Simit ye mutlu ol

Simidi sevmeyen var mıdır? Hele bir de fırından yeni çıkmış ve çıtır çıtır ise aklımızı başımızdan alan o mis gibi kokusuyla tadından yenmez. Peki milli lezzetimiz simidin ne gibi faydaları olduğunu, yiyince neden mutlu olduğumuzu, kilo aldırıp aldırmadığını hiç düşündünüz mü? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...

Haberin Devamı

Simit üzerindeki mucize: Susam

Simit lezzetli bir besin olduğu kadar aynı zamanda yararlı da bir besindir. Üzerindeki susamların içerisinde bulunan vitamin ve antioksidan maddeler sağlığımıza oldukça yararlıdır.
∆ Susamda mutluluk hormonu serotonin bol miktarda bulunur. Serotonin ruh halini dengeleyen, iyi olma duygularını artıran, kaygıyı azaltan, depresyonla mücadeleye ve uyku düzenine yardımcı olan önemli bir hormondur.
∆ Susamda aynı zamanda bulunan B1 vitamini; besinlerin enerjiye dönüştürülmesinde görevlidir ve beyin fonksiyonları ve beyinde enerji üretimi için gereklidir ve çeşitli sinir fonksiyonlarını da destekler. İşte tüm bunlar simidi yiyince mutlu hissetmemizi sağlar.
∆ İyi bir lif kaynağıdır.
∆ Susam protein, kalsiyum, magnezyum, potasyum mineraller ve çinko, selenyum, bakır, demir, B6 vitamini ve E vitamini içerir. Bağışıklığı kuvvetlendirir.
∆ Susam kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Kolesterol üretimini engelleyen fitosterolleri içerir.
∆ Kalsiyum içeriği ile kemiklerin ve dişlerin sağlığına olumlu olarak etki eder.
∆ Susam içeriğindeki onarıcı keratinle saç ve tırnak sağlığına yönelik de etkili bir besindir.
∆ Susam fitatin maddesi yani anti kanser bileşenleri içerir. Düzenli olarak tüketilen susam kolorektral tümör hücrelerini azaltır.
∆ Kemik mineral yoğunluğunu artırır. Bir avuç susam bir bardak sütten daha fazla kalsiyum içerir. Beraberinde yüksek çinko içeriğiyle kemik mineral yoğunluğunu artırır.

Haberin Devamı

Simit ye  mutlu ol

Diyet yaparken simit tüketilir mi?

Simidi tek başına karın doyurmak için ana öğün olarak yemek kilo almaya neden olabilir. Tüketirken yanında mutlaka protein grubundan ayran, kefir, peynir veya yumurtayla birlikte tüketmeye özen gösterin.

Simidi nasıl tüketmeli?

Porsiyonu doğru ayarlandığında ufak bir atıştırmalık olarak tercih edebileceğiniz simit kilo aldırmaz ve üzerindeki susam sayesinde kalori yakılmasını hızlandırır. Çeyrek simit bir dilim ekmek yerine geçer. Ara öğünde; yarım simit, yanında ayran veya az yağlı bir peynir yumurta ve bol yeşillikle ve domatesle dengeli bir seçim olabilir.

Haberin Devamı

Kaşarlı simit
Peynirle birlikte 100 gramlık bir adet kaşarlı simitte 290 kalori bulunur. 50 gramlık yarım porsiyon kaşarlı simitte ise 150 kalori bulunur.
Beyaz peynirli domatesli simit
Beyaz peynirli domatesli simidin 100 gramı yaklaşık olarak 239 kcal enerji sağlamaktadır. Bu enerji miktarı, günlük enerji gereksiniminin çoğunu karşılar.

Susam nelere iyi gelir?

∆ Kalp sağlığını destekler.
∆ Kan basıncını kontrol etmeye yardımcıdır.
∆ Vücudun bağışıklık sistemi ve genel sağlığını destekler.
∆ Daha dirençli bir vücut yapısının oluşmasını sağlar.
∆ Bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlık riskini azaltır.
∆ Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.
∆ Eklem, kemik ve kan damarlarının güçlenmesine destek olur.
∆ Sağlıklı karaciğer fonksiyonunun devamlılığını sağlar.
∆ Alkolün olumsuz etkisini azaltır.
∆ Yorgunluğa karşı enerji verir.

Yazarın Tüm Yazıları