasten işlenen suçlar katalog suçlara girecek.
#Sağlık ÇalışanıİYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Göç ve sığınmacı sorununun çözüleceği yer Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir. Bu mesele bize göre de partiler üstü bir meseledir. O nedenle diyoruz ki gelin, özel bir oturumda ve milletimizin gözleri önünde, meseleye bakışımızı ve çözüm önerilerimizi ortaya koyalım" dedi.
#AnkaraTBMM’deki kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve cezaların artırılmasına ilişkin teklifteki ‘kadına karşı’ ibaresinin çıkarılması gerektiğini savunan Prof. Dr. Adem Sözüer, “Bu teklif kadına şiddetin faili erkekleri perdeleyen, eşitlik ilkesine aykırı düzenleme getiriyor” dedi.
#TBMMAK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, "İstanbul Sözleşmesi'nin çekilmesinde hukuka aykırı bir durum yoktur. 1963 tarih ve 244 sayılı kanun ile Cumhurbaşkanlığı 9 Sayılı Kararnamesi'nin ortaya koyduğu hükümler çerçevesinde, yürütme ve yasama görev alanlarıyla ilgili yetkilerini kullanmıştır” dedi.
#İstanbul SözleşmesiTBMM Genel Kurulu Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı, Toplantıda, grup Başkanvekillerinin gündeme ilişkin değerlendirmelerinin ardından kadınlara ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önlemeyi amaçlayan, Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine başlandı.
#Yasa TeklifiTBMM’de, AK Parti Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş ve Mahir Ünal, kripto para düzenlemesiyle ilgili uzmanlarla bir araya geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın katıldığı toplantıda ise dezenformasyonla mücadele ile ilgili yasal düzenleme görüşüldü.
#TBMMMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin TBMM'deki grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Bahçeli, "İBB Başkanı'nın Karadeniz turuna çıkması ortamı tekrar kızıştırmış, 6+1 formatlı masaya baskı kurmuştur. Bizim anlayamadığımız can alıcı husus bu belediye başkanının hangi şehrin siyasi sorumluluğunu üstlenmiş olduğudur. İstanbul, İstanbul olalı böylesi bir zillet, böylesi bir hezimet ne görmüş ne de yaşamıştır. Asıl vız gelip tırıs gidecek şahıs İmamoğlu'dur" dedi. Bahçeli sığınmacı tartışmalarına ilişkin ise "Suriyeli sığınmacılar bugün misafirimizse yarın komşumuz olacaklardır. Suriyeli sığınmacıların ülkelerinden kopuşlarına neden olan iç çatışma ortamı geçer geçmez, sükunet sağlanır sağlanmaz ülkelerine dönüşleri el birliğiyle, hepsinin rızasıyla hayata geçirilmelidir" dedi.
#MHP Genel BaşkanıMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin TBMM'deki grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Bahçeli, "İBB Başkanı'nın Karadeniz turuna çıkması ortamı tekrar kızıştırmış, 6+1 formatlı masaya baskı kurmuştur. Bizim anlayamadığımız can alıcı husus bu belediye başkanının hangi şehrin siyasi sorumluluğunu üstlenmiş olduğudur. İstanbul, İstanbul olalı böylesi bir zillet, böylesi bir hezimet ne görmüş ne de yaşamıştır. Asıl vız gelip tırıs gidecek şahıs İmamoğlu'dur" dedi. Bahçeli sığınmacı tartışmalarına ilişkin ise "Suriyeli sığınmacılar bugün misafirimizse yarın komşumuz olacaklardır. Suriyeli sığınmacıların ülkelerinden kopuşlarına neden olan iç çatışma ortamı geçer geçmez, sükunet sağlanır sağlanmaz ülkelerine dönüşleri el birliğiyle, hepsinin rızasıyla hayata geçirilmelidir" dedi.
#BahçeliTBMM Başkanı Mustafa Şentop, Sakarya Üniversitesi'nde katıldığı ‘Türkiye’de Anayasalar ve Siyaset’ başlıklı söyleşide, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olup olmadığı konusunda açıklama yaptı. Başkan Şentop, “İçerikten bağımsız olarak tamamen, halkın serbest oylarıyla seçilmiş parlamentonun bir anayasa yapması gerekiyor. Türkiye bunu hak ediyor şu andaki anayasa ne kadar değişiklikler yapılmış olsa da askeri dönemde yapılmış bir anayasa” dedi.
#TBMMTBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türkiye’nin her anlamda güçlü bir ülke olduğunu belirterek, “Türkiye’yi ufak tefek, eften püften sebeplerle eleştirenler, geldiğimiz yerden gittiğimiz yere doğru bir akış içerisinde yaşanan tabloyu görmeyenler, Türkiye’ye büyük haksızlık ediyorlar. Türkiye tasavvuru, her zaman Türkiye sınırlarından büyüktür” dedi.
#TBMMTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, "Üzerimizdeki emekleri, koşulsuz sevgileriyle; hayatımızın ışığı, gözlerimizin nuru, başlarımızın tacı annelerimizin, Sevgili Annemin; her çocuğa, cana, tabiata anne kalbiyle yaklaşan tüm kadınların Anneler Günü kutlu olsun" dedi.
#AnkaraMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM'deki grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Bahçeli, Yargıtay'ın CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na ilişkin verdiği kararla ilgili "Nihayet Türk yargısı hükmünü vermiş ve konu kapanmıştır" dedi. Bahçeli, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecine ilişkin ise "Finlandiya ile İsveç'in NATO'ya alınması savaşın uzaması ve daha geniş coğrafyaya yayılması demektir. Finlandiya ve İsveç'in Türkiye düşmanlarına nasıl kucak açtığı bilinmektedir. Teröristleri ağırlayan ülkelerle bir araya gelemeyiz" ifadelerini kullandı.
#BahçeliTürkiye Cumhuriyeti'nin temellerini atan ve bugünlere gelmemizi sağlayan Mustafa Kemal Atatürk birçok inkılap yapmıştır. Tarihe Atatürk İnkılapları veya Atatürk Devrimleri olarak geçen bu yenilikler çok sayıda farklı alanda yapılarak büyük bir etki yaratmıştır. Atatürk İnkılapları nelerdir? Atatürk İnkılaplarının özellikleri ve tarihleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
Toroslar’ın sonunda, tarih boyunca yapılan seferlerin yolunda, her yanı dağlarla çevrili bir kahramanlar şehri Kahramanmaraş. Dilerseniz kayak yapabileceğiniz, dilerseniz İngiltere’nin endemik bitkilerinden fazla çeşitliliği olan yaylalarında yeniden doğacağınız, dilerseniz de meşhur kaplıcalarında şifa bulacağınız bir şehir. Tarihi ve doğal hazineleri gezmekle bitmeyecek kentin güzelliklerinden bir rehber hazırladık.
#HürriyetSağlık çalışanlarına yönelik Şiddetle Mücadele Yasası TBMM’den geçerken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca şiddet failleri için “Duruşmalarda kendilerine yakışanı giyebilirler! Yeni düzenlemeye göre, takım elbise giymesi, kravat takması gibi şekli tutum ve davranışları iyi hal nedeni sayılmayacak” diye konuştu.
#Şiddetle Mücadele Yasası