Bağışıklık Sistemi
Bağışıklık Sistemi Haberleri
Saç Mantarı Nedir Ve Neden Olur? Saç Mantarı Nasıl Geçer Ve Ne İyi Gelir?
Saç mantarı sürekli olarak ortaya çıkan bir durum olarak bilinir. Özellikle deri ve zührevi hastalıkları arasına giren saç mantarı tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Saç mantarı ile ilgili yoğun bir şekilde araştırma yapılmaktadır. Saç mantarı şikayeti olan kişiler internet üzerinden de bu hastalığı araştırmaktadırlar. Peki saç mantarı nedir? Saç mantarı neden olur? Saç mantarı nasıl geçer? Saç mantarına ne iyi gelir? İşte saç mantarı ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar.
Maya Mantarı Nedir, Neden Oluşur Ve Nasıl Ürer? Maya Mantarı Özellikleri Hakkında Bilgi
Son yıllarda en çok yayılan hastalıklardan birisi de maya mantarı olmaktadır. Özellikle vücudun bir çok virüse karşı bağışıklığının azalması bu durumun esas nedeni oluşturmaktadır. Vücudunda maya mantarı benzeri belirtileri olan bireylerin aklına sık sık Maya mantarı nedir, neden oluşur ve nasıl ürer? Maya mantarı özellikleri hakkında bilgi nedir? İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
Dil Mantarı Nedir Ve Neden Olur? Dil Mantarı Nasıl Geçer Ve Ne İyi Gelir?
Birçok farklı sebepten dolayı ortaya çıkan dil mantarı, özellikle dilin tabakasında beyaz bir leke görüntüsü oluşturur. Böyle bir hastalık ile karşı karşıya kalan pek çok kişi ise internet üzerinden bilgi almaya çalışıyor. Peki dil mantarı nedir ve neden olur? Dil mantarı nasıl geçer ve ne iyi gelir? İşte bu konuda merak edilenler.
“Egzersiz, bağışıklık sistemini kuvvetlendiren farmakolojik olmayan bir ilaç”
Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde egzersizin büyük rol oynadığını söyleyen Fizyoterapist Çağıl Ertürk, “Evde yaptığımız egzersiz uygulamaları, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekte. Aynı zamanda kardiyovasküler sistemimizi de güçlendirmekte ve beraberinde kemik sağlığımızı iyileştirmekte. Dolayısıyla egzersizin, uluslararası toplumlarda, farmakolojik olmayan bir ilaç yöntemi olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
Atopik cilt ne demek? Atopik cilt belirtileri
Atopik cilt, soğuk kış aylarında sıklıkla karşılaşılan cilt sorunlarından biri. Atopik dermatit (Egzama) hastalarında cildin bariyer özellikleri bozulmuştur. Bu bozulmanın nedeni değişiklik gösterebilir. Peki, atopik cilt ne demek? İşte atopik cilt belirtileri...
Beslenmeyle iyileşmek mümkün
‘Ne Yiyeceğimi Şaşırdım’ bir doktorla bir iletişimcinin ortak rahatsızlıkları vesilesiyle ortaya çıkan bir kitap. Kitapta besinlerin temel özellikleri anlatılıyor; yediklerimizin beyin sağlığı ve kronik enflamasyondaki rollerinden bahsediliyor. Ayrıca bu bilgilerden yola çıkılarak okura birbirinden lezzetli tarifler de veriliyor...
Sivrisinek Isırığı Nasıl Olur Ve Nasıl Anlaşılır? Sivrisinek Isırığı Nasıl Geçer Ve Ne İyi Gelir
Sivrisinekler daha çok yaz ve bahar aylarında görünse de kış aylarında da ortaya çıkabilirler. Hem çıkardığı gürültü hem de kan emme özelliği nedeniyle bir hayli rahatsız edici olan bu kanatlı böceklerin yalnızca dişileri kan emer. Sivrisinek ısırığı nasıl olur ve nasıl geçer? İşte, tüm detaylar.
