Mantar
Mantarlar, çok hücreli ve tek hücreli olabilen ökaryotik canlıları kapsayan bir canlılar âlemi ve şapkalı mantarların tümüne halk arasında verilen genel addır.
Halk arasında kav mantarı, küf mantarı, maya mantarı, mildiyö mantarı, pas mantarı, puf mantarı, rastık mantarı, şapkalı mantar gibi çeşitli isimlerle anılan bütün mantarlar, mantarlar âlemi içerisinde incelenirler.
Dünya'nın her yerinde bulunurlar. Fazla nemli yerlerde daha çokturlar. Yeryüzünde 1,5 milyon kadar mantar türü olduğu düşünülmekte ise de günümüzde sadece 69.000 kadar türü tanımlanmıştır. Çoğu insan, mantarların bitki olduğunu düşünmektedir, ancak mantarlar bitki değildir. Çünkü, mantarlar kendi besinlerini üretemezler. Bu yüzden mantarlar üretici değil, ayrıştırıcıdırlar.
Mantar Haberleri
Her mutfağa lazım! Yemeklerinizin lezzetini mükemmelleştirecek 7 malzeme
Bazı insanlar vardır, ellerinden ne çıksa çok lezzetli olur. Minik dokunuşlarla, hazırladıkları en basit yemekleri bile bir ziyafet haline getirirler. Peki bu kişilerin sırrının ne olduğunu biliyor musunuz? Tabii ki doğru malzeme seçimi... Sizin için yemeklerinizin tadını bir anda güzelden muhteşeme taşıyacak birkaç malzeme önerimiz var. Denediğinizde siz de farkı kolayca görebilirsiniz. İşte o sihirli ürünler...
Pandemi döneminde hijyen malzemeleri kullanırken dikkat! Cilt sağlığını etkileyebilir
Dermatoloji Uzmanı Dr. Nilsu Salih, “Cildimiz, bizim koruma kalkanımızdır. Maske, sabun, dezenfektan, kolonya her ne kadar ayrılmaz bir parçamız haline gelseler de cilt sağlığımız korumak için kullanımı sırasında dikkatli davranmamız gerekir” dedi.
Kahve Telvesi Bitkiler İçin Faydalı mı?
Bitkiler, tıpkı bizim gibiler; su ve güneş ışığına ek olarak, büyümek için besinlere ihtiyaçları vardır. Bizden farkları bitkileri besinlerini topraktan alırlar. Birçok kişi bitkileri daha iyi büyüsün diye toprağa kahve telvesi koyuyor. Bu sayede bitkinin daha iyi besin alacağına inanılıyor. Peki bu gerçekten doğru mu?
Hardal Yağı Nedir? Hardal Yağı Nasıl Kullanılır?
Hardal bitkisinin tohumlarından üretilen hardal yağı, özellikle Hint mutfağında yaygın bir içeriktir. Güçlü tadı ve keskin aromasıyla bilinen hardal yağı dünyanın birçok yerinde de mutfaklarda kullanılıyor. Fakat hardal yağının kullanımı mutfaklarla sınırlı kalmıyor. Masaj yağı, sinek kovucu, nefes açıcı, nemlendirici... Hayatımızın birçok alanında bu doğal yağı kullanabiliriz. İşte hardal yağının kullanım alanları...
Hardal Yağı Saç Bakımında Nasıl Kullanılır?
Hardal yağı pek çok şekilde kullanılabilir. Saçınıza, cildinize ve vücudunuza rahatlıkla uygulayabileceğiniz doğal bir yağdır. Peki hardal yağı saçta nasıl kullanılır, gelin beraber bakalım...
