Beyin Sağlığı haberleri sayfasında Beyin Sağlığı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3174 Beyin Sağlığı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, cips, çikolata, kraker, bisküvi, şekerli kahvaltılık gevrekler, şekerlemeler, dondurmalar, salam-sosis gibi işlenmiş gıdaların zihinsel zararları olduğuna dikkat çekti. Gündüz, bu gıdalar yerine bol sebze ve meyve içeren Akdeniz diyeti tavsiye etti.
#SağlıkABD'de yapılan bir araştırma, yaşlı yetişkinlerde fazla kahve tüketiminin beyin sağlığında zararlı etkilere yol açabileceğini ortaya koydu. Araştırmada, günde 3 bardaktan fazla kahve içmenin mantıksal düşünme ve görsel karşılaştırma gibi beyin sağlığının temel göstergelerinde önemli ölçüde düşüş yaşandığı belirtildi.
#Beyin SağlığıEgzersiz yapmanın sağlık anlamında çok faydalı olduğunu hepimiz biliyoruz. Yeni bir araştırma, fiziksel aktivitenin beyindeki toksinleri temizleyebildiğini ve aynı zamanda yeni nöronları ve bağlantıları uyaran bir 'gübre' görevi gördüğünü gösteriyor
#Beyin SağlığıFacebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'in toplantılarını yürürken yapmayı sevdiği söyleniyor, Apple'ın kurucusu Steve Jobs da öyle yapıyordu. Bilim insanları, onların bu konuda haklı olduklarını gösterdiler. Nörobilim araştırmaları, sadece 20 dakikalık yürüyüşün beyni yeni bilgileri almaya ve tutmaya hazırlayabildiğini ortaya koydu.
#Steve Jobs“Ne yersen osun” şeklindeki eski atasözü hem bedenimiz hem de zihnimiz için geçerli. Beyin sağlığımız için de tüketmemiz gereken çok önemli gıdalar var. Beslenme uzmanlarına göre hayatınızdan eksik etmemeniz gereken 9 sihirli gıda…
#Beyin SağlığıCeviz bilişsel işlevi iyileştirebilir, yaban mersini hafızayı güçlendirebilir, balık yağı takviyeleri Alzheimer hastalığı riskinizi azaltabilir… İnternetteki sağlık makalelerinde ve sosyal medya paylaşımlarında sık sık ‘Beyne iyi gelen gıdalar’ içerikli bilgilere rastlıyoruz. Bunların ne kadarı doğru? Bazı gıdalar gerçekten beyne iyi gelebilir mi, demansı önleyebilir mi?
#Beyin SağlığıHava kirliliğinin beyin sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirten uzmanlar, son zamanlarda atmosferdeki karbondioksit oranlarının artışını ve bu durumun nörolojik sistem ile ilişkisini değerlendirdi. Havadaki zararlı bileşenlerin özellikle migren hasta grubunda çok ciddi etkisi olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Nihat Mustafayev, “Beyin, oksijenle beslenen bir organdır ve bu organın besinsiz kalması, tüm sistemde hasara yol açmaktadır” dedi.
#Beyin SağlığıYüzyılın salgın hastalığı Covid-19 pandemisi sürecinde hastaneye gitme çekincesi birçok hastalıkta olduğu gibi, beyin tümöründe de erken tanı ve tedavi imkanını engelliyor. Oysa beyin tümöründe bazı sinyaller, erken teşhiste kritik önem taşıyor.
#Beyin TümörüHepimiz sağlıklı beslenmenin zihinsel ve fiziksel sağlığımız için önemli olduğunu biliyoruz. Ancak bazen vücudumuzun daha aktif ve sağlıklı olması için bazı özel besinlere ihtiyacı vardır. Peki sinir sistemine iyi gelen besinler neler? İşte, sinir sisteminiz için en faydalı yiyeceklerin listesi…
#Sinir SistemiVücudumuzun diğer organları gibi beynimiz de çeşitli faktörlerden muzdarip olabilir. Günlük alışkanlıklarınızdan bazılarının da bu faktörlerden olduğunu ve beyne ciddi zararlar verdiğini söylesek! Beyninize ciddi zararlar verebilecek günlük alışkanlıkları anlatıyoruz.