Sinek Isırığı Nasıl Olur Ve Nasıl Anlaşılır? Sinek Isırığı Nasıl Geçer Ve Ne İyi Gelir
Küçük ve kısa ömürlü bir canlı olmasına rağmen sinekler bazen çok can sıkıcı olabiliyor. Vücudumuzda herhangi bir yeri ısırdıklarında oldukça rahatsız edici bir kaşıntı o bölgeye hakim olur. Peki, sinek ısırığı ve kaşıntısı nasıl geçer merak edilen detayları derledik.
'Can Evi'ndeki sokak köpeklerini, soğuktan battaniyeye sararak koruyorlar
EDİRNE'nin Keşan ilçesinde hava sıcaklığı eksi 10 dereceye kadar düşerken, Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği'ne (KEHAYKO) ait 'can evi' olarak adlandırılan barınakta, sokak köpekleri, üzerlerine battaniye örtülerek, soğuktan korunuyor. Su borularının donduğu barınağa, kovalarla su taşınıyor.
Dünyada bir ilk! Gönüllülere koronavirüs bulaştıracaklar
İngiltere'de dünyada ilk defa uygulanacak bir bilimsel çalışmaya imza atacak. Klinik denemelerde genç gönüllülere koronavirüs bulaştırılacak. Bu çarpıcı araştırma Kovid-19 aşı ve ilaçlarıyla ilgili çalışmalarda daha verimli veri toplamak amacıyla gerçekleştirilecek.
Haftada 3 kez hamsi yemek, D vitamini ihtiyacını karşılıyor
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nermin Berik, anne sütünden sonra en değerli besinin su ürünleri olduğunu söyledi. Uzmanların, koronavirüs döneminde önemine dikkat çektiği D vitamini için en iyi kaynağın balık olduğunu belirten Berik, "Özellikle yağlı balıklar çok iyi kaynaklardır. Bizim yağlı balık diye tanımladığımız kara etli ya da kırmızı etli dediğimiz balıklardır. Hamsi buna çok iyi bir örnektir. Düzenli olarak haftada en az üç gün tüketildiğinde sağlıklı bireylerin takviye almalarına gerek olmadan D vitamini ihtiyacı karşılanabilir" dedi.
5 yaş altındaki çocukları etkiliyor, nedeni D vitamini eksikliği olabilir
Özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda görülen, nedeni tam olarak açıklanamayan PFAPA sendromunun, tekrarlayan ateş, ağız içinde lezyonlar, farenjit ve boyunda lenf bezlerinin büyümesiyle ortaya çıktığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Öznur Yılmaz Gondal aileleri uyardı. Gondal, “Yapılan birkaç çalışmada, D vitamini eksikliğinin PFAPA sendromuyla ilişkili olabileceğini ortaya koymuştur” dedi.
7 SORU 7 YANIT | Yerli aşıda hedef sonbahar
Dünyanın dört bir yanında koronavirüse ve mutasyonlarına karşı etkili aşılarla ilgili arayış devam ederken Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın "İnsan deneyleri başlayacak 3 aşı adayımız var" açıklaması heyecan yarattı. Bu aşılar dünyadaki diğer aşılarla kıyaslandığında ne durumdalar? Yerli aşıyla ne zaman tanışacağız?
HIV virüsü nedir ve nasıl bulaşır? HIV hastalığı tedavisi ile ilgili merak edilenler
HIV virüsü vücudun çeşitli dokularına yerleşebilen ve etkisini bağışıklık sistemi üzerinde gösteren hastalıkların başında geliyor. Korumasız cinsel ilişkiye girmek, damar içi ilaç bağımlısı olmak, risk grubunu oluşturan etmenler olarak sıralanıyor. HIV virüsü ayrıca HIV'li bir kadından çocuğuna emzirme sırasında da geçebiliyor. Hastalığın tedavi sürecinde ise hastanın mutlaka doktor kontrolünde olması gerekiyor. Peki, HIV virüsü nedir? İşte, HIV hastalığı ile ilgili merak edilen bazı bilgiler.
'Dünyanın aşı laboratuvarı' İsrail'de elde edilen veriler ne anlama geliyor?
