Zencefil haberleri sayfasında Zencefil hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3242 Zencefil haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte, bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak her zamankinden daha önemli hale geliyor. Bağışıklığı güçlendiren bitkiler, hastalıklara karşı doğal bir savunma oluşturmanız için mükemmel bir yol sunuyor. Özellikle ekinezya, zerdeçal, zencefil ve ginsenggibi bitkiler, vücudun direncini artıran bileşikler içeriyor. Ancak, bu bitkileri dengeli bir şekilde tüketmek çok önemlidir, çünkü aşırı tüketim bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.
#Bitkisel ÇaylarHavalar iyice soğumaya başladı, vücudumuzu soğuk havalara hazırlamanın vakti geldi. Mevsim geçişlerinde kimi gıda takviyeleri ve vitaminlere saldırıyor kimi de doğanın bize sunduğu şifalı bitkilerden yardım alıyor. Aktarlar kış hazırlığı yapmaya başladılar bile. Ancak bu konuda kulaktan dolma yanlış bilgiler ve doğal bitkilerin yanlış kullanımı yarardan çok zarara neden oluyor. Peki hangi bitkiler gerçekten bağışıklığı güçlendiriyor? Satın alırken nelere dikkat edilmeli? Fazla ve yanlış tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden olur? Uzman Dr. Dinçer Erdinç ile konuştuk
#Bitki ÇaylarıBir önceki yazımda mutfakta en çok kullanılan ve bunun yanı sıra adını bile hiç duymadığınız bazı otlar, baharatların faydalarından, kullanım alanlarından bahsetmiştim. Bu bölümde de aynı etkilerden sizlere bahsetmeye devam edeceğim. İşte, kimisine çok şaşıracağınız o otlar, bitkiler ve kullanımı....
#BaharatZencefil, sağlıklı bir besin olsa da bazı kişiler için yan etkiler meydana gelebilir. Mide ve bağırsak sorunu yaşayan, safra taşı olan ya alerjik bir bünyeye sahip olanlara zencefil tüketmeleri önerilmez. Tansiyon hastalarının da kontrollü ve uzman eşliğinde zencefil tüketmesi gerekir. Zencefilin yan etkileri ve zararları hakkında ayrıntıları derledik.
#Zencefilİki yıldır kaçmayı başarmıştım ama maalesef geçen hafta ben de COVID-19’a yakalandım. Halsiz düşünce bağışıklığımı güçlendirecek ve yer yemez enerjik hissettirecek yiyeceklerin peşine düştüm. Çareyi zencefilli içecekte, bol kuruyemişli ve sebzeli pratik tariflerde buldum.
#ZencefilMide bulantısı çok sık yaşadığımız bir sağlık sorunudur. Mide bulantısını geçirmek için kullanabileceğiniz bitkisel yöntemler vardır. Bu bitkisel yöntemleri kullanarak mide bulantınızın önüne geçebilirsiniz. Mide bulantısına iyi gelen çaylar ve içecekler nelerdir sizler için derledik.
#Mide Bulantısıİshal, yorgunluk, dehidrasyon ve çeşitli eksiklikler dahil olmak üzere birçok rahatsız edici semptomlara neden olduğu için hoş olmayan bir hastalıktır. Bu semptomlara karşı aktif olarak çalışan bazı özel çayların tüketilmesiyle ishal tedavi edilebilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İshalBirçok yararlı bileşenleri içeren taze zencefil şifa kaynağı olarak biliniyor. Mutfakların olmazsa olmazlarından biri haline gelmiştir. Pek çok yerde taze zencefil kullanılarak faydalarından yararlanılıyor. Kuru ve taze olarak kullanılan zencefil nasıl saklanır, ne kadar süre de kullanılması gerekir bilinmelidir. Zencefil bozulduğu zaman nasıl kolayca anlayabiliriz, zencefil saklama süresine kadar merak edilen tüm detayları derledik.
