Evren Işık

Varikosel teşhisi alan hastaların en çok sorduğu sorular

7 Nisan 2024
Erkek kaynaklı kısırlığın en yaygın nedenlerinden biri olan varikosel, en basit tanımıyla skrotumdaki toplardamarların varisleşmesi durumudur. Derecesi doğrultusunda farklı belirtilere yol açabilir, varisleşen toplardamardan kirli kanın tersine akımı ile birlikte testislerin ısısının artmasına bağlı olarak testis fonksiyonlarında, sperm kalitesinde ve testosteron üretiminde düşüş meydana gelebilir. Varikoselin yol açabileceği potansiyel sorunlar hakkında farkındalığın yükselmesi varikosel hastalığı teşhis edilen erkeklerin soru işaretlerini de artırmıştır. Bu yazımda varikosel teşhisi alan hastaların en çok sorduğu soruların yanıtlarını vermeye çalışacağım. Faydalı olması dileğiyle…

Varikosel Kendiliğinden Geçer mi?

Varikosel kendiliğinden geçebilen bir sağlık sorunu değildir. Az önce de belirttiğim gibi varikosel özünde bir damar hastalığıdır. Varikosel teşhisi alan hastaların genel sağlık durumları, yaşadıkları semptomlar ve çocuk sahibi olmayı planlayıp planlamadıkları doğrultusunda teşhis sonrası tedavi kararı verilebilir.

Varikosel Tedavisinde En Etkili Yöntem Hangisidir?

Mikrocerrahi ile varikoselektomi, varikosel tedavisinde altın standart olarak kabul edilir. Son derece hassas bir cerrahi olan mikrocerrahi ile varikoselektomi yalnızca mikrocerrahi deneyimine sahip uzmanlarca gerçekleştirilebilir. Kasık bölgesinden açılan 3-4 cm’lik bir kesiden yapılan ameliyat sırasında bölgenin 100 – 120 kat büyütülerek net bir şekilde görülmesini sağlayan gelişmiş mikroskop kullanılır. Böylece hem hâlihazırda varisleşen hem de varisleşme ihtimali bulunan toplardamarlar kapatılır. Geleneksel cerrahilerden farklı olarak mikrocerrahi ile varikosel ameliyatı sonrası hastalığın nüksetme oranı son derece düşüktür.

Mikrocerrahi ile Vaikoselektominin Öne Çıkan Faydaları Nelerdir?

Az önce de vurguladığım gibi operasyon gelişmiş bir mikroskop eşliğinde gerçekleştirildiğinden varisleşen ve varisleşme ihtimali olan toplardamarları kapatabilmemiz hastalığın nüksetme riskini çok büyük ölçüde düşürüyor. Aynı zamanda testisleri besleyen atardamarı ve lenf damarlarını koruyabiliyoruz. Kanama riskinin minimize olması ile de birlikte konforlu bir tedavi sürecini tamamlayabiliyoruz.

Ameliyat Sonrası Sperm Değerleri Yükselir mi?

Yazının Devamını Oku

Peyronie ameliyatında en sık kullanılan teknikler

20 Mart 2024
Peyronie hastalığı; penisteki tüp yapılarını saran kılıfta sert plakların oluşması ve peniste eğrilme meydana gelmesi ile karakterize olan, doğumsal penis eğriliğinden farklı olarak ileri yaştaki erkeklerde görülen bir sağlık sorunudur. Penis cildine dokunulduğunda hissedilebilen sert plaklar Peyronie’nin kronik evresinde olunduğunun temel işaretidir. Bu dönemde penisteki eğrilme derecesi hastanın cinsel ilişkiye girmesine engel oluyorsa ve yaşam kalitesini düşürüyorsa Peyronie cerrahisi gündeme gelebilir. Bu hafta Peyronie cerrahisi sırasında sıklıkla kullandığımız iki teknik hakkında bilgi aktaracağım, keyifli okumalar dilerim.

Peyronie Cerrahisi Ne Zaman Gündeme Gelir?

