Demir Eksikligi
Demir Eksikligi Haberleri
Avokado Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Avokado Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları
Avokado fidanının ekimini evde kendiniz yaparak da kolaylıkla avokado yetiştirebilirsiniz. Ülkemiz genelinde en sevilen tropikal meyveler içerisinde bulunan avokadonun lezzetinin dışında en önemli özelliği ise uzun süre tokluk hissi oluşturmasıdır. Peki, Avokado fidanı nasıl ve ne zaman dikilir? Avokado fidanı yetiştirme, bakımı ve fiyatları nedir? İşte detaylar.
Erik Çekirdeği Nedir Ve Neye İyi Gelir? Erik Çekirdeği Faydaları
Sağlıklı bir yaşam sürmek için sofralarımızdan ve beslenme listelerimizden eksik etmememiz gereken meyvelerin başında erik geliyor. Erik pek çok çeşidi ile en çok tüketilen meyveler arasında göze çarpıyor. Papaz eriği, mürdüm eriği, Malta eriği ve can eriği en sevilen çeşitlerindendir. Bahar ve yaz aylarının gözde meyvesi olan erik kışın belirli zamanlarında da yenilebilen güzel bir meyve. Mayhoş tadı ile farklı bir meyve tadı arayanlar için en iyi seçeneklerden biri olan erik, çekirdeği ile de oldukça faydalı. Peki erik çekirdeği nedir ve neye iyi gelir? Erik çekirdeği faydaları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Akdeniz anemisi nedir, nasıl anlaşılır? Akdeniz anemisi belirtileri ve tedavisi
Daha çok Akdeniz ülkelerinde rastlanan Akdeniz anemisi, Akdeniz Bölgesi’nde yerleşik genetik bir problem olarak görülüyor. Yaygın olarak rastlanılan Akdeniz anemisi taşıyıcıları, hastalık genlerini çocuklarına da geçirebiliyor. Peki, Akdeniz anemisi nedir, nasıl anlaşılır? İşte Akdeniz anemisi ile ilgili bazı bilgiler.
Demir eksikliği neden olur, belirtileri nelerdir? İşte demir eksikliğini gideren besinler
Demir, hücrelerimizde başta enerji üretiminde olmak üzere birçok enzimin yapısında önemli rol oynuyor. Demir eksikliği de vücudun ihtiyaç duyduğu demirin karşılanmaması durumunda ortaya çıkıyor. Ayrıca dünyada en sık görülen kansızlık türü olan demir eksikliği anemisinin de sebebi. Peki demir eksikliği neden olur, belirtileri nelerdir? İşte demir eksikliğini gideren besinler...
Unutkanlığa Ne İyi Gelir? İşte Unutkanlığa İyi Gelen Yiyecekler
Unutkanlık, stres ve yoğun iş temposu gibi nedenlerden ötürü en sık karşıklaşılan problemlerden biri. Düzensiz beslenme de unutkanlığı yol açabilir. Peki unutkanlığa ne iyi gelir? İşte unutkanlığa iyi gelen yiyecekler...
Yer elmasının faydaları nelerdir, nelere iyi gelir? İşte yer elması hakkında bilinmesi gerekenler
Yer elması metabolizmayı hızlandırmanın yanı sıra saçlar içinde çok yararlı. Protein açısından oldukça zengin olan bu besinin faydaları pek bilinmiyor. Peki demir içeriği yüksek besinlerden biri olan yer elmasının faydaları nelerdir, nelere iyi gelir? İşte yer elması hakkında bilinmesi gerekenler...
Karayemiş Ağacı Nedir, Nerede Ve Nasıl Yetişir? Karayemiş Ağacı Özellikleri, Bakımı Ve Faydaları Hakkında Bilgi
Karayemiş ağacı Türkiye'de en çok yetiştirilen ağaç türleri arasındadır. Bundan dolayı pek çok kişi Karayemiş ağacı ile ilgili araştırma yapmaktadırlar. Karayemiş ağacı tarihte de sürekli olarak tercih edilmiş bir ağaç türüdür. Karayemiş ağacı ile ilgili yoğun bir araştırma yapılmaktadır. Peki Karayemiş ağacı nedir? Karayemiş ağacı nasıl yetişmektedir? Karayemiş ağacını diğer ağaçlardan ayıran noktaları nelerdir? Karayemiş ağacı hastalıkları nelerdir? İşte Karayemiş ağacı ile ilgili her şey.
