Gıda Güvenliği haberleri sayfasında Gıda Güvenliği hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3918 Gıda Güvenliği haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2023 yılında 1.3 milyon gıda denetimi yapıldığını, işletmelere 535 milyon idari para cezası kesildiğini açıkladı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2024’te vites yükselteceklerini belirterek yeni yılın en önemli gündem maddesinin de üretim planlaması olduğunu söyledi.
#Tarım Ve Orman BakanlığıEtin saklama koşulları kadar buzluktan çıkarıldığında nasıl çözdürüldüğü de sağlık için önemli. Bu konuda her kafadan bir ses çıkarken birçok kişi alışkın olduğu yöntemleri uygulamaya devam ediyor. Örneğin etleri çözdürme konusunda en yaygın yollardan biri olan ‘oda sıcaklığında bekletmek’ hataların en büyüğü. Üstelik yapılan yanlışlar bununla da sınırlı değil. Etleri çözdürürken sık yapılan hataları ve doğru yöntemleri uzmanlar anlattı...
#Gıda GüvenliğiABD, İspanya ve Brezilya başta olmak üzere 36 ülkeden bilim insanları tarafından yapılan çalışmada, yetişkinlerin yüzde 14'ünün ve çocukların yüzde 12'sinin aşırı işlenmiş gıdalara bağımlı olduğunu ortaya çıktı. Obeziteden, psikolojik sorunlara kadar pek çok hastalığın tetikleyicisi olarak görülen paketli gıdaların yarattığı etkileri Diyetisyen Gülçin Işık ile konuştuk...
#Paketli GıdaTürkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Demir Şarman, gıdada taklit ve tağşişle ilgili olarak, “Hem kamuoyunun dikkatini artırmak hem de topyekûn mücadele alanı oluşturmak için bağımsız bir kurulun devreye alınabileceğini düşünüyoruz” dedi. Şarman ayrıca, dünyada gıda fiyatları düşmeye devam ederken Türkiye’de artmasının nedeninin kurlardaki artış olduğuna işaret etti.
#Türkiye Gıda Ve İçecek Sanayii Dernekleri FederasyonuGEÇTİĞİMİZ yıl Birleşmiş Milletler Cop15 Zirvesi’ne liderlik eden Fildişi Sahili Eski Savunma Bakanı Alain-Richard Donwahi, kuraklığın etkilerinin beklenenden daha hızlı görüldüğünü belirterek, kötü tarım uygulamaları ve iklim krizi birleştiğinde, 1.5 derece hedefine ulaşmadan çok önce gıda arzında büyük kesintilerin görüleceğini söyledi.
#Gıda GüvenliğiBeyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın küresel gıda güvensizliğini çözmek için 2.9 milyar dolarlık yeni bir fon ayırdığını ve BM genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada bunun duyurusunu yapacağını açıkladı. Öte yandan ABD Başkanı Biden'ın BM'de yapacağı konuşmanın son anda yeniden yazıldığı ve Biden'ın konuşmasında Putin'e cevap vereceği öğrenildi.
#ABDCumhurbaşkanı Erdoğan ekonomi gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Son dönemin en sıcak konusu asgari ücrete yapılacak olası ikinci zam ile ilgili konuşan Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşının turizm üzerine etkilerini de değerlendirdi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTopraklarından uzaklara savrulmuş olmak yetmiyormuş gibi, gittikleri yerlerde erken evlilik, eğitimden uzaklaşma sorunu yaşayan kız çocuklarının durumu içler açısı. Suriyeli göçmen kızların hem sosyal uyumu hem de kendilerine dayatılan anlayıştan kurtarılmaları için başlatılan çabalar sürüyor.
#GöçmenTarım ve Orman Bakanlığı’nın yeni genelgesi ile gıdada taklit ve tağşiş ürünlerde cezaların artırıldığını, hapis cezasının geldiğini hatırlatan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, "Eskiden ifşa etmek yeterli olmuyordu. Ceza ödenip, tekrar gıdada sahtecilik yapılıyordu. Artık hapis cezası da istenecek" dedi.
#TaklitTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Gıda güvenliğini sağlamak için yeterli gıda üretimini sağlamak tek başına yeterli değildir. Paranızın olması her zaman yiyecek alabileceğiniz anlamına gelmez. Gıdanın yeterli miktarda üretilebilmesi kadar kolay ulaşılabilir olması da büyük önem taşımaktadır. Gıda güvenliği, ülkelerimizde genel güvenliğin ve refahın sağlanmasında en önemli faktördür." dedi.
