Ceviz bilişsel işlevi iyileştirebilir, yaban mersini hafızayı güçlendirebilir, balık yağı takviyeleri Alzheimer hastalığı riskinizi azaltabilir… İnternetteki sağlık makalelerinde ve sosyal medya paylaşımlarında sık sık ‘Beyne iyi gelen gıdalar’ içerikli bilgilere rastlıyoruz. Bunların ne kadarı doğru? Bazı gıdalar gerçekten beyne iyi gelebilir mi, demansı önleyebilir mi?
#Beyin SağlığıHava kirliliğinin beyin sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirten uzmanlar, son zamanlarda atmosferdeki karbondioksit oranlarının artışını ve bu durumun nörolojik sistem ile ilişkisini değerlendirdi. Havadaki zararlı bileşenlerin özellikle migren hasta grubunda çok ciddi etkisi olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Nihat Mustafayev, “Beyin, oksijenle beslenen bir organdır ve bu organın besinsiz kalması, tüm sistemde hasara yol açmaktadır” dedi.
#Beyin SağlığıYüzyılın salgın hastalığı Covid-19 pandemisi sürecinde hastaneye gitme çekincesi birçok hastalıkta olduğu gibi, beyin tümöründe de erken tanı ve tedavi imkanını engelliyor. Oysa beyin tümöründe bazı sinyaller, erken teşhiste kritik önem taşıyor.
#Beyin TümörüHepimiz sağlıklı beslenmenin zihinsel ve fiziksel sağlığımız için önemli olduğunu biliyoruz. Ancak bazen vücudumuzun daha aktif ve sağlıklı olması için bazı özel besinlere ihtiyacı vardır. Peki sinir sistemine iyi gelen besinler neler? İşte, sinir sisteminiz için en faydalı yiyeceklerin listesi…
#Sinir SistemiVücudumuzun diğer organları gibi beynimiz de çeşitli faktörlerden muzdarip olabilir. Günlük alışkanlıklarınızdan bazılarının da bu faktörlerden olduğunu ve beyne ciddi zararlar verdiğini söylesek! Beyninize ciddi zararlar verebilecek günlük alışkanlıkları anlatıyoruz.
#Beyin SağlığıYediğimiz besinler sadece doygunluğumuzu sağlamakla kalmayıp vücudumuzun ihtiyaçlarını da karşılıyor. Aynı zamanda besinlerden bazıları belirli görevleri de üstlenebiliyor. Bu görevlerden biri de beynin daha verimli çalışmasının sağlanması. Hangi besinler beyin için faydalı, hangileri zararlı? Diyetisyen Deniz Zünbülcan anlatıyor.
#BeyinKaliteli bir uyku için en önemli noktanın bir düzen içinde gerçekleşmesi gerektiğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Fatma Ece Bayam, televizyon karşısında kanepede veya telefonun elektronik cihazların bulunduğu bir odada uyumanın sağlıklı bir uyku olmadığını söyledi.
#SağlıkYediğimiz besinler sadece doygunluğumuzu sağlamakla kalmayıp vücudumuzun ihtiyaçlarını da karşılıyor. Aynı zamanda besinlerden bazıları spesifik görevleri de üstlenebiliyor. Bu spesifik görevlerden biri ise beynin daha verimli çalışmasının sağlanması. Hangi besinler beyin için faydalı, hangileri zararlı? Diyetisyen Deniz Zünbülcan anlatıyor.
#BeyinUzmanlar kimi zaman ansızın gelen bir baş ağrısının veya yavaş yavaş kendisini hissettirmeye başlayan unutkanlığın, baş dönmesinin ve bazen de göz bebeklerinin birinin büyümesinin, beynin ‘alarm verdiğinin’ göstergeleri olarak kabul edildiğine dikkat çekiyor. <br><br>Beynin verdiği olumsuz sinyaller göz ardı edildiğinde ise hayati tehlike kaçınılmaz olabildiğini söyleyen Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İlhan Aydın beyin sağlığını test etmek için sorulması gereken 10 soruyu açıkladı.
