İç Hastalıkları Uzmanı
İç Hastalıkları Uzmanı Haberleri
Vücut için oldukça önemli! B12 eksikliği varsa...
Vitaminler vücut için gerekli olan organik bileşenlerdir. Yeterli düzeyde alınmamaları durumdan birtakım aksaklıklar meydana gelebilir. B12 vitamini de sağlığımız için oldukça önemli. Peki B12 vitaminin faydaları neler? B12 eksikliğinde ne olur? B12 vitamini hangi yiyeceklerde bulunur? Konuyla ilgili detaylı bilgileri uzmanlardan öğrenelim.
Halk arasında ‘kelebek hastalığı’ olarak biliniyor… Stres en büyük tetikleyicisi
Yüzde meydana gelen ve ilk bakıldığında kelebeği anımsatan kırmızı kabarcıklar, Lupus hastalığının en belirgin belirtileri arasında yer almaktadır. Eklem ağrılarıyla yön bulan bu hastalığın yalnızca cilde değil tüm vücuda etki ettiğini vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sedat Işık, Lupus hastalığıyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
Çay tiryakileri dikkat! Şekerli çay birçok hastalığa davetiye çıkarıyor
Sofraların ve sohbetin vazgeçilmezi arasında yer alan çay, kimileri tarafından şekerli, kimileri tarafından da şekersiz tüketiliyor. Türkiye’de yıllık kişi başı yaklaşık 4 kilogram çay tüketildiğini dile getiren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sübet Özerdem, şekerli çayın metabolizma hastalıklarına meyili artırdığını, ayrıca diyabet riskiyle beraber kalp damar hastalıkları gelişmesine neden olduğunu, iyi bir antioksidan olan çayın şekersiz tüketiminin vücudumuza fayda sağladığını söyledi.
Çay keyfi zehre dönüşmesin; Şekerli çay birçok hastalığa davetiye çıkarıyor
Sofraların ve sohbetin vazgeçilmezi arasında yer alan çay, kimileri tarafından şekerli, kimileri tarafından da şekersiz tüketiliyor. Türkiye’de yıllık kişi başı yaklaşık 4 kilogram çay tüketildiğini dile getiren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sübet Özerdem, “Şekerli çay metabolizma hastalıklarına meyili artırıyor. Ayrıca diyabet riskiyle beraber kalp damar hastalıkları gelişmesine neden oluyor. İyi bir antioksidan olan çayın şekersiz tüketimi vücudumuz için oldukça faydalı” dedi.
Yılda 16 kez diyete başlıyoruz!
İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya, yıllardır obezite ve beslenme üzerine çalışan bir isim. “Mutsuz olmadan kilo vermek gerek. Bu bir diyet değil, yaşam şekli olmalı. Bir de acıkmadan yemeyin, açlığınızı ertelemeyin, toplu alışveriş yapmayın” diyen Kaya’nın yedinci kitabı ‘50 Adımda Sağlıklı ve Hızlı Zayıfla’ Hürriyet Kitap’tan çıktı.
Salgında aşırı D vitamini kullanımına dikkat! Olumsuz sonuçları olabilir
İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Aysun Özbek, salgın sürecinde bağışıklığı güçlü tutmak adına vitaminlerin, özellikle D vitamini ile gıda takviyelerinin kontrolsüzce kullanılmasının olumsuz sonuçlar doğurabileceğini söyledi.
Sosyal medya onu konuştu... İşte Erdoğan'a aşı yapan doktor
Sürpriz bir şekilde dün Ankara Şehir Hastanesi’ne giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, COVID-19 aşısı oldu. Erdoğan aşı yaptırdığını, Telegram hesabı üzerinden “Ben de aşı oldum” diye duyurdu.
Hava kirliliği solunum yolu hastalıklarının artmasına sebep olabiliyor
Hava kirliliğinin insan sağlığını birçok yönden olumsuz etkilediğini söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan Özdolap, "Astım ve KOAH gibi ciddi problemler oluşturabilen solunum yolu hastalıklarının görülme olasılığı artıyor. Hava kirliliğine maruz kalmadan da kronik solunum yolu rahatsızlıkları bulunan kişilerin bu rahatsızlıklarında şiddetlenme, kronik kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin bu rahatsızlıklarının daha ciddi seviyeye gelmesi, kanser görülme riskinin artması ve kişilerin sağlık durumlarının bozulması sonucunda erken ölüm durumunda artış görülebilir" dedi.
