Erkekler beslenmesine bu vitaminleri eklemeli!

Daha sağlıklı bir yaşam söz konusu olduğunda hepimiz doğru beslenmenin, ideal oranda egzersiz yapmanın, önerilen sürelerde uyumanın ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmanın önemli olduğunu biliyoruz. Peki kaçımız bu önerilerin detaylarını biliyor ve/veya bu önerileri tam anlamıyla hayatımıza geçiriyoruz? Sağlıklı beslenme hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığımız, en azından sağlıklı beslenme ile ilgili detayları derinlemesine bilmediğimiz, yüzleşmemiş gereken gerçeklerden biri. Bu yazımda erkeklerin beslenmelerine eklemeleri ya da hekim önerileri ile takviye formunda kullanmaları tavsiye edilen vitaminler hakkında bilgi aktaracağım.

Haberin Devamı

C Vitamini, Çok Güçlü Bir Antioksidan

C vitamini çok güçlü bir antioksidandır. Besinler ya da farklı formlardaki takviyeler aracılığı ile alınabilen bu vitamin, serbest radikallerle vücudun savaşında çok önemli bir göreve sahiptir. Oksidatif stresin azalmasına yardımcı olarak hem hücresel yaşlanmayı yavaşlatmada hem de sperm kalitesinin desteklenmesinde etkili olabildiği bilinir. C vitamini, dokuların gelişiminde ve onarılmasında da görev yapmaktadır. Brokoli, yeşil biber, turunçgiller, domates ve kabak gibi besinlerde yüksek oranda bulunur. C vitamini takviyesi kullanımında hekimlerin tavsiyelerine uyulması önerilmektedir.

Erkekler beslenmesine bu vitaminleri eklemeli

Haberin Devamı

A Vitamini, Bağışıklık Sistemi için Önemli

Birçok metabolik süreçte rol oynayan A vitamini hem erkekler hem de kadınlar tarafından beslenmeye dâhil edilmesi gereken organik bileşikler arasında yer alır. Organların fonksiyonlarını ve görme sağlığını destekleyen bu vitaminin bağışıklık sistemi için de gerekli olduğu bilinir. Yapılan bilimsel çalışmalar A vitamini eksikliğinde enfeksiyonların oluşma ihtimalinin artabildiğini ve hastayken iyileşme sürecinin sekteye uğrayabildiğini göstermektedir.

B Vitaminleri, Sperm Parametreleri İçin Önemli

B vitaminlerinin erkek infertilitesinde önemli etkileri olduğu gösterilmiştir. Sperm sayısı, sperm hareketliliği ve sperm morfolojisi; kısaca sperm kalitesi parametrelerini pozitif yönde etkileyen B vitaminleri yetersiz olduğunda erkeklerin sperm sayılarının daha az, sperm kalitelerinin daha düşük olabilmesi mümkündür.

Erkekler beslenmesine bu vitaminleri eklemeli

D Vitamini, Erkeklik Hormonu Üretiminde de Görevli

D vitamini dendiğinde akla ilk olarak daha güçlü kemikler gelse de D vitamininin erkek sağlığı için spesifik faydalarından bahsetmemiz mümkün. Yapılan bilimsel çalışmalarda erkeklik hormonu ile D vitamini seviyeleri arasında güçlü bağlar bulunduğu gösterilmiştir. Ek olarak, yapılan bazı çalışmalarda sertleşme sorunu yaşayan erkeklerde D vitamini eksikliği bulunduğuna dair sonuçlar elde edilmiştir. D vitamini ile toplam sperm sayısı ve sperm hareketliliği arasındaki bağlantı da yine yapılan birçok çalışmada sağlanan bulgular arasındadır.

Haberin Devamı

Takviye Kullanımına Dikkat

Beslenmeye dâhil edilebilecek ve takviye olarak da kullanılabilecek birçok vitaminden, mineralden ve amino asitten bahsedebiliriz. Ancak hekimlerce önerilmeyen takviyelerin uzun süreli kullanılması sağlık için risk oluşturabilir. Vitamin eksikliği kadar fazlalığı da çeşitli yan etkileri beraberinde getirebilir ve kişilerin düzenli kullandığı ilaçlar varsa bu ilaçların etkinlikleri değişebilir.

 

Yazarın Tüm Yazıları