Okay Abi bir müzisyen kızı olarak babam seninle çalıştığı için küçüklüğüm annemin ninnilerinden çok sizlerin enstrüman seslerinizi dinlemekle geçti. Ve bugün uzman psikolog kimliğimle birçok danışanıma ritim terapisi öneriyorum. Sen de Türkiye ve dünyada bu konuda birçok ilke imza attığın için fikirlerin ve tecrübelerin çok kıymetli. Öncelikle atölyenin kapılarını bu yoğunluğun arasında bizlere açtığın için çok teşekkür ederiz.
- Sevgili Yeldacığım öncelikle 70 yılı aşkın sanat hayatımda Hürriyet Kelebek ailesiyle ilk röportajımı yapmak sana nasip oldu. Sayfanı takip ediyor, seçmiş olduğun konuları dikkatlice okuyorum. Fikirlerime önem verip beni bu konuda seçmeniz gurur verici, sağ ol var ol.
◊ Ritmin psikolojik sağlığımız üzerindeki katkılarından biraz bahsedelim mi?
- Ritim insan ruhunu harekete geçiren bir güçtür. Müziğin ritmi, melodisi ve tınısı insanların duygusal ve psikolojik sağlığını destekler. Müziğin etkileri sadece zihinsel değil, aynı zamanda bedensel sağlık üzerinde de etkilidir. Örneğin dans ederken veya egzersiz yaparken ritminizle uyum içinde olmak, hareketlerinizi daha etkili hale getirir. Kalp atış hızınızı dengeler.
◊ Atölye çalışmalarında yaptığın ritim terapilerinin tedavi edici gücünden biraz bahseder misin?
- Grup ritim terapisi, beyin jimnastiği yaptırıp birçok psikolojik ve fiziksel rahatsızlığın tedavisinde (depresyon, anksiyete, öfke, dikkat dağınıklığı vb.) kullanılan etkili bir yöntemdir. Ritmin düzenleyici gücü, insanların duygusal dengelerini korumalarına yardımcı olur.
Bu konuda yurt dışında spastik çocuklar için gerçekleştirilen çalışmalar yaparak ritmin insan sağlığı üzerindeki etkilerine yönelik sağlık bakanlıklarının da desteklediği olumlu geri dönüşleri olan birçok sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirdim. Türkiye’de Galata’daki bu ritim atölyemde de
40 yaş neden önemli?
40’lı yaşlardaki bir kadın hem 40’lı yaşların gençliğini yaşar hem de 50’li yaşlarına hazırlık yapar. Özellikle menopoz dönemine yaklaşan bir kadın için 40 yaş psikolojik ve fizyolojik sağlığı adına dikkat etmesi gereken önemli bir yaştır.
Fotoğraf: Güneş KAZDAL
Fizyolojik değişiklikler
∆ Metabolizma yavaşlar.
Sonbaharın mutluluk sırları
Eylül ayı her ne kadar hüzün mevsimi gibi algılansa da aslında o yeni umut dolu bir yaşamın başlangıcıdır. Kendini yenileyen doğadan feyz almak kendimizi yenilememiz için bir fırsat aslında.
Bu fırsatı değerlendirmek için beden ve ruhumuzu besleyecek pratik öneriler ve uygulamalar bu haftaki yazımızda.
Sonbaharda neden hüzünlü oluruz?
Yaz ayının ardından havaların erken kararması uyku hormonu melatonin ve mutluluk hormonu serotonin üretimini etkiler. Bir de bunun yanında fiziksel aktivite de azalma tatil sonrası işlerin yoğunlaşması, sinir sisteminin biyokimyasının bozulmasıyla halsizlik, isteksizlik, mutsuzluk ile sonuçlanıp hüzünlü hissetmemize sebep olabilir.
Sonbaharın hüzün ve yorgunluğundan etkilenmemek için
Sonbaharda yenilenmek ve hüzün rüzgârına kapılmamak için önce kendinizi keşfedin ve bunun için kendinize şu soruları sorun:
◊ Hocam öncelikle denizde yeni bir rekora hazırlanıyorsunuz, hayırlı olsun...
