Tüp bebek başarısızlığı yaşayan çiftlere özel tedavi uygulanmalı

İyi kalitede embriyo transferi yapılmasına rağmen uygulanan üç ve üzeri tüp bebek tedavisinde gebelik elde edilememesi durumu tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olarak tanımlanmaktadır. Bu olumsuz sonuçlara yol açan kadın ve erkek kaynaklı pek çok faktör vardır.

Haberin Devamı

Kadın yaşının ileri olması, yumurta kalitesinin kötü olması, rahim kaynaklı sorunlar, genetik hastalıklar, erkekte sperm sayısının az ve kalitesiz oluşu tüp bebek tedavisinin başarısız sonuçlanmasına yol açabilecek temel problemler arasındadır. Bu gruptaki hastalarda yeni bir tedaviye başlamadan önce mutlaka kapsamlı bir araştırma yapılıp başarısızlığa yol açan problemin saptanması gerekir. Ardından teknolojinin üreme sağlığı alanına kattığı yapay zeka gibi yenilikler de dahil edilerek kişiye özel bir tedavi programı oluşturulmalıdır. Arka arkaya üzücü sonuçlar yaşamış olan çiftlerin de bu noktada tedavi olacakları merkezi iyi araştırmaları, laboratuvarları hakkında bilgi almaları ve teknolojiyi ne oranda kullandıklarını öğrenerek karar vermeleri hayallerine kavuşmalarına yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı

Tüp bebek başarısızlığı yaşayan çiftlere özel tedavi uygulanmalı

KADIN YAŞI BAŞARIYI ETKİLEYEN TEMEL FAKTÖRLERDEN BİRİDİR

Anne-baba olmanın hayaliyle tüp bebek tedavisi gören çiftlerden bazıları ilk denemelerinde pozitif sonuca ulaşırken bazı çiftler ise kucaklarına almayı bekledikleri bebekleri için yıllarca mücadele ederek çok sayıda tedavi yoluna başvurmaktadır. Hamile kalmayı engelleyen ve tüp bebek tedavilerinin olumsuz sonuçlanmasına yol açabilecek faktörlerden birisi anne adayının yaşıdır. Kadın yaşı ilerledikçe yumurta rezervi ve kalitesinde azalma başlar. Kadın yaşı yumurta rezervini azalttığı gibi tedaviyle birlikte elde edilecek embriyonun kalitesini de etkilemektedir. Dolayısıyla tüp bebek uygulamalarında başarıyı etkileyen en önemli faktörün kadın yaşı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Özellikle kadın yaşının ileri olduğu durumlarda ve buna bağlı olarak tekrarlayan başarısızlık yaşayan çiftlerin tedavi protokolünde genetik testlerin de yer alması gerekir. Böylelikle karşılaşılabilecek düşük tehlikesinin riski azaltılmış olup, taşıyor olabilecekleri muhtemel genetik hastalık embriyonun transfer aşaması öncesinde kontrol altına alınmış olur. Tüp bebek tedavisi sonucunda başarılı bir gebelik elde edebilmek için rahmin embriyoyu kabul edebilmesi çok önemlidir. Rahim ağzında darlık, perde, rahim içerisindeki polip, miyom ve yapışıklık gibi problemler embriyonun tutunmasına engel olabilir. Histeroskopi ile bu problemlerin teşhis ve tedavisi sağlanır. Tüp bebek tedavisinin negatif sonuçlanmasına sebep olan kadın kaynaklı faktörler ele alındığında karşılaşılan sorunlardan birinin de rahim iç zarı problemi olduğunu söyleyebiliriz. Rahim iç zarında problem olması transfer edilen embriyonun tutunamamasına neden olur. Bu durum da tekrarlayan tüp bebek başarısızlığına sebep olur. Rahim iç zarının doğru tedavilerle hastaya uygun olarak hazırlanması son derece önemlidir. Uygun kalınlıkta ve ideal görünümde olan bir rahim iç zarı tüp bebek başarısını da beraberinde getirecektir.