Hava kirliliği solunum yolu hastalıklarının görülme sıklığını artırıyor
Hava kirliliğinin insan sağlığını birçok yönden olumsuz etkilediğini söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan Özdolap, "Astım ve KOAH gibi ciddi problemler oluşturabilen solunum yolu hastalıklarının görülme olasılığı artıyor. Hava kirliliğine maruz kalmadan da kronik solunum yolu rahatsızlıkları bulunan kişilerin bu rahatsızlıklarında şiddetlenme, kronik kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin bu rahatsızlıklarının daha ciddi seviyeye gelmesi, kanser görülme riskinin artması ve kişilerin sağlık durumlarının bozulması sonucunda erken ölüm durumunda artış görülebilir" dedi.
Sadece yiyecekle, vitaminle olmaz! Sağlam bir bağışıklık için ‘su iç, dua et, iyi uyu’
Mevsimsel grip, soğuk algınlığı ve nezle... Koronavirüs salgınıyla mücadele içindeyken bir de bu hastalıklarla uğraşmamak için vücudumuzun savunma sistemini güçlü tutmamız şart. Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece’ye ve iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya’ya bunun yollarını sorduk: Uyumak, su içmek ve hareket etmek şart! Dua etmek ya da yoga yapmak, iyi bir uyku ve ekrandan uzak kalmak da stresi azaltıyor.
Zamanı yavaşlatan bir beslenme mümkün
Genç kalmanın sırlarından biri de yediklerimizde. Beslenme ve diyet uzmanları Ömür Karamahmut ve Elif Nida Zafer hangi besinleri tüketirsek genç kalabileceğimizi anlattı. İç hastalıkları uzmanı Ayça Kaya’ya da “Beslenme alışkanlıklarımızı değiştirmek yaşlanmamızı yavaşlatır mı?” diye sorduk.
Derya kuzusu bunlar
Kendisi küçük ama lezzeti, faydası ve ünü büyük bir balık hamsi... Ana yemek olarak da, güçlü bir eşlikçi olarak da hazırlanabilir. Şimdi tam zamanı olan bu lezzetli balığın tariflerini işin ustalarından aldık. Yanında yiyebileceklerimizi ve sağlıklı pişirme tekniklerini de Dr. Ayça Kaya’ya sorduk.
Uzun telefon görüşmeleri koronavirüs hastalarının iyileşme sürecini etkiliyor
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Çetin ve ekibinin 3 aylık tespiti sonrası koronavirüstedavisi gören hastaların uzun cep telefonu görüşmesi sırasında aşırı oksijen tüketimine bağlı öksürük krizlerine girdikleri belirlendi. Bunun üzerine hastaların telefonla konuşmaları kısıtlanırken, yakınları da uyarılıyor.
Koronavirüs tedavisini uzun telefon görüşmeleri olumsuz etkiliyor
ÇORUM Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Covid-19 tedavisi gören hastaların uzun cep telefonu görüşmesi sırasında aşırı oksijen tüketimine bağlı öksürük krizlerine girdikleri belirlendi. Hastaların telefonla konuşmaları kısıtlanırken, yakınları da uyarılıyor.
Lahananın faydaları ve zararları nelerdir?
C ve K vitamini yönünden zengin bir besin olan lahana, başta turşusu ve dolması olmak üzere çeşitli şekillerde tüketilebiliyor. Ayrıca, lezzetli kış sebzelerinden biri olan lahana bol lif içeriyor. Peki lahananın sağlığa yararları ve zararları neler? Nasıl tüketilmeli? Uzmanlar, konuyla ilgili merak edilenleri anlattı.
Uzun Telefon Görüşmeleri Kovid-19 Tedavisini Nasıl Etkiliyor?