Demir eksikliği belirtileri nelerdir, kimlerde görülür?
Demir eksikliği, vücutta demirin eksilmesine bağlı gelişen bir tür kansızlıktır. Demir eksikliği tedavi edilmediğinde büyük sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki demir eksikliği neden olur, kimlerde görülür? İşte, demir eksikliği belirtileri...
Bonsai Ağacı Nedir, Nerede Ve Nasıl Yetişir? Bonsai Ağacı Özellikleri, Bakımı Ve Faydaları Hakkında Bilgi
Bitkilerin dekoratif amaçlı kullanılması bu alanda profesyonelliği getirmiştir. Peyzaj anlamında yapılanlar bunlara en güzel örnekleri oluşturmaktadır. Bonsai yetiştiriciliği de bu anlamda insanların merakını cezbeden bir dekorasyon bitkisi olarak ortaya çıkmaktadır. İşte bonsai hakkında bilmek istediğiniz bütün detayları derledik.
Sığır Dili Mantarı Nedir, Nerede Yetişir Ve Yenir Mi? Sığır Dili Mantarı Faydaları, Yetiştiriciliği Ve Özellikleri
Türkiye'nin pek çok farklı bölgesinde yetişen mantar türleri arasında sığır dili mantarı geliyor. Beyaz rengi olması ile beraber olgunlaşma döneminde ortası çukur bir etki oluşturur. Peki sığır dili mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Sığır dili mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler.
'Koronavirüsü atlattım dediğime bakmayın...' Uzun Covid'i yaşayanlar ve uzmanlar anlatıyor!
Koronavirüsle mücadele dünya geneline 1 yılı aşkın süredir devam ederken, dikkatleri çeken bir diğer konu da ‘uzun covid’ oldu. Peki uzun Covid nedir? Geçirdiğimizi nasıl anlarız? Bu sorunun yanıtını hem uzmanlara hem de uzun Covid hastalarına sorduk...
Covid endişesi kanserde erken tanıyı önlüyor! Uzmanından önemli uyarılar...
Covid-19 enfeksiyonuna yakalanma korkusu nedeniyle rutin kontrollerin aksatılması, sağlık kuruluşlarında kaynakların pandemiyi önlemeye odaklanması, özellikle kanser tanısı ve tedavisinde alarm zillerinin çalmasına neden oluyor. Yapılan çalışmalar standart kanser taramalarında yüzde 90’a yakın azalma olduğunu gösteriyor. Bu durumun korkutucu yansıması ise ileri evre kanserlerde artış! Öyle ki istatistiki çalışmalar ileri evre kanser tanısının bir öncesi yıla göre yüzde 75 oranında arttığını gösteriyor. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Demir, 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Yüzlerce Kovid Hastası Takip Edildi: Kadınlarda Saç Dökülmesine Yol Açıyor!
Prof. Dr. Tufan Tükek, koronavirüs tedavisi görmüş hastaların 9 aylık takipleriyle ilgili yaptığı açıklamada, "Özellikle kadın hastalarımızda saç dökülmesi sorununa yüzde 10'lara varan bir oranda rastlamaya başladık" dedi, önemli bilgiler verdi.
Yüzlerce koronavirüs hastası takip edildi! Özellikle kadınlarda görülüyor...
İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, koronavirüs tedavisi görmüş hastaların 9 aylık takipleriyle ilgili yaptığı açıklamada, 'Özellikle kadın hastalarımızda saç dökülmesi sorununa yüzde 10'lara varan bir oranda rastlamaya başladık' dedi. Tükek açıklamasının devamında ise "Türkiye'de tekrar hastaneye yatış oranları kesinlikle Avrupa ve ABD'deki kadar yüksek değil. En fazla yüzde 5-10 bandında. Bu da muhtemelen sağlık sistemimizin daha iyi olması ve tedavi algoritmalarımızın uyumlu bir şekilde yürütülmesiyle başarıldı" ifadelerini kullandı.
Sağlıklı Bir Hamilelik Süreci İçin Hangi Vitamin ve Mineraller Tüketilmelidir?
