Migren
Migren, çoğunlukla otonom sinir sisteminde görülen birkaç belirtiyle bağlantılı olan tekrarlayıcı orta şiddette ve şiddetli baş ağrısı ile karakterize kronik bir rahatsızlıktır. Kelimenin kendisi Yunanca ἡμικρανία (hemikrania), "başın bir tarafındaki ağrı" (ἡμι- (hemi-), "yarım" ve κρανίον (kranion), "kafatası")ifadesinden türemiştir.
Migren Haberleri
ABD'li Doktor Açıkladı: Migrenin Nedeni Yüzde 90 Çocukluk Alerjisi!
Dünyada bütünleyici tıbbın kurucusu olarak bilinen ABD'li Dr. Leo Galland, alerji salgınının altında yatan nedenleri anlattı. Türkiye'de yaklaşık 13 milyon kişiyi etkileyen migren rahatsızlığının altında yüzde 90 ihtimalle alerjinin yer aldığını belirten Dr. Galland, "Migren, alerjinin dolaylı bir sonucudur" dedi.
Ağrı kesicilere dikkat! Ayda 10 günden fazla kullanıyorsanız…
Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Meliha Tan, tedavi için kullanılan ağrı kesicilerin ayda 10 günden fazla alınmasının kendi başına kronik bir baş ağrısı nedeni olduğunu belirtti.
Hayatı Zindan Ediyorlar: En Yaygın Baş Ağrısı Tipleri
Baş ağrıları, insanları etkileyen ağrılı durumlardan en sık görüleni olarak öne çıkıyor. Çevremizdeki kişiler tarafından en çok bu şikâyetin dile getirildiğine neredeyse hemen her gün şahit oluyoruz. Öyle ki baş ağrısı hakkında ülkemizde yapılan bir araştırma, nöroloji polikliniklerine başvuran hastaların 3’te 2’sinin baş ağrısı olduğunu ve bunların 3’te 1’inin sadece baş ağrısı şikâyetiyle doktora geldiğini ortaya koyuyor.
Neslihan Atagül'ün hastalığı ne? Geçirgen bağırsak sendromu belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler
Neslihan Atagül'ün diziyi bırakmasına neden olan geçirgen bağırsak sendromu hastalığı gündemde yer alıyor. Ünlü oyuncu Neslihan Atagül'ün geçirgen bağırsak sendromu hastalığına yakalandığı açıklandı. Atagül'ün Sefirin Kızı dizisinden ayrılacağını da duyurmasının ardından araştırmalar hızlandı. Bağırsak hücreleri arasındaki bağın bozulmasının sebep olduğu geçirgen bağırsak sendromu belirtileri arasında kronik yorgunluk, aşırı kilo ve kilo vermekte zorlanma, kabızlık ve ishal gibi sindirim problemleri yer alabiliyor. İşte, Neslihan Atagül'ün hastalığı beçirgen bağırsak sendromu ve tedavi süreciyle ilgili bilgiler...
Migren kabusunuz olmasın
Şiddetli baş ağrısı olarak bilinen migren hastalığı toplumun %90’ında görülen bir şikayettir. Her 5 kadından 1’inde görülürken erkeklerde görülme olasılığı 20 erkekte 1 olduğunu belirten Ağrı, Beyin, Sinir Hastalıkları ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, migren hakkında merak edilenleri anlattı.
Vertigo: Neden olur, belirtileri, tedavisi, tetikleyen faktörler
Vertigo; tek başına bir hastalık değil, belirtidir. Vücuttaki birçok sistemden kaynaklanacağı gibi birçok hastalığın belirtisi olarak da karşımıza çıkar. Vertigo, denge kaybı ve sersemlik hissi olarak tanımlanır. Peki, vertigo neden olur, vertigo belirtileri nelerdir, vertigo teşhisi nasıl olur, vertigoyu neler tetikler? İşte konuyla ilgili tüm detaylar…
Hızla kilo veriyordu: Neslihan Atagül'ün hastalığı ortaya çıktı
Sefirin Kızı dizisinin Naresi’ni canlandıran Neslihan Atagül, sağlık sorunlarıyla gündemde. Son dönemde hızla kilo veren Neslihan Atagül’ün bir süredir bağırsak hastalığıyla mücadele ettiği öğrenildi.