Tırnaklarınızı dinleyin! Dermatolog Dr. Neslihan Dolar yazdı
İnsan vücudu kapalı bir kutu. İç organlarımızda neler olup bittiğiyle ilgili bilgiyi bazen vücudumuzun en uç organı olan tırnaklar dile gelip anlatıyor. Biz doktorlar sadece tırnaklarınıza bakarak akciğer, karaciğer hastalıklarına tanı koyabiliyor, bazense vücutta oluşabilecek bir sedef hastalığının hatta saç dökülmeleri ve saçkıranları erken dönemde tırnak bulgularıyla yakalayabiliyoruz. Bu nedenle tırnaklarınızdaki basit gibi görünen değişiklikler karmaşık bir hastalığın habercisi olabileceği için mutlaka uzman bir doktora başvurun.
ABD’li doktordan alerjiye karşı doğal reçete; omega-3, yaban mersini ve brokoli!
Dünyada bütünleyici tıbbın kurucusu olarak bilinen ve alerji konusunda radikal çalışmalar yapan Dr. Leo Galland, alerji hakkında çok önemli bilgiler verdi.
Uzak eğitimde çocuklar için çalışma alanı oluşturmanın yolları
Pandemi nedeniyle eğitime uzaktan devam ediliyor. Bu süreçte çocukların derslerdeki verimini artırmak için çalışma alanları oluşturmak öğrenmelerini olumlu katkıda bulunabilir. Çocuğunuzun ders çalışırken daha kolay odaklanabileceği ve rahat hissedeceği fikirleri sizin için derledik.
Dikkat büyük hata! Pişirmeden önce asla yıkamamanız gereken 5 gıda
Pek çok kişi besinlerin üstünde yer alması muhtemel bakterilere karşı yiyecekleri yıkamayı tercih ediyor. Ancak bu durum söz konusu bakterilerin daha da yayılmasına sebep oluyor. Yani bazı gıdaları yemeden önce yıkamak gerekli gibi görülse de hepsi için bu durum geçerli değil.
Hepsi kemiklerin düşmanı… Bu alışkanlıklarınızdan hemen vazgeçin
Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz, dünyada en sık görülen metabolik bir kemik hastalığı. Öyle ki günümüzde menopoz sonrası her 4 kadından ve 60 yaş üstü her 8 erkekten birinde görülüyor.
Bu mantar altından pahalı! Üstelik artık Türkiye'de de üretiliyor
Uzak Doğu'da yaklaşık 2 bin yıldır alternatif tıp tedavisinde kullanılan ve kilosu 3 bin lirayı bulan Ganoderma Lucidum (Kırmızı Reishi) mantarı Düzce Üniversitesi tarafından üretilmeyi başardı. Üzerinde özel bir ekibin çalıştığı mantar için tavuk kümesi üretim haneye çevrildi. Hedef ise yurt dışına ihraç etmek.
Pizzanın en tartışmalı çeşidi: Nereden çıktı bu ananaslı pizza?
Pizza İtalya'da doğdu, hepimizin sevgilisi oldu. Bugün dünyanın herhangi bir yerine gittiğinizde bir pizzacı ya da menüsünde pizza bulunan bir restoran kolayca bulabilirsiniz. Bu pizza restoranlarında satılan çeşit çeşit pizza arasında gelmiş geçmiş en tartışmalı olan ise Hawaiian diye bilinen ananaslı pizza olsa gerek.
Bağışıklığınızı Güçlendirin: Covid Diyeti Nasıl Yapılır?
Koronavirüs ile mücadele ettiğimiz şu günlerde güçlü bağışıklık sisteminin önemini hepimiz biliyoruz. Diyetisyen Gizem Gençyürek, güçlü bağışıklık için Covid diyetini öneriyor ve nasıl yapılacağını anlatıyor.