Hamilelik dönemi oldukça özel bir süreç olmakla beraber çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Olası sağlık sorunlarını minimize etmek ve bebeğin gelişimini en iyi şekilde sağlamaksa doğru besinlerle mümkündür. Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nurcan Dalan, hamilelik sürecinde mutlaka alınması gereken vitamin ve mineralleri anlatıyor.
40 yaş üstü bireylere 5 yılda bir kolonoskopi yapılması erken tanı için çok önemli
Kolonoskopi yöntemi hakkında açıklamalarda bulunan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Abdülkerim Yılmaz, aile hikayesi olan 40 yaşından büyük kişilerde 5 yılda bir kolonoskopi yapılmasının erken tanıda önemli olduğunu belirtti.
Hamilelikteki uyku sorunlarına karşı nelere dikkat edilmeli?
Hamilelik süresince uyku ve yorgunluk problemi yaşayan anne adaylarına çözüm önerilerinde bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Op. Dr. Nur Betül Tekiner, "Anne adayları gebeliğin özellikle son üç ayında uykusuzluk ve yorgunluktan şikayetçi. Sorunun temelindeki 7 probleme karşı önlem alarak hem gebeliği kolay geçirmek hem de depresyon ve gerginlik riskini bertaraf etmek mümkün" dedi.
Hamilelikte uykunuzu düzenlemenin 7 yolu
Hamilelik süresince uyku ve yorgunluk problemi yaşayan anne adaylarına çözüm önerilerinde bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Nur Betül Tekiner, “Anne adayları gebeliğin özellikle son üç ayında uykusuzluk ve yorgunluktan şikayetçi. Sorunun temelindeki 7 probleme karşı önlem alarak hem gebeliği kolay geçirmek hem de depresyon ve gerginlik riskini bertaraf etmek mümkün” dedi.
Protein ve lif deposu bulgur diyabet riskini azaltıyor, kilo vermeyi hızlandırıyor
Bulgur, karbonhidrat kaynağı olan pirinç ve makarnaya göre oldukça zengin bir besin. İçeriğindeki vitamin, folik asit ve lif ile oldukça sağlıklı. Peki bulgurun faydaları nelerdir? Gelin detayları uzmanlardan öğrenelim.
Çay tiryakileri dikkat! Şekerli çay birçok hastalığa davetiye çıkarıyor
Sofraların ve sohbetin vazgeçilmezi arasında yer alan çay, kimileri tarafından şekerli, kimileri tarafından da şekersiz tüketiliyor. Türkiye’de yıllık kişi başı yaklaşık 4 kilogram çay tüketildiğini dile getiren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sübet Özerdem, şekerli çayın metabolizma hastalıklarına meyili artırdığını, ayrıca diyabet riskiyle beraber kalp damar hastalıkları gelişmesine neden olduğunu, iyi bir antioksidan olan çayın şekersiz tüketiminin vücudumuza fayda sağladığını söyledi.
Çay keyfi zehre dönüşmesin; Şekerli çay birçok hastalığa davetiye çıkarıyor
Sofraların ve sohbetin vazgeçilmezi arasında yer alan çay, kimileri tarafından şekerli, kimileri tarafından da şekersiz tüketiliyor. Türkiye’de yıllık kişi başı yaklaşık 4 kilogram çay tüketildiğini dile getiren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sübet Özerdem, “Şekerli çay metabolizma hastalıklarına meyili artırıyor. Ayrıca diyabet riskiyle beraber kalp damar hastalıkları gelişmesine neden oluyor. İyi bir antioksidan olan çayın şekersiz tüketimi vücudumuz için oldukça faydalı” dedi.
Pandemide artan uyku bozukluklarına karşı nelere dikkat edilmeli?
Uyku, sağlıklı ve dengeli bir yaşamın en önemli gereklerinden biri. Ancak fiziksel ve psikolojik birçok nedene bağlı olarak yaşanabilen uyku bozuklukları, sağlığı ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle pandemi döneminde arttığı gözlenen uyku bozukluklarına karşı ne yapılmalı? ‘Bir türlü uykuya geçemiyor ve sabahları da uyanamıyorum’ diyenler bir tedavi almalı mı? Uyku sorunları yaşayanlar için pratik yöntemler var mı?