Penisin sertleşmesinde görev yapan tüp yapılarının çevresinde esnek bir kılıf bulunur. Bu esnek kılıfta meydana gelen sert plaklar penisin eğrilmesine neden olur; ancak bu eğrilme herkeste aynı derecede ve bir anda gerçekleşmez. Plaklar farklı boyutlarda ve penisteki tüpleri çevreleyen kılıfın farklı kısımlarında oluşabilir. Oluşan plakların sayısı, boyutu ve lokasyonu peniste farklı derecelerde eğrilmeye yol açabilir. Peyronie akut ve kronik olmak üzere iki evrede gelişir. Plakların henüz oluşmadığı ancak ağrı sorununun baskın olduğu akut evre geride kaldığında plaklar hissedilir hâle gelir. Oluşan plakların yol açtığı penis eğriliği hem yaşam kalitesini düşürebilir hem de eğrilik derecesi çok arttığında cinsel ilişkiyi fiziksel olarak imkânsızlaştırabilir. Peyronie hastalığının kronik evresinde en güvenilir, en hızlı ve kalıcı klinik sonuçları sağlayan tedavi yöntemi cerrahi müdahaledir. Peyronie ameliyatı kapsamında en yaygın kullanılan teknikler penil plikasyon ve greft rekonstrüksiyonudur.

Penil Plikasyon Nedir?

Penil plikasyon, en basit açıklamayla eğriliğin tam ters yönüne düzeltici ve kalıcı dikişlerin atılarak penisteki eğriliğin giderilmesine dayanan bir tekniktir. Bu teknik hem tüp yapılarının gelişimsel sorunları ya da idrar deliğinin yanlış konumlanması nedeniyle meydana gelen konjenital hem de Peyronie hastalığı nedeniyle oluşan penis eğriliğinin tedavisinde kullanılabilir. Genellikle penis eğriliği hafif ve orta düzeyde olan hastalar için gündeme gelir. Ancak bu tekniğin uygulanabilmesi için hastalarda kum saati defektinin olmaması gerekir. Hastaların penis eğriliği derecesi çok yüksek olduğunda ya da kum saati defekti gibi ek sorunlar bulunduğunda penil plikasyon tek başına yeterli olmayabilir.

Greft Rekonstrüksiyonu

Greft rekonstrüksiyonu, Peyronie plaklarının çıkarılmasının ardından kılıf dokusunun bütünlüğünün korunması adına bölgeye greft yerleştirilmesine dayanan tekniktir. Plakların çıkarılması sırasında “Çift Y” ve “Egydio” gibi farklı insizyon teknikleri kullanılabilir. Aynı şekilde greft olarak kullanılabilecek alternatifler de mevcuttur. Sentetik veya hayvanların damar ve dokularından elde edilen yamalar kadar hastanın kendi dokusundan elde edilen greftler de bölgeye yerleştirilebilir. Kişinin kendi dokusundan bir greft elde edilmek istendiğinde bacaktan safen ven çıkarılıp bu yapı kılıfa dikilmeye uygun hâle getirilir.

Yazının Devamını Oku

Erkekler beslenmesine bu vitaminleri eklemeli!

7 Mart 2024
Daha sağlıklı bir yaşam söz konusu olduğunda hepimiz doğru beslenmenin, ideal oranda egzersiz yapmanın, önerilen sürelerde uyumanın ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmanın önemli olduğunu biliyoruz. Peki kaçımız bu önerilerin detaylarını biliyor ve/veya bu önerileri tam anlamıyla hayatımıza geçiriyoruz? Sağlıklı beslenme hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığımız, en azından sağlıklı beslenme ile ilgili detayları derinlemesine bilmediğimiz, yüzleşmemiş gereken gerçeklerden biri. Bu yazımda erkeklerin beslenmelerine eklemeleri ya da hekim önerileri ile takviye formunda kullanmaları tavsiye edilen vitaminler hakkında bilgi aktaracağım.

C Vitamini, Çok Güçlü Bir Antioksidan

C vitamini çok güçlü bir antioksidandır. Besinler ya da farklı formlardaki takviyeler aracılığı ile alınabilen bu vitamin, serbest radikallerle vücudun savaşında çok önemli bir göreve sahiptir. Oksidatif stresin azalmasına yardımcı olarak hem hücresel yaşlanmayı yavaşlatmada hem de sperm kalitesinin desteklenmesinde etkili olabildiği bilinir. C vitamini, dokuların gelişiminde ve onarılmasında da görev yapmaktadır. Brokoli, yeşil biber, turunçgiller, domates ve kabak gibi besinlerde yüksek oranda bulunur. C vitamini takviyesi kullanımında hekimlerin tavsiyelerine uyulması önerilmektedir.