Bir yılı aşkın zamandır dünya Covid-19’la mücadele halinde. Pandemiden çıkışın yolu aşıdan geçiyor! Peki aşılar ne kadar etkili? Nüfusunun yaklaşık yarısını aşılayarak bu alanda ilk sırada yer alan İsrail'in güncel vaka ve pandemi verileri diğer ülkeler için de çok önemli...
Yetersiz anne sütü alımı, alerjiyi tetikleyebiliyor
Genetik yatkınlığı olan (atopik) kişilerde, alerjen olarak adlandırılan maddelerin vücuda girerek bağışıklık sistemini uyarması ve abartılı bir yanıt oluşturması sonucunda ortaya çıkan alerjik hastalıkların ülkemizde görülme sıklığı giderek artıyor. Bu artışın özellikle çocukluk yaş grubunda daha belirgin olduğuna vurgu yapan Çocuk Alerji, Astım ve İmmünoloji Uzmanı Doç. Dr. Şule Çağlayan Sözmen, birden fazla sistem veya organın etkilenmesi durumunda anafilaktik şok olarak adlandırılan ve ölümcül olabilen klinik tablonun ortaya çıktığına dikkat çekerek, genetik faktörler kadar, yetersiz anne sütümü alımı gibi çevresel faktörlerin alerjiyi tetiklediğini söyledi.
Pfizer/BionTech aşısından umutlandıran haber: İki dozu mutasyonlara karşı koruma sağlıyor
Dünyayı sarsan koronavirüs salgınında aşılama kampanyaları sevinç yaratırken birçok ülkeye yayılan virüs mutasyonları herkesi korkutmuştu. İngiltere'de gerçekleştirilen bir bilimsel araştırmada 'iki doz' Pfizer/BioNTech aşısının mutasyonlara karşı etkili olduğu tespit edildi, haber dünyada sevinçle karşılandı.
Monoklonal antikorlarla ilgili 10 SORU 10 YANIT | Covid-19'a karşı yeni umut mu?
Covid-19 döneminde her gün yeni bir kavram öğreniyoruz. Almanya, Covid-19 aşısı teminindeki eksikliği monoklonal antikorlara dayalı yeni bir ilaçla telafi edeceğini açıkladı. Gündemin en merak edilen konularından biri haline gelen monoklonal antikorlarla ilgili tüm detaylar haberimizde...
“Güçlü bağışıklık için bağırsak dostu besinler tüketin”
Bağışıklık sistemi hücrelerinin yüzde 70’inin bağırsaklarda bulunduğunu belirten Prof. Dr. Vedat Göral, “Bağırsak sağlığı için özellikle sigara, stres, gereksiz antibiyotik ve ağrı kesicilerden uzak durulmalı. Ayrıca tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırır” dedi.
Bilim Kurulu Üyesi Yeşim Taşova: Aşı yaptırınca rehavete kapılmayın
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, aşı olunsa dahi virüsün alınıp başka insanlara taşınabileceğini vurgulayarak, aşıya bağlı rehavete kapılmamak gerektiğine dikkat çekti.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova'dan rehavet uyarısı: Aşı yaptırınca...
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, aşı olunsa dahi virüsün alınıp başka insanlara taşınabileceğini vurgulayarak, aşıya bağlı rehavete kapılmamak gerektiğine dikkat çekti. Taşova, "Bu virüs mutasyona uğruyor. Dolayısıyla ne ile karşılaştığımızı bilmiyoruz. Özellikle hastalıktan ya da aşıdan sonra tekrar enfekte olanların mutlaka mutasyon durumlarının incelenmesi gerektiğini yönünde Dünya Sağlık Örgütü de uyarılarda bulunuyor" dedi.
Kontrol edilemeyen stres kişiye zarar veriyor
Duygularını bastırarak stres ve öfkesini belli etmeyen kişilerde görülen örtülü, bir diğer adıyla maskeli depresyonun kansere davetiye çıkardığını belirten Pskiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Kişi gerektiğinde hayır demeli. Bunları bastırdıkça karşımıza iç hastalıkları şeklinde çıkıyor" dedi.
