Sertleşme sorunu ile ilgili mutlaka bilinmesi gerekenler

Fizyolojik ve/veya psikolojik nedenlerle görülen cinsel işlev bozukluklarından biri de sertleşme sorunudur. Cinsel ilişki için penisin ideal sertliğe ulaşamaması ve/veya sertliğini cinsel ilişki sonuna kadar sürdürememesi ile karakterize sertleşme problemi, dünya genelinde milyonlarca erkeği etkiliyor. Hâliyle hakkında merak edilen birçok farklı unsur bulunuyor. Bu haftaki köşe yazımda sertleşme problemi ile ilgili mutlaka bilinmesi gereken konulara değineceğim. Faydalı olması dileğiyle…

Haberin Devamı

Düşünüldüğünden de Yaygın Olabilir

Sertleşme sorunu sadece yaşı ilerleyen erkeklerde görülen bir cinsel işlev bozukluğu değildir, genç erkeklerde de ortaya çıkabilir. Yapılan bilimsel araştırmalar 40 – 70 yaş arası erkeklerin %52’sinde bu cinsel işlev bozukluğunun bulunduğunu göstermektedir. Tabii bu noktada bu sorunu yaşayan tüm erkeklerin tıbbi destek almadığını, ne yazık ki sertleşme problemini utanılacak bir olgu yerine koyduklarını da unutmamak gerekir. Diğer bir deyişle araştırmaların ortaya koyduğu bu veri, gerçek orandan daha az olabilir.

Sertleşme sorunu ile ilgili mutlaka bilinmesi gerekenler

Yaşam Boyu Devam Etmek Zorunda Değil

Birçok erkek sertleşme sorunu yaşadığında, bu cinsel işlev bozukluğunun yaşam boyu devam edeceğine dair bir yanılgıya sahip. Oysaki günümüzde hafif, orta ve ileri derecede sertleşme sorununun tedavisinde kullanabileceğimiz birçok efektif yöntem bulunuyor. Önemli olan, hastanın sertleşme problemi yaşama nedeninin belirlenmesi ve sahip olduğu sorunun derecesidir. Genel sağlık kontrolleri yapılan, sertleşme problemi değerlendirilen erkeklere özel planlanan tedavilerle cinsel fonksiyonların düzeltilebilmesi söz konusu olabilir.

Haberin Devamı

Sertleşme Problemi Yalnızca Cinsellikle İlgili Değildir

Sertleşme probleminin fizyolojik nedenleri arasında damar sağlığının bozulması da bulunur. Penisteki tüplere kan ulaştıran atardamarların ve /veya cinsel ilişki sırasında tüplerdeki kanın hapsedilmesini sağlayan toplardamarların işlevlerinde meydana gelen sorunlar sertleşme problemine neden olabilir. Nitekim bu durum, genel sağlığı yakından ilgilendirir. Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet ve sigara kullanımı nedeniyle arterlerde meydana gelen daralma ve sertleşme zaman içerisinde damarların fonksiyonlarında azalmayı beraberinde getirir. Bu noktada önemli bir bilgiye de sahibiz. Kardiyovasküler hastalıklar önce daha küçük damarları etkiler, daha sonra büyük damarlarda fonksiyon sorunlarına yol açar. Penise kan taşıyan damarların çapları 1 mm’den daha küçük olduğundan, bu cinsel işlev bozukluğu kalp hastalıklarının öncül belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.

Haberin Devamı

Bilinçsiz İlaç Kullanımına Dikkat

Sertleşme probleminin farklı tedavi yöntemleri mevcut. Ancak tedavinin etkili ve sağlıklı kabul edilebilmesi için hastaya özel planlanması gerekiyor. Sertleşmekte zorluk çeken erkeklerin hekimlere danışmadan, reçetesiz ilaç kullanmayı tercih etmelerine ise ne yazık ki çok sık rastlıyoruz. Bu gibi bir tercih oldukça tehlikelidir. Örneğin kişi düzenli olarak reçeteli ilaç kullanıyorsa, bilinçsiz alınan ilaçlar bu ilaçların etkinliğini azaltabilir. Temelde ciddi bir sağlık sorunu yatıyorsa, hekimlere muayene olmadan aranan alternatifler daha ciddi sonuçları beraberinde getirebilir. Hastalar, bilinçsiz ilaç kullanımının ardından tansiyon ve kalp ritmi bozuklukları gibi tehlikeli yan etkiler yaşayabilir ve ne yazık ki bu söylemler çoğaltılabilir.

 

Yazarın Tüm Yazıları