A Vitamini, Bağışıklık Sistemi için Önemli

Birçok metabolik süreçte rol oynayan A vitamini hem erkekler hem de kadınlar tarafından beslenmeye dâhil edilmesi gereken organik bileşikler arasında yer alır. Organların fonksiyonlarını ve görme sağlığını destekleyen bu vitaminin bağışıklık sistemi için de gerekli olduğu bilinir. Yapılan bilimsel çalışmalar A vitamini eksikliğinde enfeksiyonların oluşma ihtimalinin artabildiğini ve hastayken iyileşme sürecinin sekteye uğrayabildiğini göstermektedir.

Yazının Devamını Oku

Sertleşme sorunu ile ilgili mutlaka bilinmesi gerekenler

19 Şubat 2024
Fizyolojik ve/veya psikolojik nedenlerle görülen cinsel işlev bozukluklarından biri de sertleşme sorunudur. Cinsel ilişki için penisin ideal sertliğe ulaşamaması ve/veya sertliğini cinsel ilişki sonuna kadar sürdürememesi ile karakterize sertleşme problemi, dünya genelinde milyonlarca erkeği etkiliyor. Hâliyle hakkında merak edilen birçok farklı unsur bulunuyor. Bu haftaki köşe yazımda sertleşme problemi ile ilgili mutlaka bilinmesi gereken konulara değineceğim. Faydalı olması dileğiyle…

Düşünüldüğünden de Yaygın Olabilir

Sertleşme sorunu sadece yaşı ilerleyen erkeklerde görülen bir cinsel işlev bozukluğu değildir, genç erkeklerde de ortaya çıkabilir. Yapılan bilimsel araştırmalar 40 – 70 yaş arası erkeklerin %52’sinde bu cinsel işlev bozukluğunun bulunduğunu göstermektedir. Tabii bu noktada bu sorunu yaşayan tüm erkeklerin tıbbi destek almadığını, ne yazık ki sertleşme problemini utanılacak bir olgu yerine koyduklarını da unutmamak gerekir. Diğer bir deyişle araştırmaların ortaya koyduğu bu veri, gerçek orandan daha az olabilir.

Yaşam Boyu Devam Etmek Zorunda Değil

Birçok erkek sertleşme sorunu yaşadığında, bu cinsel işlev bozukluğunun yaşam boyu devam edeceğine dair bir yanılgıya sahip. Oysaki günümüzde hafif, orta ve ileri derecede sertleşme sorununun tedavisinde kullanabileceğimiz birçok efektif yöntem bulunuyor. Önemli olan, hastanın sertleşme problemi yaşama nedeninin belirlenmesi ve sahip olduğu sorunun derecesidir. Genel sağlık kontrolleri yapılan, sertleşme problemi değerlendirilen erkeklere özel planlanan tedavilerle cinsel fonksiyonların düzeltilebilmesi söz konusu olabilir.

Sertleşme Problemi Yalnızca Cinsellikle İlgili Değildir

Sertleşme probleminin fizyolojik nedenleri arasında damar sağlığının bozulması da bulunur. Penisteki tüplere kan ulaştıran atardamarların ve /veya cinsel ilişki sırasında tüplerdeki kanın hapsedilmesini sağlayan toplardamarların işlevlerinde meydana gelen sorunlar sertleşme problemine neden olabilir. Nitekim bu durum, genel sağlığı yakından ilgilendirir. Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet ve sigara kullanımı nedeniyle arterlerde meydana gelen daralma ve sertleşme zaman içerisinde damarların fonksiyonlarında azalmayı beraberinde getirir. Bu noktada önemli bir bilgiye de sahibiz. Kardiyovasküler hastalıklar önce daha küçük damarları etkiler, daha sonra büyük damarlarda fonksiyon sorunlarına yol açar. Penise kan taşıyan damarların çapları 1 mm’den daha küçük olduğundan, bu cinsel işlev bozukluğu kalp hastalıklarının öncül belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.