Pandemide çocuklarda görülen migren yüzde 50 arttı
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Can Özoğlu, pandemi döneminde çocukların endişe ve kaygı ile yeme ve uyku bozukluğu gibi sorunlar yaşadığını belirterek, migren şikayetlerinin yüzde 50 arttığını söyledi.
Pandemide çocuklarda görülen migren yüzde 50 arttı
PEDİATRİ Uzmanı Dr. Can Özoğlu, pandemi döneminde çocukların endişe ve kaygı ile yeme ve uyku bozukluğu gibi sorunlar yaşadığını belirterek, migren şikayetlerinin yüzde 50 arttığını söyledi.
Bipolar nedir? Bipolar bozuk kadınlar ve erkeklerde farklı belirtiler gösterebiliyor
Bipolar bozukluk (manik-depresif bozukluk olarak da bilinir) duygudurumda aşırı uçlara giden dalgalanmalara neden olan bir hastalıktır. Sıklıkla aralarda normal duygudurum dönemleri gözlenirken, kendini dünyanın zirvesinde veya rahatsız edecek derecede aşırı huzursuz ve hızlı hissetmekten (bu “mani” dönemidir), aşırı üzgün ve umutsuz hissetmeye (bu “depresyon” dönemidir) kadar değişen duygudurumları görülür. Bipolar bozukluk belirtileri kadınlar ve erkeklerde farklı belirtileri gösterir. Peki, bipolar nedir, bipolar belirtileri neler?
Pandemide yaygın hale geldi... Bu belirtiler varsa ihmal etmeyin
Aylardır süren Covid-19 pandemisinden en fazla etkilenen organlarımızın başında gözlerimiz geliyor. Uzun saatler süren dijital toplantılar ya da uzaktan eğitim nedeniyle saatlerce ekrana kilitlenmek gerek yetişkinlerde gerekse çocuklarda göz şikayetlerini artırdı. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu, halk arasında ‘göz migreni’ olarak tanımlanan; göz küresinde başlayan ve aynı taraf baş yarısına yayılan keskin ağrının giderek daha fazla kişide görüldüğünü belirterek, bazı kuralların ihmale gelmeyeceğini söyledi, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Migrene Fizik Tedavi Çözümü! Peki Nasıl Uygulanıyor?
Pandemi döneminde evde kalma sürelerinin artması ve hasta olma korkusu Avrupa nüfusunun yaklaşık yüzde 15'ini etkileyen en yaygın nörolojik bozukluk olan migren hastalığını da tetikledi. Ataklar şeklinde görülen baş ağrıları kişilerin de yaşam kalitesini de önemli derece düşürüyor.
Baş dönmesi neden olur? Baş dönmesinin sebebi bu 6 hastalıktan biri olabilir
Vertigo, toplumda bilinen adıyla baş dönmesi, oldukça sık görülen bir sorun. Öyle ki toplumda görülme oranı yüzde 20-30 arasında değişiyor. Kadınlarda erkeklere göre yaklaşık 3 kat daha fazla görülen vertigo, artan yaşla beraber daha sık ortaya çıkıyor. Yaygın inanışın aksine baş dönmesi hastalık değil, pek çok hastalığa işaret edebilen bir belirti!
Şifa kaynağı adaçayını tüketirken dikkat! Günde iki bardağı geçmemeli
Kışın hastalıklardan korunmak için doğal yöntemler aranır. En sık başvurulan şifalı bitkilerden biri ise adaçayı. Binlerce yıldır geleneksel tıpta da kullanılan ada çayının diğer faydaları neler? Diyetisyen Gülhan Koca ve Diyetisyen Ceyda Nur Çakın açıkladı.
Bir Fincanı Bile Yeter: Lavanta Çayın 5 Önemli Faydası
Lavanta sadece harika kokusuyla mest etmekle ve sakinleştirmekle kalmaz! Lavantayı çay olarak tükettiğinizde pek çok fayda sağlar. İşte o faydalar...