Uzun cep telefonu görüşmesi yapan Kovid-19 hastalarının aşırı oksijen tüketimine bağlı öksürük krizlerine girdiklerini gözlemleyen doktorlar, hastalardan konuşmalarını kısıtlamalarını isterken yakınlarını da bu konuda uyarıyor.
Boğaz ağrısına karşı doğal çözüm! Bu öneriler imdadınıza yetişecek
Evde hazırlanabilecek doğal karışımlarla boğaz ağrısından kurtulacağını söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Emrah Turunç, hemen hepimizin kış mevsiminde ortak sorunu olan boğaz ağrısını geçirmek için 12 etkili öneride bulundu.
Kapıda bekleyen tehlike: Batı Nil virüsü ve Zika virüsüne dikkat!
Ülkemiz son günlerde mevsim normallerinin altına düşen yağış ve su kullanımında yapılan hatalar nedeniyle ciddi kuraklık yaşıyor. Barajlarda su seviyeleri hızla düşerken uzmanlar, yaşanan bu durumun yazın bataklık ve küçük gölcükler oluşturabileceğine, bu ortamın sivrisinek üremelerine zemin hazırlayabileceğine, beraberinde ise Batı Nil Virüsü, Zika gibi ölümcül hastalıkların yayılabileceğine dikkat çekti.
İki kol arasındaki tansiyon farkı damar tıkanıklığı nedeni olabilir
İki kol arasındaki tansiyon farkının kalp damar tıkanıklığı belirtisi olabileceğine dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Furuncuoğlu, uyardı. Doç. Dr. Furuncuoğlu, "İki kol arasında 10 milimetre civadan fazla fark varsa bu bir taraftaki damarın tıkalı olduğunu gösterir. Bir taraf 13'e 9, diğer taraf ise 14'e 9 ise 13'e 9 bulduğumuz tarafta damar tıkanıklığı olabilir" ifadelerini kullandı.
Karaciğer yağlanması neden olur, belirtileri nelerdir? Karaciğer yağlanmasına ne iyi gelir?
Vücut için önemli görevleri olan karaciğer, zararlı maddelerin kandan süzülmesi gibi faaliyetleri yerine getiriyor. Fakat, karaciğer sağlığına dikkat edilmediğinde yağlanarak eski etkisini sürdüremeyebiliyor. Peki, karaciğer yağlanması nedir, belirtileri nelerdir? Karaciğer yağlanmasını önlemek için nelere dikkat edilmeli?
Magnezyum ne işe yarar, eksikliği nasıl giderilir?
İnsan vücudunda hayati önem taşıyan minerallerden biri olan magnezyum, vücudumuzda bulunan enzimlerin çalışması için kilit role sahiptir. Peki, magnezyum başka ne işe yarar? Magnezyum hangi besinlerde bulunur? Magnezyum eksikliği nasıl giderilir? Konuyla ilgili merak edilen soruların yanıtlarını uzmanlardan öğrendik.
Kekik yağının faydaları nelerdir?
İçerdiği etken maddelerde vücut direncini artıran kekik, zararlı bileşiklere karşı bire bir. Etkileyici bir kokusu olan kekik yağı da sağlık için oldukça faydalı. İç Hastalıkları Uzmanı ve Fizyoterapist Dr. Samira Gasımlı ve Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Çağatay, kekik yağının faydalarını anlattı.
D Vitamini Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Bağışıklık sistemini güçlendirerek koronavirüsten korunmak, hastalığa yakalanma durumunda ise mümkün olan en hafif şekilde hastalığı atlatmak için vitamin ve mineral takviyelerinin önemli olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Uğur Dilek Calap, bilinçsiz kullanılan D vitaminine karşı uyarılarda bulundu.
“Bilinçsiz D vitamini kullanımı organlara zarar verebilir”
Bağışıklık sistemini güçlendirerek koronavirüsten korunmak, hastalığa yakalanma durumunda ise mümkün olan en hafif şekilde hastalığı atlatmak için vitamin ve mineral takviyelerinin önemli olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Uğur Dilek Calap, “Bilinçsiz D vitamini kullanımı organlara zarar verebilir” dedi.