#Tarım Ve Orman Bakanı Bekir PakdemirliBugüne kadar insanlık olarak ‘yediğimiz önümüzde, yemediğimiz arkamızda’ydı. Ama o günler geride kaldı. Birçok bilimsel çalışma, bolluk döneminin bittiğini, gıda krizine doğru adım adım yaklaştığımızı söylüyor. Türkiye’de de böyle bir risk var mı? ‘Dünya Gıda Günü’ nedeniyle konuyu mercek altına aldık ve gördük ki gıda krizlerinden muaf değiliz...
#Gıda Güvenliği2 yıl önce ailesiyle birlikte nar yiyen 4 yaşındaki bir çocuk yaşamını yitirmişti. Birkaç gün önce ise bu vakanın adli tıp raporu ortaya çıktı. Rapora göre küçük kızın yediği nara sıkılan tarım ilacından zehirlenerek öldüğü tespit edildi. Kabuğunu soyarak tükettiğimiz meyvelerde bile böyle bir tehlike varsa ‘asıl vitamini kabuğunda’ diye soymadan tükettiğimiz meyveler ne kadar riskli? Artık kabuğuyla ısırarak elma armut yiyemeyecek miyiz?
#Gıda GüvenliğiHayatın günlük akışı içerisinde gıda tüketimlerimize dair farkındalığımız giderek düşüyor. Yediğimiz meyvenin ve sebzenin nereden geldiğini, hangi süreçlerden geçtiğini keşfetmemiz bizim için ulaşılması zor bir detay olarak gözüküyor. Fakat sorumlu tüketimin ve gıda güvenliğinin giderek önem kazandığı günümüzde tabağımızda gerçekte neyin olduğunu bilmemiz bir zorunluluk hâline dönüşüyor. Tabağımızdaki yiyeceğin hikâyesini keşfetmek için bir yolculuğa da çıkmamız gerekecek.
#Sağlıklı YaşamTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, döngüsel üretim modelinin, son iki yüz yılda endüstriyel tarım uygulamalarının gelişmesiyle işlerliğinin giderek azaldığını, gübre ve ilaç gibi dış ham maddelere bağımlı hale geldiğini belirterek, "Bugün ise tekrar eskiye dönüş için yoğun ve haklı bir gayret gösteriyoruz çünkü tarımda döngüsel ekonomi anlayışı gıda güvenliğimiz için oldukça önemli bir konuma ulaşmıştır." dedi.
#Tarım Ve Orman Bakanı Bekir PakdemirliEti yıkamanın mevcut mikroorganizma yükünü arttıracağını belirten Gıda Mühendisi Aslı Zuluğ önemli uyarılarda bulundu. Yıkanan etin tehlikeli olduğuna dikkat çeken Zuluğ, "Avuç içi sıcaklığı çok önemli. Etle ne kadar çok oynarsanız bu durum o kadar çok riske yol açıyor. Etle ne kadar haşır neşir olursanız içerdiği mikroorganizmaları çevreye dağıtırsınız. 30 dakikada hazırlama işlemini gerçekleştirin" uyarısında bulundu.
#Et Yıkanır MıDünya Bankası Kalkınma Politikası ve Ortaklıklar Genel Müdürü Mari Pangestu "(Kovid-19 salgınının etkileri) Büyük endişe veren etkilerinden biri, gıda ithalatı için döviz gelirlerinin düşmesi, gıda ihracatındaki kısıtlamalardan dolayı gıda arzına yönelik tehditlerin artması ve tedarik zincirinin bozulması nedeniyle en yoksul ve kırılgan ülkelerin gıda güvensizliği tehdidiyle karşı karşıya olmasıdır" dedi.
#Dünya Bankasıİnsan vücudunun hastalıklarla savaşması için aktif bir bağışıklık sisteminin temel şartlarından biri de güvenli gıda tüketimi. Kaynağı belirsiz gıdalardan uzak duran ve kişisel hijyenini en üst seviye çıkaran kişiler, kendini ve çevresini virüslerden koruyabilir. Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. U. Tansel Şireli, virüslerin bulaşmasını önlemek için temel hijyen kurallarına uyulması gerektiğini söylüyor ve periyodik olarak denetime tabi olmayan ambalajsız gıdaların taşıyıcı olabileceği konusunda uyardı.
#SÜTTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gıdalarda taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen işletmelere yönelik cezaların yakın zamanda daha da artacağını belirterek, "Gıda kontrolleri son günlerde çok daha fazla gündemimizde. Önümüzdeki haftada yine tağşişle ilgili bir listeyi açıklayacağız. Bu konuda hiçbir geri adım atmayacağız." dedi.
#Tarım Ve Orman Bakanı Bekir PakdemirliBir hafta önce bütün bir tavuk alıp haşladınız. Kavanoza koyduğunuz haşlama suyunu sonradan çorba yaparım diye sakladınız. Bu tavuk suyunu dolapta kaç gün bekletebilirsiniz? Bir hafta sonra o tavuk suyu sizi zehirleyebilir mi? Dondurucudan çıkardığınız çiğ kıymadan köfte yapıp tekrar dondurabilir misiniz Çözdürdüğünüz et ya da tavuğunuzu pişirmeden ne kadar süre dolapta bekletebilirsiniz? Dondurucuda peynir, kaymak, peynir saklıyor musunuz? Son kullanma tarihi yaklaşan tavuk ya da eti dondurulduğunuzda hangi tarihe kadar saklıyorsunuz?
#Gıdaları DondurmaKısa sürede tüketemeyeceğimiz, pratik olsun diye önceden hazırladığımız bazı besinleribuzluk ya da derin dondurucuda saklarız. Et, ekmek, soğan, sarımsak, sebze, meyve ne bulursak buzluğa atıyoruz ama yaptığımız bazı hatalar bu gıdaların besin değerlerini yitirmelerine, lezzetlerini kaybetmelerine ve en önemlisi zararlı hale gelmemelerine neden oluyor. Biz de Prof. Dr. Nevzat Artık’tan bu konuda kafaları karıştıran soruların yanıtlarını aldık.
#Gıda DondurmaBu yıl bir litre kaliteli sızma zeytinyağının üretim maliyeti 250-360 TL arasında değişiyor. Buna ambalaj, etiket, nakliye masrafları ve kâr payı da eklendiğinde bir litre zeytinyağının litresi tüketiciye 400 liradan ulaşıyor. TMMOB Gıda Mühendisler Odası, vatandaşa “Sosyal medyada satılan, etiketsiz, faturasız ürünleri tüketmeyin” çağrısında bulundu.
#ZeytinyağıPozantı Belediyesi hangi parti? sorusu seçimler öncesi merak ediliyor. 2024 yerel seçimlerinin 31 Mart tarihinde yapılması yapılması planlanıyor. 2019 Pozantı yerel seçim sonuçları da sebeple araştırılıyor. Pozantı, Adana iline bağlı bir ilçedir. Tarihi boyunca Pozantı'ya çeşitli milletler tarafından değişik isimler verilmiştir. Pozantı'nın ilk çağlarda adı Pendonsis veya Pendosis idi. Araplar El Bedendum demişler, Türkler de Bozantı ismini vermişlerdir. Peki, Adana Pozantı Belediyesi hangi partide? Pozantı Belediye Başkanı kimdir?
#Pozantı Belediyesi Hangi PartiBir arada olmanın ve paylaşmanın mutluluğunu yaşatan Ramazan sofraları için Ramazan ayı boyunca sürecek tatlı bir telaş başlıyor! Bal, pastırma, peynir gibi iftariyeliklerden bakliyatlara, meyve-sebzelerden et - balık çeşitlerine ve kolayca hazırlanabilen tatlılara kadar iftar ve sahurda gönül rahatlığıyla besleyici ve lezzetli sofralar kurabileceğiniz her çeşit ürün, güvenilir alışverişin adresi Metro’da sizleri bekliyor. Düzenli analiz ve denetimlerden geçirilen Metro Usulü ürünler, Ramazan sofralarına hem lezzet hem de kalite ve güven katıyor.
#Sponsorlu İçerikKüresel ısınma veya soğuma, şiddetli yağışlar, ani seller, buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi, ekosistemlerin etkilenmesi, çevre kirliliği ve salgın hastalıklar gibi küresel iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri, artık insan sağlığı için de büyük bir tehdit haline geldi. Kötü haber şu ki iklim krizinin sağlığımız üzerinde yarattığı olumsuzluklara karşı her geçen gün daha fazla savunmasız kalıyoruz.
#SağlıkSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Teknoparklarımız bünyesinde tarım teknolojilerinde yeni girişimlerin filizlenmesinin destekçisi oluyoruz. Teknoparklarımızda tarım teknolojilerinde çalışan 257 teknoloji girişimimize bugüne kadar sağladığımız Ar-Ge teşviki 2,4 milyar lirayı aştı" dedi.