Bilinçsiz İlaç Kullanımına Dikkat

Yazının Devamını Oku

Glutatyon erkek üreme sistemi için faydalı mı?

5 Aralık 2023
Bağışıklık sisteminin doğru çalışmasında, dokuların oluşumunda ve onarılmasında kritik bir role sahip olan glutatyon, vücuttaki hücreleri serbest radikallerin olumsuz etkilerinden korumaya yardımcı olan bir moleküldür. Çok güçlü bir antioksidan olarak görev yapar ve ana antioksidan sınıflandırmasında yer alır. Vücuttaki ağır metallerin, toksinlerin ve hücre fonksiyonlarına zarar veren maddelerin vücuttan atılmasında rol oynayarak bağışıklık sisteminin desteklenmesini sağlar. Son yıllarda adını daha sık duyduğumuz bu molekülün erkek üreme sistemi için de göz ardı edilmemesi gereken faydaları bulunur. Bu haftaki köşe yazımda glutatyonun erkek üreme sistemine olan faydaları hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Glutatyon Sperm Kalitesini Yükseltebilir

Az önce de belirtildiği gibi, glutatyon, bağışıklık sisteminin fonksiyonlarının devamlılığında, vücudun detoksifikasyonunda ve serbest radikallerin yol açtığı zararların azaltılmasında görev yapar. Sperm kalitesinde serbest radikallerin önemli bir sorun teşkil ettiği düşünüldüğünde, glutatyonun sperm sağlığındaki ilk etkisi de ortaya çıkacaktır. Bağlantının daha detaylı sunulabilmesi için oksidatif strese değinilmesi gerekir. Bilindiği üzere vücuttaki serbest radikallerle antioksidanlar arasındaki denge bozulduğunda oksidatif stres meydana gelir. Oksidatif stres, enflamasyondan nörodejeneratif hastalıklara, kardiyovasküler hastalıklardan üreme sistemi sorunlarına dek birçok olumsuzluğun kaynağı olabilir. Glutatyon sayesinde vücuttaki serbest radikallerin bir kısmı nötralize edilir ve oksidatif stres azaltılır. Böylece sperm üretimi sürecinde spermlerin bütünlüğüne gelen zarar azaltılabilir.

Glutatyonun erkek üreme sistemi için öne çıkan faydalarından biri de sperm üretiminde görev yapan hormonların ideal şekilde salgılanmasına yardımcı olmasıdır. Gerek spermlerin DNA bütünlüğünün korunmasına, gerek sperm üretimi sürecinin işleyişine ve gerekse hormonal sorunların azaltılmasına katkıda bulunması ile glutatyonun sperm kalitesinin yükseltilmesinde önemli bir molekül olduğu ifade edilebilir.

Cinsel İşlevlerin İyileşmesine Katkı Sunabilir

Glutatyonun erkek üreme sistemi için faydaları, sperm kalitesinin artmasına yardımcı olabileceği ile sınırlı değil. Henüz çok fazla araştırma yapılmamış olsa da Journal of Sexual Medicine’de yayımlanan bir çalışmada hafif ve orta düzeyde sertleşme problemi yaşayan erkeklerin önerilen doz ve sıklıkta glutatyon takviyesi aldıklarında, yaşadıkları cinsel işlev bozukluğunda iyileşme elde edebildiği gösterilmiştir. Bu noktada dikkat edilmesi gerekenlerden biri, glutatyon takviyesinin sertleşme problemini tedavi etmekte tek başına yeterli olmadığıdır. Sertleşme problemi birçok farklı nedenle meydana gelebilir, üstelik bazı durumlarda kalp hastalıkları gibi son derece ciddi sağlık sorunlarının göstergesi olabilir. Dolayısıyla sertleşme probleminin nedeninin belirlenmesi, tedavi planlamasının kişi özelinde yapılması önemlidir. Sertleşme problemi için glutatyon takviyesinin de kullanılmasının, yalnızca hekimlerin onayı ile verilebilecek bir karar olduğu unutulmamalıdır.

