Soğuk havalarda üşümeyin

Soğuk havalarda üşümemek için ne yapmalıyız? Üşümeye iyi gelen yiyecek ve içecekler neler? Soğuk havayla mücadele ederken nasıl kıyafetleri tercih etmeli, sağlığımızı korumak için neler yapmalıyız? Bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız, bu haftaki yazımız tam size göre!

Haberin Devamı

Soğuk havada neden üşürüz?

Soğuk havalarda dokulara taşınan oksijenin azalmasıyla kan akışımız ve metabolizmamız yavaşlar; bu nedenle üşürüz.

Kimler daha fazla üşür?

Kadınlar, erkeklere göre daha fazla üşür. Bunun sebebi; kadınların erkeklerden daha az kas kütlesine sahip olmaları ve kadınlık hormonu östrojenin erkeklere oranla daha yüksek olmasıdır.

Soğuk havalarda üşümeyin

Kışın sıcak kalmak için 5 ipucu

1- Elleriniz cepte yürümeyin.
Kış mevsiminde genelde üşümemek için eller cepte dolaşılır. Oysa bir eldivenden yardım alınsa eller serbest kalır, harcanan enerjiyle vücut ısısı yükselir. Bu sebeple soğuk havalarda eller cep de yürümek yerine ellerinizi hareket ettirerek yürüyün.
2- Isı kaynaklarını yanınızda bulundurun
Dışarıdayken ısı veren bir ürünü yanınızda olması üşümemek için fayda sağlayacaktır. Örneğin; elinizdeki sıcak bir kahve bardağı ısı kaynağınız olabilir.
3- Koşar adım yürüyün
Eğer kıyafetleriniz sizi sıcak tutamıyorsa, bedeninizi hareket ettirip ısınmaya çalışın. Gideceğiniz yere biraz koşar adım yürüyerek gitmeyi deneyebilirsiniz.
4- Su içmeyi unutmayın
Susuzluk zayıf kan dolaşımına neden olur. Bu da üşümenize! Evde veya işte her zaman yanınızda bir şişe su taşıyın. Vücut ısısını dengede tutabilmek için her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) su için.
5- Evinizi ya da ofisinizi saunaya dönüştürmeyin
Soğuk havada içeri girildiğinde ortam sıcaklığının çok yüksek olmaması gerekir. Çünkü soğuk havadan ev veya ofise girildiğinde karşılaşılan sıcak havaya vücut kolay entegre olamayabilir. Bu sebeple üşümemek için evinizi ya da ofisinizi saunaya dönüştürmeyin.

Haberin Devamı

Kışın giysi seçiminde yapılan yanlışlar

∆ Kat kat çorap giymek. Kan akışını yavaşlatır. Ayakkabınızın içinde durağan hava için gerekli boşluğu doldurur.
∆ Dar elbise ve ayakkabı giymek. Kan akışını yavaşlatır. Soğuk dış giysi ve cildiniz arasında bariyer vazifesi görecek sıcak hava katmanı oluşmasını engeller.
∆ Dolabınızda yünden kazaklara, çoraplara, eldivenlere ve atkılara yer vermemek. Yün nem tutmayan, ıslandığında yalıtım özelliklerinden pek bir şey kaybetmeyen doğal bir liftir. Çabuk kurur.
∆ Pamuklu atlet, pamuktan mamul kot ve pamuklu giysiler giymek. Pamuk, nemi tutan, ıslandığında geç kuruyan bir liftir. Islaklık hızla ısı kaybetmenize neden olur. Bu nedenle soğuk havalarda yün veya sentetik çözümleri tercih etmek önerilmez.

Haberin Devamı

Soğuk kış aylarında nasıl giyinmeli?

· Ne çok ince ne çok kalın giyinin.
· Atlet giymeyi unutmayın.
· Şapka ya da bere takın.
· Atkı veya şal kullanın.
· Eldivenleriniz yünlü olsun.
· Pamuklu çorap yerine yünlü çoraplar tercih edin.
· Ayakkabınız su geçirmez, kaymaz tabanlı olsun.

Soğuk havalarda neden iştahımız açılır?

Soğuk havada yemek yedikten sonra vücut ısısında artış oluşur. Bu nedenle içgüdüsel olarak yemek yiyerek ısınmaya çalışırız.

Soğuk havalarda nasıl beslenmeli?

∆ Sabah kahvaltısını atlamayın.
∆ Öğünler arası zamanı kısaltarak azar azar öğünler planlayın.
∆ Tüm besin gruplarını (tahıl, ekmek, et, süt ürünleri, sebze ve meyve) dengeli bir şekilde tüketin.
∆ Öğle ve akşam yemeklerinize ciğer ve kırmızı et gibi demir minerallerden zengin gıdalar ekleyin. Bu gıdalar vücudun çalışmasını hızlandırarak ısı dengesinin sağlanmasında etkilidir.

Haberin Devamı

Günde 3 kez ıhlamur

Ihlamur terlemeyi teşvik eder ve bağışıklığı güçlendirir.
Kurutulmuş çiçek ve yaprak karışımından 1 tatlı kaşığı alıp üzerine 1 su bardağı kaynatılmış su ilave edin ve 10 dakika süreyle demlendirin. Bu karışımdan günde 3 kez birer bardak tüketin.

Isınmak için kahve yerine bitki çayı tüketin

Sıcak kahve içi ısıtır gibi görünse de kafein vücut ısısını düşürür. Kahve ve benzeri içecekler aynı zamanda vücuttan su atılmasına da neden olur. Bu nedenle soğuk havalarda bağışıklık sistemini güçlendirici aşağıdaki içeceklere yönelin:
∆ Bir bardak limonlu su
∆ Ihlamur
∆ Adaçayı
∆ Kuşburnu
∆ Rezene çayı
∆ Karanfilli bitki çayı

İçinizi ısıtacak zerdeçal çayı tarifi

Malzemeler

Haberin Devamı

∆ 2 su bardağı süt
∆ 2 tatlı kaşığı bal
∆ 1 çay kaşığı toz zerdeçal
∆ 1 çay kaşığı toz tarçın
∆ 1 adet çekilmemiş karabiber
∆ 1 çay kaşığı vanilya

Yapılışı

◊ Bütün malzemeleri blender’dan iyice geçirdikten sonra, cezvede çok kısık ateşte kaynatıp ılıyınca için. Afiyet olsun.

Yazarın Tüm Yazıları