Sızıntılı (Geçirgen) Bağırsak Sendromu hastalığı nedir ve belirtileri nelerdir?
Sızıntılı ya da geçirgen bağırsak sendromu gündemde yer alan hastalıklar arasında yer alıyor. Neslihan Atagül’ün hastalığının geçirgen bağırsak sendromu olduğu açıklanmıştı. Geçirgen bağırsak sendromunun belirtileri ve tedavisi merak edilen konular arasında yerini aldı. Hastalığın sık görülen belirtileri arasında sık sürekli halsizlik, yorgunluk ile giden kronik yorgunluk yer alıyor. İşte, Sızıntılı (Geçirgen) Bağırsak Sendromu hastalığı hakkında bilgiler
Avrupa İlaç Ajansı, Novavax aşısını ön değerlendirmeye aldı
Avrupa Birliği'nin (AB) ilaç düzenleyici kurumu Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Novavax firması tarafından yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen aşının ön değerlendirmesine başladı.
Erzurumlular Sibirya soğuklarına karşı enerji değeri yüksek besinleri seçiyor
Sibirya soğuklarının yaşandığı Erzurum’da vücut ısısını sabit tutabilmek için enerji değeri yüksek besinler tercih ediliyor. Kışın ve pandemi döneminin aynı zamana denk gelmesiyle bağışıklığı güçlendiren, enerji ve besin değeri yüksek gıdalara talep arttı.
7 SORU 7 YANIT | Covid-19 ile kanser ilişkisi hakkında merak edilenler
Kanser, dünya genelinde ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Bu yüksek oran bir de koronavirüs salgını ile birleşince kanser hastalarının dikkat etmesi gereken çok daha fazla nokta ortaya çıkıyor. 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında kanser hastalarının Covid-19 ile ilgili merak ettiklerini Tıbbı Onkoloji, İç Hastalıkları Uzmanı ve Fitoterapist Prof. Dr. Hakan Karagöl’e sorduk.
Doç. Dr. İshak Özel Tekin: Aşıya en duyarlı toplumuz
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi İmmünoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İshak Özel Tekin, Türk toplumunun genetik özelliğiyle aşılanmaya birçok ülkeden daha hazır olduğunu söyleyerek, "Biz toplum olarak Orta Asya'dan başlayan süreç içerisinde ve özellikle Osmanlı döneminde Anadolu topraklarında aşıyla erken tanışmış bir toplumuz. Daha sonraki modern dünyada da özellikle çok değerli üretilen aşılarımızla, aşılama kampanyalarımızla ve verem savaş derneklerimizle biz bu konuda hazırlığını yapmış ve belki de dünya üzerinde aşı konusunda en uyumlu toplumuz" dedi.
Sağlıklı bir hamilelik için uzak durulması gereken 10 besin
Hamilelikte yeterli ve dengeli beslenme yalnızca annenin vücudunu ve sağlığını değil, doğrudan bebeği de etkiler. Bu dönemde, annenin aldığı besinler plasenta aracılığıyla fetüse taşınır ve fetüs enerji ihtiyacını bu besinler aracılığıyla giderir. Bebeğin organ gelişimini sağlayabilmesi için annenin hem doğru besin tercihleri yapması hem de bu besinleri doğru miktarlarda vücuduna alması gerekir.
Türkiye’de de giderek yayılıyor! Mutasyonlu virüse karşı çok önemli uyarı…
Son günlerde vaka sayılarının artışındaki en büyük etken mutasyonlu virüs Türkiye’de de bir çok şehirde görülmeye başladı. Çok hızlı yayılan bu virüse karşı uzmanlar şu uyarıyı yaptı; ‘Tek maske yetmez artık çift maske kullanmalısınız…’ İşte mutasyonlu virüse karşı alınması gereken tedbirler…
Uğur Şahin'in ekibi DHA'ya konuştu
Koronavirüs aşısı ile adını tüm dünyaya duyuran Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci'nin başında bulunduğu ekip, mRNA aşıları ile Multipl Skleroza (MS) çare olmayı umut ediyor. Geçtiğimiz haftalarda dünyaca ünlü tıp dergisi Science'da yayınlanan çalışmada, mRNA aşısı ile farelerin bağışıklık sistemi 'eğitildi' ve vücudun kendi dokusuyla savaşarak MS'e yol açmasının önüne geçildi.
