Erkeklerde HPV belirtileri nelerdir?

Cinsel yolla bulaşan birçok hastalık bulunsa da bu hastalıklar içerisinde HPV en sık görülen ve en çok tedirginlik duyulanlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. 100’den fazla türü bulunan Human Papilloma Virüs kadınları da erkekleri de etkileyebiliyor. Bazı türleri oldukça zararsız olmakla birlikte bazı HPV türlerinin ciddi sağlık sorunlarının nedenine dönüşebileceği biliniyor. Bu haftaki köşe yazımda erkeklerde HPV belirtileri özelinde bilgi ve HPV ile ilgili en çok merak edilen soruların yanıtlarını aktaracağım.

Haberin Devamı

HPV Nedir?

Human Papilloma Virüsü, yani HPV, temel olarak cinsel yolla yayılan bir virüs grubudur. Viral enfeksiyona yol açan HPV’nin bulaşma şekli öncelikli olarak cinsel ilişki kurulması olsa da ten teması ile de bulaşması mümkündür. Bilinen kesin bir tedavisi bulunmaz, HPV tedavisi HPV’nin yol açtığı semptomların giderilmesine; örneğin erkeklerde, HPV ile birlikte ortaya çıkabilen kondilomların yakılmasına, dondurulmasına veya cerrahi eksizyonuna ve böylelikle bulaş riskinin ortadan kaldırılmasına dayanır. HPV vücuda girdikten sonra bağışıklık sistemi zayıfladığında varlığını yeniden belli edebilir. Dolayısıyla belirtilerinin fark edilmesi ve tedavi alternatiflerinin değerlendirilmesi hem erkeklerin hem de partnerlerinin sağlığı için önemlidir.

Haberin Devamı

Erkeklerde HPV belirtileri nelerdir


Erkeklerde HPV Belirtileri Nelerdir?

HPV her zaman belirgin semptomlara yol açmaz. Hatta çoğunlukla hiçbir belirtiye neden olmadığı için kişiden kişiye hızlı bir şekilde bulaşır. Birçok kişi herhangi bir belirti yaşamadığından kendilerinde HPV olduğunu dahi bilmeyebilir. HPV belirtileri içerisinde en yaygın görüleni siğillerdir. Cilt yüzeyinde ya da mukus membranlarda ortaya çıkan siğillerin görünümü HPV türüne ve enfeksiyon bölgesine göre değişiklik gösterebilir.

Yaygın siğiller, nasırlarla karıştırılabilen sert ve ciltte tümsek oluşturan yapıda olur. Genellikle ellerde ve parmaklarda ortaya çıktıkları söylenebilir. Bazı siğiller son derece acı verebilir, hassasiyete yol açabilir ve kanamaya yatkın olur. HPV nedeniyle ortaya çıkan siğillerden bir diğeri ayak tabanı siğilleridir. Genellikle ayak tabanı derisinin altında oluştuklarından yürürken konforu azaltırlar. Düz siğiller de HPV nedeniyle ortaya çıkabilir. Erkeklerde genel olarak yüz bölgesinde ortaya çıkar. Sivilce ya da diğer cilt lezyonları ile karıştırılması mümkündür. HPV nedeniyle ortaya çıkan siğiller genital bölgede de görülür. Genital bölgede ortaya çıkan siğillerin nedeni genellikle tip 6 ve tip 11 HPV virüsleridir. Bu siğiller karnabahar görünümünde olabilir. Tipik olarak ağrıya yol açmazlar ancak hassas olabilirler ya da kaşınabilirler. Penis, skrotum ve anüs çevresinde görülebilirler.

Haberin Devamı

Yüksek Riskli HPV Türlerine Dikkat

Siğiller düşük riskli HPV türleri nedeniyle görülen belirtilerdir. Ancak HPV’nin yüksek riskli türleri de vardır. Bu türleri erkeklerde penis kanserine, anüsün iç yüzeyini kaplayan hücrelerde başlayan anal kansere ve gırtlak kanserine neden olabilir. HPV’nin yüksek riskli türlerinin yol açtığı belirtiler enfeksiyon bölgesi doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Örneğin penis kanseri, penis cildinin renginde ve yapısında değişimle; gırtlak kanseri ise kalıcı öksürük, kulak ağrısı, boğaz ağrısı, yutarken ve nefes alırken zorlanmayla kendini belli edebilir.

Erkeklerde HPV teşhisi için kullanılan spesifik bir teşhis yöntemi bulunmaz. HPV riskinin ortadan kaldırılması için en etkili yöntem HPV aşısının yaptırılmasıdır. HPV aşısı için doğru zaman cinsel olarak aktif olunmadan önceki dönemdir.

 

Yazarın Tüm Yazıları