SAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüs salgınından ders alınması gerektiğini belirterek, "Koronavirüs olabilir veya başka grip olabilir fark etmez; öksüren, hapşıran, burnu akan, ateşi olan yani solunumsal enfeksiyon bulgusu taşıyan kişilerin mutlaka kendilerini 1 hafta evde izole etmelerini ve sosyal alanlara, kalabalıklara karışmamalarını eğer girmeleri gerekiyorsa da maskelerini takmalarını tavsiye ediyorum" dedi.
#PandemiSAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, kapalı ortamların riskli olduğunu belirterek, Açık havada maske kullanmanın artık bir anlamı kalmadı. Bunu söylemekte yarar var. Bunun dışında korumamız gereken riskli gruplar var dedi.
#Tevfik ÖzlüSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüsün geçirdiği mutasyon itibarıyla hastalık yapma potansiyelini büyük oranda kaybettiğini belirterek, “Ama pandemi bir gün gelip hayatımızdan bütünüyle çıkacak veya bu virüs tümüyle kaybolup gidecek diye beklemek çok gerçekçi değil. İstediğimiz, beklediğimiz bunun diğer solunum yolu virüsleri gibi sıradanlaşması ve döngüsel epidemik bir forma dönmesiydi. Büyük oranda bu tamamlanmış görünüyor” dedi.
#Tevfik ÖzlüSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Omicron dalgasına erken yakalanan kentlerde vaka sayılarının düşmeye başladığını görüyoruz. Böyle olacak, yani bazı illerde pik tamamlanıp düşmeye devam ederken, bazı illerde de yükselme eğilimi devam edecek. Dünyada da baktığımızda bazı erken yakalanan ülkelerde pikin azalmaya başladığını görüyoruz" dedi.
#Tevfik ÖzlüSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, 'Omicron' varyantının hızlı yayılması ve hastane yükünün fazla olmamasının beklentiye yol açtığını belirterek, "Yoğun bakım ihtiyacının da çok olmaması, 'Acaba bu hızlı şekilde tüm dünyada herkesi enfekte ederse ve bağışıklık oluşturursa salgının sonunu getirebilir mi' beklentisine yol açtı. Evet, bu mümkün olabilir" dedi.
#OmicronDünyada etkin hale gelen Omikron varyantının, hızlı yayılıp çok sayıda kişiyi hasta etmesiyle bağışıklığı sağladığını söyleyen Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Hastalık geçirilerek bağışıklık kazanılmış olacak gibi duruyor. Ama kötü senaryo da var; hastanelerin dolması, ölümlerin artması gibi” dedi.
#OmikronOmikron varyantında tüm dünyada günlük vaka sayıları bir milyonu aştı. Ülkemizde de sayı gün geçtikçe artıyor. “Omikron dalgası Türkiye’de başladı. Çok kolay ve hızlı bulaşıyor” diye uyaran Bilim Kurulu üyeleri, alınabilecek tedbirleri Hürriyet’e açıkladı...
#OmikronSAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Pandemide ilk dalgayı yaşadığımızda bu kadar yüksek vaka veya ölüm sayıları yoktu. Dalgalanmalar oluyor, kimi zaman azalıyor kimi zaman artıyor ama genel olarak baktığımızda vaka sayıları yüksek" dedi.
#Tevfik ÖzlüOkulların açılmasıyla hareketlilik artarken bir yandan da özellikle gençler maske ve mesafeye ‘mesafeli’ duruyor. Bu durumda vaka artışının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Kış zor geçecek. Ancak aşılamanın da etkisiyle seneye COVID’in gribal enfeksiyona dönüşeceğini düşünüyorum” dedi.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, mutasyona uğramış koronavirüs Türkiye'de ve dünyada daha fazla görülmeye başlandığını belirtti. Özlü, "Şu anda mutant virüslere aşılar etkili ama aşıların etkisinde bir zayıflama var. O açıdan dikkatli olmak gerekiyor" dedi.
#Tevfik ÖzlüSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, mutasyona uğramış koronavirüs Türkiye'de ve dünyada daha fazla görülmeye başlandığını belirtti. Özlü, "Şu anda mutant virüslere aşılar etkili ama aşıların etkisinde bir zayıflama var. O açıdan dikkatli olmak gerekiyor" dedi.
#Tevfik ÖzlüSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Karadeniz’de vakaların aile içi ziyaretler ve cenaze taziye ziyaretlerinden kaynaklandığını belirtti. Prof. Dr. Özlü, “Karadeniz’de insan hareketliliği fazla. Virüsün kendi kolu bacağı yok. Bunu bize bir insan ulaştıracak. Dolayısıyla insan hareketliliğinin fazla olması nedeniyle vaka sayıları artıyor" dedi.
#KaradenizSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Karadeniz’de vakaların aile içi ziyaretler ve cenaze taziye ziyaretlerinden kaynaklandığını belirtti. Prof. Dr. Özlü, “Karadeniz’de insan hareketliliği fazla. Virüsün kendi kolu bacağı yok. Bunu bize bir insan ulaştıracak. Dolayısıyla insan hareketliliğinin fazla olması nedeniyle vaka sayıları artıyor" dedi.
#Tevfik ÖzlüKoronavirüs, mutasyonlara uğrayarak bir bilinmezliğe doğru gitmeye başladı. Akıllarda bir sürü cevapsız soru, önümüzü göremediğimiz bir yol var. 'Üçüncü dalga’ Türkiye için kapıda mı? Ülkece bu dalgaya karşı ne gibi önlemler almalıyız? Ne zaman normalleşeceğiz? Konuyla ilgili tüm merak edilenleri Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, 'Hastalık alışık olduğumuz seyirde devam etmiyor' diyerek hastalığı atlatanların 6 aya kadar bazı semptomlarını sürdürdüğünü açıkladı. Özlü, "Baktığımız zaman akciğer grafiklerinde kalıcı bazı değişikliklerin oluşmaya başladığını görüyoruz ya da oluşan bazı değişikliklerin tamamen düzelmediğini görüyoruz" dedi.
#Tevfik ÖzlüSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, 'Hastalık alışık olduğumuz seyirde devam etmiyor' diyerek hastalığı atlatanların 6 aya kadar bazı semptomlarını sürdürdüğünü açıkladı. Özlü, "Baktığımız zaman akciğer grafiklerinde kalıcı bazı değişikliklerin oluşmaya başladığını görüyoruz ya da oluşan bazı değişikliklerin tamamen düzelmediğini görüyoruz" dedi.
#Tevfik ÖzlüSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüs aşısıyla ilgili, "Zorunlu aşıya taraftar değilim. Ama gönüllülük olarak da olsa Türkiye'de pek çok kişinin aşı yaptıracağına inanıyorum" dedi. Özlü, "Ben aşı oldum. Bir yan etki fark etmedim. Herhangi bir olumsuz bir etki görmedim" diye konuştu.
#Tevfik ÖzlüSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, maske kullanımının karbondioksit solunumuna neden olduğu yönündeki iddialarla ilgili, "Maske insanlarda bir miktar soluk almakta zorluklara neden olabiliyor. Ama bu hiçbir zaman karbondioksit birikmesine ve oksijenin ciddi şekilde düşmesine neden olacak bir etki yaratmıyor” dedi.
#Bilim KuruluSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, ''Yüz yüze eğitime 15 Şubat'ta geçilecek mi?'' sorusuna yanıt verdi. Özlü, ''10 ya da 15 öğrencinin olduğu sınıflarla 50 kişilik sınıfları aynı görmemek lazım. Bu da önemli bir şey bulaştırma açısından. Okul bazlı, kent bazlı değerlendirilmesi gerekir. Ulusal karar yerine bölgesel bazlı, okul bazlı, hatta fizibilite yapılabilir'' dedi. Uyarılarda bulunan Özlü, koronavirüsle mücadelede 4 tehdidi şöyle sıraladı: ''Büyük aile yapısı yani çocukların nineleri ve dedeleriyle ilişkisi, kalabalık sınıflar, mutasyonlu virüs ve vaka sayılarının artmış olması...''
#Tevfik ÖzlüSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü'den çok çarpıcı açıklamalar geldi. Semptom göstermeyen ya da rahatsızlandıkları halde hastaneye gitmeyerek virüsü yayan vakaların, hastaneye başvurup testleri pozitif çıkan vaka sayısından daha fazla olduğunu söyleyen Özlü, "Virüsü taşıyıp bulaştıran sayısı, pozitif vaka sayısından fazla" dedi. Bazı vatandaşlar da kaygılı olduklarını söyledi. Cansu Sabu, ''Sürekli kaygı içinde yaşıyorum. Şimdiye kadar hiç test yaptırmadım'' derken, hastalığı daha önceden geçirdiğine inanan Begüm Taşdemir de ''Muhtemelen bu hastalığı geçirdim. Ama hiç belirtim olmadı'' diye konuştu.
#Tevfik Özlü