#Mehmet Fatih KacırDünya Su Günü, her yıl 22 Mart'ta kutlanan bir BM (Birleşmiş Milletler) gözlem günüdür. Dünya Su Günü, su kaynaklarının önemine dikkat çekmek, suyun sürdürülebilir yönetimi ve su kaynaklarının korunması konularında farkındalık oluşturmak amacıyla dünya çapında çeşitli etkinliklerle kutlanır.
#Dünya Su GünüBirleşmiş Milletler raporlarına göre Gazze’de açlık had safhaya ulaştı. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Gazze nüfusunun yüzde 100’ünün şiddetli derecede akut gıda güvensizliği yaşadığını söyledi. Diğer yandan İsrail dün Gazze şehir merkezinde insani yardımlara eşlik etmek için bekleyen yerel ekipleri vurdu. 23 Filistinli hayatını kaybetti.
#Birleşmiş MilletlerTürkiye’de ve dünyada son yıllarda işlenmiş gıdalar ve bu gıdalara eklenen koruyucu, kıvam artırıcı ve lezzet artırıcı katkı maddelerine dair bilinç ve hassasiyet çok arttı. Bu bağlamda yaşanan tartışmalarda bazı maddeler sık sık öne çıkmaya başladı. Bunların en başında da MSG kısaltmasıyla da bilinen monosodyum glutamat geliyor. Türkiye’de “Çin tuzu” diye de bilinen monosodyum glutamat hakkında çok merak edilenleri araştırdık ve uzmanlara sorduk.
#UmamiDışişleri Bakanı Hakan Fidan, Azerbaycan’da düzenlenen 11. Küresel Bakü Forumu’nda yaptığı konuşmada, “1967 öncesi sınırlara ve geçmişte tam teşekküllü Filistin devletine dayalı iki aşamalı çözümü hayata geçirene kadar bu mümkün olmayacak. İsrail'in iki devletli bölgeye yönelik taahhüt eksikliği nedeniyle nihai bir çözüme ulaşmak mümkün olmadı. Bu doğrultudaki önerimiz bölgesel ve uluslararası muhataplarımız tarafından olumlu karşılandı. Türkiye bu konuda bu sorumluluğu almaya hazır olacaktır” dedi.
#Bakan FidanSağlığa uygun koşullarda üretilmiş iyi bir pastırma nasıl seçilir? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı?Bu ürünlerin etiketini okurken hangi detayları kontrol etmeliyiz? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile 9 soruda hileli pastırmayı anlamanın yollarını konuştuk.
#PastırmaSon dakika haberi... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski görüşmesi sonra erdi. Görüşme sonrası Erdoğan, "Taraflar arasında yeni bir mutabakat sağlanmasına yönelik bir niyet olursa elimizden geleni yapmaya hazırız. Ukrayna'nın bütünlüğünü destekliyoruz. Savaşın sonlandırılması için elimizden gelen katkılıyı veriyoruz." şeklinde konuştu. Zelenski ise, "Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü hep savundu. Hiçbir zaman fikrini değiştirmediği için kendisine minnettarım." dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSon dakika haberi... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski görüşmesi sonra erdi. Görüşme sonrası Erdoğan, "Taraflar arasında yeni bir mutabakat sağlanmasına yönelik bir niyet olursa elimizden geleni yapmaya hazırız. Ukrayna'nın bütünlüğünü destekliyoruz. Savaşın sonlandırılması için elimizden gelen katkılıyı veriyoruz." şeklinde konuştu. Zelenski ise, "Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü hep savundu. Hiçbir zaman fikrini değiştirmediği için kendisine minnettarım." dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTereyağına süt kreması yerine margarin, ayçiçeği yağı, mısır özü yağı, palm yağı, hayvansal kaynaklı farklı bitkisel yağlar ve patates nişastası eklenmesi en çok uygulanan hilelerden. Bu hileli tereyağlarını ayırt etmenin en iyi yollarından biri ambalajlı ürün almak ve ürün etiketlerini okumak. Ancak gıda sahtekarları ünlü markaların sahte etiketleri kullanarak hileli teryağlarını piyasaya srüyorlar. Peki biz nasıl güvenle tereyağı tüketeceğiz? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile konuştuk.
