Son dakika haberi! Cumhurbaşkanı Erdoğan Zelenski ile görüştü: Barış zirvesi ev sahipliğine hazırız

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2024 19:24

Son dakika haberi... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski görüşmesi sonra erdi. Görüşme sonrası Erdoğan, "Taraflar arasında yeni bir mutabakat sağlanmasına yönelik bir niyet olursa elimizden geleni yapmaya hazırız. Ukrayna'nın bütünlüğünü destekliyoruz. Savaşın sonlandırılması için elimizden gelen katkılıyı veriyoruz." şeklinde konuştu. Zelenski ise, "Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü hep savundu. Hiçbir zaman fikrini değiştirmediği için kendisine minnettarım." dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Ofisi'nde Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme sonrası iki lider açıklamalarda bulundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan:

Sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Zelenski'yi yeniden misafir etmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Çarşamba günü Zelenski ve Miçotakis'ın olduğu yere yakın bölgede düzenlenen saldırı nedeniyle her iki lidere de geçmiş olsun diyorum. Savaşla ilgili gelişmeleri ele aldık. Tespitlerimizi kendisine ifade ettim. Maalesef savaşın başta Ukrayna olmak üzere küresel plandaki menfi yansımaları giderek artıyor. İstanbul'da kurduğumuz müzakere masasının yanından geçebilecek bir diplomatik adım atılmadı. Savaşın sonlandırılması için elimizden gelen katkılıyı veriyoruz. Ukrayna'nın bütünlüğünü destekliyoruz.

Haberin Devamı

Görüşmelerimizde Karadeniz'i ilgilendiren meseleler hakkında da görüş alışverişinde bulunduk. Taraflar arasında yeni bir mutabakat sağlanmasına yönelik bir niyet olursa elimizden geleni yapmaya hazırız. Bugünkü görüşmelerimizde ikili ilişkilerimizi de etraflıca ele aldık. Savaşa rağmen ikili ilişkilerimiz istikrarlı seyretmesinden memnuniyet duyuyoruz. Serbest ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle ilişkilerimiz daha da iyiye gidecektir. Ukrayna'nın Yeniden İnşası formunu İstanbul'da gerçekleştirdik. Kırım Tatarların Ukrayna'daki varlığı iki ülke arasındaki dostluğun vazgeçilmez parçasıdır. Soydaşlarımızın özerklik statülerinin güçlendirilmesi noktasında destekleri için Zelenski'ye teşekkür ederim. Ukrayna ile müzakerelerimizi sürdürürken savaşın sona erdirilmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bugünkü görüşmelerin hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski

Türk halkına Ukrayna'nın egemenliğine desteği için teşekkür ediyorum. Bugün verimli bir müzakere gerçekleştirdik. Belli önceliklerimiz var. Güvenliğimizi güçlendirmeye çalışıyoruz. Cumhurbaşkanı'na vatandaşlarımızın Rus esaretinden kurtulmasına desteğinden dolayı teşekkür ettim. Barış planımıza dikkat çektik. Liderler düzeyindeki küresel zirveyle ilgili Cumhurbaşkanı'na bilgi verdim. Rus tarafını orada görmüyoruz. İlgili ülkeler bir plan gerçekleştirecek sonra da Rusya dahil edilebilir. İkili ilişkilerimize de zaman ayırdık. Belli anlaşmalar konusunda mutabık kaldık. Savunma sanayi şirketleriyle bir araya geldim. Türk iş dünyasıyla görüşmekten de memnun olduk. Bugün bir anlaşma imzaladık. Bizim ticaretimizi kolaylaştıracak. Ortak silah ve mühimmat üretimi için çalışıyoruz. Ukrayna'da Türk temsilcileri var. Bu bizim için stratejik. 30 milyondan fazla tahıl koridordan geçti. Ramazan ayı öncesinde herkese sakinlik ve mutluluk dilemek istiyorum.

SORU CEVAP

Haberin Devamı

Zelenski: Savaşın bitmesi için sunulan her teklif belli bir formüle dayanıyor. Biz kendi toprağımızı savunuyoruz. Bizim dile getirdiğimiz öneriler pratik sonuçlara dayanıyor. Maalesef uzun ve zor bir yol. Liderler zirvesinde gıda güvenliği görüşülecek. Karadeniz'e kıyısı olan tüm ülkeler tahıl koridorunun çalışmasını istiyor. Tüm limanlarımızın çalışmasını istiyor. Odessa'daki büyük limanların yanı sıra biz bu liman sayısını artırmak istiyoruz.

Erdoğan: Rusya'nın Türkiye'nin duruşuna saygı duyacağına inanıyoruz. Bu olmazsa böyle bir barışı tesis etmek de mümkün olmayacaktır. Bu barış olmazsa da en azından Türkiye olarak görevimizi yapmış olacağız.

Haberin Devamı

Zelenski: Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü hep savundu. Hiçbir zaman fikrini değiştirmediği için kendisine minnettarım. Kırım Tatarlarının çoğu esarette. Hiçbir liderin Kırım Tatarlarını geri getirebileceğini düşünmüyorum. Bugün bir liste getirdim ve kendisine ilettim. Bu konuda sayın Cumhurbaşkanına inanıyorum. Kendisi bunu yapabilir.

Erdoğan: 3 başlık önemli. Gıda güvenli, esir takası ve seyrüsefer. Başkan'la bu konularda aynı düşündeyiz. Adımlar atmamız lazım. Ümitsiz değiliz. Bu salon çok şeylere şahit oldu.

Son dakika haberi Cumhurbaşkanı Erdoğan Zelenski ile görüştü: Barış zirvesi ev sahipliğine hazırız
Son dakika haberi Cumhurbaşkanı Erdoğan Zelenski ile görüştü: Barış zirvesi ev sahipliğine hazırız
Son dakika haberi Cumhurbaşkanı Erdoğan Zelenski ile görüştü: Barış zirvesi ev sahipliğine hazırız

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!