Biberiye çayının faydaları nelerdir! Biberiye çayı nasıl yapılır?
Biberiye bitkisinin yapraklarının kurutulup kaynatılmasıyla hazırlanan biberiye çayının vücuda pek çok faydası bulunuyor. Peki, biberiye çayı nelere iyi geliyor, biberiye çayı ne işe yarar? İşte merak edilenler...
Bipolar nedir? Bipolar hastalığı belirtileri neler? Bipolar bozukluk zıt ataklarla seyrediyor!
Bipolar bozukluğun tanımı, gündemde yer alan psikolojik hastalıkların başında geliyor. Mani, hipomani ve depresyon olarak ortaya çıkabilecek üç ana semptomu olan bipolar bozuklukta, kişiler tedavi edilmesi gereken atak dönemleri dışında sağlıklı oluyor. Duygu durum bozukluğu olarak tanımlanan bipolar, temel sorun şartlara ve duruma uygunsuz ya da abartılı duygulanım içinde olmak anlamına geliyor. İşte, bipolar rahatsızlığı belirtileri ve hastalıkla ilgili merak edilen bazı bilgiler.
Gribe karşı birebir! Zencefil çayı, pek çok derde deva...
Özellikle kış aylarında tüketilen zencefilin faydaları saymakla bitmiyor. Gribe karşı etkili ve bağışıklığı da güçlendiriyor. Peki ya zencefil çayı nelere iyi geliyor? Uzmanlar, konuyla ilgili detaylı bilgiler verdi.
Magnezyum ne işe yarar, eksikliği nasıl giderilir?
İnsan vücudunda hayati önem taşıyan minerallerden biri olan magnezyum, vücudumuzda bulunan enzimlerin çalışması için kilit role sahiptir. Peki, magnezyum başka ne işe yarar? Magnezyum hangi besinlerde bulunur? Magnezyum eksikliği nasıl giderilir? Konuyla ilgili merak edilen soruların yanıtlarını uzmanlardan öğrendik.
Hacamat Koronavirüsten Korur mu?
Geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemlerinden hacamatın tıbbi tedaviye destek olarak uygulandığını söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Suzan Üstün, "Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için düzenli olarak hacamat yaptıran kişiler kronik hastalıklara karşı korundukları gibi bakteri ve virüslere karşı da çok daha güçlü olurlar" dedi.
Migren Ağrıları için Hangi Tedavi Yöntemleri Kullanılabilir?
Birçok insanı hayatından bezdiren migren günümüzde kabaca insanların yüzde 15’inde görüldüğü tahmin edilmektedir. Migrenler atakları çoğu zaman ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Ama bazı hastalarda hiçbir ilaç ile yeterli kontrol veya önleme sağlanamayabilir. İlaçlarla ağrıları kontrol altına alınan bazı hastalar ise ilaçların yan etkilerinden rahatsız olmaktadır. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah Doç. Dr. Karaca Başaran migren ağrıları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.
Nöroloji Uzmanı Dr. Üstün: Kovid-19’dan korunmak için hacamat tedavisi yapılabilir
Geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemlerinden hacamatın tıbbi tedaviye destek olarak uygulandığını söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Suzan Üstün, "Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için düzenli olarak hacamat yaptıran kişiler kronik hastalıklara karşı korundukları gibi bakteri ve virüslere karşı da çok daha güçlü olurlar" dedi.
Botoks mu, dolgu mu? Dermatolog Dr. Neslihan Dolar yazdı
Botoks ve dolgu, birbirleriyle çoğunlukla karıştırılan uygulamalardır. Aslında tamamen farklı amaçlara hizmet eden ayrı ayrı ilaçlardır. Ortak yönleri doğru zamanda doğru yerlere yapıldıklarında doğal güzelliğe hizmet etmeleridir. Bu hafta ‘Ne zaman botoks ne zaman dolgu yapılmalı’, ‘Botoks ve dolgu arasındaki farklar nelerdir’ gibi merak edilen ve kafa karıştıran konulara değinmek istiyorum...
Migrende ilaçsız tedavi mümkün mü?
