Salmonella haberleri sayfasında Salmonella hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 495 Salmonella haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bilim insanları, hastalıklara neden olan bakteri türlerini Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) gönderdi. Kulağa bilim kurgu filmi gibi gelse de bu deney, İsrail'deki Sheba Tıp Merkezi ile ABD merkezli Space Tango şirketinin ortaklaşa yürüttüğü ciddi bir araştırma. Amaç, bakterilerin aşırı koşullarda – özellikle yerçekimsiz ortamda – nasıl davrandığını ve yayıldığını anlamak.
#TeknohaberSon haftalarda yaşanan gıda zehirlenmeleri vakalarındaki artış, toplumda ciddi kaygılara yol açtı. Konuya dair açıklamalarda bulunan Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, özellikle tavuk ürünlerinin güvenli tüketimi konusunda önemli uyarılarda bulundu. Tavuk ürünlerinden çiğ yumurtaya, mutfak hijyeninden doğru pişirme tekniklerine kadar bilinmesi gereken her şey burada!
#Gıda ZehirlenmesiGıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, tavuk döner yedikten sonra yaşanan zehirlenmelere ilişkin, "Gıda zehirlenmesi 6-12 saat içerisinde ishal, kusma, mide bulantısı ve baş ağrısı belirtileriyle ortaya çıkıyor. Hızla doktora başvurmak lazım. Çünkü özellikle salmonella ölümle sonuçlanabilir" dedi.
#Tavuk Döner ZehirlenmesiSarısının akışkan kaldığı, tam ortasına ekmek banarak patlattığımız göz göz yumurtalara hayır demek çok zor olabilir ama yumurtalarınızı az pişirmenin sağlık açısından çok ciddi riskleri var.
#Sağlıkİzmir’in Buca ilçesinde, kızı ve torunu ile birlikte bir işletmede kumpir yiyen Servet Polat, aynı gece fenalaştı. Hemen hastaneye giden Polat, iki gün sonra evinde ölü olarak bulundu. İzmir’in Buca ilçesinde kumpir yedikten sonra hastaneye kaldırılan ve hayatını kaybeden kişinin ölümüne ilişkin gözaltına alınan işletme sahibi tutuklandı. Peki, Salmonella nedir? Salmonella öldürür mü?
#Salmonellaİzmir'in Buca ilçesinde, kızı ve torunu ile yediği kumpirden zehirlenmesi sonucu yaşamını yitirdiği ileri sürülen 60 yaşındaki Servet Polat’ın ölümüne ilişkin gözaltına alınan iş yeri sahibi tutuklandı. İşletmede yapılan incelemelerde salmonella bakterisine rastlandı.
#İzmirYaz aylarının gelmesiyle, gıdalardan ve içme suyundan bulaşan 'salmonella' bakterisi, çeşitli enfeksiyonlara ve salgınlara neden oluyor. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Kurban Bayramı da geliyor, en büyük önerim aldığınız kurbanda 'salmonella' varmış gibi düşünün. Kestikten sonra mutlaka el temizliğine dikkat etmek lazım. Kullanılan aletleri hemen temizlemek lazım" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Mehmet CeyhanHer yıl milyonlarca insanda karın ağrısı, yüksek ateş, ishal gibi belirtilerle seyreden enfeksiyonlara sebep olan salmonella, çok kolay bulaştığı ve en beklenmedik yerlerde pusuya yattığı için "sinsi bakteri" olarak anılıyor. Peki özellikle çocukları ve yaşlıları tehdit eden bu mikroptan kaçınmak için ne yapabiliriz?
#SalmonellaSıcak havalarla birlikte pek çoğumuzun beslenme alışkanlıkları da değişti. Ancak bu durum salmonella hastalığı riskini beraberinde getirebilir. Bağırsak sistemini etkileyen yaygın bakteriyel bir hastalık olan salmonella özellikle tavuk ürünlerinde karşımıza çıkıyor. Salmonella bazı durumlarda, ishal şiddetli dehidrasyona neden olabilir ve acil tıbbi müdahale gerektirir. Enfeksiyon bağırsakların ötesine yayılırsa hayatı tehdit eden komplikasyonlar da gelişebilir. Yurt dışı seyahatlerde salmonella enfeksiyonu kapma riski daha yüksektir. Peki, salmonella nedir, nereden bulaşır ve hangi gıdalarda bulunur? İşte salmonella hastalığı hakkında bilgiler...