#Taze ZencefilGünlük hayatta kullanılan pek çok baharat çeşidi insan sağlığına olumlu katkılarda bulunmaktadır. Mutfaklarda yiyeceklere tat veren bu baharatlar çeşitli hastalıkların tedavisinde destekleyici olarak kullanılmaktadır. Her baharat kendine has birtakım özelliklere sahip olmaktadır. Bu baharatlardan biri de zencefildir. Peki, zencefil besin değerleri nelerdir? 100 gr zencefil kaç kalori? Protein ve karbonhidrat değerleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#ZencefilSabah yorgun uyanıyor, gün boyu halsizliğiniz devam ediyorsa, unutkanlığınız varsa ve kendinizi stres altında hissediyorsanız, sebepsiz yere kilo alıyorsanız, o zaman dikkat! Çünkü, vücudunuzda toksik ve artık maddeler birikmiş olabilir. Vücutta çoğalan bu toksik maddeler, günlük hayatınızı olumsuz etkilemenin yanı sıra nörolojik rahatsızlıklardan kısırlığa, obeziteden romatizmal hastalıklara kadar birçok ciddi sağlık sorununun oluşmasının nedenleri arasında da gösterilmektedir.
#ZencefilBirçok farklı alanda fayda sağlayan baharatlar kronik rahatsızlıkları olan kişiler tarafından doktor kontrolünde ve dozunda kullanılmalıdır. Sağlığımıza sayısız fayda sağlayan baharatlar doğru kullanılmadığında ise sağlığı tehdit edebilir.
#BaharatKoronavirüsün akciğerde yarattığı etki, solunum almayı zorlaştırıyor. Bu nedenle de akciğer sağlığını koruyacak şekilde beslenmek önemli hale geldi. Diyetisyen Derya Zünbülcan, bu dönemde sarımsak, avokado, zencefil, elma, lahana, zeytinyağı ve yoğurt gibi akciğeri temizleyen besinleri sıkça tüketerek, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
#AvokadoKORONAVİRÜS'ün akciğerde yarattığı etki, solunum almayı zorlaştırıyor. Bu nedenle de akciğer sağlığını koruyacak şekilde beslenmek önemli hale geldi. Diyetisyen Derya Zünbülcan, bu dönemde sarımsak, avokado, zencefil, elma, lahana, zeytinyağı ve yoğurt gibi akciğeri temizleyen besinleri sıkça tüketerek, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
#Diyetisyen Derya ZünbülcanKış mevsimi, her zaman olduğu gibi soğuk algınlığını da beraberinde getiriyor. Buna bir de gündemde olan küresel salgın eklenince, bağışıklığı güçlendirmek ayrıca önem taşıyor. Bunun için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri sağlıklı ve doğru beslenmek. Sizin için bağışıklık güçlendirme etkisi olan gıdalarla ara öğünlerde yiyebileceğiniz atıştırmalık fikirleri derledik.
#Bağışıklık SistemiBağışıklık sistemimizi güçlendirmek için birebir, faydaları saymakla bitmiyor. Ancak onun da azı karar, çoğu zarar! Beslenme uzmanı Elif Nida Zafer “Fazlasından kaçının” diyor. Sağlıklı olduğu kadar lezzetli ve aromatik olan zencefili ‘tadında’ kullanabilmeniz için şeflerden tarifler aldık.
#GazetehaberleriArtan sıcaklıklar sebebiyle metabolizmamız hızlanıyor ancak vücut sıvı ve elektrolit dengesi de bozuluyor. Zira terleme yoluyla önemli miktarda su ve mineral kaybediyoruz. Bu nedenle başlıca önceliğimiz su içmeyi arttırmak. Peki, beslenmemizde neleri değiştirebiliriz? İşte size önereceğim mucize gibi 5 besin...
#BeslenmeElimiz sık sık buzdolabına gidiyor yazın. Rengârenk şişeler, serinletici ambalajlar, ‘şekersiz’ ya da ‘doğal’ ibareleriyle süslü içecekler cezbedici görünür. Ama bize ‘masum’ gibi gelen bu soğuk içeceklerin çoğu, aslında sağlığımızı tehdit eden gizli içeriklerle dolu desem...
#Ayça KayaRengarenk yaz meyveleri sofraları süsleyip, damaklara ayrı ayrı tatlar bırakırken, ölçülü tüketildiğinde “sağlık” aşılayan, başta kanser olmak üzere pek çok hastalıktan korunmada önemli işlevleri olan meyvelerle ilgili bilinmeyenleri bu yazımda bulabilirsiniz.
#Yaz MeyveleriBayram sofralarında birkaç gün fazladan et yemek ve tatlılara hayır diyememek bedenimize neler yapıyor, farkında mısınız? Beslenme düzenimizdeki bu ani değişikliğin sağlığımıza yapabileceklerini ve bunlardan en az etkilenerek hızla hafiflememizi sağlayacak önerilerimi yazdım.