Uzmanı uyardı: Bu belirtiler akciğerin su toplamasına işaret edebilir
Sağlığı tehdit eden akciğer sorunlarından birinin akciğerde su toplanması durumu olduğuna dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Taner Has, “Nefes darlığı, öksürük, göğüs ağrısı, ateş, eforla çabuk yorulma ve balgam çıkarma bu hastalığın önemli belirtilerindendir. Bunlar, su toplamasına işaret edebilir” dedi.
Uykusuzluk kilo almaya neden oluyor
Fiziksel olarak dinlenebilmek için gerekli ihtiyaç olmasının yanında uykunun, vücuttaki birçok sistemin işleyişiyle bağlantılı olduğunu dile getiren İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, “İyi çalışan bir bağışıklık sistemi için uykuya ihtiyaç var. Uykusuzlukla birlikte, iştah hormonu da artıyor. Bu durum yeme davranışı bozukluğuna, obeziteye ve bağışıklık düzensizliğine yol açmaktadır” dedi.
“Uykusuzluk acıktırıyor”
Fiziksel olarak dinlenebilmek için gerekli ihtiyaç olmasının yanında uykunun, vücuttaki birçok sistemin işleyişiyle bağlantılı olduğunu dile getiren İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, “İyi çalışan bir bağışıklık sistemi için uykuya ihtiyaç var. Uykusuzlukla birlikte, iştah hormonu da artıyor. Bu durum yeme davranışı bozukluğuna, obeziteye ve bağışıklık düzensizliğine yol açmaktadır” dedi.
Bağışıklığı Güçlendirecek Besinler
Koronavirüs vakalarının artış göstermesinin ardından bağışıklık sisteminin nasıl güçlü tutulacağı konusu öne çıktı. İç Hastalıkları Uzmanı Necdet Yetim, bu dönemde yeteri kadar dinlenilmesi, vücut sıcaklığının korunması gerektiğini özellikle vitamin ve protein ağırlıklı beslenilmesi gerektiğini söyledi, bağışıklığı güçlendirecek besinleri açıkladı.
Sürekli yorgun hissediyorsanız dikkat! Sebebi demir eksikliği olabilir
Demir eksikliği vücudumuzun ihtiyaç duyduğu demir elementinin çeşitli nedenlerle karşılanmaması durumudur. Demir eksikliği dünyada en sık görülen kansızlık çeşidi olan demir eksikliği anemisinin nedenidir. Demir eksikliği durumunda kanda oksijen transportunda görev alan alyuvarların sayısı ve alyuvarların içindeki hemoglobin azalarak kansızlık meydana gelmektedir. Demir ayrıca hücrelerimizde başta enerji üretiminde olmak üzere birçok enzimin yapısında önemli görevler üstlenmektedir. Peki demir eksikliğinin sebepleri ve belirtileri nelerdir? Tüm detaylarıyla İç Hastalıkları Uzmanı Rıfat Bozkuş açıkladı.
İster çiğ tüketin, ister yemeklerinizde kullanın
Portakal, greyfurt ve mandalina... Bağışıklık sistemine destek, C vitamini bombası bu meyveler salgın döneminde tüketmemiz gereken besinlerin başında geliyor. Biz de bu faydalı meyvelerden en lezzetli şekilde nasıl yararlanabileceğimizi tanınmış şeflere sorduk, birbirinden farklı tarifler aldık.
Virüse karşı bağışıklığı güçlendirmek için ev yapımı yoğurt yenmeli
Pandemi dönemi için öneriler veren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Taner Akdere, “Çörek otu, tarçın, karanfil, evde yapılmış yoğurt tüketmek önemli. Alkol, sigara tüketimi bağışıklığı zayıflatan durumlar, bunlardan kesinlikle uzak durulmalı” dedi.
Covid-19 ile mücadelede D vitamini çok önemli
Güçlü bir bağışıklık sistemi için D vitamininin önemli olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdal Baysal, 'Güneş ışığından mahrum kaldığımız bu dönemde D vitamini düzeyinin düşük olması, hastalıklara yakalanma riskini artırmaktadır' dedi.
