Iklim Değişikliği haberleri sayfasında Iklim Değişikliği hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 9764 Iklim Değişikliği haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Türkiye’nin, 2053’te net sıfır hedefine ulaşabilmesi için, 2020 yılına kıyasla 2030’a kadar en az yüzde 35 mutlak emisyon azaltımı hedeflemesi gerekiyor. İklim uzmanlarına göre bu yolda atılacak adımlar ekonomik iyileşmeleri de beraberinde getirecek.
#Karbon SalınımlarıMeteoroloji Genel Müdürlüğü’nün kasım, aralık, ocak ve şubat ayı hava tahmin raporlarında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 1 ila 2 ile 2 ila 3 derece üzerinde seyredeceği belirtildi. Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, "İklimi eski düzeyine getirmek, eski seviyesine getirmek mümkün değil. Bunun temel sebebi en büyük oranda insanlar ve dünyanın kendi döngüsü içerisindeki hareketlerinden kaynaklanan değişimler. Sera gazlarının da artması nedeniyle her sene daha sıcak bir yıl yaşamaya hazır olmalıyız" diye konuştu.
#MeteorolojiTBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Murat Kurum, BM-Habitat tarafından düzenlenen Dünya Şehirler Günü Zirvesi’ne katıldı. ‘Herkes İçin Sürdürülebilir Geleceğin Finansmanı’ oturumunda konuşan Kurum, küresel iklim mücadelesinde Sıfır Atık projesinin önemini vurguladı.
#Murat Kurumİklim değişikliği, meteorolojik değişikliklerin yanı sıra hastalıkların seyrini de etkiliyor. Prof. Dr. Tevfik Özlü dikkat çeken uyarılarda bulunurken, "İklim değişikliklerinin sadece çevresel sonuçları üzerinde değil sağlıkla ilişkili olarak da pek çok hastalığın ve özellikle akciğerle ilgili hastalıkların seyri üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini öngörüyoruz. Son yıllarda astım ataklarında, KOAH alevlenmelerinde belirgin artışlar görülüyor" ifadelerini kullandı.
#İklim Değişikliğiİklim değişikliği kaynaklı felaketler denince akla öncelikle seller, orman yangınları ve kasırgalar gibi büyük olaylar geliyor. Isınmanın yarattığı tehlike ise sinsi sinsi yaklaşıyor ve şimdiden dünyada yüz binlerce insanın hayatını etkiliyor. Peki önümüzdeki yıllarda bizi neler bekliyor? İşte ayrıntılar...
#Yaş Hazne Küre SıcaklığıKaradeniz'deki deniz suyu yüzey sıcaklıklarında; son 50 yılın en yüksek değerlerine ulaştığı, ağustos ayı ortalaması 24 santigrat olan deniz suyu sıcaklığının 4 derece artarak, 28'e çıktığını tespit edildi. Prof. Dr. Ertuğrul Ağırbaş, "Bu durum, deniz suyu sıcaklığını mevsim normallerine hala dönmediğinin bir göstergesidir. Artan deniz suyu sıcaklıkları denizlerdeki biyoçeşitliliği etkiliyor" diye konuştu.
#Karadenizİş Bankası, denizlerin oksijen deposu olarak bilinen deniz çayırları için TÜDAV’la geliştirdiği projede, Marmara Denizi’ndeki son deniz çayırlarının korunmasını hedefliyor. Deniz çayırlarının kirlilik ve farkındalık eksikliği nedeniyle azaldığına dikkat çeken İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri Gamze Yalçın, “Ormanlarımızı korumak gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için önemliyse, deniz çayırlarını yaşatmak da aynı ölçüde kritik. Denizlerimizin ve biyoçeşitliliğin korunmasıyla ilgili sorumluluk almaya devam edeceğiz” dedi.
#Marmara DeniziYunanistan bir yandan Türkiye öte yandan… Ciğerlerimiz kül oluyor. Önceki gün Çanakkale’de aniden başlayan orman yangını fırtınanın da etkisiyle bir anda büyüdü. Ekipler kontrol altına almak için canla başla çalışırken bölgeden gelen görüntüler de içimizi yakıyor. Her yıl neredeyse hiç değişmeyen bu acı manzara karşısında neden çaresiziz? Ya da çaresiz miyiz? Benim de hemen hemen herkes gibi ilk aklıma düşen “Acaba terör örgütleri mi yaktı?” yoksa “İmara açmak için mi yakıldı?” soruları oldu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay’ı aradım. “Bunlar şehir efsanesi. Nedense insanlar hatalarını kabullenmek istemiyor. İklim değişikliği konusuna da gereken önemi arz etmiyor” diyor.