#BayramTadı ve yüksek besin değeriyle mutfağımızın baş tacı olan baklagiller... Yöreden yöreye değişen tariflerle, farklı malzemelerle bir araya getirip çorbadan tatlıya çeşitli hallerini sofralarımızdan eksik etmiyoruz. Şef Doğa Çitçi ve şef Faruk Mehmet Yardımcı birbirinden iştah açıcı baklagilli tariflerini bizimle paylaştı. Hem klasik hem de modern dokunuşlu önerilerin arasında çorba, salata ve tatlı da var!
#Melis YılmazDeniz sezonu yaklaşırken aynaya biraz daha dikkatli bakmaya başladık değil mi? Endişelenmeyin, son haftalarda yapılabilecek küçük ama etkili dokunuşlarla hem bedeninizi hafifletebilir hem de moral depolayabilirsiniz. İşte fiziğinizi ve yanı sıra ruh halinizi destekleyen kolay öneriler ve pratik tariflerle ‘tatil öncesi mini form kürü’.
#Berrin YiğitBedenimizi yaza hazırlıyoruz, hafiflemek istiyoruz ama tatlı krizleri çoğumuzun yakasını bırakmıyor. Bu durumla başa çıkmaya çalışırken kendinize nazik olun. Küçük değişiklikler büyük fark yaratabilir. Önemli olan bu süreci ‘yasak listesi’yle geçirmemek, bir dönüşüm yolculuğu olarak görmek. İşte tatlı isteğini azaltacak 10 öneri.
#Berrin YiğitYıllar boyunca modern tıbbın içinde, bilimsel gelişmelerin merkezinde bir dermatolog olarak çalıştım. Lazerlerden dolgu maddelerine, laboratuvar ortamında geliştirilen formüllerden yeni nesil cilt bakım protokollerine kadar birçok yeniliğe şahit oldum. Ancak tüm bu gelişmelerin ortasında göz ardı edilemeyen bir gerçek vardı: Doğanın iyileştirici gücü hâlâ dimdik ayakta duruyor.
#Doğal GüzellikYavuz Sultan Selim'in eşi Hafsa Sultan'ın her yıl bahar geldiğinde halka saçılmasını istediği Mesir Macunu, 485'inci kez düzenlenen festival kapsamında Manisa'daki Sultan Camisi kubbe ve minarelerinden şifa niyetiyle saçıldı.
#Manisa Mesir Macunu FestivaliYavuz Sultan Selim'in eşi Hafsa Sultan'ın her yıl bahar geldiğinde halka saçılmasını istediği Mesir Macunu, 485'inci kez düzenlenen festival kapsamında Manisa'daki Sultan Camisi kubbe ve minarelerinden şifa niyetiyle saçıldı. Protokol üyelerinin de saçım yaptığı törende alandakiler mesir kapabilmek için yarıştı. Bazı vatandaşların daha fazla mesir macunu kapabilmek için şemsiyelerini açarak ters çevirdikleri görüldü.
#CamiMevsimin sebzeleriyle hafiflemeye hazır mısınız? Kıştan çıkarken hepimiz biraz yorgun, biraz da ağırlaşmış hissederiz. Karbonhidrattan zengin tabaklar, dolu dolu battaniye altı atıştırmalıklarla geçen kışın ardından, şimdi acil önlem alma zamanı.
#SebzeBahar geldi; güneşte terleme gölgede üşüme, birden yağan yağmurla ıslanıp soğuk algınlığına yakalanma zamanı. Bu nedenle mutfaktaki sihirli değneği çıkarın! Hastalanma riskini azaltmak, hastalanınca da hızla iyileşmek için dengeli beslenmeye özen gösterin ve 5 önerimi deneyin.
#Dr. Ayça KayaElma, üzüm, zencefil ve ananas gibi farklı sirke çeşitlerini hem sağlıklı yaşam hem de lezzet açısından sofralarımızda bulundurmalıyız. Sirkeyle bağışıklığınızı güçlendirebilir, metabolizmanızı destekleyebilir ve yemeklerinizi daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Sağlığınız ve damak tadınız için organik sirkeyi sofranızın yıldızı yapın!
#Berrin YiğitBir mekâna gittiğimizde sık sık sous-vide, confit veya deglaze etmek gibi pişirme teknikleri duyuyoruz. Miso, kimchi, yuzu ya da bottarga adlı özel malzemeler de karşımıza çıkıyor. Aioli, chimichurri, bagna càuda veya beurre blanc adlı yemek sosları da cabası. Bu hafta menülerde rastladığımız ‘iddialı’ terimlerden bahsedeceğiz.