Çocuğunuz sık hastalanıyorsa bağışıklık sistemi yetmezliği olabilir
Son zamanlarda aileler çocuklarının çok sık hastalandığını söyleyerek, doktora başvuruyor. Çocukların sık hastalanma nedenlerinden birinin bağışıklık sisteminin zayıflığı olabileceğini söyleyen Çocuk İmmünoloji ve Alerji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, “Çocukların bağışıklık sistemindeki eksiklikler konusunda hem hekimlerin hem de hastaların son derece bilinçli olması lazım. Özellikle ilk iki yaşta tekrarlayan enfeksiyonlar, kilo alma gerilikleri varsa, hasta olduğunda 2 aydan fazla antibiyotik kullanması gerekiyorsa ve her hastalığında hastaneye yatması gerekiyorsa bu gibi durumlar bizim için kritik sorulardır” dedi.
6. Sınıf İngilizce 2. Ünite Yummy Breakfast (Leziz Kahvaltı) konu anlatımı
İngilizce dersinin sevilen konularından biri Yummy Breakfast konusudur. Yummy Breakfast konu anlatımı nasıldır? Yummy Breakfast kelimeleri nelerdir? Yummy Breakfast konusunun kelime kalıpları nelerdir? İşte 6. Sınıf İngilizce dersi Yummy Breakfast konu anlatımı.
Evlerde beslenen kuşlar alerjik reaksiyona neden olabilir
Köpekler ve kedilerin yanı sıra, kuşlar da sıkça evcil hayvan olarak tercih edilen önemli bir grubu oluşturur. Evlerinizde veya yakınında beslediğiniz kuş türleri de alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Alerji ve Astım Derneği Başkan Yardımcısı ve Yetişkin Alerji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kürşat Epöztürk kuş alerjilerini detaylı bir şekilde anlattı.
Propolis düzenli tüketildiğinde bağışıklığı güçlendiriyor
Arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları propolis, çok güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip bir doğal arı ürünü. Diyetisyen Ezgi Mısırlı ve İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu propolisin faydalarını açıkladı.
Esnaf, sanatkar ve gerçek kişi tacirlere verilecek desteklerde başvurular bugün başlıyor.. İşte başvuru ekranı ve detaylar
Esnaf, sanatkar ve gerçek kişi tacirlere verilecek desteklerde başvurular bugün başlıyor. Bilindiği üzere, koronavirüs salgınının (COVID-19) ülkemiz ticari hayatı üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik çeşitli tedbirler alınmaktadır.
Diyabet kontrol altına alınmazsa pek çok hastalığa sebep oluyor
Çağımızın yaygın görülen ve giderek artan hastalıkları arasında bulunan diyabet yani halk arasında bilinen adı ile şeker hastalığı insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu kan şekeri yükselmesi ile seyreden, kronik ve ilerleyen bir hastalıktır. Peki diyabet neden olur? Diyabetin belirtileri nelerdir? Diyabet hastaları nasıl beslenmelidir? Dahiliye Uzmanı Rıfat Bozkuş yetişkinlerde diyabeti açıklarken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Melis Bayram Şirinoğlu çocuklarda diyabeti açıkladı. Diyetisyen Nurdan Balakçı ise diyabet hastaları için beslenme önerilerinde bulundu.
Guatrda erken tanı büyük önem taşıyor
Ülkemizde oldukça sık rastlanan ve tiroid bezinin az ya da çok çalışmasına bağlı olarak belirtiler ortaya çıkaran guatrın, en büyük nedenleri arasında iyot eksikliği bulunuyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Sedat Işık, guatr hakkında önemli bilgiler veriyor.
Kadınların Çok Sık Yaşadığı Bir Sorun: Vajinismus
Bazı kadınların vajinalarındaki kaslar penetrasyon girişiminde bulunduklarında istemsiz ve ya sürekli olarak kasılır. Cinsel ilişkiye de girmeyi engelleyen ve acı verici olabilen bu duruma vajinismus denir. Kadın Doğum Uzmanı, Cinsel Terapist, Genital Estetik Uzmanı Op. Dr. Meltem Erkmen, vajinismus hakkında merak edilenleri anlatıyor.
Kepeğe Yol Açan 10 Sinsi Alışkanlık
Bazen kepekten kurtulmaya çalışırken, onu daha da kötüleştiren bir şeyler yapıyor olabilirsiniz. Saçınızı çok sık veya çok nadiren yıkamak, kullandığınız fırça ve daha pek çok şey kepek sorununa yol açıyor ya da var olan sorunu daha da kötüleştir olabilir. Kepeğe yol açan 10 sinsi alışkanlığı anlatıyoruz.
Antarktika'dan topladığı likenler ödül kazandırdı
Antarktika'da bilimsel araştırmalar yapan ilk Türk ekibinde yer alan Prof. Dr. Gökhan Halıcı, kıtadan topladığı likenlerle yaptığı çalışmalar sonucu 2020 yılı Türkiye Bilimler Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü'ne layık görüldü.
Güvenilir yerlerde manikür, dövme ve piercing yaptırın! HIV bulaşma riski var
Bağışıklık sisteminde yaptığı ağır tahribat nedeniyle istenmeyen sonuçlara yol açan HIV virüsünün, cinsel ilişki, kan ve kan ürünleriyle bulaştığını belirten uzmanlar, virüsten korunmada el hijyeni, temizlik kurallarına uyma ve cinsel ilişkide korunmanın önemine işaret ediyor. Özellikle deri bütünlüğünün bozulmasının bulaşıcılık açısından önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, güvenli yerlerde manikür, dövme ve piersing yaptırılması uyarısında bulunuyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Songül Özer, konuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.
'Dağların oğlu'na kısıtlamayı ihlalden ceza
Bülent Erkan (41), Erzurum'un İspir ilçesinde yaşıyor, lakabı 'dağların oğlu'... Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu bir pazar günü Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından ormanlık alana yerleştirilen fotokapana yakalandı, 789 lira ceza kesildi. Erkan, '' Sanırım Türkiye'de fotokapana yakalanıp sokağa çıkma ihlalinden ceza yiyen tek kişi benim'' dedi.
'Dağların oğlu' yakalandı! 'Sanırım Türkiye'de bu cezayı yiyen tek kişi benim'
Bülent Erkan (41), Erzurum'un İspir ilçesinde yaşıyor, lakabı 'dağların oğlu'... Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu bir pazar günü Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından ormanlık alana yerleştirilen fotokapana yakalandı, 789 lira ceza kesildi. Erkan, '' Sanırım Türkiye'de fotokapana yakalanıp sokağa çıkma ihlalinden ceza yiyen tek kişi benim'' dedi.
Gebelikte ilk 3 ay çok önemli, anne adayı düzenli olarak takip edilmeli
Hamilelik sürecinin ilk 3 ayında yaşanan sorunlar ilgili önemli bilgiler veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzm. Opr. Dr. Özge Piri Mantar, gebelikte ilk 3 ayın çok önemli olduğunu belirterek, "Bu dönemde düşük riski çok yüksek olabilir. Düzenli olarak anne adayının takip edilmesi gerekiyor" dedi.
Civanperçemi en çok kadınlara yarıyor
Dünyada yaygın bir şekilde medikal olarak kullanılan ve yüzlerce çeşidi olan civanperçeminin, alternatif tıpta sıkça kullanıldığını söyleyen Diyetisyen Yeşim İşgüzar, bu bitkinin sağlık üzerindeki etkilerini anlatıyor.
Fakirin eti çıntar mantarı: Ağaç altlarında kendilerinden yetişiyor
Denizli’de sonbahar ile birlikte Çameli ilçesindeki yöre halkı çıntar mantarı için ormanlara akın etti. Kırmızı et yerine çıntar mantarı tüketmeyi tercih eden vatandaşlar, ormanda tek tek mantar toplayarak faydalarını ve zahmetlerini anlattı. Emekli öğretmen Hüseyin Akkan, “İçinde demir var yoğun miktarda, başka vitaminlerde var. Büyüleyici özelliği var. Bu yaşta zor şartlarda dağa geliyoruz, topluyoruz” dedi.