#Beyin SağlığıYediğimiz besinler sadece doygunluğumuzu sağlamakla kalmayıp vücudumuzun ihtiyaçlarını da karşılıyor. Aynı zamanda besinlerden bazıları belirli görevleri de üstlenebiliyor. Bu görevlerden biri de beynin daha verimli çalışmasının sağlanması. Hangi besinler beyin için faydalı, hangileri zararlı? Diyetisyen Deniz Zünbülcan anlatıyor.
#BeyinKaliteli bir uyku için en önemli noktanın bir düzen içinde gerçekleşmesi gerektiğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Fatma Ece Bayam, televizyon karşısında kanepede veya telefonun elektronik cihazların bulunduğu bir odada uyumanın sağlıklı bir uyku olmadığını söyledi.
#SağlıkYediğimiz besinler sadece doygunluğumuzu sağlamakla kalmayıp vücudumuzun ihtiyaçlarını da karşılıyor. Aynı zamanda besinlerden bazıları spesifik görevleri de üstlenebiliyor. Bu spesifik görevlerden biri ise beynin daha verimli çalışmasının sağlanması. Hangi besinler beyin için faydalı, hangileri zararlı? Diyetisyen Deniz Zünbülcan anlatıyor.
#BeyinUzmanlar kimi zaman ansızın gelen bir baş ağrısının veya yavaş yavaş kendisini hissettirmeye başlayan unutkanlığın, baş dönmesinin ve bazen de göz bebeklerinin birinin büyümesinin, beynin ‘alarm verdiğinin’ göstergeleri olarak kabul edildiğine dikkat çekiyor. <br><br>Beynin verdiği olumsuz sinyaller göz ardı edildiğinde ise hayati tehlike kaçınılmaz olabildiğini söyleyen Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İlhan Aydın beyin sağlığını test etmek için sorulması gereken 10 soruyu açıkladı.
#BeyinBeslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, cips, çikolata, kraker, bisküvi, şekerli kahvaltılık gevrekler, şekerlemeler, dondurmalar, salam-sosis gibi işlenmiş gıdaların zihinsel zararları olduğuna dikkat çekti. Gündüz, bu gıdalar yerine bol sebze ve meyve içeren Akdeniz diyeti tavsiye etti.
#SağlıkDünyanın önde gelen uzmanlarından oluşan bir komisyonun yayımladığı rapor, çağımızın vebası demansla ilgili çok önemli veriler ortaya koydu. Buna göre neredeyse her iki demans vakasından biri kolayca ortadan kaldırılabilecek faktörlerden kaynaklanıyor. Peki ne bu faktörler ve beynimizi demanstan korumak için neler yapabiliriz?
#SağlıkABD'de yapılan bir araştırma, yaşlı yetişkinlerde fazla kahve tüketiminin beyin sağlığında zararlı etkilere yol açabileceğini ortaya koydu. Araştırmada, günde 3 bardaktan fazla kahve içmenin mantıksal düşünme ve görsel karşılaştırma gibi beyin sağlığının temel göstergelerinde önemli ölçüde düşüş yaşandığı belirtildi.
#Beyin SağlığıDiyetisyen Beyza Tağraf, beyin sağlığını korumak için günlük beslenmeye eklenmesi gereken gıdaları açıkladı. Tağraf, “Yaban mersininden somon balığına, cevizden zeytinyağına kadar birçok besin, beyin fonksiyonlarını destekleyebilir ve nörodejeneratif hastalıkların riskini azaltabilir” dedi.
#SağlıkUzun ömürlü olmak herkesin hayali. Ancak hem fiziksel hem de zihinsel anlamda sağlıklı olmadıktan sonra uzun ömürlü olmanın bir anlamı kalmıyor. Bu nedenle bilim insanları yaşla gelen demans gibi hastalıkları önlemenin yollarını arıyor. ABD'li ünlü nörolog da beyin sağlığı için yapabileceğimiz en kolay şeyi açıkladı.