Cildinize Bakıp Anlayabileceğiniz Besin Eksiklikleri
Vücudunuz, genel sağlık için belirli sayıda besine güvenir. Eğer bu besinlerde eksikliğiniz varsa, vücudunuz sonunda bunu çeşitli rahatsızlıklar ya da belirtilerle size gösterecektir. Bu besin eksikliklerinin belirtilerini görebileceğiniz en iyi yerlerden biri cildinizdir. Üstelik bir vitamin veya mineral eksikliğiniz olup olmadığını anlamak için cildinizi taramanız yalnızca birkaç dakika sürüyor. Bu tarama sonrası eksik vitamin ve minerallerinizi nasıl artıracağınız konusunda doktorunuzla konuşmanız gerektiğini unutmayın.
Beslenme şeklindeki yanlışlar saç dökülmelerine sebep olabilir
Dermatoloji Uzmanı Dr. Oğuz Küçükçakır, saçlarımızın cansızlaşmasına, kırılmasına ve dökülerek seyrelmesine sebep olan çok sayıda unsur arasında beslenme şeklimizdeki yanlışlıklar ve yetersizliklerin de önemli payı olduğunu söyledi.
"Virüs, uykumuzu da kaçırdı”
Uyku problemlerinin eğer başka bir sağlık sorunu veya bir ilaç kullanımına bağlı olarak ortaya çıkmıyorsa psikolojik kökenli olabileceğini belirten Klinik Psikolog İrem Burcu Kurşun, pandemi döneminde uyku bozukluklarının arttığına dikkat çekti. Kurşun, sağlıklı uyku için tavsiyelerde bulundu.
Nedeni tam olarak bilinmiyor, sinsice ilerlemesi teşhisi güçlendiriyor
Sessizce ilerlemesiyle bilinen mide kanseri, Türkiye’de en sık görülen kanser türlerinden biri. Nedeni tam olarak bilinmeyen mide kanserinin sinsice ilerlemesi erken teşhisi güçlendiriyor. Üstelik karın ağrısı, şişkinlik, halsizlik gibi belirtilerle başka hastalıkları taklit ediyor.
Koronavirüs Saç Dökülmesine Neden Olur mu?
Koronavirüsün kişide hem psikolojik hem de fiziksel stres oluşturduğu için enfeksiyonu atlattıktan birkaç ay sonra değişik seviyelerde saç dökülmesi olabileceğini söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Ümit Bostancı, saç dökülmelerine karşı uyarılarda bulundu.
Saç Dökülmesi Neden Olur? Saç Dökülmeleri Nasıl Tedavi Edilir?
Dönemsel ya da bazı sağlık sorunları nedeni ile saç dökülmeleri ile karşı karşıya kalabiliriz. Hem kadın hem de erkeklerde görülebilen saç dökülme problemi tedavi edilmediği takdirde kişiyi birçok açıdan olumsuz yönde etkileyebilir. Medikal Estetik Uzmanı Dr. Sevgi Ekiyor, saç bakımı, saç dökülmesi ve tedavileri hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Tırnaklarınızı dinleyin! Dermatolog Dr. Neslihan Dolar yazdı
İnsan vücudu kapalı bir kutu. İç organlarımızda neler olup bittiğiyle ilgili bilgiyi bazen vücudumuzun en uç organı olan tırnaklar dile gelip anlatıyor. Biz doktorlar sadece tırnaklarınıza bakarak akciğer, karaciğer hastalıklarına tanı koyabiliyor, bazense vücutta oluşabilecek bir sedef hastalığının hatta saç dökülmeleri ve saçkıranları erken dönemde tırnak bulgularıyla yakalayabiliyoruz. Bu nedenle tırnaklarınızdaki basit gibi görünen değişiklikler karmaşık bir hastalığın habercisi olabileceği için mutlaka uzman bir doktora başvurun.
Uykuyu olumsuz etkiliyor... Bu belirtilerle ortaya çıkıyor
Özellikle uyku kalitesini düşüren huzursuz bacak sendromunun toplumda görülme sıklığının yüzde 5-10 arasında olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Selda Özşahin, "Karşı konulamaz şekilde bacaklarınızı hareket ettirme ihtiyacı hissediyorsanız ve bu rahatsızlık verici his uyumanıza da izin vermiyorsa huzursuz bacak sendromunuz olabilir” dedi.
