Hem bağışıklığımız hem de ruh sağlığımız için...

Kefiri hayatımıza kalıcı şekilde dahil etmek için nedenimiz çok! Bu hafta sizlere ‘psikobiyotik’ olarak nitelendirdiğim bu sağlıklı içeceği ne sıklıkla ve ne şekilde içmemiz gerektiğini anlatacağım, evde kefir yapımından da bahsedeceğim.

Haberin Devamı

Bence kefiri ‘sütten elde edilen fermente bir içecek’ olarak tabir etmek ona çok büyük haksızlık olur. ‘Psikobiyotik’ olarak niteleyebileceğimiz, sadece beden değil, ruh sağlığımız için de müthiş faydaları olan, mucize bir içecek çünkü bu... Kefir mayası, 61 çeşit bakteri ve maya türü içeriyor. Bu özelliği de onu yoğurt ve diğer süt ürünlerinden daha zengin bir probiyotik kaynağı haline getiriyor. İçerdiği probiyotiklerden biri, sadece kefire özgü olan ‘lactobacillus’ bakterisi... Bilimsel çalışmalar bu bakterinin ‘salmonella’, ‘helikobakter pilori’ ve ‘koli basili’ gibi vücudumuz için zararlı olan birçok mikroorganizmanın çoğalmasına engel olabileceğini gösteriyor. Kefirin içindeki probiyotik özellikteki bakteriler, stres hormonu olarak bilinen kortizolü düşürüyor ve kişiyi rahatlatarak işte az önce bahsettiğim o ‘psikobiyotik’ etkiyi gösteriyor.

Haberin Devamı

Hem bağışıklığımız hem de ruh sağlığımız için...
Eğer kefiri sade içmeyi sevmiyorsanız salatalık ve taze naneli smoothie’sini (altta) yapabilirsiniz.

Aynı zamanda çok değerli bir kalsiyum kaynağı bu... Kalsiyumun vücuttaki yararlığını arttıran K2 vitaminini de içeriyor. Araştırmalara göre kemik hücrelerindeki kalsiyum emilimini de arttırıyor. Dolayısıyla kadınların osteoporoz risklerinin artması nedeniyle menopoz döneminde düzenli olarak kefir içmeleri çok faydalı. Karaciğer, safra, böbrek, kan dolaşımı, kalp fonksiyonları ve genel metabolizmayı olumlu yönde etkileyen ve kireçlenmeyi önleyen bu içeceği hayatımıza dahil etmek için nedenimiz çok! Gün içinde tüketeceğimiz 3 su bardağı kadar süt ürünlerinin 1 bardağını kefir yaparsanız bağışıklığınız ve ruh sağlığınız açısından çok faydasını görürsünüz kısacası...

Kalorisi düşük olduğundan ara öğünlerde rahatlıkla içebilirsiniz, meyvelerle birlikte tüketmek kan şekerinizi dengeler. Yağlı tohumlardan fındık, badem veya cevizle birlikte içmek de bizi daha tok tutacak sağlıklı bir alternatif olur. Veya diyelim ki akşam geç saatte karnınız çok acıktı... 1 bardak sade kefir içip uyuyabilirsiniz.

Haberin Devamı

İSTER MAYDANOZLA İSTER TARÇINLA...

Ben her zaman sade yani şeker katılmamış kefir içiyorum, sizlere de bunu tavsiye ediyorum. Bu sade kefirle sık sık smoothie de yapıyorum. ‘Yağ yakıcı smoothie’ dediğim tarifim için 1 bardak kefir, 1 kaşık yulaf ezmesi, 5-6 (taze veya dondurulmuş) böğürtlen, 2 (kuru veya taze) kayısı ve bir tutam toz tarçını blender’dan geçirip içiyorum. Bağırsaklarınızı çalıştırmak isterseniz aynı oranda kefire bu defa 5-6 dal maydanoz, 1 avuç çiğ ıspanak, kabukları soyulmuş yarım portakal ve 1 yeşil elma da
katabilirsiniz.

Uzun saatler tok tutacak bir seçenek soranlara 1 bardak kefir, 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 2-3 yemek kaşığı nar tanesi ve 5-6 çiğ bademle yapılmış bir smoothie öneririm.  İnanın bana, bu tariflerin hepsi, kefiri sadece içmeyi sevmeyenleri son derece mutlu edecektir. Dileyenler kefiri salatalık, taze nane ve çok az kayatuzuyla karıştırıp yarım şişe maden suyu ilavesiyle de içebilir.

Haberin Devamı

Hem bağışıklığımız hem de ruh sağlığımız için...

Bu kadar konuşmuşken yapımından bahsetmeden olmaz. Evde kefir mayalamak istiyorsanız süt ve mayanın güvenilir olmasına çok dikkat edin. Kullanılan mayanın yeteri kadar probiyotik içermesi ve kötü mikroplar barındırmaması da önemli.

1 litre süt, 40-50 gr kefir mayası, cam kavanoz ve plastik süzgeç gerek. Kefirin metalle temas etmemesi gerektiği için metal kaşık ve metal süzgeç kullanmıyoruz, o yüzden plastik süzgecinizin olması şart. Kavanoza aldığınız oda sıcaklığındaki pastörize süte mayayı ilave edin. Kavanozun ağzını peçete veya ince bir bezle kapatın. Oda sıcaklığında 18-24 saat bekletin. Tadının ve kıvamının tam anlamıyla oturması için sonrasında 1 gün buzdolabında dinlendirin. İçeceğiniz zaman plastik süzgeçten yardım alarak içerisindeki mayayı süzün. Buzdolabında sakladığınız bu kefiri 2-3 gün içerisinde tüketin. Bu arada dilerseniz un, maya, tuz ve biraz kefirle kendinize nefis bir ekmek de pişirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Evde kefir mayalamak istiyorsanız süt ve mayanın güvenilir olmasına çok dikkat edin.

Yazarın Tüm Yazıları