Eksikliği pek çok hastalığı tetikliyor... Kansızlık en sık kadınlarda görülüyor
Kan insanlar için yaşamsal bir sıvı olup eksikliği durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kanı oluşturan hücreleri temel olarak alyuvarlar, akyuvarlar ve trombositler olarak üçe ayrılır. Alyuvarlar yani kırmızı kan hücrelerinin sayısının normalden az olması ya da alyuvarlarda bulunan hemoglobin miktarının azalması durumuna kansızlık denir. Peki kansızlık neden olur ve tedavisi nasıldır? İç Hastalıkları Uzmanı Rıfat Bozkuş kansızlık ile ilgili merak edilenleri açıkladı.
Koronavirüsü atlatan doktor: Hastane odasında ağrıdan bağırdığımı hatırlıyorum
Yıllardır kanser hastalarına şifa veren Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Özlem Sönmez, Ağustos ayında geçirdiği Kovid enfeksiyonunun ağır izlerini hala taşıdığını söyleyerek "Hastanede yatarken ağrıdan bağırdığımı hatırlıyorum. Gerçekten eskisi gibi olamıyorsunuz sonra. Dışarıdaki umursamazlığı görünce o anlarınıza üzülüyorsunuz. Çok canlar gitti. Biz sağlık çalışanları evde canımız sıkıldığı için buralarda değiliz. Halkımızdan duyarlı olmalarını bekliyoruz. Kurtuluş Savaşı verir gibi bu pandemi ile hep beraber mücadele etmemiz gerekiyor" dedi.
Prof.Dr. OSMAN ERK kimdir? Prof.Dr. OSMAN ERK'in biyografisi
Prof.Dr. OSMAN ERK, kariyerinin yanı sıra katıldığı programlarla da gündeme geliyor. 2002 yılından beri İstanbul Tıp Fakültesi’nde İç Hastalıkları Profesörü olarak görevine devam eden Prof. Dr. Osman ERK, Acil Dahiliye servisinde çalışmalarını sürdürmektedir. İşte Prof.Dr. OSMAN ERK'in biyografisi...
D Vitamini Vücut İçin Neden Önemli?
D vitamini eksikliğinin kemik yapısında bozulmalara, kemik erimesine, kas güçsüzlüğüne ve farklı birçok hastalığa neden olduğuna dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, bu vitaminin vücut için önemini anlattı.
“Bilinçsizce D vitamini kullanmayın”
D vitamini eksikliğinin kemik yapısında bozulmalara, kemik erimesine, kas güçsüzlüğüne ve farklı birçok hastalığa neden olduğuna dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, D vitamini eksikliğinin diyabet, kalp ve dolaşım rahatsızlıkları, hatta kanser riskini de önemli oranda artırdığını söyledi. Prof. Dr. Küçükardalı, D vitamini kullanmadan önce mutlaka hekime başvurulması gerektiğine dikkat çekti.
Uzmanından sağlıklı ve kalıcı zayıflamanın püf noktaları; 10 ayda 60 kilo vermek mümkün
Kilo problemi yaşayan kişilerin sıklıkla başvurduğu diyetler, uzman kontrolü eşliğinde yapılmadığı zaman daha kötü sonuçlar doğurabiliyor. Vatandaşın doğru adımlarla diyetzede olmaktan kurtulabileceğini söyleyen Dr. Ayça Kaya, sağlıklı ve kalıcı zayıflamanın püf noktalarını paylaştı.
Dikkat çeken araştırma… Koronavirüsün seyrinde kan grubu önemli rol oynuyor
Yapılan araştırmalar koronavirüs ile kan grupları arasındaki bağlantıya dikkat çekiyor. ABD’de yapılan bir araştırmanın sonuçları ilgili bilgiler aktaran İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Kaya, "0 kan grubundaki kişiler koronavirüsü daha hafif, B kan grupları ise ağır geçiriyor, kan grubu AB olanlarda ise can kaybı veya yoğun bakım sürecine daha fazla rastlanıyor. Ancak hangi kan grubuna sahip olursak olalım, tedbirleri elden bırakmamak gerekiyor” dedi.