#SalmonellaUmumi tuvaletlerin mikrop yuvası olduğunu hemen hepimiz tahmin ediyoruz. Peki bu mikropların ne kadar fazla ve riskli olabileceği konusunda herhangi bir fikriniz var mı? Umumi tuvaletlerden bulaşma riski olan tüm hastalıkları uzman isimlerle konuştuk
#Umumi TuvaletlerÇukurova Üniversitesi, (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, çiğ köftenin mikrobiyolojik açıdan insan sağlığına etkisini incelediği çalışmasında, salmonella ve kötü hijyen koşullarından kaynaklanan bağırsak kökenli bakteriler saptadıklarını açıkladı.
#Çiğ KöfteSalmonella virüsü, son günlerde meydana gelen vakalardan dolayı merak konusu. İshal, ateş, bulantı, kusma gibi semptomlarla kendini gösteren Salmonella bakterisi, çeşitli şekillerde insana da bulaşıyor. Peki Salmonella nedir, nasıl bulaşır? Salmonella hangi gıdalarda bulunur? İşte konu hakkında detaylar...
#SalmonellaAlmanya’daki marketlerde dünyaca ünlü İtalya merkezli Ferrero firmasının Belçika'daki fabrikasında üretilen bazı ürünlerinde salmonella bakterisinin tespit edilmesinin ardından toplatılan ve satışı durdurulan ürünler henüz satışa sunulmadı. Ancak markanın sürpriz yumurtalarının yerine “Kinder Joy“ adlı benzer bir ürünün satışı yapılıyor.
#SalmonellaNorveç'te yapılan bir araştırma, bulaşık süngerinde oluşan bakterilerin, dünya üzerinde yaşayan tüm insanlardan daha fazla olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre bulaşık süngeri kullanım sonrası evinizdeki en kirli eşya haline gelebilir. Peki bu bulaşıklar nasıl yıkanacak? Kullanıcılar nelere dikkat etmeli?
#SağlıkBuzdolabınızı açtığınızda üzerinde hafif küf lekeleri olan bir peynir parçasını ya da kavanozun kenarlarında küf oluşmuş salçayı atmak yerine küflü kısmını sıyırıp kalanını kullanmak hepimize daha cazip geliyor. “Nasıl olsa küflü kısmını attım” diye gönlümüz rahat tüketebiliyoruz ama bu durum sandığımızdan daha ciddi sorunlara neden olabiliyor.
#SağlıkTarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan taklit ve tağşiş yapan firmalar listesi her geçen gün biraz daha uzuyor. Hileli ürün nedeniyle defalarca listede yer alan ama inatla hileli ürün piyasaya süren firmalardan sonra şimdi de etiketteki içeriği ürüne koymayan ya da sağlığa zararlı üretim yapmaktan geri durmayan firmalar gündemde.
#SağlıkBir kasapta yapılan denetimde ortaya çıkan görüntüler kan dondurdu. Bozulmuş etler, kıyma haline getirilerek vatandaşlara satıldı. 264 kilo bozuk ete el konuldu! Peki ya farkında olmadan siz de sofranıza bu etlerden koyduysanız? Kıyma, tavuk ve marine ürünlerde risk nasıl katlanıyor? Bozuk et nasıl anlaşılır, market rafları gerçekten ne kadar güvenli? Gıda Mühendisi Aydan Dalbastı, tüm bilinmesi gerekenleri hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Gıda GüvenliğiTavuk hem sağlıklı hem de besleyici bir protein olması nedeniyle mutfaklarımızda önemli bir yere sahip. Özellikle but, göğüs gibi parça tavuklar neredeyse herkesin buzdolabında acil durumlar için yerini alıyor. Peki buzdolabınızdaki tavuk etlerini ne kadar zaman saklıyorsunuz? Daha da önemlisi tavuğun bozulduğunu anlamanın yollarından haberdar mısınız? Gelin bu işaretlere biraz yakından bakalım…
#Tavuğun Bozulduğu Nasıl AnlaşılırKocaeli'nin Körfez ilçesinde 999 kişinin yedikleri tavuk dönerden zehirlenmesine ilişkin haklarında dava açılan tutuklu 2 sanık, 1 yıl 6'şar aydan 8'er yıla kadar hapis cezası istemiyle hakim karşısına çıkacak. İddianamede yer verilen bilirkişi raporunda tavuk döner ürününde 4 adet mikroorganizmanın yüksek bulunması nedeniyle gıda mevzuatına aykırı olması, bulunan mikroorganizmadan "listeria monocytigenes" bakterisinin nadir de olsa ölümcül sonuçlara neden olabileceği bildilrildi.
