Glutatyon erkek üreme sistemi için faydalı mı?

Bağışıklık sisteminin doğru çalışmasında, dokuların oluşumunda ve onarılmasında kritik bir role sahip olan glutatyon, vücuttaki hücreleri serbest radikallerin olumsuz etkilerinden korumaya yardımcı olan bir moleküldür. Çok güçlü bir antioksidan olarak görev yapar ve ana antioksidan sınıflandırmasında yer alır. Vücuttaki ağır metallerin, toksinlerin ve hücre fonksiyonlarına zarar veren maddelerin vücuttan atılmasında rol oynayarak bağışıklık sisteminin desteklenmesini sağlar. Son yıllarda adını daha sık duyduğumuz bu molekülün erkek üreme sistemi için de göz ardı edilmemesi gereken faydaları bulunur. Bu haftaki köşe yazımda glutatyonun erkek üreme sistemine olan faydaları hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

Glutatyon Sperm Kalitesini Yükseltebilir

Az önce de belirtildiği gibi, glutatyon, bağışıklık sisteminin fonksiyonlarının devamlılığında, vücudun detoksifikasyonunda ve serbest radikallerin yol açtığı zararların azaltılmasında görev yapar. Sperm kalitesinde serbest radikallerin önemli bir sorun teşkil ettiği düşünüldüğünde, glutatyonun sperm sağlığındaki ilk etkisi de ortaya çıkacaktır. Bağlantının daha detaylı sunulabilmesi için oksidatif strese değinilmesi gerekir. Bilindiği üzere vücuttaki serbest radikallerle antioksidanlar arasındaki denge bozulduğunda oksidatif stres meydana gelir. Oksidatif stres, enflamasyondan nörodejeneratif hastalıklara, kardiyovasküler hastalıklardan üreme sistemi sorunlarına dek birçok olumsuzluğun kaynağı olabilir. Glutatyon sayesinde vücuttaki serbest radikallerin bir kısmı nötralize edilir ve oksidatif stres azaltılır. Böylece sperm üretimi sürecinde spermlerin bütünlüğüne gelen zarar azaltılabilir.

Glutatyonun erkek üreme sistemi için öne çıkan faydalarından biri de sperm üretiminde görev yapan hormonların ideal şekilde salgılanmasına yardımcı olmasıdır. Gerek spermlerin DNA bütünlüğünün korunmasına, gerek sperm üretimi sürecinin işleyişine ve gerekse hormonal sorunların azaltılmasına katkıda bulunması ile glutatyonun sperm kalitesinin yükseltilmesinde önemli bir molekül olduğu ifade edilebilir.

Haberin Devamı

Glutatyon erkek üreme sistemi için faydalı mı

Cinsel İşlevlerin İyileşmesine Katkı Sunabilir

Glutatyonun erkek üreme sistemi için faydaları, sperm kalitesinin artmasına yardımcı olabileceği ile sınırlı değil. Henüz çok fazla araştırma yapılmamış olsa da Journal of Sexual Medicine’de yayımlanan bir çalışmada hafif ve orta düzeyde sertleşme problemi yaşayan erkeklerin önerilen doz ve sıklıkta glutatyon takviyesi aldıklarında, yaşadıkları cinsel işlev bozukluğunda iyileşme elde edebildiği gösterilmiştir. Bu noktada dikkat edilmesi gerekenlerden biri, glutatyon takviyesinin sertleşme problemini tedavi etmekte tek başına yeterli olmadığıdır. Sertleşme problemi birçok farklı nedenle meydana gelebilir, üstelik bazı durumlarda kalp hastalıkları gibi son derece ciddi sağlık sorunlarının göstergesi olabilir. Dolayısıyla sertleşme probleminin nedeninin belirlenmesi, tedavi planlamasının kişi özelinde yapılması önemlidir. Sertleşme problemi için glutatyon takviyesinin de kullanılmasının, yalnızca hekimlerin onayı ile verilebilecek bir karar olduğu unutulmamalıdır.

Haberin Devamı

Glutatyon Faydalarından Yararlanabilmek İçin Hekimlere Danışılmalı

Glutatyon hem erkek üreme sistemi hem de genel vücut sağlığı için önemli antioksidan özellikler sergileyen bir molekül. Takviye formunda alındığında da faydalarının deneyimlenmesi mümkün. Yalnız takviye kullanım kararının, kullanılacak takviye formunun ve takviye kullanılırken uyum sağlanacak dozun hekimlerce kararlaştırılması gerekiyor. Ancak bu şekilde sağlıklı bir sürece adım atılabiliyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları