Fizik tedavi ve rehabilitasyonda yeni bir ufuk

Güncelleme Tarihi:

Fizik tedavi ve rehabilitasyonda yeni bir ufuk
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2024 03:09

Günümüzde tıp alanında sürekli olarak ilerlemelerin kaydedildiğini ve bu ilerlemeler sayesinde birçok hastalık için umut verici tedavi yöntemlerinin geliştirildiğini söyleyen Dr. Hatice Banu Kenar, bu yöntemlerden biri olan kök hücre kaynaklı exozom tedavisini anlattı.

Haberin Devamı

 

 

Özel Gazi Fizik Tedavi Tıp Merkezi Başhekimi ve Mesul Müdürü, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hatice Banu Kenar, exozomların hücreler arasında iletişimi sağlayan ve hücresel yenilenmeyi teşvik eden küçük kesecikler olduğunu belirterek, “Hücresel düzeyde iletişimi ve iyileşmeyi sağlayan biyolojik sinyaller içerir. Böylece hücrelerin doğru haberleşmesini, içerdikleri proteinler, nükleik asitler ve diğer moleküller aracılığıyla hedef dokulara iletilerek onların onarımını ve iyileşme sürecini başlatır ve hızlandırabilir” dedi.

 

HANGİ TEDAVİLERDE KULLANILIR?

 

Haberin Devamı

Göbek kordonundan elde edilen mezenkimal kök hücrelerin yani exozomların kullanım alanları hakkında bilgiler veren Kenar, “Özellikle alzheimer, demans, parkinson, MS, inme, felç, serebral palsi gibi nörolojik bozukluklarda, çeşitli kas iskelet sistemi hastalıklarında, kireçlenme, menisküs yaralanması, iltihaplı romatizmalar, iyileşmeyen kırıklar gibi fizik tedavi alanında pek çok hastalığın tedavisinde kullanıma girmiştir. Tıbbın başka alanlarında da cilt bozukluklarında, geçmeyen yaralarda, yanıklarda, saç dökülmelerinde kullanıldığı gibi kalp hastalıkları ve bağışıklık sistemi ile ilgili rahatsızlıklarda umut verici sonuçlar elde edilmiştir. Ayrıca ürolojik hastalıklarda, ereksiyon problemlerinde ve tüp bebek uygulamalarında da kullanılmaya başlanmıştır” diye konuştu.

 

HASARLI DOKULARI İYİLEŞTİRİR

 

“Fizik tedavi ve rehabilitasyon sürecinde göbek kordon kaynaklı exozomlar hastanın vücuduna veya eklemlerine enjekte edilerek, hasarlı dokuların onarımını destekler ve iyileşme sürecini hızlandırır” diyen Kenar, şöyle devam etti: “Daha sağlıklı, daha genç, daha mücadeleci ve daha yeni bir hücre onarım elde edilerek tedavi edilir. Mezenkimal kök hücre kaynaklı exozom tedavisi, girişimsel olmayan bir yöntemdir ve genellikle minimal yan etkilere sahiptir. Bu nedenle, hastalar için daha güvenli ve konforlu bir seçenek olabilir. Bu tedavi yöntemi, geleneksel tedavilere alternatif olarak kullanılabileceği gibi, mevcut tedavilere ek olarak da uygulanabilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!