Grip
Grip, influenza veya enflüanza, viral bir hastalıktır. Sağlıklı insanlarda ortalama bir haftada geçmesine rağmen; vücut direncini düşüren kronik hastalığı olan kişilerde (şeker, kalp-akciğer hastalıkları, AIDS vb.) ve yaşlılarda pnömoni (zatürre), meningoensefalit (beyin iltihabı), [miyokardit] (kalp kası iltihabı) gibi ölümle sonuçlanabilecek hastalıklara yol açabilir. Bu tür risk grubundaki kişilere "yüksek risk grubundaki kişiler" denir.
Grip Haberleri
Kordiseps Mantarı Nedir, Nerede Yetişir Ve Yenir Mi? Kordiseps Mantarı Faydaları, Yetiştiriciliği Ve Özellikleri
Dünya çapında ender bulunan mantarlar içerisinde kordiseps geliyor. Özellikle sağladığı faydalar ile beraber son dönemlerde İnternetten araştırılan bir mantar olduğunu söylemek mümkün. Peki, Kordiseps mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Kordiseps mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri üzerine merak edilenler.
İflasın eşiğinden zirveye! Bir Covid-19 aşısı hikayesi...
Onlar bugün dünyanın Covid-19 için umut bağladığı bir ilaç şirketi. Bundan 1 yıl önce ise iflasın eşiğinde varlıklarını satıyorlardı...
“Su, vücut için en faydalı ilaç”
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Arda Özyüksel, insan vücudu için en faydalı ilacın su olduğuna dikkat çekti. Özyüksel, erişkin bir insana eğer kalp veya böbrek yetmezliği gibi istisnai durumları yoksa günlük 2,5 litre sıvı alımını önerdiğine vurgu yaparak, suyun vücuda olan etkileri hakkında bilgi verdi.
Koronavirüs salgınının sonu ne zaman gelecek? DSÖ'den korkutan açıklama
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev, Çin'in Vuhan kentinde incelemelerde bulunan DSÖ ekibinin kapsamlı raporunun birkaç hafta içerisinde yayınlanacağını söyledi. Dr. Batyr Berdyklychev, Koronavirüs salgınının bitiş tarihine ilişkin yaptığı açıklamada "DSÖ’nün koronavirüsün ne zaman biteceğine dair kesin bir bilgisi yoktur" dedi.
'İnaktif aşıda tüm virüse yönelik bağışıklık sağlanıyor'
Koronavirüsün dünyada etkili olduğu 3 büyük mutasyondan Güney Afrika ‘suş’una karşı Moderna ve BioNTech aşılarının etkisinin düştüğü, inaktif aşının ise mutasyonlara karşı etkili olduğu açıklandı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Farmakoloji Uzmanı Doç. Dr. İsmail Mert Vural, "mRNA aşılarında 'spike' proteine yönelik bağışıklık sağlanıyor. İnaktif aşıda ise tüm virüse yönelik bağışıklık sağlanıyor" dedi.
Pandemi kadar tehlikeli bir kavram: Aşı milliyetçiliği
Zengin ülkeler aşıları stokladı ve 130 ülkede henüz tek bir doz aşı dahi uygulanmadı. Çünkü aşıya ulaşamıyorlar. Peki bu durum salgını nasıl etkiler?
Kuş gribi nedir ve nasıl bulaşır? Kuş gribi belirtileri ve tedavisi (aşısı) ile ilgili bilgiler
Kuş gribi belirtileri, Rusya'dan gelen tedirgin edici haberlerin ardından bir kez daha gündeme geldi. Son haftalarda Japonya'yı alarma geçiren kuş gribinin, Rusya'da ilk kez insana bulaştığının tespit edildiği açıklandı. Ülkedeki yetkililer virüse karşı aşı geliştirebileceklerini duyurdu. Tıp dilinde 'Avian İnfluenza' olarak tanımlanan kuş gribi belirtileri arasında yüksek ateş, boğaz ağrısı ve nefes darlığı görülebiliyor. Hastalık hayatı risk doğurabiliyor. İşte, Kuş gribi belirtileri, tedavi ve aşısıyla ilgili merak edilen bilgiler.