Dr. Betül Kaya: Sıfır kan grubuyum diye koronavirüs tedbirlerini bırakmayın
Yapılan araştırmalar koronavirüs ile kan grupları arasındaki bağlantıya dikkat çekiyor. ABD’de yapılan bir araştırmanın sonuçları ilgili bilgiler aktaran İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Kaya, "0 kan grubundaki kişiler koronavirüsü daha hafif, B kan grupları ise ağır geçiriyor, kan grubu AB olanlarda ise can kaybı veya yoğun bakım sürecine daha fazla rastlanıyor. Ancak hangi kan grubuna sahip olursak olalım, tedbirleri elden bırakmamak gerekiyor” dedi.
Her 5 kişiden 1'inde görülüyor! Önlemek için bunlara dikkat edilmeli
Kabızlık olarak bilinen konstipasyonun, yenidoğan bebeklerden ileri yaş grubuna kadar her kesimde ortaya çıkabilen bir problem olduğunu ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Taner Has, görülme sıklığının kadınlarda erkeklere göre daha fazla olduğunu belirtti ve dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Bildiğiniz ‘patates’lere hiç benzemez!
Tatlı patates A vitamini açısından çok zengin. Hem cilde hem de gözlere iyi geliyor. Üstelik tam zamanı! Ünlü şeflerden sebzenin lezzetini katlayacak tarifler aldık. İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya da bize yararlarını anlattı. Yoksa siz hâlâ yemeklerde annenizin patateslerini mi kullanıyorsunuz?
Bağışıklık sistemini güçlendirmenin 10 yolu
Bağışıklık sistemi vücudu mikroplara karşı savunan doku ve organlardan meydana gelir. Düzgün çalıştığında vücudu virüsler, bakteriler, küfler, parazitler gibi patojen mikroorganizmalara, allerjenlere ve kanser hücrelerine karşı korur. Bu sistemin işleyişi karmaşık ve dinamik bir iletişim ağına dayalıdır. Sistem yetersiz olduğunda veya zayıfladığında vücut birçok hastalığa yatkın hale gelir.
Düzensiz Uyku Bağışıklığı Zayıflatıyor!
“Yetersiz ve kötü bir uykunun, yapılacak aşının vücutta üreteceği koruyucu antikor miktarını olumsuz yönde etkilediği saptanmıştır" diyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Alihan Oral, uyku düzeninin bağışıklığa olan etkilerini anlattı.
Koronavirüs Salgını Vücudu Nasıl Etkiliyor?
Koronavirüs salgını milyonlarca insanı etkisi altına almaya devam ediyor. Salgın özellikle 65 yaş üstü bireyleri etkiliyor. Virüsten etkilenenlerin çoğu herhangi bir semptom göstermiyor. Özellikle solunum yollarını etkileyen hastalık tablosu, hafiften ağıra değişen bir seviyede seyrediyor diyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Taner Has, koronavirüsün vücudu nasıl etkilediğini anlattı.
Vitamin ve mineral eksikliğine dikkat! Çeşitli hastalıklara neden olabiliyor
Sağlıklı beslenen kişilerde genellikle vitamin ve mineral eksikliğinin pek gözlenmediğini ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdal Baysal, sağlıksız beslenenlerde ise metabolizma için gerekli maddelerin eksiklikleriyle beraber değişik şikâyetler ortaya çıkabileceğini söyledi.
Karaciğer yağlanmasına dikkat! Birçok hastalığa davetiye çıkarabilir…
Karaciğer vücudumuzda başta sindirim ile alınan besinlerin işlenmesi olmak üzere gerekli proteinlerin üretimi, bağışıklık sistemine yardımcı olma ve biriken toksinlerin kandan temizlenmesi gibi birçok görevi bulunan en önemli organlarımızdan biridir. Normal şartlarda biriken yağın normalden fazla birikmesi durumuna dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Rıfat Bozkuş, karaciğer yağlanması ile ilgili tüm merak edilenleri açıkladı...
Şimdi iyi olmaya çalışıyoruz, ya sonra?
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle hepimizin yaşam şekli ve alışkanlıkları değişti. Saatlerce maske takıyor, sürekli elimize dezenfektan sürüyor, takviyeler kullanıyor ve sosyalleşmiyoruz... Yaşadığımız bu olağanüstü durum yıllar sonra karşımıza ne gibi ruhsal ve fiziksel sorunlar çıkarabilir?