Tıkanıklığa bağlı azospermi nedenleri ve tedavisi

Ejakülasyon sırasında, normal şartlarda spermler erkek üreme yolu boyunca ilerler ve semeni oluşturan diğer sıvılarla birleşip vücut dışına atılır. Semen vücut dışına çıkmayıp mesaneye girerse bu durum retrograd ejakülasyon yani geriye boşalma olarak adlandırılır. Geriye boşalma sorunu yaşayan erkeklerin cinsel fonksiyonlarında genellikle herhangi bir anomali bulunmaz. Cinsel olarak tatmin olurlar, sadece boşalma anında menileri vücut dışarısına çıkmaz; diğer bir deyişle tıkanıklığa bağlı azospermi oluşur. Her ne kadar geriye boşalma erkeklerin yaşam kalitesini ya da sağlığını tehdit etmese de tıkanıklığa bağlı azospermi nedeni olarak erkek kısırlığına yol açabilir. Bu haftaki köşe yazımda geriye boşalma hakkında bilgi bulabilirsiniz, faydalı olması dileğiyle…

Haberin Devamı

Geriye Boşalma Neden Olur?

Erkekler orgazm olurken, spermler, erkek üreme sisteminde ana sperm iletim kanalı olarak da bilinen vaz deferans aracılığı ile prostat bezine taşınır. Spermler prostat bezinde semeni oluşturan diğer sıvılarla birleşir ve bu esnada mesanenin boyun bölgesindeki kaslar ejakülasyonun mesaneye dönmesini engellemek ve üretraya doğru ilerlemesini sağlamak için kasılır.

Geriye boşalma yaşayan erkeklerde ise mesane boynundaki kaslar işlevlerini hiç ya da tam olarak yerine getiremediğinden semen penis yoluyla vücut dışarısına çıkmadan mesaneye geri dönebilir. Retrograd ejakülasyon nedenleri de mesane boynundaki kasların işlevlerini yerine getirememesi ile açıklanabilir. Geçmiş dönemde gerçekleştirilen cerrahi operasyonlar, kullanılan ilaçların yan etkileri veya sinir hasarı bu duruma neden olabilmektedir. Diyabet hastalarında, prostat ya da mesane ameliyatı geçirenlerde, yüksek tansiyon ya da duygu durumu düzenleyici ilaç kullananlarda ve omurilik yaralanması geçmişi olanlarda geriye boşalma görülme riski artış gösterebilir.

Geriye boşalma spesifik belirtilerle varlığını gösterir. Boşalma sonrası çok az meni çıkması ya da çıkmaması, boşalma sonrası idrarın bulanık bir görünüme sahip olması ve kısırlık geriye boşalma yaşayan erkeklerde yaygın olarak ortaya çıkan semptomlar arasındadır.

Az önce de altını çizdiğim gibi geriye boşalma sorunu kişinin sağlığını riske atan bir durum olmaktan ziyade tıkanıklığa bağlı azospermiye yol açabilir. Ek olarak ejakülasyon sırasında meni çıkmamasına bağlı olarak erkeklerde kaygı oluşumunu tetikleyebilir.

Haberin Devamı

Teşhis ve Tedavi Süreci

Geriye boşalma teşhisinde takip edilecek yöntem hastadan hastaya değişebilir. Ejakülasyon sonrası az miktarda meni vücut dışarısına atılıyorsa hastadan sperm örneği alınabilir. Böylece kısırlığın ardında sperm kalitesi ile ilgili bir durum olup olmadığı belirlenebilir. Sperm kalitesi ile ilgili en doğru sonuçların alınabilmesi adına farklı zamanlarda en az iki sperm örneği alınması idealdir. Diğer bir teşhis yöntemi olarak ejakülasyon sonrası süreçte idrar örneği alınması öne çıkar. Hastada geriye boşalma olması hâlinde laboratuvar testlerinde idrarında fruktoz bulunacaktır. Laboratuvarda idrardaki spermlerin analiz edilmesi de mümkündür. Geriye boşalma her zaman tedavi alternatiflerinin değerlendirilmesini gerektiren bir durum değildir. Altta yatan nedene göre ilaç kullanımı ile mesane boynu kaslarının fonksiyonlarının iyileştirilmesi mümkün olabilmektedir. Sorun giderilemediği takdirde bebek sahibi olmak isteyen çiftler eş zamanlı değerlendirilerek yardımcı üreme tekniklerine başvurulabilir.

 

Yazarın Tüm Yazıları