Türkiye'de kiloyla satılıyor, Japonlar taneyle alıyor! Kilosu 100 TL...
Japonya ve Güney Kore'ye bu yıl 100 ton sedir (katran) mantarı ihraç edildiği bildirildi.
Türkiye'de kiloyla satılıyor, Japonlar taneyle alıyor
Japonya ve Güney Kore'ye bu yıl 100 ton sedir (katran) mantarı ihraç edildiği bildirildi.
Türk bilim insanı Antarktika Yarımadası'nda araştırmalar yapacak
Amasya Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Ekrem Bölükbaşı, ’James Ross Adası (Antarktika Yarımadası) Likenleşmiş Mantar Türlerinin DNA Barkodlamaları ve Antarktika Endemiği Bazı Liken Türlerine ait Özütler ile Çeşitli Nanoyapıların Sentezi ve Uygulama Alanları başlıklı projede araştırmacı olarak görev aldı.
Bakır Minerali Nedir? Bakır Mineralinin Faydaları Nelerdir?
Kadim kültürde bilinen kısmıyla 5000 yıldan fazla zamandır kullanılan bakır gerek mutfak malzemesi gerek aksesuar olarak hem ailesinin sağlığının ayakta tutmak hem güzelliğini korumak isteyen kadınların kurtarıcısıydı. Günlük hayatımızda insanlığa katkısı ise kablo içindeki kullanımından daha fazlası. Enerji Tıbbi Uzmanı Emine Baran, bakır mineralini anlattı ve uyarılarda bulundu.
Diyabetik çorap geliştirildi
Ege Üniversitesinde (EÜ) Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü ve Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü'nden bilim insanlarının iş birliğiyle "diyabetik çorap" geliştirildi.
Yılbaşı süslemelerindeki tehlikeye dikkat
Koronavirüs tedbirleri kapsamında yılbaşı gecesi de dahil olmak üzere dört günlük sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağının açıklanmasının ardından vatandaşlar, yeni yılı karşılayacakları evlerini yılbaşı ağaçları, LED ışıklar ve rengârenk süslemelerle donatmaya başladı.
Kış aylarında bağışıklığı güçlendirmenin 9 kuralı
Hızla yaygınlaşan Covid-19 enfeksiyonuna kış aylarının vazgeçilmez hastalığı grip de eklenince bağışıklık sistemimizin her zamankinden çok daha güçlü olması şart. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, pandemiye özel 9 önemli beslenme kuralını anlattı.
Karıncalar sosyal mesafeyi insanlara göre daha iyi mi koruyor?
Salgınla mücadelede doğa bize çok iyi ipuçları verebilir. Örneğin, doğanın esas epidemiyologları bahçe karıncaları birçok konuda salgından en iyi nasıl kurtulabileceğimizi öğretebilir.
Koronavirüs ilgiyi artırdı: İşte Ege otlarının faydaları
Dünya genelinde 73 milyonu aşkın kişiye bulaşan korona virüsüne yakalanma korkusu ve kış günlerinin gelmesiyle birlikte grip vakalarındaki artış, vatandaşları bağışıklık sistemini güçlendirecek doğal ürünleri aramaya yöneltti. Yıllardır sofraların vazgeçilmezi olan, Ege Bölgesi'ne özgü şifalı otlar da birçok kişinin ilk tercihi olurken, Prof. Dr. Nazan Turhan, nefes darlığından tansiyona, kan dolaşımından mide rahatsızlığına kadar çok sayıda hastalığa iyi gelen hibiskus, ısırgan otu, arapsaçı, cibez, turp otu, zeytin yaprağı, sarmaşık gibi şifalı otların faydalarını tek tek anlattı, vatandaşlara tavsiyelerde bulundu.