Glutatyon Faydalarından Yararlanabilmek İçin Hekimlere Danışılmalı

Yazının Devamını Oku

Stres ve kaygı sperm kalitesini nasıl etkiler?

14 Kasım 2023
Stresin hayatımız üzerindeki etkileri oldukça çeşitli. Genel sağlığımızı etkileyebilen stres, erkeklerde sperm kalitesini de azaltabiliyor. Bununla birlikte spermlerin morfolojisinin, konsantrasyonunun ve yumurta hücresini dölleme yeteneğinin stres arttıkça düşüşe geçtiği biliniyor. Tabii stresin spermler üzerinde yol açtığı etkiler kişiden kişiye değişebilir. Örneğin bir erkek ileri yaştaysa, kronik hastalıkları varsa, sağlıksız beslenip tütün ve tütün ürünleri kullanıyorsa stresin etkileri artış gösterecektir. Bu haftaki köşe yazımda stres ve kaygı ile sperm kalitesi ilişkisi hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Stresin Sperm Kalitesi Üzerindeki Etkileri Geçici Olabilir

Yıllar içinde stresin sperm kalitesi üzerindeki etkilerinin araştırıldığı birçok çalışmada kısırlık ve stres arasında çeşitli bağlantılar olduğu sonuçlarına varılmıştır. Kısırlık özelindeki çalışmalarda; sperm konsantrasyonunun ve hareketliliğinin azlığı, stres ve erektil disfonksiyon kısırlığın öne çıkan nedenleri arasında yer almıştır. Stresin sperm kalitesini nasıl düşürdüğü hakkında kesin yargılarda bulunmak şu an için söz konusu olmasa da, araştırmacılar, testosteron üretimini azaltan steroid hormonlarının salınımının stres nedeniyle artmasının ve artan oksidatif stresin bu değişim üzerinde etkili olduğunu düşünmektedir. Tüm bunların dışında stres ve sperm kalitesi arasındaki bağlantının varlığının da araştırmalarla gösterildiğinin bilinmesi önemlidir.



Sperm sayıları normal ve düşük olan 179 erkeğin katılımıyla gerçekleştirilen bir çalışmada stresli iş süreçleri yaşayan erkeklerin semen hacimlerinin ilerleyici spermatozoa yüzdelerinin negatif yönde etkilendiği sonuçları elde edilmiştir. Böylece mesleki stresin meni kalitesi üzerindeki etkileri doğrulanmıştır. Benzer sonuçlara işaret eden farklı çalışmalar da vardır. Örneğin savaş döneminde askerlerin katılımıyla yapılan araştırmada erkeklerin sperm hareketliliğinin normal dönemlere kıyasla %47 oranında azalmış olması dikkate değer sonuçlar arasındadır.

Stresin yol açtığı sperm kalitesindeki düşüş, sperm kalitesi üzerindeki tek değişkenin stres olması hâlinde geçici nitelik taşıyabilir. Uyku düzenindeki değişmeler, ilişkilerdeki problemler, maddi kaygılar ve mesleki stres azaldığında sperm değerlerinde yükselme elde edilebilir. Ancak bu noktada kişilerin genel sağlık durumu ve yaşam alışkanlıkları da göz önünde bulundurulmalıdır.

Yazının Devamını Oku

Tıkanıklığa bağlı azospermi nedenleri ve tedavisi

2 Kasım 2023
Ejakülasyon sırasında, normal şartlarda spermler erkek üreme yolu boyunca ilerler ve semeni oluşturan diğer sıvılarla birleşip vücut dışına atılır. Semen vücut dışına çıkmayıp mesaneye girerse bu durum retrograd ejakülasyon yani geriye boşalma olarak adlandırılır. Geriye boşalma sorunu yaşayan erkeklerin cinsel fonksiyonlarında genellikle herhangi bir anomali bulunmaz. Cinsel olarak tatmin olurlar, sadece boşalma anında menileri vücut dışarısına çıkmaz; diğer bir deyişle tıkanıklığa bağlı azospermi oluşur. Her ne kadar geriye boşalma erkeklerin yaşam kalitesini ya da sağlığını tehdit etmese de tıkanıklığa bağlı azospermi nedeni olarak erkek kısırlığına yol açabilir. Bu haftaki köşe yazımda geriye boşalma hakkında bilgi bulabilirsiniz, faydalı olması dileğiyle…

Geriye Boşalma Neden Olur?