Haberin Devamı

Tüp bebek başarısızlığı yaşayan çiftlere özel tedavi uygulanmalı

YAPAY ZEKA TEKNOLOJİSİ İLE HAREKETLİLİĞİ VE HIZI EN İYİ OLAN SPERM SEÇİLİR

Çiftlerin anne-baba olmalarını engelleyen ve başvurdukları tüp bebek tedavilerinde üzücü sonuçlarla karşılaşmalarına sebep olan önemli etkenlerden biri de erkek kaynaklı problemlerdir. Sperm hücrelerinin üretimi, miktarı ve yumurtayı dölleme özelliği yeterli olmadığında beklenen gebelik gerçekleşememekte veya süreç oldukça uzamaktadır. Varikosel, geçirilen birtakım enfeksiyonlar, inmemiş testis, hormonal bozukluklar, kromozomal anomaliler ve geçirilmiş bazı cerrahi operasyonlar sperm üretimini engelleyerek veya üretilen spermin kalitesinde bozulmaya yol açarak erkeklerin baba olmasının önüne geçen faktörlerdir. Erkek kaynaklı yaşanan üreme problemlerine karşılık bilimsel veriler ışığında uygulanan tedaviler gebelik şansını artırmakta ve tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı yaşayan çiftlerin yıllarca bekledikleri bebeklerine kavuşmalarını sağlamaktadır. Son dönemde tüp bebek laboratuvarlarında yerini alan yapay zeka teknolojisi dölleme ve kaliteli embriyo oluşturma şansı en yüksek spermin seçilmesini sağlayarak tedavinin başarı şansını artırmaktadır. Yapay zeka teknolojisi, insan gözünün bile algılamakta yetersiz kaldığı sperm hareketlerini veri tabanına kaydedilmiş milyonlarca spermle karşılaştırır ve en kaliteli spermleri anında işaretleyerek embriyoloğa bildirir. Hareketliliği ve hızı en iyi olan sperm seçilerek kaliteli embriyo oluşması sağlanır. Elde edilen kaliteli embriyoların transferinin ardından pozitif sonuca ulaşma şansı artar ve çiftler yıllarca bekledikleri gebelik haberine bir adım daha yaklaşmış olur.

Haberin Devamı

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ EMBRİYONUN TUTUNMA AŞAMASINDA BÜYÜK ROL OYNAMAKTADIR

Geçmiş yıllarda özellikle tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarına ve gebelik kayıplarına yol açabilecek temel sebebin transfer edilen embriyonun genetik yapısından kaynaklandığı düşünülmekteydi ancak yapılan araştırmalar sonucu gelinen son noktada genetik faktörlerin yanı sıra bağışıklık sisteminin de embriyonun tutunmasına engel olabilecek çok önemli bir neden olduğu ortaya konuldu. Sağlıklı bir embriyonun rahmin iç tabakasına yerleştirildikten sonra tutunma aşaması, hormonal ve immünolojik pek çok faktörün aktif rol aldığı mucizevi bir durumdur. Tutunma aşamasında kadın vücudunun embriyoyu yabancı olarak tanımaması ve kabullenmesi gerekmektedir. Bazı kadınlarda rahim dokusunda bulunan, vücudumuzu dışarıdan gelecek ve hastalık oluşturabilecek her türlü mikroba karşı koruyan bağışıklık sistemi hücrelerimiz beklenenin çok üzerinde bir yoğunlukta olabilmektedir. Bu durum anne adayının embriyoyu olması gerektiği gibi kabul etmesine engel olmaktadır. Bu aşamada rahim dokusundaki hücre yoğunluğu birtakım testler ile ölçülür ve gerekli durumlarda bağışıklık sistemi düzenleyici tedavilerin kullanılması ile oluşan sağlıklı bir gebelik süreci sağlanabilir.

Haberin Devamı

UYGULANAN YENİ GENETİK TESTLERLE SAĞLIKLI EMBRİYOLAR SEÇİLİP GEBELİK KAYIPLARININ ÖNÜNE GEÇİLMEKTEDİR

Kişiye özel değerlendirmenin büyük önem taşıdığı tüp bebek tedavilerinde uygulanan testler ve yeni yöntemler pozitif gebelik sonucuna ulaşmayı hızlandırmaktadır. Klinik yaklaşımların ve laboratuvar yöntemlerinin en güncel bilgiler eşliğinde titizlikle uygulanması esastır. Bu yeni yaklaşımlardan birisi olan ve son dönemde tedavi protokolümüze dahil ettiğimiz Smart PGT-A Plus, DNA üzerindeki özel belirteçlerin hedeflenmesiyle daha detaylı ve yüksek kesinlikte genetik analize imkan sağlayarak sağlıklı embriyoları seçmeye yardımcı olmaktadır.

Yüksek doğruluk sunan bu yöntem özellikle tekrarlayan gebelik kaybı ve tutunma başarısızlığı yaşayan hasta gruplarının tedavisinde kullanılmaktadır. Tedavide etkili sonuçlar elde edilmesini sağlayan Smart PGT-A Plus, düşük riskini azaltıp transfer edilebilir embriyo sayısını da artırmaktadır.

Haberin Devamı

Günlük pratikte anormal döllenme gösteren embriyolar dışlanarak transfer için kullanılmaz ancak bu embriyolardan bir kısmının genetik tamir mekanizmalarını kullanarak kaliteli ve sağlıklı embriyolara dönüşebildikleri bilinmektedir. Yeni teknoloji kromozom set miktarındaki değişimleri tespit edebildiği için bu sağlıklı embriyoların dışlanmasına engel olur ve kendisini genetik olarak onarmış embriyoların transfer için kullanılma şansını doğurur. Bu da, çok az sayıda embriyo elde edilen hastalarımız için ekstra bir şans anlamına gelmektedir.

 

Yazarın Tüm Yazıları