#ÇanakkaleKüresel iklim değişikliğinin sonucu olarak dünya her geçen gün ısınıyor. Yükselen sıcaklıklar sadece karaları değil denizleri de etkiliyor. Akdeniz’in yüzey sıcaklığı Temmuz ayında 28,4 dereceye çıkarak rekor kırdı. Peki ısınan sular hangi sorunlara neden oluyor? Bu durumdan hava durumu nasıl etkilenecek? Ege ve Akdeniz’de neler olabilir? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#İklim DeğişikliğiBoğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, sıcak hava dalgalarının tıpkı sel ve taşkın gibi doğal afet olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek acil çağrı yaptı. Prof. Dr. Kurnaz, "Sıcaklığın yüksek olması iklim krizi demek. Dün yaşadıklarımız, önce yaşadıklarımız, iklim krizinin zorlamasıyla sıcaklıkların çıldırmasıydı. Türkiye'nin pek çok yerinde rekor kırdık" dedi. Kurnaz, "Her geçen sene biz atmosfere kömür, petrol yakıp daldıkça atmosfer ısınacak. Bunlar daha oldukça iyi günlerimiz. En kısa vadede yetkililerin toplanıp bu sıcak hava dalgalarını bir afet kabul ediyor olmaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.
#Sıcak Hava DalgasıKüresel iklim değişikliğinin sonucu dünya her geçen gün ısınırken, bu sıcaklardan deniz suyu da etkileniyor. Akdeniz’in yüzey sıcaklığı pazartesi günü 28.4 dereceye çıkarak rekor kırdı. Bir önceki rekor 2003 yılında 28.2 derece olarak ölçülmüştü.
#İklim DeğişikliğiGeçtiğimiz haftalarda hava sıcaklıkları tarihi rekorlar kırdı. Temmuz ayının 120 bin yılın sıcağı olabileceğini söyleyen iklim bilimciler, daha da kavurucu sıcak dalgalarıyla karşı karşıya olduğumuzu belirtiyor. TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır da bunu destekliyor ve "2024'te çok daha sıcak bir temmuz geçirebiliriz" diyor. Peki bu tablo dünyayı ve ülkemizi nasıl etkileyecek?
#Yüksek SıcaklarKPSS tercih sonucu sorgulama ekranı ÖSYM.gov.tr üzerinden erişime açıldı. KPSS tercih sonuçları için gözler ÖSYM’ye çevrilmişti. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nden beklenen açıklama geldi. KPSS 2023/7 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sözleşmeli personel alımı sonuçları açıklandı. Tercih yapan aday sayısı lisansta 15 bin 790 olurken 119 aday yerleştirildi. Ön lisans bölümlerinden mezun 208, ortaöğretimden mezun 41 adayın yerleştirmesi tamamlandı. Toplam tercih yapan aday sayısı 52 bin 171 olurken tercih sonuçları ÖSYM AİS üzerinden erişime açıldı. Peki KPSS tercih sonuçları açıklandı mı? işte, KPSS 2023/7 tercih sonucu sorgulama ekranı
#KPSS 2023/7 Tercih SonuçlarıKPSS tercih sonuçları açıklandı. ÖSYM'den gelen dyuruyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı KPSS tercih sonuçları için yerleştirme işlemlerinin tamamlandığı bildirildi. KPSS-2023/7 tercih kılavuzu ile başlayan yerleştirme başvuruları 23-29 Kasım 2023 tarihleri arasında alınmıştı. 2022-KPSS ön lisans, ortaöğretim ve lisans puanı şartının arandığı tercihler ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik numarası ve aday şifresi kullanılarak bireysel olarak yapılan tercihlerin ardından ÖSYM değerlendirme işlemleri sona erdi. Bakanlıkta temizlik personeli, büro personeli, güvenlik görevlisi, avukat, mühendis kadrolarına yapılacak olan personel alımı tercih sonuçları ÖSYM'nin sonuç açıklama sistemi üzerinden görüntülenebiliyor. İşte ÖSYM KPSS-2023/7 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tercih sonuçları...
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanlığıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "İnşallah, en kısa sürede şehir merkezlerimizi ve şehirlerimizi eski canlılığına kavuşturacağız. Aynı anlayış ve hassasiyetle yaptığımız kentsel dönüşüm çalışmalarıyla tüm şehirlerimizi afetlere karşı dirençli hale getiriyoruz" dedi.