#TereyağYıllardır yanmış tost yemenin ve akıllı telefonlarımızı cebimizde tutmanın, plastik şişelerden su içmenin kansere yol açtığına dair iddialarını duyuyoruz. Peki bu duyduklarımızın hangisi gerçek hangisi efsane? Daily Mail, gerçekle mitleri birbirinden ayırmamıza yardımcı olmak için kansere neden olduğuna dair ortaya atılan en büyük beş efsaneyi çürütüyor.
#KanserMillî Eğitim Bakanlığı (MEB), "Okulumda Sağlıklı Besleniyorum" programı kapsamında, okul kantinlerinde öğrenciler için "çorba ve meyve günü" etkinliği başlattı. Ankara Canan Özbağı İlkokulu öğrencilerine mercimek çorbası ve mandalina dağıtıldı.
#Okulumda Sağlıklı BesleniyorumPforzheim ve Çevresi Türk Veliler Derneği, sürdürülebilirlik uygulamalarında gıda israfı, bilinçli ve sağlıklı beslenme konularına dikkati çekmek için sağlık sigorta kasası AOK katkılarıyla ‘Sağlıklı Beslenme ve Akıllı Çocuk Sofrası’ projesini hayata geçirdi.
#ALMANYAHer gün soframıza gelen gıdalar üzerinde öyle büyük oyunlar dönüyor ki maliyeti düşürmek için yapılan hileler pes dedirtiyor. Süt ürünleri, zeytinyağı, salça, sirke, tereyağı derken Ramazan ayının yaklaşmasıyla pastırma da bunlardan nasibini aldı. Peki pastırmada en çok hangi hilelere başvuruluyor? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık anlatıyor.
#SağlıkYanmış ekmekten akıllı telefonlara, tatlandırıcılardan plastik şişelere kadar pek çok şeyin kansere neden olduğunu mutlaka bir yerlerden duymuşuzdur ama şimdi okuyacağınız haber bugüne kadar kanserle ilgili duyduğunuz bu bilgileri çürütüyor.
#KanserMutfaklarımızın vazgeçilmezi, besin değeri oldukça yüksek ve sağlığımız için birçok faydası bulunuyor. Satın alırken markasına, rengine, kokusuna hatta tadına bakıyoruz. Peki zeytinyağı satın alırken bunlara bakmak yeterli mi? Rengi, kalite konusunda belirleyici mi? Zeytinyağı seçerken laboratuvar analizi yaptıramayız ama bu ipuçları ile doğru zeytinyağını seçebiliriz. İşte satın aldığınız zeytinyağının gerçekten sizin için iyi olup olmadığını anlamanın yolları...
#Sağlıkİklim değişikliği nedeniyle Akdeniz Bölgesi’nde yaşanan tropik gecelerin sayısında belirgin bir artış yaşanıyor. 1950 ile 2022 yılları arasındaki süreci değerlendiren yeni bir çalışmaya göre, bölgede 20 dereceyi aşan tropik gecelerin ortalama sayısı yüzde 93 arttı. Ayrıca tropik sıcaklıkların süresi de uzadı. Başlangıç tarihleri erkene, bitiş tarihleri ise daha geçe kaydı. Peki neden Marmara veya Ege değil de Akdeniz’de tropik geceler artıyor? Bu durum hayatımızı nasıl etkileyebilir? Artık Akdeniz’de daha farklı hava olayları görebilir miyiz? Çalışmayı yürüten Doç. Dr. Doğukan Doğu Yavaşlı, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#İklim DeğişikliğiBugün meydana gelen dolunayın etkileri mart ayına kadar sürecek. Yaşadığımız mekânları ve duygu dünyamızı düzenlemek, toparlamak, temizlemek isteyeceğiz. Sağlıklı beslenmek, detoks yapmak için harekete geçebiliriz. Bu arada hem kendimizi hem de çevremizdeki insanları çok eleştirebiliriz, dikkatli olalım.
#DolunayKahvaltıların vazgeçilmezi yemeklerin olmazsa olması her öğünde tükettiğimiz tereyağına da hile bulaştı. Ünlü markalara ait sahte etiketlerle piyasaya sürülmek istenen 3 ton ağırlığında ve 5 milyon lira değerinde sahte tereyağı yapılan operasyonla toplatıldı. Peki biz nasıl güvenle tereyağı tüketeceğiz? Satın alırken nelere dikkat etmeliyiz? Sahte olduğu nasıl anlaşılır? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile konuştuk.
#Gıda Sahtekerları