#Ebru ErkeRamazan Bayramı, uzun bir oruç döneminin ardından sevdiklerimizle bir araya gelip lezzetli sofralar kurduğumuz özel günlerden biridir. Ancak bu dönemde tatlılar, ağır yemekler ve bolca ikram, beslenme düzenimizi zorlayabilir. Aşırı tüketimin neden olduğu sindirim sorunları, mide yanmaları, hazımsızlık problemleri, kan şekeri dalgalanmaları ve kilo artışı gibi durumların önüne geçmek için dengeli beslenmek büyük önem taşır. Diyetisyen Sena Nur Doğan, Ramazan Bayramı’nda sindirim sistemini korumak ve sağlıklı bir şekilde beslenmek için bilinmesi gereken ipuçlarını paylaştı.
#BeslenmeBirçoğumuz için bağırsaklar adeta bir kara kutu. Bir ucundan besinler giriyor, bir ucundan atık maddeler çıkıyor. Ancak arada olup bitenleri çok nadir tartışıyor ve anlamaya çalışıyoruz. Bu nedenle de yanlış bilgiler ve şehir efsaneleri dilden dile yayılıyor. Gastroenteroloji ve mikrobiyom uzmanları "Artık yeter" dedikleri şehir efsanelerini anlattı.
#SağlıkBahar ayları kimileri için doğayla buluşmak demek. Fakat alerjisi olanlarla astım ve KOAH hastaları için durum farklı. Çünkü polenler, nem artışı ve hava değişimiyle artan solunum yolu enfeksiyonlarıyla yaşamak pek kolay değil. Uzmanlardan alerjikler için bahar tavsiyeleri aldık: “Polen ve çöl tozları yoğunsa maske takın, bağışıklığınızı güçlendirin.”
#Hazan Aköz IşıkUnutulmaya yüz tutan şerbet ve hoşaflar ramazan vesilesiyle dönemsel olarak hatırlanıyor. İkisi de modern zamanların bize dayattığı şişelenmiş içeceklere göre çok daha leziz ve sağlıklı. Üstelik yapılışları da kolay. Ayrıca hepsini rafine şekersiz ve damak tadınıza göre değişik tat kombinasyonlarıyla hazırlayabilirsiniz.
#HoşafSahuru dengeli bir beslenme düzeniyle geçirmek hem sağlığımızı korumak hem de oruç ibadetini daha rahat yerine getirebilmek açısından büyük önem taşır. Yazarlarımız doktor Ayça Kaya ideal sahur tabağını yazdı; diyetisyen Berrin Yiğit ise hem sahurda yapılmaması gerekenleri hem de enerjik ve zinde bir oruç için sağlıklı ve pratik tariflerini...
#SahurAlerjik rinit sezonu bu yıl beklenenden erken başladı. Uzmanlar, sosyal medyada vaka sayılarındaki artışa dikkat çekerken, kullanıcılar Ekşi Sözlük’te alerjik rinitin hayatlarını nasıl zorlaştırdığını ‘Hayatımı zindan etti’, ‘Perişan oldum’, ‘Yoruldum’, ‘Bıktım’ gibi ifadelerle paylaşıyor. Dahası, daha önce alerjik rinit yaşamamış olanlar bile bu yıl hastalığın etkilerini hissediyor. Bazı besinler ise hastalığı tetikliyor. Konuyu İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Irmak ile mercek altına aldık.
#Sağlık10 günü devirdim, hastayım. Boğaz ağrısı, halsizlik, burun ve sağ kulakta tıkanıklık ile yoğun öksürük var. Onca ilaç ve takviyeye rağmen iyileşemiyorum da. Adeta, ‘geçmeyen’ bir hastalık ile mücadele ediyorum. Ve biliyorum yalnız değilim. Herkes hasta. İyi de ne oldu bu virüslere? Ne değişti de bizi bu kadar çok ve uzun hasta eder oldular? Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği İnfeksiyon Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Berna Kömürcüoğlu, virüslerin COVID öncesine göre yapıca değiştiğini ve artık ‘yeni’ bir grip türü ile karşı karşıya olduğumuzu söylüyor. Şu anda ise dört farklı karma virüs saldırısı altındayız. Yani biri bitiyor diğeri başlıyor.
#COVID