Peyronie ameliyatında en sık kullanılan teknikler

Peyronie hastalığı; penisteki tüp yapılarını saran kılıfta sert plakların oluşması ve peniste eğrilme meydana gelmesi ile karakterize olan, doğumsal penis eğriliğinden farklı olarak ileri yaştaki erkeklerde görülen bir sağlık sorunudur. Penis cildine dokunulduğunda hissedilebilen sert plaklar Peyronie’nin kronik evresinde olunduğunun temel işaretidir. Bu dönemde penisteki eğrilme derecesi hastanın cinsel ilişkiye girmesine engel oluyorsa ve yaşam kalitesini düşürüyorsa Peyronie cerrahisi gündeme gelebilir. Bu hafta Peyronie cerrahisi sırasında sıklıkla kullandığımız iki teknik hakkında bilgi aktaracağım, keyifli okumalar dilerim.

Haberin Devamı

Peyronie Cerrahisi Ne Zaman Gündeme Gelir?

Penisin sertleşmesinde görev yapan tüp yapılarının çevresinde esnek bir kılıf bulunur. Bu esnek kılıfta meydana gelen sert plaklar penisin eğrilmesine neden olur; ancak bu eğrilme herkeste aynı derecede ve bir anda gerçekleşmez. Plaklar farklı boyutlarda ve penisteki tüpleri çevreleyen kılıfın farklı kısımlarında oluşabilir. Oluşan plakların sayısı, boyutu ve lokasyonu peniste farklı derecelerde eğrilmeye yol açabilir. Peyronie akut ve kronik olmak üzere iki evrede gelişir. Plakların henüz oluşmadığı ancak ağrı sorununun baskın olduğu akut evre geride kaldığında plaklar hissedilir hâle gelir. Oluşan plakların yol açtığı penis eğriliği hem yaşam kalitesini düşürebilir hem de eğrilik derecesi çok arttığında cinsel ilişkiyi fiziksel olarak imkânsızlaştırabilir. Peyronie hastalığının kronik evresinde en güvenilir, en hızlı ve kalıcı klinik sonuçları sağlayan tedavi yöntemi cerrahi müdahaledir. Peyronie ameliyatı kapsamında en yaygın kullanılan teknikler penil plikasyon ve greft rekonstrüksiyonudur.

Haberin Devamı

Peyronie ameliyatında en sık kullanılan teknikler

Penil Plikasyon Nedir?

Penil plikasyon, en basit açıklamayla eğriliğin tam ters yönüne düzeltici ve kalıcı dikişlerin atılarak penisteki eğriliğin giderilmesine dayanan bir tekniktir. Bu teknik hem tüp yapılarının gelişimsel sorunları ya da idrar deliğinin yanlış konumlanması nedeniyle meydana gelen konjenital hem de Peyronie hastalığı nedeniyle oluşan penis eğriliğinin tedavisinde kullanılabilir. Genellikle penis eğriliği hafif ve orta düzeyde olan hastalar için gündeme gelir. Ancak bu tekniğin uygulanabilmesi için hastalarda kum saati defektinin olmaması gerekir. Hastaların penis eğriliği derecesi çok yüksek olduğunda ya da kum saati defekti gibi ek sorunlar bulunduğunda penil plikasyon tek başına yeterli olmayabilir.

Greft Rekonstrüksiyonu

Greft rekonstrüksiyonu, Peyronie plaklarının çıkarılmasının ardından kılıf dokusunun bütünlüğünün korunması adına bölgeye greft yerleştirilmesine dayanan tekniktir. Plakların çıkarılması sırasında “Çift Y” ve “Egydio” gibi farklı insizyon teknikleri kullanılabilir. Aynı şekilde greft olarak kullanılabilecek alternatifler de mevcuttur. Sentetik veya hayvanların damar ve dokularından elde edilen yamalar kadar hastanın kendi dokusundan elde edilen greftler de bölgeye yerleştirilebilir. Kişinin kendi dokusundan bir greft elde edilmek istendiğinde bacaktan safen ven çıkarılıp bu yapı kılıfa dikilmeye uygun hâle getirilir.

Peyronie cerrahisi sırasında hangi tekniklerin kullanılacağı hasta özelinde belirlenir. Penisteki eğrilik derecesi, peniste eğriliğe ek bir deformitenin olup olmadığı, penisteki eğrilik nedeniyle penisin kısalıp kısalmadığı ve hastanın ereksiyon sorunu yaşayıp yaşamadığı gibi değişkenler cerrahi planlamayı değiştirebilir.

 

Yazarın Tüm Yazıları