#SağlıkYüzüstü mü sırtüstümü yoksa yana doğru mu yatıyorsunuz? Tercih ettiğiniz pozisyonun, reflüden beyin sağlığına kadar bir dizi sağlık sorununu tetikleme potansiyeline sahip olduğunu hatta en kötü senaryolarda, kötü bir uyku pozisyonunun sizi yavaş yavaş öldürüyor olabileceğini biliyor musunuz?
#Sağlıklı UykuEgzersiz yapmanın sağlık anlamında çok faydalı olduğunu hepimiz biliyoruz. Yeni bir araştırma, fiziksel aktivitenin beyindeki toksinleri temizleyebildiğini ve aynı zamanda yeni nöronları ve bağlantıları uyaran bir 'gübre' görevi gördüğünü gösteriyor
#Beyin SağlığıUnutkanlık, birçok insanın hayatında zaman zaman karşılaşabileceği yaygın bir sorun. Ancak çeşitli sebeplere bağlı olarak gelişebilen unutkanlık için doğal bir destekleyici bulunuyor: Baharatlar! Düzenli olarak tüketildiğinde hafızayı güçlendiriyor ve zihinsel performansı artırıyor. Peki hangi baharatlar daha çok etkili? Beyin sağlığı konusunda uzmanlaşmış bir nörolog olan Dr. Brandon Crawford, New York Post’a beyin sağlığına iyi gelen 5 baharatı açıkladı. İşte detaylar…
#SağlıkFacebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'in toplantılarını yürürken yapmayı sevdiği söyleniyor, Apple'ın kurucusu Steve Jobs da öyle yapıyordu. Bilim insanları, onların bu konuda haklı olduklarını gösterdiler. Nörobilim araştırmaları, sadece 20 dakikalık yürüyüşün beyni yeni bilgileri almaya ve tutmaya hazırlayabildiğini ortaya koydu.
#Steve Jobs“Ne yersen osun” şeklindeki eski atasözü hem bedenimiz hem de zihnimiz için geçerli. Beyin sağlığımız için de tüketmemiz gereken çok önemli gıdalar var. Beslenme uzmanlarına göre hayatınızdan eksik etmemeniz gereken 9 sihirli gıda…
#Beyin SağlığıBilim insanları beyin gücünü artırmak için ne kadar yürümeniz gerektiğini açıkladı. Nörobilim araştırmaları, sadece 20 dakikalık yürüyüşün beyni yeni bilgileri almaya ve tutmaya hazırlayabildiğini ortaya koydu. Peki bu nasıl oluyor? İşte ilginç detaylar…
#YürümekYapay aydınlatmanın gün geçtikçe yaygınlaşması görsel şölen sunsa da insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Bugüne kadar yapılan pek çok araştırma geceleri yapay ışığa maruz kalmanın obezite, depresyon, uyku bozuklukları ve diyabet gibi birçok hastalık riskini arttırabileceğini kanıtladı. Çin’de yapılan yeni bir araştırma ise yapay ışıkların felce neden olduğunu ortaya koydu. Peki bu nasıl oluyor? Prof. Dr. Hasan Hüseyin Karadeli, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkBirleşik Krallık'taki Lancaster Üniversitesi'nde yaşlanma üzerine çalışan ve Biogerontologist Dr. Clancy, Business Insider’a yaptığı açıklamada uzun ve sağlıklı bir yaşam umuduyla aldığı takviyelerin bazılarını bilimsel araştırmalarda okuduğu faydaları nedeniyle, bazılarını ise yaptırdığı kan testlerinde bazı değerlerin eksik çıkması nedeniyle aldığını söyledi. Örneğin Dr. Clancy balık yemeyi sevmediği için balık yağı alıyor, D vitamini ve magnezyum takviyelerini onun yaşındakilerin alması gerektiği için kullanıyor.
#Gıda TakviyesiUzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek elbette hepimizin hayali… Bu uğurda kimilerimiz spor yapıyor, sağlıklı besleniyor, kimi ruhuna iyi gelen hobiler ediniyor, kimi de besin takviyeleri alarak kendini korumaya alıyor. Yaşlanma üzerine araştırmalar yapan bir bilim insanı olan Dr. David Clancy de uzun ve sağlıklı bir yaşam umuduyla 6 vitamin takviyesi aldığını açıkladı. İşte Dr. Clancy'nin aldığı o takviyeler ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Berrin Karadağ'ın bu takviyelerin yaşlanma üzerine etkileri hakkında yorumları...