Covid-19 sonsuza dek hayatımızda mı olacak?
Mutasyon kâbusu, virüsün daha bulaşıcı hale geldiği iddiaları, uzmanlar tarafından yapılan üçüncü dalga uyarıları… Tüm bunlar Covid-19 ile ilgili endişe yaratırken “Salgın hiç bitmeyecek mi?” sorusu akılları kurcalıyor. Öte yandan uzmanlar vurguluyor: Virüs varlığını sürdürebilir
Koronavirüs tedbirleri gribal enfeksiyonları azalttı
Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında alınan tedbirler solunum yolu enfeksiyonlarını azalttı. Doç. Dr. Jülide Ergil, "Önceden başvuran 100 hastamızdan 20’si grip ya da gribin getirdiği komplikasyonlara bağlı yoğun bakımlara yatardı. Ama şimdi bu sayı 1 ya da 2’dir. Ben bundan sonra grip olan insanların maskesiz gezmeyeceğini düşünüyorum. Yani toplumsal bir takım kurallarımızın da değişeceğini öngörüyorum" dedi.
Koronavirüs tedbirleri gribi önledi!
Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında alınan tedbirler solunum yolu enfeksiyonlarını azalttı. Doç. Dr. Jülide Ergil, "Önceden başvuran 100 hastamızdan 20’si grip ya da gribin getirdiği komplikasyonlara bağlı yoğun bakımlara yatardı. Ama şimdi bu sayı 1 ya da 2’dir. Ben bundan sonra grip olan insanların maskesiz gezmeyeceğini düşünüyorum. Yani toplumsal bir takım kurallarımızın da değişeceğini öngörüyorum" dedi.
Mart ayı kritik eşik
Koronavirüs için 'normalleşme' uyarısı... İyi mutasyon için iki temel önlem
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, mart ayının koronavirüs ile mücadelede kritik eşik olduğunu söyledi. Doç. Dr. Savaşçı, iyi mutasyonlara ulaşmak için iki temel önlem olduğunu işaret ederek, "Biri alınan önlemler maske, mesafe; diğeri aşı. Virüs ne kadar çok ortamda bulaşıcılığını kaybetmeye başlarsa, bunlar iyi mutasyona dönmeye başlayacak.'' dedi.
Cinayetin ayak sesi
Dr. Yusuf Onur Kaan Bozkurt’un (58) diyetisyen eşi Gamze Kaçar Bozkurt’u (38) tabancayla vurup öldürdükten sonra intihar etmesi büyük şok yarattı. Olayı öğrenen çiftin yakınları sinir krizi geçirirken, Dr. Yusuf Onur Kaan Bozkurt’un daha önce de intihar etmek istediği, onu bu kararından eşinin vazgeçirdiği ortaya çıktı.
Antalya Bozkurt çiftini konuşuyor! Gamze Kaçar Bozkurt'un kız kardeşi ayakta duramadı: 'O benim her şeyimdi'
Antalya’da doktor Yusuf Onur Kaan Bozkurt (58), diyetisyen eşi Gamze Kaçar Bozkurt’u (38) tabancayla katledip aynı silahla intihar etti. Doktorun, yaş farkından dolayı kıskandığı eşiyle sürekli tartıştığı iddia edildi. Çiftin kentte yayımlanan bir magazin dergisinin bu ayki sayısında tanışma hikayelerini ve aralarındaki aşkı anlattığı ortaya çıktı. Gamze Kaçar Bozkurt'un cenazesi yakınları tarafından morgdan alındı, bu sırada genç kadının annesi ve kız kardeşi sinir krizi geçirdi. Sürekli ağlayan kız kardeşi Gözde Sema Demirkaynatan, ''Yaşarken öldüm ben. O benim annemdi, her şeyimdi. Katledildi'' dedi.