Migrenin, tüm baş ağrısı hastalıkları içinde doktora en fazla başvuru nedeni olan durum olduğunu ifade eden Nöroloji Uzmanı Dr. Didem Er, "Migren tanısı için özel bir laboratuvar testi veya radyolojik inceleme yoktur. İnsanlık tarihi kadar eski bir hastalık olan migren toplum için oldukça önemli bir sağlık sorunudur” dedi.
İMS (Kuru İğne Tedavisi) İle Tedavi Edilen Hastalıklar
İMS (kas içi stimülasyon) veya kuru iğne tedavisi aşağıdaki durumlar için kullanılan güvenli, etkili ve verimli bir tedavidir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu konu hakkında bilgiler verdi.
Karnındaki bebeğiyle koronavirüsü yendi
Ankara'da koronavirüse yakalandıktan 1 hafta sonra 1,5 aylık hamile olduğunu öğrenen İklime Yaşar (39), hastanede riskli doğum bölümünde tedaviye alındı. İklime Yaşar, 2 aylık zorlu tedaviyle hastalığı yendi. Bu sırada kısmi felç meydana gelen Yaşar, şimdi fizik tedaviyle ayağa kalkmaya çalışıyor. Prof. Dr. Nebahat Sezer, Covid-19'un sadece solunum yolu enfeksiyonu olmaktan çıktığını, sistem organ tutulumları ile giden bir hastalık haline geldiğini söyledi.
Çocuklarda Kovid’e bağlı akciğer hasarı ileride demansa hatta IQ düşüklüğüne neden olabilir
ÇOCUK ve gençlerde ani gelişen ve ağrı kesicilere rağmen geçmeyen baş ağrısının Kovid-19 belirtisi olabileceğine işaret eden Nöroloji Algoloji ve Vasküler Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, 72 saatten uzun süren şiddetli baş ağrısının migrenle karıştırılmamasını, özellikle çocuk ve gençler ile erkeklerde bu türden baş ağrısı görülürse mutlaka bir hekime başvurulması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Uludüz, belirtili ya da belirtisiz, hastada akciğer lezyonu oluşmuşsa bunun, beynin yeterli oksijen alamamasından kaynaklanan nörolojik hasarlara yol açabileceğini, demans hatta 8,5 puana varana kadar IQ düşüklüğüne yol açabileceğini vurguladı.
Taha Duymaz 'Alayına Caz' şarkısıyla gündemde - Taha Duymaz kimdir?
Yemek yaptığı videoları Instagram'da paylaşan ve 1 milyon takipçi sayısına ulaşan Taha Duymaz, şarkıcılığa soyundu. Taha Duymaz’ın ‘Alayına’ Caz isimli rap performansı ve şarkıya çektiği klip sosyal medyaya da konu oldu. Peki, Taha Duymaz kimdir, kaç yaşında?
Uyurgezerlik neden olur? Uyurgezerlerde görülen davranışlar nelerdir?
Uyurgezerlik probleminin 5 yaş civarında başladığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, "Uyurgezerlik, uykudan kalkma ve gezme ile tanınır. Kişinin bu esnada uyandırılması güçtür ve olup biteni hatırlamaz" dedi ve uyurgezerlerde görülen davranışları anlattı.
Migren ve Diğer Baş Ağrılarında İMS (Kuru İğne) Tedavisi
Son dönemlerde migren ve baş ağrılarında oldukça etkili bir yöntem kullanılıyor; kuru iğne! Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu bu yöntem hakkında bilgiler veriyor.
Hangi Ağrıya Ne İyi Geliyor?
Dr. Fevzi Özgönül, havucun son yıllarda erken bunama, alzheimer, kalp krizi, kronik baş ağrılarında, deri ve akciğer kanserine iyi geldiğini belirtti; mevsiminde yenilen besinlerle ilgili bilgiler verdi.
Mevsim geçişlerinde migren ataklarına dikkat!
Milyonlarca kişinin kronik rahatsızlığı olan migren, mevsim geçişlerinde kendini daha fazla hissettiriyor. Yoğun ataklar yaşayan hastalar farklı uygulamalarla migreni hafifletmek istiyorlar. Bu işlemlerden biri olan migren botoksunun detaylarını Medikal Estetik Hekimi Uzm. Dr. Şafak Göktaş aktardı.
