Maydanoz haberleri sayfasında Maydanoz hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 6420 Maydanoz haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İlkbahar doğayla beraber pazar tezgâhlarını da yemyeşil sebze ve otlarla doldurdu. Ancak düzenli olarak pazara gidecek, bu güzel yeşilliklerden taze taze alacak vaktimiz olmayabiliyor. Ben böyle yoğun zamanlar için balkonumda birer saksı maydanoz, dereotu, kekik-biberiye; birkaç kök de soğan ve sarımsak bulunduruyorum, kurtarıcım oluyor.
#AromatikRamazanda gün içinde olabildiğince az acıkıp enerjik hissetmek için sahurda yediklerimiz önemli. Beslenme uzmanları bunun için besleyiciliği ve tok tutma özelliğiyle öne çıkan yumurtayı öneriyor. Çırpılmışı, omleti, çılbırı derken sofrayı her gün farklı bir yumurta çeşidiyle renklendirmek mümkün. Eğitmen şef Gizem Gedik’ten birbirinden nefis yumurtalı tarifler ve öneriler aldık.
#BeyazpeynirMaydanoz, A, C, E ve K, B9 vitaminlerinin yanı sıra iyi bir folik asit kaynağıdır. Yağ içermeyen maydanozu salatadan et yemeklerine mutfakta sık sık tercih ediliyor. Peki Maydanoz zayıflatır mı, kilo verdirir mi? İşte maydanozun faydaları ve tüketimi
#Maydanoz Zayıflatır MıYediklerimiz ‘ilacımız’ olsun istiyorsak seçimlerimiz de mevsime göre değişmeli. Market ve pazar tezgâhlarına bugünlerde yeşil renk hâkim. Karalahana, pazı, roka, ıspanak... Her biri birbirinden faydalı bu yeşilliklerin sağlığımız için önemi nedir, günlük beslenme rutinimizle nasıl bütünleştirebiliriz; bir bakalım...
#IspanakBirçok sebze ve meyve ismi, dilimize Yunanca, Latince ve İtalyanca gibi Avrupa dillerinden geçmiştir. O kelimelerden biri olan maydanoz, Yunanca kökenlidir ve 17. yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Bilimsel adı petroselinum crispum olan maydanoz, orijinal dilinde ise Makedonysi şeklinde yazılır. Makedonysi ise Makedonya'ya özgü sebze anlamına gelir. TDK’ya göre maydanoz nasıl yazılır?
#Nasıl YazılırDüz bir karın için öncelikle fiziksel aktiviteye önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuba Kayan Tapan, karın yağlarını yakan ve yağ oranını azaltan besinler hakkında bilgilerini aktardı.
#Yağ Yakan YiyeceklerSabah yorgun uyanıyor, gün boyu halsizliğiniz devam ediyorsa, unutkanlığınız varsa ve kendinizi stres altında hissediyorsanız, sebepsiz yere kilo alıyorsanız, o zaman dikkat! Çünkü, vücudunuzda toksik ve artık maddeler birikmiş olabilir. Vücutta çoğalan bu toksik maddeler, günlük hayatınızı olumsuz etkilemenin yanı sıra nörolojik rahatsızlıklardan kısırlığa, obeziteden romatizmal hastalıklara kadar birçok ciddi sağlık sorununun oluşmasının nedenleri arasında da gösterilmektedir.
#ZencefilBeslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Meryem Güç, kış aylarında sağlıklı beslenmek konusunda bilgiler verdi. Hangi gıdaların ne özelliği olduğunu tek tek açıklayan Diyetisyen Güç, yoğurt, soğan, sarımsak, kereviz ve maydanozun altını çizdi.
#KerevizC vitamini deposu maydanozun faydaları saymakla bitmez. Hem yemeklere lezzet katan hem de vitamin deposu olan maydanoz kilo vermek isteyenlerin diyet listelerinde yerini alıyor. İçerdiği yüksek besin değeri, içerisinde bulunan A vitamini, B vitaminleri, folikasit ve K vitamini bakımından oldukça zengin olan maydanozun aynı zamanda içerisinde potasyum, kalsiyum, çinko, fosfor, demir, ve magnezyum mevcut.
#MaydanozMaydanozu yalnızca tabaklardaki süslemelerde kullanmak büyük haksızlık çünkü bu bitki, sağlığımız için vazgeçilmez bir besin. Antioksidan açısından zengin olan maydanoz, kalpten karaciğere gözden kemiklere kadar birçok organımız için koruyucu ve onarıcı etkiye sahip. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Y. Birol Saygı, maydanozun faydalarını anlattı.
#MaydanozMaydanoz kolesterol ile yağ içermez. A, C, E ve K vitaminleri ile B9 vitamininin, yani folikasitin de iyi bir kaynağıdır. Potasyum ve demir minerallerinden de zengindir. 100 gramı 36 kaloridir.Peki, maydanozun faydaları nelerdir? Maydanoz neye iyi gelir? Maydanoz suyu zayıflatır mı?
#Maydanozun FaydalarıBayramda çoğunlukla tavada kavrulan ciğer memleketimizin en sevilen sakatatıdır. Unlayıp kızgın yağda ya da şişe dizip köz üzerinde hızlıca pişirilen ve tadına doyum olmayan ciğerle farklı yemekler yapmak da mümkün. Bayram sofranıza yakışacak tarifler hazırladım.
#Bayram“Tabii ki bekleterek” der bütün ustalar ama söz konusu Kurban Bayramı’ysa bu kural işlemez. Kesim, dağıtma derken geç saate kalan bayram kahvaltısında kavurma yapılır bizim evde. Haliyle zor pişer, uğraştırır. Sert olsa da dünyanın en iyi kavurmalarından daha zevkle yenmesinin sebebiyse hep birlikte olmak, aileyle, dostlarla paylaşmaktır...
#EtYaz geliyor ve ister istemez bünyeler hafif yemek arayacak; kimi sadece sağlık ve diyet için, kimi yaz sıcağında zaten ağır şeyler yiyemediğinden... Salataları farklı soslarla ve tavuk-bakliyat gibi proteinlerle restoran seviyesine çıkarıp bir ana yemek olarak sunmak mümkün. Kremamsı soslarla, kıtır krutonlarla ve tazecik yeşilliklerle tabak tabak yenecek salatalar yapalım.
#Gülay Barbaros AltanTadı ve yüksek besin değeriyle mutfağımızın baş tacı olan baklagiller... Yöreden yöreye değişen tariflerle, farklı malzemelerle bir araya getirip çorbadan tatlıya çeşitli hallerini sofralarımızdan eksik etmiyoruz. Şef Doğa Çitçi ve şef Faruk Mehmet Yardımcı birbirinden iştah açıcı baklagilli tariflerini bizimle paylaştı. Hem klasik hem de modern dokunuşlu önerilerin arasında çorba, salata ve tatlı da var!
#Melis YılmazDeniz sezonu yaklaşırken aynaya biraz daha dikkatli bakmaya başladık değil mi? Endişelenmeyin, son haftalarda yapılabilecek küçük ama etkili dokunuşlarla hem bedeninizi hafifletebilir hem de moral depolayabilirsiniz. İşte fiziğinizi ve yanı sıra ruh halinizi destekleyen kolay öneriler ve pratik tariflerle ‘tatil öncesi mini form kürü’.
#Berrin YiğitYılın o vakti geldi, taze sarımsaklar yemyeşil haliyle tezgâhlara çıktı. Girdiği her yemeği güzelleştiren kuru sarımsağın yeri başka. Her zaman o muhteşem aromasını yemeklerimize katabiliriz. Ama taze sarımsakla yapılan yemekler bize başka bir hazzı yaşatıyor. Şef Doğa Çitçi taze sarımsakla hazırlanan üç özel tarifini bizimle paylaştı, servis önerilerini anlattı.
#Melis YılmazYeni gelen her ayla birlikte sofralarımıza misafir ettiğimiz sebzeler ve meyveler değişir. Yaza çok az kalmışken tezgahlarda yerini almaya başlayan mayıs meyve ve sebzelerine sofralarınızda yer açabilir, onları taze taze yemekle yetinmeyip LEZİZZ tariflerde de değerlendirebilirsiniz. İşte mayıs ayında tüketebileceğiniz meyve ve sebzeler...
#MayısBulgurla hazırlanan geleneksel birçok reçetemiz var. Bat, batırma ve batırık bunlar arasında en bilinenlerden. Temelde hepsi birbirine benzer; bereketli, lezzetli, ve zengindir, emsallerini bulmak zordur. Ama her yörenin kendine has yorumu vardır. Pişirme teknikleri de farklıdır, sunum şekli de... Mesela Tokat batı ikindi vaktinde bir araya gelen kadınlara ikram ediliyor, Malatya usulü batırmaysa asma yaprağı ve ayranla servis ediliyor. Mersin batırığını yapmak o kadar meşakkatli ki genellikle misafir için hazırlanıyor, çok kıymetli. İşi en iyi bilenlerine, memleketlilerine sorduk; bat, batırma, batırık reçetelerini aldık. Bu arada bir klasik olan Antakya kısırını da unutmadık, onun da tarifini ve hikâyesini öğrendik.
#BatırmaÇeşit çeşit taze otlar ve enginar mutfağımızda misafir şu sıralar. Birbirinden lezzetli yemekler yapmamıza imkân veren bu ürünler doğru kullanıldığında tabaklara sınıf atlatıyor. Lezzetli Hayat yazarımız Gülay Barbaros Altan “Ben bahara bahar demem evde taze bakla, taze enginar, şevketibostan, ısırgan pişirmedikçe” diyor.
#MetroBinlerce yıldır Doğulu mutfaklarda başrolde olan tahin, vegan beslenmenin artışından Dubai çikolatasına çeşitli sebeplerle bütün dünyanın radarına girdi. Kâh bir ünlü şefin pastasında, kâh bir influencer’ın sosunda karşımıza çıkıyor. Tahinin iyisi nasıl olur, nereden alınır, nasıl saklanır gibi püf noktalarını ve kolaylıkla yapılacak tarifleri yazdım bu hafta.
#Gülay Barbaros AltanHayatın en güzel anıları, sevdiklerimizle paylaştığımız sofraların etrafında şekillenir. O sofralarda sadece yemekler değil, kahkahalar, sohbetler ve en kıymetli duygular da paylaşılır. İşte tam da böyle bir akşam hayaliyle mutfağa girdim bugün. Konuklarım için hazırlayacağım, geleneksel Amerikan mutfağının o kendine has, sıcakkanlı ve lezzetli temsilcisi: Jambalaya!Bu yemeğin adını ilk duyduğumda, egzotik bir melodi gibi tınlamıştı kulağımda. Louisiana'nın kalbinden, New Orleans'ın rengarenk sokaklarından sofralarımıza uzanan bu lezzet yolculuğu, aslında bir "tencere yemeği" olmanın çok ötesinde. Jambalaya, farklı kültürlerin, İspanyol paellasının, Fransız mutfağının ve Afrika baharatlarının muhteşem bir sentezi adeta. Tıpkı New Orleans gibi, canlı, enerjik ve her bir lokmasında ayrı bir sürpriz barındırıyor.
#Jambalaya TarifiYaz aylarında hafif ve ferahlatıcı yemekler hem mideyi yormaz hem de sıcak havalarda daha rahat hissetmeni sağlar. Chef Rüzgar SÜNBÜL İşte yaz için mükemmel hafif yemek önerileri "Rubins Özgün tarifler ise bir yemek kültürünün en özel parçalarından biridir. Geleneksel damaklarda unutulmaz tatlar bırakır. bir Özenle seçilmiş malzemeler, özgün tarifler Özellikle mevsiminde toplanmış taze sebzeler, doğal yollarla beslenmiş et ürünleri ve katkı maddesi içermeyen sağlıklı malzemeler yemeklerin gerçek tadını ortaya çıkarır.
#Yaza Fit Girme TarifleriBir mekâna gittiğimizde sık sık sous-vide, confit veya deglaze etmek gibi pişirme teknikleri duyuyoruz. Miso, kimchi, yuzu ya da bottarga adlı özel malzemeler de karşımıza çıkıyor. Aioli, chimichurri, bagna càuda veya beurre blanc adlı yemek sosları da cabası. Bu hafta menülerde rastladığımız ‘iddialı’ terimlerden bahsedeceğiz.
#Ebru ErkeBu hafta size belki de adını ilk kez duyacağınız ama kalbimde yeri çok büyük olan bir tabaktan bahsetmek istiyorum: Bigoli in salsa. Birkaç temel ürünle yapılan bu lezzetli makarna tıpkı 1600’lü yıllarda doğduğu şehir gibidir: Gizemli, sade ama derinlikli...
#Danilo ZannaInstagram hesabımız @hurriyetlezzetlihayat’ta takipçilerimize ‘Pazı mı, ıspanak mı’ diye sorduk. Anketimize katılanların yüzde 64’ü tercihini ıspanaktan yana kullandı. Her ikisi de sağlıklı ve besin değeri açısından zengin bu yeşil sebzeler, yemeklere, salatalara, böreklere ve hatta smoothie gibi içeceklere bambaşka bir lezzet katıyor. Zümrüt renginde saklı şifalarını yazarımız diyetisyen Berrin Yiğit, tariflerini de Gülay Barbaros Altan yazdı.
#Berrin YiğitBayram için memleketim Mersin’deyim. Tarsus’un sadece buraya has lezzetlerini hatta sadece evlerde yapılanları bile layıkıyla üretip satanları bir çatı altında toplayan Yeryüzü Pazarı’nı gezdim. Karakuş tatlısından kaynara, humustan kuşgözü lahmacununa en iyilerinin adreslerini yazdım.
#MersinDiyetisyen Melek Atabey, ramazan ayı sürecinde beslenme düzeni, uyku düzeni, metabolizma düzeninin farklılaştığına dikkat çekti. Diyetisyen Atabey, "Hamur işleri, börekler, baklava, şekerleme ve çikolata gibi şeyler hem enerji içeriği yoğun hem de kan şekerini çok hızlı yükselten besinlerdir. Bayramda ilk gün hafif bir kahvaltı ile başlanmasını öneriyoruz" dedi.
#RamazanGeleneklerimizde, mutfak kültürümüzde bir ürünün sapını, kökünü ayrı ayrı değerlendirip kullanmak var. Atıksız mutfak üzerine uzman, aşçı Özge Şahin yemek pişirirken gıda israfının önüne geçebilmemiz için ipuçları verdi, kendi mutfak sırlarını paylaştı.
#Metro Türkiye