Tam bir protein kaynağı... Ancak haşlarken grileşmemesine dikkat edin
Beslenmemizde önemli bir yeri olan yumurta sağlık için çok faydalı. Kahvaltıların vazgeçilmezi olan bu besin zengin bir protein kaynağı olmasının yanı sıra çeşitli vitamin ve mineralleri de içeriyor. Yumurtanın en kaliteli protein kaynağı olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, yumurta tüketmenin faydalarını sıraladı.
Yemekten Sonra Çay/Kahve Tüketmek Zararlı mı?
Yemeklerden hemen sonra içilen çay ve kahvenin içerisinde bulunan bazı maddeler demir emilimini yarı yarıya azaltıyor! Dr. Fevzi Özgönül, konuyla ilgili bilgiler veriyor.
Tam Bir Sağlık Bombası: Hurmanın Muhteşem Faydaları
Hurma ülkemizde çoğunlukla Ramazan aylarında tüketilse de beslenmemize eklememiz gereken başlıca besinler arasında yer alıyor. Potasyum, magnezyum ve kalsiyum olmak üzere birçok mineral ile vitaminle dolu olan hurmanın faydalarını anlatıyoruz.
Sağlık deposu yer elmasını sofralarınızdan eksik etmeyin
Yer elmasının faydaları pek bilinmiyor ancak sofraların baş tacı olması için sebep çok. Metabolizmayı hızlandırmanın en iyi yollarından biri olan yer elması, aynı zamanda saç sağlığı için de mucizeler yaratıyor. Diyetisyen Buket Adanç ile Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Çağatay yer elmasının faydalarını açıkladı.
Demir depolarını artıracak ve kansızlığı önleyecek besinler
Vücudumuzda yeterli demirin bulunmamasından kaynaklı demir eksikliği anemisi en sık görülen kansızlık nedenidir. Demir eksikliği anemisinin en sık görülen belirtileri; halsizlik, yorgunluk, enerji azlığı, konsantrasyon bozukluğu, nefes darlığı, çarpıntıdır. Diyetisyen Gizem Gençyürek demir eksikliği anemisine dair bilgiler verdi.
Sürekli yorgun hissediyorsanız dikkat! Sebebi demir eksikliği olabilir
Demir eksikliği vücudumuzun ihtiyaç duyduğu demir elementinin çeşitli nedenlerle karşılanmaması durumudur. Demir eksikliği dünyada en sık görülen kansızlık çeşidi olan demir eksikliği anemisinin nedenidir. Demir eksikliği durumunda kanda oksijen transportunda görev alan alyuvarların sayısı ve alyuvarların içindeki hemoglobin azalarak kansızlık meydana gelmektedir. Demir ayrıca hücrelerimizde başta enerji üretiminde olmak üzere birçok enzimin yapısında önemli görevler üstlenmektedir. Peki demir eksikliğinin sebepleri ve belirtileri nelerdir? Tüm detaylarıyla İç Hastalıkları Uzmanı Rıfat Bozkuş açıkladı.
Eksikliği pek çok hastalığı tetikliyor... Kansızlık en sık kadınlarda görülüyor
Kan insanlar için yaşamsal bir sıvı olup eksikliği durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kanı oluşturan hücreleri temel olarak alyuvarlar, akyuvarlar ve trombositler olarak üçe ayrılır. Alyuvarlar yani kırmızı kan hücrelerinin sayısının normalden az olması ya da alyuvarlarda bulunan hemoglobin miktarının azalması durumuna kansızlık denir. Peki kansızlık neden olur ve tedavisi nasıldır? İç Hastalıkları Uzmanı Rıfat Bozkuş kansızlık ile ilgili merak edilenleri açıkladı.
Hepsi demir açısından zengin… Kansızlığa iyi gelen süper besinler!
Kansızlığı önlemek için doğru beslenmek önem taşıyor. Peki, demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlığa karşı hangi besinler tüketilmeli? Demir eksikliği olanlar nasıl beslenmeli? Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, konuyla ilgili çok önemli tavsiyelerde bulundu.
Demir Eksikliği Anemisine Karşı Öneriler
Hemen herkes hayatının bir döneminde demir eksikliği sorunu ile karşılaşıyor. Bu hastalığın belirtilerini ve çözümünü Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak anlatıyor.