Birçok farklı bitki ve baharattan oluşan kış çayı, tam bir şifa deposu olarak bilinmektedir. Kış çayını diğer bitki çaylarından farklı kılan özelliği, içeriğinde birçok bitkiyi barındırmasıdır. Kış çayının nasıl demlendiğini öğrenebilir ve rahatlıkla demleyebilirsiniz. Peki, kış çayı nasıl demlenir? Kış çayları ne kadar süre demlenmeli sorusunun cevabını sizler için derledik.
#Kış ÇayıHatay'ın Antakya ilçesinde Tarihi Uzun Çarşı'da aktarlık yapan Semir Eraslan, kış aylarına özel olarak aralarında gül kurusu ve tropikal meyvelerin de bulunduğu direnç artırıcı çok sayıda bitkiyle yaptığı karışımla 'Osmanlı çayı' hazırladı. 12 farklı bitki ile hazırlanan ve adını hanedan mutfağından alan Osmanlı çayı, kış aylarının yaklaşmasıyla beraber rağbet görmeye başladı.
#Osmanlı Çayı“Kışın geldiğini pek anlamadık” derken soğuklar iyiden iyiye bastırdı. Yılın bu döneminin belki de en güzel yanı leziz içecekleri. Boza, sahlep, sıcak çikolata, kış çayı... Yağmurun ve karın en güzel eşlikçisi olan bu lezzetler sağlığımızı korumamıza da yardımcı oluyor. Jürimize en iyilerini nerede bulabileceğimizi; halk sağlığı uzmanına da bunları tüketirken nelere dikkat etmemiz gerektiğini sorduk. ‘Çay’ kitabının yazarı Ebru Erke’den üç tarif aldık.
#SahlepHalk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, soğuk havalarda bağışıklığı güçlendirecek ve hastalıklardan koruyacak mevsim meyvelerinden kış çayı yapmanın püf noktalarını anlattı. Prof. Dr. Özyaral, çaydan zarar görmeyip faydalanmak için demleme süresine, miktarına ve yapılışına dikkat etmek gerektiğini söyledi.
#Kış ÇayıHavaların soğuması ve kışın kendisini hissettirmesiyle beraber yorgunluk hem bedensel, hem duygusal hem de zihinsel olarak herkesi etkisi altına almaya başladı bile. Üstelik yorgunluğun yanında havaların erken kararması, çalışma hayatının olanca yoğunluğu ve stres de üzerine eklenince soğuk algınlığından, ağrılara kadar pek çok rahatsızlık da günlük hayatımızda yerini almaya başladı. Bütünsel Sağlık ve Ayurveda Uzmanı Ebru Şinik, stresten arınmanızı sağlayacak 5 özel çay tarifi verdi.
#DetoksDünyanın en çok çay tüketen ülkesiyiz. İyi demlenmiş, şöyle dumanı üstünde bir çayla içimizi ve sohbetimizi ısıtmanın yeri çok başka. İsteyene şömineli alanı, isteyene manzaralı seyir terasıyla çayın hakkını veren, yanında tadabileceklerimizle de mutlu eden kışlık mekânların en iyilerini jürimiz seçti.
#ÇayGeçen hafta maalesef yazıma ara verdim. Pozitif bir nedeni vardı. 2019 ‘dan buyan tüm dünyayı kasıp kavuran COVID-19 belası hala devam ediyor. Artık pozitif olmayanı, hastalığı atlatmayanı insan yerine koymayacaklar. ‘Her canlının bir gün tadacağı’ bu illeti, her şeyin tadına bakan biri olarak tatmadan edemezdik. Yakında biteceğini düşündüğüm bu salgında bizim de anlatacak bir hikayemiz olmasın mı? İşte bu da bizim hikayemiz …
#BursaKış soğuklarında içimizi ısıtıp şifa verecek sağlıklı ve lezzetli bitki çayları hazırlamak için şanslı bir coğrafyada yaşıyoruz. Ihlamur, adaçayı, hatmi çiçeği, kuşburnu gibi zengin endemik bitki türlerimizin yanı sıra ayva, bergamot, portakal, elma gibi meyvelerle de kış çayı harmanlarına lezzet katmak mümkün. Bazısı enerji veriyor, bazısı soğuk algınlığından koruyor, bazısıysa daha kolay uyumamıza yardımcı oluyor.
#NaneKış ve huzur denince aklımıza gelen ilk görüntülerden biri, dışarıda lapa lapa kar varken çıtır çıtır yanan bir şöminenin karşısında sıcak bir içecek ve hoş sohbetler... Bu hafta jürimize bu soğuk günlerde karşısına geçip keyif alabileceğimiz şöminesi olan otelleri sorduk.
#HürriyetYeni yılın en eğlenceli tarafı hediye paketlerinin açıldığı o anlar... Aldığımız armağanın sevdiklerimizin yüzüne kondurduğu gülümseme paha biçilemez. Bir de o kişiye özel, el emeği göz nuruyla hazırlanmışsa kıymeti katbekat artar. Babamıza ellerimizle ördüğümüz atkının, sevgilimiz için yaptığımız kar küresinin, anneannemiz için boyadığımız bir tabağın yerini elbette hiçbir şey tutamaz. Siz de el yapımı hediye alternatifleri arıyorsanız, listemiz bir fikir verebilir.
#Hediye