Alişan duygularını paylaştı: Bir gün gelecek karşıma, ‘Baba birisi var’ diyecek!
Alişan, e-ticaret sitesi Time4drop.com’un yüzü oldu. Ünlü şarkıcı ve sitenin ortakları Alphan Yıldırım ile Murat Öztaştan önceki gün Conrad İstanbul Bosphorus Otel’de bir tanıtım gerçekleştirdi. Zeki Sincar Production tarafından düzenlenen organizasyonda Alişan 6 Şubat’ta dünyaya gelen kızı Eliz’le ilgili şunları söyledi: “Kız babası olmak gerçekten çok değişik bir duygu. Onu kucağıma aldığımda geleceğini düşünüyorum. Bir gün gelecek karşıma, ‘Baba birisi var’ diyecek. Şimdiden bunları düşünür oldum.” 2 yaşındaki oğlu Burak’ın kardeşini kıskanmadığını dile getiren Alişan, eşi Buse Varol’a çocuk bakımında yardımcı olduğunu da anlattı: “Dün sabaha kadar ben baktım bebeğe. Çünkü Buse hiç uyumadığı için çok yorgundu. Çocuk büyütmek gerçekten çok zor.”
Dünyada bir ilk! Gönüllülere koronavirüs bulaştıracaklar
İngiltere'de dünyada ilk defa uygulanacak bir bilimsel çalışmaya imza atacak. Klinik denemelerde genç gönüllülere koronavirüs bulaştırılacak. Bu çarpıcı araştırma Kovid-19 aşı ve ilaçlarıyla ilgili çalışmalarda daha verimli veri toplamak amacıyla gerçekleştirilecek.
Prof. Dr. Hasan Tezer: 12 yaş altındaki çocuklarla ilgili çalışma başlamak üzere
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, yaz ortasında yerli aşının devreye girebileceğini belirterek, "Hedeflenen virüsün dolaşımını durdurmak için toplumun yüzde 60-70'nin aşılanması. Ancak aşıladığınız yüzde 10-15-20'lik kesim bile virüsün dolaşımını kesecektir, durduracaktır" dedi. Tezer, çocuklarla ilgili aşı çalışmalarının devam ettiğini ve birkaç ay içerisinde 12 yaşın üstündeki çocuklarla ilgili çalışmaların sonuçlarının açıklanacağını söyledi.
Bilim Kurulu üyesi Tezer: 12 yaş altındaki çocuklarla ilgili çalışma başlamak üzere
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, yaz ortasında yerli aşının devreye girebileceğini belirterek, "Hedeflenen virüsün dolaşımını durdurmak için toplumun yüzde 60-70'nin aşılanması. Ancak aşıladığınız yüzde 10-15-20'lik kesim bile virüsün dolaşımını kesecektir, durduracaktır" dedi. Tezer, çocuklarla ilgili aşı çalışmalarının devam ettiğini ve birkaç ay içerisinde 12 yaşın üstündeki çocuklarla ilgili çalışmaların sonuçlarının açıklanacağını söyledi.
Sivrisinek sayısındaki artışa dikkat çeken Prof. Dr. Ali Satar uyardı: Virüs bulaştırırlar
Dicle Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki bazı şehirlerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle sivrisinek sayılarındaki artışa dikkat çekti. Satar, "Sivrisinekler kanımızı emerler ve insandan insana virüs bulaştırırlar. Sivrisinekler koronavirüs bulaştırmaz, sarı humma, Batı Nil, dang gibi ölüme sebep olan virüsleri bulaştırır. Ancak Ayrıca hayvan kaynaklı ölümlerde de ilk sırayı alırlar. Kış aylarında metruk evleri, kanalizasyonları, foseptikleri, sivrisineklerin larvalarını bırakmamaları için ilaçlamak önemlidir. Bu mücadele ile sivrisineklerin 4'te 3'ünü yok etmiş oluruz" dedi.