#Mehmet ÖzhasekiGüneş enerjisi panel üretimi alanında “ingot, wafer, hücre ve panel” aşamalarından oluşan dört fabrika ve bir Ar-Ge merkeziyle dünyanın ilk ve tek entegre tesisi olan Kalyon PV’nin yılsonu değerlendirme toplantısı Ankara Malıköy Organize Sanayi Bölgesi’nde yapıldı.
#Kalyon HoldingSon dakika haberi... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücrete yapılacak zam ile ilgili olarak, "Ekonomik dengeyi sarsmayacak, çalışanların kayıplarını giderecek bir asgari ücret belirleyeceğiz" ifadelerini kullandı. "İsrail, Filistin'de uyguladığı her zulmün hesabını verecektir" diyen Erdoğan, "Bundan kaçış yok. Netanyahu nereye kaçar bilemiyorum? Türkiye kendisi gibi düşünen devletlerle bu meseleyi her platformda dile getirecektir" dedi. Öte yandan Kentsel dönüşümün siyaset üstü bir konu olduğunu dile getiren Erdoğan, "Kentsel dönüşümün siyasi çıkarlar için istismarına yönelmek ülkemize ihanet etmektir. Kentsel dönüşüm konusu beka meselesidir" şeklinde konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanMarmara Denizi’nde Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremden 7 dakika önce, Mudanya ilçesi açıklarında denizden duman yükseldiği görüldü. Bir iş yerinin güvenlik kamerasına da yansıyan görüntülere ilişkin Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er, aktif fay hattının bulunduğu Marmara Denizi’nde sürekli gaz çıkışı gerçekleştiğini ve bunun normal olduğunu belirterek, “Her gaz çıkışı, bir deprem olacak anlamına gelmez. Fay hatlarından gaz çıkışı olması zaten normal. Genellikle radon gazı çıkar” dedi.
#Deprem6 Şubat depremlerinde hasar alan ve orta hasarlı statüsünde değerlendirilen yapılar için güçlendirme başvurusunda bulunan vatandaşlar, Adıyaman Belediyesi’nin yapmış olduğu web sitesi üzerinden başvuru takibini yapabilecek.
#DepremDicle Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Yaşar Arvas “2013’te özelleştirdiğimizde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki kayıp kaçak oranı yüzde 76’ydı. Biz oranı 2022 sonu itibarıyla yüzde 43’e getirmeyi başardık. Kırsal alanda yüzde 90 seviyesinde olan kayıp kaçak oranını, uzaktan okunabilir sayaçlarla kısa sürede düşürmeye çalışacağız” dedi.
#Sponsorlu İçerikDicle Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Yaşar Arvas “2013’te özelleştirdiğimizde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki kayıp kaçak oranı yüzde 76’ydı. Biz oranı 2022 sonu itibarıyla yüzde 43’e getirmeyi başardık. Şehirleri iyileştirdik. Kırsal alanda da halen yüzde 90 seviyesinde olan kayıp kaçak oranını, uzaktan okunabilir sayaçlarla kısa sürede düşürmeye çalışacağız” dedi.
#Dicle ElektrikÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da kentsel dönüşümü hızla başlatacaklarını vurgulayarak "Tespitlere göre 6 milyon civarında konut var İstanbul'da. 1 buçuk milyon civarında da iş yeri var. Bunun içerisinde 600 bin konut çok riskli görünüyor. Bir an önce dönüşmesi gerekiyor. Bunun yapılması için elzem olan şey kentsel dönüşüm" dedi.
#Bakan ÖzhasekiMarmara Denizi’nde Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremde kolonlarında çatlaklar oluşan Mudanya Belediyesi binası tahliye edildi. Belediye personeli ek hizmet binalarında mesailerine başladı. 5 binanın çatılarında ve duvarlarında çökmenin olduğu Tirilye Mahallesi’ndeki hasar tespit çalışmaları ise sürüyor.
#Deprem6 Şubat felaketi depreme hazırlıklı olmadığımız zaman neler yaşanacağını gözler önüne serdi. Bu depremin yaraları sarılmaya çalışılırken uzmanlar Marmara Bölgesi’ne işaret etti ve beklenen İstanbul depremi uzun süre gündemde kaldı. Kamu, yasal düzenlemelerle sürecin hızlanmasını hedeflerken, dün yaşanan 5.1 büyüklüğündeki Mudanya merkezli deprem kentsel dönüşüm için bekleyecek zamanımızın olmadığını bir kez daha gösterdi. Peki kimler öncelikli risk tespiti yaptırmalı, nereye başvurmalı? Yeni dönüşüm yasası ile tahliye ve yıkım nasıl olacak? Vatandaş en çok hangi aşamada zorlanıyor? İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler...