- Evet sevgili Yelda, hem manevi kızım hem de psikolojik performans danışmanım olarak senin de yer aldığın ekibimizle, 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları kapsamında Anamur’dan Kıbrıs’a yüzerek geçmeyi planlıyorum. Yeni bir Guinness Dünya Rekoru denemesi hazırlığı içindeyiz.
◊ Geçtiğimiz günlerde bir boğulma tehlikesi atlattım. Bu yazımızda denizde başımıza gelecek tehlikelere karşı en çok merak edilen soruları eski bir SAT komandosu olan size sorayım, siz cevaplayın ne dersiniz?
- Memnuniyetle...
◊ Son zamanlarda boğulma oranları neden arttı?
- Boğulmanın asıl sebebi bilgisizlik ve kendine fazla güvenmedir.
DOĞA İNSANI YENER
Nasıl güneşlenmeli?
Bronzlaşmak için acele etmeyin.
Sağlıklı bronzlaşmak için yavaş yavaş yanmak önemli!
Dikkat! Çok hızlı yanıp uzun süre güneş altında kalmak hızlı yanıp acı çekmenize sebep olabilir.
Öneri:
Güneşlenmeye ilk gün yalnızca 10 dakika ile başlayın. Her gün üzerine 5 dakika ekleyerek güneşlenin. 30 dakikaya ulaştığınızda sabit olarak her gün 30 dakika güneşlenebilirsiniz.
Dikkat edilmesi gerekenler
· Güneşlenirken pozisyon değiştirin.
Açık büfeyi kârlı bir iş olarak düşünmeyin!
Tatilde verdiğiniz paranın hakkını çıkarmak için sınırsız yeme düşüncesini zihninizden silin. Sadece gözünüzü doyurmak için midenize gereğinden fazla yüklenmeyin ki tatil dönüşü tartıda gördüğünüz artan kilolarla canınız sıkılmasın.
Dikkat!
Açık büfeyle aranızda açık ara bir mesafe olsun. Eğer yemeğinizi açık büfeye çok yakın bir yerde yerseniz aklınız sürekli orada olacağı için kendinizi bir anda açık büfedeki kızartmalar, tatlılar ve böreklerin başında bulabilirsiniz.
Tatilde açık büfe sendromu yaşamamak için 5 öneri
∆ Elinizde tabak olmadan açık büfeyi komple gezip yiyecekleri görün.
5 adımda tatil valizini hazırla
1- İhtiyaç listesi çıkarın
Tatil valizi hazırlamaya, ihtiyaç liste yaparak başlayın. Tatil boyunca hangi gün ne giyeceğinize kıyafet, ayakkabı, gerekli belgeler, ilaçlar ve kişisel bakım ürünlerini teker teker listeye yazın. Bu sayede çantaya neler koyup neler koymadığınızı görmek için, valizi sık sık karıştırmanıza gerek kalmaz.
2- Valiz seçimine özen gösterin
Tatil valizinizi rahatça taşıyabilmek için hafif olmasına dikkat edin. Daha içine bir şey yerleştirmeden valizin ağır olması ekstra efor harcamanıza neden olur. Valiz seçerken buna dikkat edin.
3- Gideceğiniz yerin hava durumunu göz önünde bulundurun
Tatil bavulu hazırlarken gideceğiniz yerin hava durumunu araştırın. Yağmurlu veya soğuk bir hava bekleniyorsa bavulunuza şemsiye, ceket veya hırka gibi uygun eşyaları eklemeyi unutmayın.
İYİ HİSSETME REÇETESİ
∆ Bedeniniz kadar ruhunuza da zaman ayırın.
∆ Güneşlenerek D vitamininden yararlanın.
∆ Sizi mutlu eden insanlarla zaman geçirin.
∆ Bol bol hareket edin.
∆ İyi uyuyun.
BESLENME REÇETESİ