İngiliz Sağlık Bakanı: ‘Kovid-19’la birlikte yaşanabilir’
İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, aşı ve tedavi yöntemleriyle birlikte bu yılın sonuna doğru yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) salgın olmaktan çıkıp, grip virüsünde olduğu gibi ‘birlikte yaşanabilir’ bir hastalık haline gelebileceğini belirtti.
'Anne sütündeki antikor, bebeği belli bir süre koronadan koruyor'
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim İnanç Mendilcioğlu, “Anne sütünde Covid-19 nadiren de olsa saptandı ama emzirmeyi yasaklamayı gerektirmiyor. Anneden geçen antikorlar, bebekte belli bir süre koruyuculuk sağlayacaktır" dedi.
Hangi aşı, hangi varyanta karşı etkili?
Dünya salgından kurtulmak için aşılanıyor, virüs ise hayatta kalmak için sürekli şekil değiştiriyor. Aşılar da bu değişime uygun şekilde güncellenme yarışı içinde. Bu amansız mücadelede hangi aşı, hangi virüs varyantına karşı ne derecede etkili? Detaylar haberimizde...
2021’de iple çektiğimiz 21 şey
Sevdiklerimize sarılmak, merakla beklediğimiz bir filme, bir oyuna koşmak, arkadaşlarımızla buluşup şehrin en sevdiğimiz sokaklarında kalabalıktan korkmadan yürümek… Neredeyse bir yıldır, hayatımızı güzelleştiren pek çok şeyden mahrumuz. Salgın öncesine yani 'kendi normalimiz'e dönmek için kavuşmaya can attığımız 21 şeyi hatırlayalım…
Kuş gribi (Avian İnfluenza) nedir? Japonya alarma geçti! İşte kuş gribi belirtileri ve tedavi yöntemleri
Kuş gribi, Japonya'yı alarma geçirdi. Ülkenin Chiba bölgesinde görülen kuş gribinin insanlara bulaşma riski nedeniyle 410 bin tavuğun itlaf edileceği duyuruldu. Koronavirüs salgını devam ederken Japonya'dan gelen kuş gribi haberi endişeye neden oldu. Hasta hayvanların akıntıları ve temas yoluyla bulaşan kuş gribi yüksek ateş, boğaz ağrısı ve nefes darlığı gibi semptomlar gösteriyor. Tıp dilinde 'Avian İnfluenza' olarak tanımlanan kuş gribi hayati risk oluşturabiliyor. İşte, kuş gribi belirtileri ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler.
Bilim insanları merak edilen soruyu cevapladı: Aşı olduktan sonra Kovid-19 bulaştırmak mümkün mü?
Koronavirüs salgını tüm dünyada yayılmaya devam ederken aşı çalışmaları da olumlu şekilde devam ediyor. Çoğu ülkede toplu aşılama kampanyaları başladı. Peki aşı olunsa da hastalık bulaşabilir mi? Bilim insanları bu kritik soruya cevap verdi: "Bilmiyoruz, çünkü aşılar daha çok yeni kullanıma girdi." Öte yandan aşılarla ilgili erken çalışmalar, tamamen ortadan kaldırmasalar da bulaştırma üzerinde etkili olduğunu ortaya koyuyor.
Ihlamur ne zaman çiçek açar ve ne zaman toplanır?
Bahar aylarının yaklaşmasıyla birlikte ıhlamurlar ne zaman çiçek açacağı ile merak konusu olmaya başladı. Haziran ayı itibariyle tam anlamıyla çiçek açmaya başlayan ıhlamurlar, belirli periyodlarla toplanır. Soğuk algınlığı gibi pek çok hususta destekleyici besin olan ıhlamur, sağlık sorunlarının üstesinden gelmek için önerilen bitki çaylarındandır. Peki, ıhlamur ne zaman toplanır? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
Hamileler Covid-19’u daha ağır geçirebiliyor! Uzmanından önemli öneriler...