Başınız Dönüyorsa Sebebi Vertigo Olabilir!
Vertigo, baş dönmesi demektir ve genellikle aniden ortaya çıkar. Çoğunlukla bulantı ve sersemlik hissi eşlik eder. Kusma nadiren oluşur. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzman Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Botoks hangi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılıyor?
Botoks, genellikle kırışıklıkların tedavisinde kullanılır. Ancak diş sıkma ve eklem rahatsızlıkları gibi önemli rahatsızların tedavisinde de tercih edilen bir yöntemdir. Periodontoloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Çağdaş Çağlar Laçin, diş hekimliğinde botoks kullanımı ile ilgili bilinmeyenleri anlattı.
Stres ve bazı besinler migren ataklarını tetikleyebilir
Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Özden Mengü, migren hastalığı ile ilgili önemli bilgiler verdi. Mengü, bazı yiyecekler, duygusal veya fiziksel stres, hormon düzeylerindeki değişikliklerin migren atağını tetikleyeceğine dikkat çekti.
Kinesiyoloji nedir ve neyi inceler? Kinesiyoloji bilimi hakkında kısaca bilgiler
Kinesiyoloji, insan hareketleri üzerine değerli çalışmalar yapan bir bilim dalı olarak ifade ediliyor. Latice kökenli hareket manasındaki "kinesis" ile çalışma veya bilim manasına gelen "logia" kelimelerinden türetilen kinesiyoloji, insan kinetiği olarak isimlendirilirler. İşte Kinesiyoloji nedir ve neyi inceler? Kinesiyoloji bilimi hakkında kısaca bilgiler.
Migren Cerrahisi Nedir? Nasıl Uygulanır?
Birçok insanı hayatından bezdiren migren günümüzde kabaca insanların yüzde 15’inde görüldüğü tahmin edilmektedir. Migrenler atakları çoğu zaman ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Ama bazı hastalarda hiçbir ilaç ile yeterli kontrol veya önleme sağlanamayabilir. İlaçlarla ağrıları kontrol altına alınan bazı hastalar ise ilaçların yan etkilerinden rahatsız olmaktadır. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah Doç Dr. Karaca Başaran konu ile ilgili bilgiler verdi.
Eldiven Kullanmak El Yıkama Yerine Geçmiyor
Birçok insanı hayatından bezdiren migren günümüzde kabaca insanların yüzde 15’inde görüldüğü tahmin edilmektedir. Migrenler atakları çoğu zaman ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Ama bazı hastalarda hiçbir ilaç ile yeterli kontrol veya önleme sağlanamayabilir. İlaçlarla ağrıları kontrol altına alınan bazı hastalar ise ilaçların yan etkilerinden rahatsız olmaktadır. Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF) Dr. Öğretim Üyesi Neşe Çelik Covid-19 virüsü ile mücadelede maske, mesafe ve temizlik kurallarını hatırlatarak el yıkamanın nasıl yapılması gerektiğini anlattı ve eldiven kullanmanın el yıkama yerine geçmeyeceğini söyledi.
5. Sınıf İngilizce Health Problems (Hastalıklar - Sağlık problemleri) konu anlatımı
''Health Problems'' Sağlık Sorunları demektir. ''İllness'' - ''Sickness'' ve ''Disease'' sözcüklerinin Türkçe karşılığı ise hastalıktır. ''Medication'' - İlaç anlamına gelirken ''Receipt'' kelimesinin anlamı reçetedir. 5. sınıflar İngilizce Health Problems (Hastalıklar - Sağlık Problemleri) konusunu ayrıntılı bir şekilde anlattık.
Koenzim Q10 nedir ve ne işe yarar? Koenzim Q10 faydaları, zararları ve kullanımı hakkında bilgi
Koenzim Q10 vücutta bulunan bir bileşendir. Özellikle kalp, karaciğer, böbrek ve pankreas organlarında daha çok bulunur. Bu vitamin benzeri bileşeni vücut kendisi üretiyor. Fakat yaş ilerledikçe üretimi azalıyor. Koenzim Q10 bileşeni hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.