İşte dünyanın konuştuğu o ekip! mRNA aşıları o hastalıklara da umut olacak....
Koronavirüs aşısı ile adını tüm dünyaya duyuran Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci'nin başında bulunduğu ekip, mRNA aşıları ile Multipl Skleroza (MS) çare olmayı umut ediyor. Geçtiğimiz haftalarda dünyaca ünlü tıp dergisi Science'da yayınlanan çalışmada, mRNA aşısı ile farelerin bağışıklık sistemi 'eğitildi' ve vücudun kendi dokusuyla savaşarak MS'e yol açmasının önüne geçildi.
Korona virüs aşısı bağışıklık sistemini nasıl etkiler?
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, “Şu ana kadar Sinovac aşısının görülen bir yan etkisi olmadı. Aşının ve hastalığın ne kadar süre bağışıklık bırakacağı hakkında yorum yapmak zor olsa da aşı ile en az 12 ay, hastalığı geçirenlerde ise daha uzun süre ve daha güçlü bağışıklık olacağı kesindir” dedi.
Teknoloji ilerledikçe kanser hastalarının umudu artıyor
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünya genelinde her yıl ortalama 18 milyon kişiye kanser tanısı konuyor, 9 milyonu aşkın kişi kanser nedeniyle hayatını kaybediyor. Bununla birlikte kanser tedavilerinde son 10 yıldaki gelişmelerle hastaların yaşam süresi önemli ölçüde artıyor. 4 Şubat Dünya Kanser Günü vesilesiyle uzman hekimlere kanser tedavisinde umut vaat eden son gelişmeleri sorduk. Kanser hastaları ve yakınlarıysa pandemi döneminde yaşadıklarını anlattı...
Vitamin deposu iğde meyvesi, bağışıklık sistemini güçlendiriyor
İğde meyvesinin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve öksürüğü kestiğini söyleyen Diyetisyen Öznur Akgöz, “Özellikle meyvesiyle birlikte yaprağı da kaynatılarak, çayı içildiğinde öksürük üzerinde daha etkili olur. Hem öksürüğe iyi geldiği hem de bağışık sistemini güçlendirici özelliğe sahip olması nedeniyle, fazla tüketilmemesi şartıyla, koronavirüse karşı korunmak için de tüketilmesini öneriyoruz” dedi.
Bağırsak Florasındaki Hastalıklar Koronavirüse Davetiye Çıkarıyor
Dr. Nisa Sipahi, bağırsak florasında yaşanan hastalıkların insan vücudunda birçok hastalığa davetiye çıkardığını, bununla birlikte zayıflayan bağışıklık sistemi nedeniyle koronavirüs ile de arasında bir korelasyon olduğunu söyledi.
Karantina döneminde beslenme nasıl olmalı?
İnsan virüsle savaşırken tat ve koku duyusunun azalması nedeniyle yeterli beslenemediğini belirten Diyetisyen Aysun İpek, "Bağışıklık sisteminizin güçlü kalmasına yardımcı olabilmek adına mutlaka doğru gıdaların uygun porsiyonda tercih edilmesi gerekir. Mutlaka süt, yoğurt, yulaf, meyve, ceviz gibi formda yumuşak, zenginleştirilmiş gıdalar hazırlanmalıdır” dedi.
Sinsice ilerliyor... Her yıl 1 defa test yaptırılmalı
Belirti göstermeden ilerleyen kadın ve erkeklerde cinsel hastalıklara neden olan HPV virüsü hakkında önemli bilgiler veren Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nilüfer Tuğut Ocak, 21 yaşını geçen her kadının yılda 1 kez smear testi yaptırması gerektiğini söyledi.