#Gıda TakviyesiKış aylarında soğuk havalar kalp damarlarının büzüşmesine neden olarak kalp krizi riskini artırıyor. Bu nedenle özellikle kış aylarında kalp hastalıklarında artış yaşanıyor. Peki soğuk hava kalbimizi nasıl etkiliyor? Neden kış aylarında kalp krizi daha çok yaşanıyor? Kimler risk altında? Soğuklarda kalp sağlığımızı korumak için ne yapalım? İşte 11 soruda soğuk havalarda kalbimizi koruma rehberi…
#Kalp SağlığıSoğuk havalar kalp damarlarında büzüşmeye yol açarak kalp sağlığını olumsuz etkiliyor. Bu nedenle kalp krizi geçirme riski soğuklarda artıyor. Özellikle yaşlıların ve kalp rahatsızlığı olanların soğuk havalarda çok daha özenli ve dikkatli olması gerekiyor. Biz de soğuk havalarda kalp sağlığını korumak için yapılması gerekenleri Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Macit Bitargil ile konuştuk.
#Kalp SağlığıKalp sağlığından kemiklere, kasların düzgün çalışmasından uyku düzenimize vücudumuz için çok önemli bir mineral… Bu mineralin farklı çeşitleri televizyon programlarından sosyal medyaya her yerde karşımıza çıkıyor. Ancak hangi türünü ne zaman ne için kullanacağımız ve fazla kullanımında çıkabilecek sorunlar kafamızı karıştırabiliyor. Magnezyumun hangi formlarıyla nelere yaradığını, yan etkilerini, ne süreyle ve nasıl kullanılması gerektiğini nörolog Prof. Dr. Derya Uludüz’e sorduk.
#SağlıkMenopozun, ileri yaşlarda demans gelişimi için önemli bir risk faktörü olabileceğine ilişkin veriler günden güne artıyor. Hem araştırmalar hem de uzmanlar menopozun beyinde bir takım değişikliklere sebep olduğu konusunda hemfikir. Peki menopoz beyni nasıl değiştiriyor? Menopoz gerçekten Alzheimer ve demans riskini artırıyor olabilir mi?
#MenopozBirçoğumuz yeni bir yıla girerken kendimizle ilgili kararlar alırız. Tam da ‘yeni bir ben’in arifesindeyken daha sağlıklı bir yaşam için doktorlara kulak vermeye ne dersiniz? Vücuda neyin yararlı, neyin zararlı olduğunu meslekleri gereği iyi bilen doktorlara beden ve ruh sağlıkları için ‘kullanmam, yapmam, yemem ve sürmem’ dediklerini sorduk. Ayrıca bağışıklıklarını güçlendirmek için hangi takviyeleri, ne kadar sıklıkla aldıklarını da anlattılar.
#Hazan Aköz IşıkMenopozun, ileri yaşlarda demans gelişimi için önemli bir risk faktörü olabileceğine ilişkin veriler günden güne artıyor. Hem araştırmalar hem de uzmanlar menopozun beyinde bir takım değişikliklere sebep olduğu konusunda hemfikir. Peki menopoz beyni nasıl değiştiriyor? Menopoz gerçekten Alzheimer ve demans riskini artırıyor olabilir mi?
#MenopozBulmacaların beyin sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinin oldukça fazla olması ile sık sık çözülmesi tavsiye edilmektedir. Zihnin sürekli çalışmasını, düşünmesini sağlayan bulmacalar her yaştaki insanın yapabileceği etkinlikler arasında gösterilmektedir. Yaş gruplarına göre farklı seviyelerde hazırlanan bulmacalar gelişim çağında olan çocukların en fazla dikkatini çeken oyunlar arasında olmaktadır. Peki, bulmacada camlı taraça cevabı nedir? Harf sayısına göre camlı taraça cevapları neler olmaktadır? İşte, bulmacalarda yer alan camlı taraça sorusu hakkında bilinmesi gereken hususları derledik.