ERGEN PSİKOLOJİSİ Ergenlerdeki davranış değişiklikleri bağımlılığa işaret edebilir
ERGEN PSİKOLOJİSİ Bir ergenle yaşamaya yardımcı olacak 7 ipucu
ERGEN SAĞLIĞI Duruş bozukluğu, ileride kronik kas iskelet rahatsızlıklarına neden olabilir
ERGEN PSİKOLOJİSİ Ergenlik çağındaki çocuklarla iletişimi geliştirmek için 7 ipucu
ERGEN PSİKOLOJİSİ Ebeveyn ve çocuk arasındaki iletişimi geliştirmenin yolları
ERGEN PSİKOLOJİSİ Anne babalar dikkat! Ergenlerde çevrimiçi kumar bağımlılığına ilgi arttı
Anne babalar dikkat! Ergenlerde çevrimiçi kumar bağımlılığına ilgi arttı
Araştırmalar, internet üzerinden yasa dışı bahis ve kumar oyunlarında pandemi döneminin de etkisiyle büyük bir artış gözlendiğini ortaya koydu. Uzmanlar, ergenlerin yüzde 12,5’inin çevrimiçi kumar kıskancında olduğuna dikkat çekerek ailelere uyarılarda bulundu. Aile Danışmanı Barış Tuncer, “Araştırmalar, ergenlerin yüzde 28’inin her gün kumar sitelerinde ortalama 107 dakika zaman geçirdiğini, yüzde 8’inin 3 saatten daha fazla zaman geçirdiğini, yüzde 75’inin 13-16, yüzde 25’lik kesimin de 10-12 yaşlarında çevrimiçi kumar oynamaya başladığını ortaya koymuştur” bilgisini verdi.
Ergenlik döneminde yapılan yanlış diyetlere dikkat!
Beden algısının daha çok önem kazandığı ergenlik döneminde yapılan bilinçsiz diyetlerin birçok sağlık sorununu beraberinde getirdiğini dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Havva Kılınç, “Bilinçsiz diyet uygulamaları sonucunda hızlı kilo kaybı, tüm vücut sistemlerini etkileyebilir ve özellikle hormonal ve metabolik bozukluklara neden olabilir” dedi.
Uzaktan eğitimde nasıl başarılı olunur?
Uzaktan eğitimde öğrencilerin nasıl daha fazla başarılı olacağı konusunda bilgiler veren Klinik Psikolog Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu, “Evden çalışmak daha konforlu fakat öğrenciler verimli çalışma konusunda sıkıntı yaşayabilirler. Öğrenciler kendi öz disiplinlerini sağlayarak ve doğru organize olarak zorlukları yenebilirler. Örneğin, dersten en az bir saat önce uyanmak, dışarı çıkacakmış gibi giyinmek, kendilerine ait özel bir çalışma ortamı oluşturmak, günlük ve haftalık ders programları yapmak, bilgisayardan dersleri ‘kamera açık bir şekilde’ düzenli takip etmek ve telefon gibi uyaranları ders sırasında kapatmak gibi başarıyı artıracak birçok faktör var” dedi.
Teknoloji bağımlılığı gençlerde ciddi riskler oluşturuyor
Teknoloji bağımlılığının çocuklar için birçok riski barındırdığını belirten Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hülya Ensari, gençlerin ve çocukların akıllı telefon ile bilgisayar başında olmasına "Çocuk telefonla oyalanıyor, eğleniyor." gözüyle bakılmaması gerektiğini söyledi.
Uzmanından gençlere rol model uyarısı!
Gençlere rol model uyarısında bulunan Psikiyatrist Dr. Onur Okan Demirci, "Rol model olarak alınan kişi, onu rol model olarak alan kişi tarafından yaşam şeklinden tutun, yeme düzenine kadar taklit edilmektedir" dedi.
Üniversite tercihi yapacak öğrencilere uzmanından çok önemli tavsiyeler
Milyonlarca öğrencinin hayallerine kavuşmak için ter döktüğü YKS sonuçlarının açıklanmasıyla başlayan tercih sürecinin bitmesine 3 gün kaldı. Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz, aday öğrencilere, üniversite tercihi yaparken hocaların CV’sine bakılmasını tavsiye etti. Prof. Dr. Durukanoğlu Feyiz, “CV’de hocanın aktif araştırma yapıp yapmadığına özellikle dikkat edin. Çünkü bir hoca 20 yıldır aynı bilgiyi öğrencilere aktarıyorsa araştırma yapmıyor demektir” dedi.
YKS tercihleri başladı… Seçim yaparken acele etmeyin
YKS tercihleri bugün başladı. Seçilecek mesleğin öğrenci için çok önemli bir karar ve hayatının dönüm noktası olduğunu hatırlatan Rektör Prof. Dr. M. Necmettin Atsü, “Meslek kararında asıl söz sahibi öğrencinin kendisi. Ortalama ömrün 80 yıl olduğunu düşünürsek öğrenciler 60 yıllık bir karar verecek. Bu kararı verirken çok iyi düşünmek, acele etmemek gerekiyor” dedi.
Dijital ekranlarda fazla zaman geçiren gençler dikkat!
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanların bilgisayar, tablet ya da akıllı telefon ile geçirdikleri zaman her geçen gün artış gösteriyor. Yeni nesil, doğal olarak dijital dünyaya doğuyor, bir önceki nesile göre çok daha fazla dijital cihaz kullanıyor. Son dönemde akademik eğitimleri bile dijital olarak ilerliyor. Pandemi döneminde evlerinde kalan herkesin televizyon, bilgisayar ve telefonları ile geçirdiği sürede de artış gözlemleniyor.
Adaylar üniversite tercihi yapmadan önce kendilerine bu soruları sormalı
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercihlerinde son kararın gençlere bırakılması gerektiğini vurgulayan Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Sümeyra Fırat, sınav sonuçlarının ardından öğrencilere uyarılarda bulundu. Fırat: "Gençler karar verirken kendilerine ‘Ben hangi alanda kendimi geliştirmek istiyorum, kişisel özelliklerimle uyumlu mu, bu alanda çalıştığımda hem tatmin olup hem de üretken olabilir miyim?‘ gibi soruları sormalı. Bu soruların yanıtını ararken onları iyi tanıyan aileleri, arkadaşları, öğretmenleri ve onlar için değerli diğer kişilerden de fikir alabilirler" dedi.
YKS sonuçları açıklandı, sıra tercihte! Doğru üniversite ve bölüm nasıl seçilir?
İki buçuk milyonu aşkın adayın merakla beklediği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandı. Tercih maratonu başlıyor. Aday öğrenciler, yaşamlarına yön verecek, mesleklerini belirleyecek ilk adımı, yaptıkları bu tercihle atacak. Peki, üniversite ve bölüm tercihi yapmanın ipuçları neler? Doğru üniversite ve bölüm nasıl seçilir?