#ZehirlenmeSakarya’da akciğerine kedi tüyü kaçtığı için hayatını kaybettiği iddia edilen Okan Diköz’ün ölüm sebebinin kedi tüyünden değil, akciğer kanserinden kaynaklandığı belirtildi. Evcil hayvan besleyen birçok kişiyi tedirgin eden haber üzerine Diköz’ün yakın akrabası Prof. Dr. Murat Alemdar, açıklamada bulundu.
#Kedi TüyüYumurtada kritik değişiklik: Raf ömrü uzadı, ‘son tüketim tarihi’ kalktı! Peki, bu yeni düzenleme sofralarımızı nasıl etkileyecek? Yumurtanın saklama koşulları nasıl olacak? Tazeliğini nasıl anlayacağız? Hangi işaretlere dikkat etmek gerekiyor? İşte 7 soruda tüm merak edilenler...
#YumurtaToplu etkinlikler için önceden hazırlanan yemekler, açıkta satılan ve uygun koşullarda saklanmayan sokak lezzetleri özellikle yaz aylarında tehlike saçıyor. Gıda zehirlenmeleri, mide bulantısı ve ishal gibi belirtilerle başlar ama eğer kontrol altına alınmazsa vücutta sıvı ve elektrolit kaybı yaşanabilir ve hayati tehlike oluşturabilir. Peki gıda zehirlenmelerine karşı nasıl önlem almalıyız? Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile konuştuk.
#Gıda ZehirlenmesiSevgili Hürriyet okurları... Öncelikle Kurban Bayramı’nızı tebrik ediyorum. Bayram demek birlik ve beraberlik demek. Bayram demek en güzel sofralar lezzetli buluşmalar demek. Bu lezzetli buluşmalarda ölçüyü kaçırmamak gerek. Bugünkü köşe konuğum Diyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe oldu. Kendisine “Bayramda kilo almamak için neler yapılmalı” sorusunu sordum. Önemli tavsiyeler verdi...
#Kurban BayramıHavaların ısınmasıyla birlikte dondurma tezgâhları da renklenmeye başladı. Marketlerdeki dondurma dolapları dolarken, açık olarak satılan dondurmalar da damaklar tatlandırmak üzere yerlerini aldı. Ancak dondurma bazen hiç tahmin etmediğimiz bir şekilde sağlığımızla oynayabiliyor!
#Polisorbat 80İzmir'in Buca ilçesinde, Servet Polat’ın (60) kumpirden zehirlenmesi sonucu yaşamını yitirdiği olayda iş yeri sahibi N.D. hakkında 'Taksirle ölüme neden olma’ suçundan 15 yıla kadar ve ‘Bozulmuş veya değiştirilmiş gıda ticareti’ suçu nedeniyle de 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
#İzmirArabaların sileceklerine, klimalara, saksılara, balkonlara yuva yapıyorlar. Onların özenle hazırladığı bu yuvaları kimse bozmak istemiyor ama kumrunun kendisi değil yuvaları tehlike saçıyor. Peki bu sevimli dostlarımızın yuvaları neden riskli? Neden insanların bulunduğu yerlere yuva yapıyorlar? Kuşlar yuvadan uçtuğunda ne yapmak gerekiyor? Uzman isimler hürriyet.com.tr’ye anlattı
#KummruAdana'da iş yerinde pişmiş tavuk dönerin üzerine çiğ tavuk takviyesi yaptığı için para cezası kesilen sosyal medya fenomeni, dönerci Salih Gülağacı'nın Portakal Çiçeği Karnavalı’ndaki standı, hijyen kurallarına uymadığı için kaldırıldı.
#AdanaAdana'da iş yerinde pişmiş tavuk dönerin üzerine çiğ tavuk takviyesi yaptığı için para cezası kesilen sosyal medya fenomeni, dönerci Salih Gülağacı'nın Portakal Çiçeği Karnavalı’ndaki standı, hijyen kurallarına uymadığı için kaldırıldı.
#AdanaGıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, tavuk döner yedikten sonra yaşanan zehirlenmelere ilişkin, "Gıda zehirlenmesi 6-12 saat içerisinde ishal, kusma, mide bulantısı ve baş ağrısı belirtileriyle ortaya çıkıyor. Hızla doktora başvurmak lazım. Çünkü özellikle salmonella ölümle sonuçlanabilir" dedi.
#Kocaeli



