#Kentsel DönüşümMarmara Denizi, Gemlik Körfezi'nde 5.1 ve 4.5 büyüklüğünde iki deprem gerçekleşti. Depremler, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Yalova, Çanakkale ve birçok şehirde hissedildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, depremin ardından 13 artçının gerçekleştiğini ve İstanbul ve Bursa'da toplam 3 binada hasar oluştuğunu açıkladı. CNN TÜRK'e konuşan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, "Şu anda özellikle 99 depremi öncesi yapılan binalarda durulmamasını tavsiye ediyorum, dikkatli olmaları gerekiyor. Zorunluluk olmadıkça da evde kalmasınlar." çağrısında bulundu. Prof. Dr. Naci Görür depremin meydana geldiği noktaya dikkat çekti. Görür, '1999 depremlerinde tahmin ediyorum stres kaybına uğradı. Bu kentimizin yeri çok tehlikelidir ve doğrudan Gemlik fayının üzerindedir.' dedi.
#İstanbulSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 7. Ulusal Kutup Bilimleri Sempozyumuna katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Kacır, "Bugün de önümüzdeki 13 yıl için bir yol haritası olan Ulusal Kutup Bilim Stratejisini kamuoyuyla paylaşıyoruz. Bu strateji doğrultusunda gerçekleştireceğimiz projelerle kutup araştırmaları alanında bilimsel verilerin nicelik ve niteliğini yükseltecek, Türkiye'nin uluslararası arenadaki bilim misyonunu ve konumunu güçlendireceğiz." dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji BakanıTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Türkiye'yi çevreleyen denizlerde su sıcaklıklarının arttığını belirterek, "Marmara Denizi, 1970 yılından itibaren 2,5 santigrat derece artmış. Uzun dönemli ortalama sıcaklıklar 1970 yılında 15,3 santigrat derece iken geçtiğimiz yıl itibarıyla bu 17,8 santigrat dereceye yükselmiş ki; bu toplamda 2,5 santigrat derecelik bir artış demektir, bu ciddi bir artış" dedi.
#Marmara DeniziTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Türkiye'yi çevreleyen denizlerde su sıcaklıklarının arttığını belirterek, "Marmara Denizi, 1970 yılından itibaren 2,5 santigrat derece artmış. Uzun dönemli ortalama sıcaklıklar 1970 yılında 15,3 santigrat derece iken geçtiğimiz yıl itibarıyla bu 17,8 santigrat dereceye yükselmiş ki; bu toplamda 2,5 santigrat derecelik bir artış demektir, bu ciddi bir artış" dedi.
#Marmara DeniziBAE’de düzenlenen COP28 iklim zirvesinin konferans başkanı Sultan El Cebir’in geçen ay düzenlenen bir etkinlikte fosil yakıtlar ve küresel ısınma arasında kurulan bağın bilimsel olmadığına yönelik sözleri büyük tartışma yarattı.
#COP28 İklim ZirvesiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Hatay'da depremin ardından yapımına başlanan 45 bin 186 bağımsız bölümün inşasının devam ettiğini belirterek, "Bu ay sonuna kadar, toplam 6 bin 979 evimizi hak sahibi kardeşlerimize teslim edeceğiz" dedi.
#HatayÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Hatay'da depremin ardından yapımına başlanan 45 bin 186 bağımsız bölümün inşasının devam ettiğini belirterek, "Bu ay sonuna kadar, toplam 6 bin 979 evimizi hak sahibi kardeşlerimize teslim edeceğiz" dedi.
#HatayCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BAE ziyareti dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada, "3 bine yakın avukat Lahey’de Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne gerekli başvuruyu yaptı. Oradan beklentimiz, Netanyahu başta olmak üzere suçüstü yakalanan bu soykırımcıların, bu Gazze kasaplarının gereken cezayı almalarıdır" dedi. Erdoğan, asgari ücretle ilgili "Asgari ücret artışı zaten biliyorsunuz yıl içinde bir kezdir. Bir kez verilecek zamla bu iş biter" diye konuştu. Erdoğan, fon vurgunuyla gündemde olan Seçil Erzan soruşturmasıyla ilgili soruya ise, "Bu olayda adı geçen şüphelilerle ilgili araştırmalar devam ediyor. Futbolcu arkadaşlarla ilgili de aynı şekilde süreç devam ediyor. Bankanın en üst düzey yöneticileri ile ilgili de şu anda bütün soruşturmalar devam ediyor. Öyle zannediyorum ki kısa zamanda burada inşallah neticeleri alacağız" yanıtını verdi.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan