Gastronomi kazanında kaynayanlar

Güncelleme Tarihi:

Gastronomi kazanında kaynayanlar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2022 07:00

Yazarımız şef Somer Sivrioğlu’nun restoranı Maydanoz’dan sevindirici haber... Yemek sempozyumu Sapor İstanbul, Özel Fener Rum Lisesi’nde...

Haberin Devamı

Yeme-içme dünyasından gelişmeler...

İLK ‘ŞAPKA’SINI ALDI

Yazılarını bayılarak okuduğum sevgili arkadaşım şef Somer Sivrioğlu’nun geçen mayısta Avustralya’da açtığı Maydanoz’dan sevindirici bir haber geldi. ‘The Good Food Guide’ın (İyi Yemek Rehberi) verdiği ‘şapka’lar Avustralya’nın en prestijli ödüllerinden biri olarak bilinir. Hatta Avustralya’da Michelin’in muadili olarak görülecek kadar kıymetli restoran ödülleridir bu. Şehrin iyi restoranlarının yıl boyunca heyecanla beklediği bu liste geçen günlerde açıklandı. Açılalı bu kadar kısa süre olmasına rağmen aldığı tek şapkayla Maydanoz hepimizi gururlandırdı.

Pek çoğumuzun bildiği gibi Somer’in Maydanoz dışında Türk mutfağından örnekler sunan Efendy Sydney, Tombik ve Anason adlı restoranları da var. Maydanoz’un diğerlerinden farkı, Türkiye’nin Ege sahillerinden ilham alması, vejetaryen ve zeytinyağlı meze ağırlıklı bir menüye sahip olması. Ege Bölgesi’nin kültürünü, bölgenin taze lezzetleriyle bir araya getirerek Sydney’lilere sunan Maydanoz, mevsimlik, taze ve yerel ürünlerle sıfır atık felsefesinin de şehirdeki en önemli temsilcilerinden... İmza yemekleri arasında acılı lahana kebabı, Hindistan cevizli kuru cacık, bıldırcın yumurtalı çılbır gibi lezzetler var. Tüm bunların yanında Türk şarapları servis etmeleri de gastronomi kültürümüzün dışarıda tanınması adına son derece önemli. Maydanoz’u ekipçe tebrik ediyoruz.

Haberin Devamı

YEMEK VE GÖÇ KONUŞULACAK

‘Eski usul sempozyum’ tanımı bile çok sempatik değil mi? Üstelik de etrafımızı bu kadar çok anlam kargaşası içinde festival sarmışken... Evet, kurucusu yemek araştırmacısı Tuba Şatana önderliğinde organize edilen Sapor İstanbul, Eski Usul Yemek Sempozyumu vakti yaklaştı.

3-4 Aralık’ta Özel Fener Rum Lisesi’nde gerçekleşecek olan Sapor, ikinci yılında da yemeğin eğlenmekten ve karın doyurmaktan öte bir kültür olduğunu hatırlatacak; toplumları geçmişten geleceğe bağlayan sosyolojik ve antropolojik bir olgu olduğunu, bize yol göstereceğini ve bunu ancak paylaşarak yapabileceğimizi anlatacak. Etkinliğin bu yılki temasıysa ‘Yemek ve Göç’ olarak belirlenmiş.

Haberin Devamı

Konuşmacılar arasında Amerikalı yemek tarihçisi Charles Perry ve Türk mutfak kültürü araştırmacısı Nevin Halıcı’nın olması beni heyecanlandırmaya yetti bile. Göç ve İstanbul bostanları, mevsimlik tarım işçileri, dönerin gizli kimliği, Türklerde Orta Asya ve göç yolu dönemi mutfağı gibi daha pek çok başlık konuşulacak. Kırmızı binasıyla Balat’ın en etkileyici yapıları arasındaki lisenin yemekhanesinde öğle yemeği, Mahir Lokantası’nda yenecek kapanış yemeği gibi aktivitelerle dolu dolu geçecek iki günün biletlerine shopier.com/Sapor üzerinden ulaşabilirsiniz. Detaylı programsa sapor.istanbul/program adresinde...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!