Pandemi nedeniyle hepimiz olağanüstü günler yaşıyoruz; günlük rutinlerimiz, alışkanlıklarımız, normallerimiz değişti ve bu hepimizi elbette ki olumsuz etkiliyor. Bu sıkıntılı süreçte en çok stres yaşayan gruplardan birisi de, bebeğini sağlıkla kucağına alabilme konusunda kaygı yaşayan anne adayları. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Gülay Beydilli Nacak, hamilelikte Covid-19 enfeksiyonu ve pandemi sürecine yönelik önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
"Kanserle dans edenin kimi zaman sadece onu dinleyecek birine ihtiyacı var"
Kanserle ilgili farkındalık oluşturmak ve hastalığa karşı harekete geçmek için 4 Şubat, Uluslararası Kanser Savaş Örgütü tarafından Dünya Kanser Günü olarak belirlendi. Bu önemli gün vesilesiyle hastalıkla mücadelede erken teşhisin altını çizen Kanserle Dans Derneği kurucularından Esra Ürkmez ile derneğin kuruluşunu, hastalık sürecinde verilen desteğin önemini ve yaşadıklarını konuştuk.
Ulusal Aşı Planı 10 Şubat’a kaldı
Başkent Berlin’de düzenlediği aşı zirvesinin ardından konuşan Başbakan Merkel, yaz sonuna kadar herkese aşı teklifi yapacaklarını, 10 Şubat’ta eyalet başbakanlarıyla düzenlenecek kadar da Ulusal Aşı Planı’nın tamamlanacağını belirtti.
Korona virüs aşısı bağışıklık sistemini nasıl etkiler?
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, “Şu ana kadar Sinovac aşısının görülen bir yan etkisi olmadı. Aşının ve hastalığın ne kadar süre bağışıklık bırakacağı hakkında yorum yapmak zor olsa da aşı ile en az 12 ay, hastalığı geçirenlerde ise daha uzun süre ve daha güçlü bağışıklık olacağı kesindir” dedi.
Prof. Dr. Necmettin Ünal, Türkiye'deki durumu anlattı! 'Mutant suş' uyarısı yaptı
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, koronavirüsteki mutasyonların, virüsün kontrolsüzce yayılma şansı bulduğu için ortaya çıktığını söyledi. Ünal, "Biz yurt dışından bu mutasyonlu virüsü almasak bile Türkiye'deki vaka sayıları yüksek seyrederse Türkiye'nin kendi içinde başka bir mutant suş (değişmiş gen) ortaya çıkabilir. Onun için aşılama, bağışıklık kazanılması çok önemli. Ama bu sırada da vaka sayılarını mutlaka düşürmemiz lazım ki kendimize özgü bir mutant suş ortaya çıkmasın" dedi.
Nipah Virüsü nedir, belirtileri nelerdir? Bilim insanlarından önemli uyarı!
Nipah Virüsü gündemde yer alan konuların başında geliyor. Tüm dünya koronavirüs salgını ile mücadele verirken, Nipah Virüsü ile ilgili bilim insanlarından açıklama geldi. Asya Kıtası'nda yoğun olarak bulunan Nipah virüsü, ateş, baş ağrısı, kas ağrısı (miyalji), kusma ve boğaz ağrısı gibi grip benzeri belirtiler ile kendisini belli ediyor. Araştırmalara göre NİV belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, kas ağrısı bulunuyor. İşte, Nipah Virüsü ve Nipah Virüsü belirtileri ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
Bu Egzersizle Koku Kaybının Tedavisi Mümkün
Koronavirüsün en önemli belirtilerinden biri olan koku alma kaybı, hastalığı atlatanlarda da uzun bir süre devam edebiliyor. Viral enfeksiyonlardan kaynaklanan koku kaybının ilaç tedavisinin yanı sıra birtakım egzersizlerle de tedavi edilebileceğini söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Denizhan Dizdar, önemli açıklamalarda bulundu.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap: Salgın bitecek; ama virüs kaybolmayacak
Ankara'da nisan, haziran, ağustos ve kasım aylarında olmak üzere 4 dalga yaşandığını söyleyen Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilimsel Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, beşinci dalgayı da şubat ortasında beklediklerini belirtti. Salgının biteceğini ancak virüsün kaybolmayacağına vurgu yapan Azap, "Covid-19’un mevsimsel bir enfeksiyon olarak kışın artan yazın azalan, grip gibi bir hastalık olmasını bekliyoruz" dedi. ''Önümüzdeki sene bu zamanlar normale dönmüş olacağız'' diyen Azap, ''Maskeleri çıkarıp mesafeyi umursamayacağız; fakat çok uzun yılar boyu bu virüsle yaşamaya devam edeceğiz. Tıpkı grip gibi'' ifadelerini kullandı.