Erkekler orgazm olurken, spermler, erkek üreme sisteminde ana sperm iletim kanalı olarak da bilinen vaz deferans aracılığı ile prostat bezine taşınır. Spermler prostat bezinde semeni oluşturan diğer sıvılarla birleşir ve bu esnada mesanenin boyun bölgesindeki kaslar ejakülasyonun mesaneye dönmesini engellemek ve üretraya doğru ilerlemesini sağlamak için kasılır.

Geriye boşalma yaşayan erkeklerde ise mesane boynundaki kaslar işlevlerini hiç ya da tam olarak yerine getiremediğinden semen penis yoluyla vücut dışarısına çıkmadan mesaneye geri dönebilir. Retrograd ejakülasyon nedenleri de mesane boynundaki kasların işlevlerini yerine getirememesi ile açıklanabilir. Geçmiş dönemde gerçekleştirilen cerrahi operasyonlar, kullanılan ilaçların yan etkileri veya sinir hasarı bu duruma neden olabilmektedir. Diyabet hastalarında, prostat ya da mesane ameliyatı geçirenlerde, yüksek tansiyon ya da duygu durumu düzenleyici ilaç kullananlarda ve omurilik yaralanması geçmişi olanlarda geriye boşalma görülme riski artış gösterebilir.

Geriye boşalma spesifik belirtilerle varlığını gösterir. Boşalma sonrası çok az meni çıkması ya da çıkmaması, boşalma sonrası idrarın bulanık bir görünüme sahip olması ve kısırlık geriye boşalma yaşayan erkeklerde yaygın olarak ortaya çıkan semptomlar arasındadır.

Yazının Devamını Oku

Erkeklerde HPV belirtileri nelerdir?

11 Ekim 2023
Cinsel yolla bulaşan birçok hastalık bulunsa da bu hastalıklar içerisinde HPV en sık görülen ve en çok tedirginlik duyulanlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. 100’den fazla türü bulunan Human Papilloma Virüs kadınları da erkekleri de etkileyebiliyor. Bazı türleri oldukça zararsız olmakla birlikte bazı HPV türlerinin ciddi sağlık sorunlarının nedenine dönüşebileceği biliniyor. Bu haftaki köşe yazımda erkeklerde HPV belirtileri özelinde bilgi ve HPV ile ilgili en çok merak edilen soruların yanıtlarını aktaracağım.

HPV Nedir?

Human Papilloma Virüsü, yani HPV, temel olarak cinsel yolla yayılan bir virüs grubudur. Viral enfeksiyona yol açan HPV’nin bulaşma şekli öncelikli olarak cinsel ilişki kurulması olsa da ten teması ile de bulaşması mümkündür. Bilinen kesin bir tedavisi bulunmaz, HPV tedavisi HPV’nin yol açtığı semptomların giderilmesine; örneğin erkeklerde, HPV ile birlikte ortaya çıkabilen kondilomların yakılmasına, dondurulmasına veya cerrahi eksizyonuna ve böylelikle bulaş riskinin ortadan kaldırılmasına dayanır. HPV vücuda girdikten sonra bağışıklık sistemi zayıfladığında varlığını yeniden belli edebilir. Dolayısıyla belirtilerinin fark edilmesi ve tedavi alternatiflerinin değerlendirilmesi hem erkeklerin hem de partnerlerinin sağlığı için önemlidir.




Erkeklerde HPV Belirtileri Nelerdir?

HPV her zaman belirgin semptomlara yol açmaz. Hatta çoğunlukla hiçbir belirtiye neden olmadığı için kişiden kişiye hızlı bir şekilde bulaşır. Birçok kişi herhangi bir belirti yaşamadığından kendilerinde HPV olduğunu dahi bilmeyebilir. HPV belirtileri içerisinde en yaygın görüleni siğillerdir. Cilt yüzeyinde ya da mukus membranlarda ortaya çıkan siğillerin görünümü HPV türüne ve enfeksiyon bölgesine göre değişiklik gösterebilir.

Yazının Devamını Oku