Koronavirüs tedbirleri mevsimsel grip vakalarını düşürdü
Koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler, mevsimsel grip vakalarını büyük oranda düşürdü. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, koronavirüse karşı alınan tedbirler nedeniyle şu anda grip vakalarının 'sıfır' olduğunu söyledi.
Bilim Kurulu üyesinden Ankara için önemli uyarı
Ankara'da nisan, haziran, ağustos ve kasım aylarında olmak üzere 4 dalga yaşandığını söyleyen Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilimsel Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, beşinci dalgayı da şubat ortasında beklediklerini belirtti. Salgının biteceğini ancak virüsün kaybolmayacağına vurgu yapan Azap, "Covid-19’un mevsimsel bir enfeksiyon olarak kışın artan yazın azalan, grip gibi bir hastalık olmasını bekliyoruz" dedi. ''Önümüzdeki sene bu zamanlar normale dönmüş olacağız'' diyen Azap, ''Maskeleri çıkarıp mesafeyi umursamayacağız; fakat çok uzun yılar boyu bu virüsle yaşamaya devam edeceğiz. Tıpkı grip gibi'' ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin ilk pandemi hastanesinde hasta sayısında büyük düşüş
Türkiye'nin koronavirüsle mücadelede son günler vaka sayıları düşerken, hastanelerdeki yoğunluk da azalıyor. Türkiye'nin ilk pandemi hastanelerinden Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 120 yataklı yoğun bakım ünitesinde hasta sayısı 30'a, 150 yataklı serviste de 40'a geriledi. Başhekim Prof. Dr. Rahmi Kılıç yaptığı açıklamada kısıtlamalarından önemi vurgu yaparak "Hastalığın pik yaptığı dönemde bu yatakların tamamı dolmuştu. Ayrıca günlük PCR pozitiflik oranımız da çok yüksekti. Tanı için kullandığımız PCR testlerinde alınan pozitiflik oranı yüzde 36 civarındaydı. Şu anda yüzde 9'lara kadar düşmüş durumdayız. Bunda alınan tedbirlerin, kısıtlamaların etkisi büyük" dedi.
Türkiye'nin ilk pandemi hastanesinden sevindiren haber! Hasta sayısında büyük düşüş
Türkiye'nin koronavirüsle mücadelede son günlerde vaka sayıları düşerken, hastanelerdeki yoğunluk da azalıyor. Türkiye'nin ilk pandemi hastanelerinden Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 120 yataklı yoğun bakım ünitesinde hasta sayısı 30'a, 150 yataklı serviste de 40'a geriledi. Başhekim Prof. Dr. Rahmi Kılıç yaptığı açıklamada kısıtlamalarından önemi vurgu yaparak "Hastalığın pik yaptığı dönemde bu yatakların tamamı dolmuştu. Ayrıca günlük PCR pozitiflik oranımız da çok yüksekti. Tanı için kullandığımız PCR testlerinde alınan pozitiflik oranı yüzde 36 civarındaydı. Şu anda yüzde 9'lara kadar düşmüş durumdayız. Bunda alınan tedbirlerin, kısıtlamaların etkisi büyük" dedi.