#BeyinRuh ve beden sağlığımız kadar beyin sağlığının önemi de her geçen gün daha fazla anlaşılıyor. Sağlıklı yaşlanmanın en önemli unsurlarından birinin beynin sağlıklı yaşlanması olduğunu belirten uzmanlara göre, beyin check up’ı da genel check up kadar önemli. Uzmanlar, 50 yaşın üzerinde her yıl beyin check up’ının yaptırılması gerektiğini vurguluyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Beyin SağlığıBeyin yorgunluğunda en çok karşılaştığımız şikayetler, unutkanlık, odaklanamama, konsantrasyon eksikliği, algılama eksikliği, öğrenme ve ezberleme zorlukları, beyinde ağırlık hissi, dikkatsizlik, tahammülsüzlük ve çabuk sinirlenme gibi belirtilerdir. Peki beyin yorgunluğuna karşı neler yapılabilir?
#BeyinUnutkanlık, zihin yorgunluğu, odaklanmada güçlük yaşamak ve dikkat eksikliği günümüzde genç yaşlı fark etmeksizin 7’den 70’e tüm yaş gruplarında çağın problemi haline geldi. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin Koçan hafızamızı güçlendirmek ve odaklanma problemi yaşamamak için soframızda düzenli olarak yer almaları gereken besinleri anlattı.
#Beyin SağlığıBireyin kimlik ve benliğe sahip olarak yaşaması, bellek, iletişim, duygular ve beceri gibi işlevlerin sağlıklı ve bağımsız bir şekilde sürdürebilmesi, sağlıklı bir beyinle mümkün oluyor. Beyin sağlığını korumak için genel sağlığa dikkat etmek gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, düzenli egzersiz yapmayı, yoğun gerilimden uzak durmayı, hobiler edinmeyi, okumayı ve yeni şeyler öğrenmeyi tavsiye ediyor.
#Beyin Sağlığıİlerleyen yaşla birlikte artan unutkanlık şikayetleri, bazen yoğun iş temposuna bazen de hayatın rutin akışına bağlanarak önemsenmeyebiliyor. Ancak beyin sağlığının korunması sağlıklı bir yaşam için en önemli konuların başında geldiği için, unutkanlık şikayetlerinin ciddiye alınarak uzman kontrolünde gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Memorial Şişli Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Türker Şahiner ve Doç. Dr. Yakup Krespi, Türkiye’de ilk kez uygulanan “Beyin Sağlığı Koruma Programı” hakkında bilgi verdi.
#BeyinKelimeleri unutmak, saçma sapan düşünmek ve zayıf dikkat süresi, dünya çapında giderek yaygınlaşıyor. Uzmanlar bunu ‘beyin sisi’ olarak tanımlıyor. Peki pandemiyle birlikte hayatımıza yerleşen bu zor durumdan nasıl kurtulacağız?
#Beyin SisiBulmacaların beyin sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinin oldukça fazla olması ile sık sık çözülmesi tavsiye edilmektedir. Zihnin sürekli çalışmasını, düşünmesini sağlayan bulmacalar her yaştaki insanın yapabileceği etkinlikler arasında gösterilmektedir. Yaş gruplarına göre farklı seviyelerde hazırlanan bulmacalar gelişim çağında olan çocukların en fazla dikkatini çeken oyunlar arasında olmaktadır. Peki, bulmacada camlı taraça cevabı nedir? Harf sayısına göre camlı taraça cevapları neler olmaktadır? İşte, bulmacalarda yer alan camlı taraça sorusu hakkında bilinmesi gereken hususları derledik.
Sıcaklık şimdiden mevsim normallerinin üzerinde hissediliyor. Havaların ısınması nem artışına bağlı olarak vücut ısımızı arttırıyor ve metabolizmamız bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışıyor. Sıcak havalarda dikkat edilmesi gerekenleri uzmanlara sorduk: “Belirti olmasa bile kan basıncınızı ölçün, yaşlılarda düşük tansiyon da sorun yaratır. Güneş koruyucu kreminizde ve güneş gözlüklerinizde hem UVB hem de UVA koruması olmalı...”
#Güneş IşınlarıCeviz bilişsel işlevi iyileştirebilir, yaban mersini hafızayı güçlendirebilir, balık yağı takviyeleri Alzheimer hastalığı riskinizi azaltabilir… İnternetteki sağlık makalelerinde ve sosyal medya paylaşımlarında sık sık ‘Beyne iyi gelen gıdalar’ içerikli bilgilere rastlıyoruz. Bunların ne kadarı doğru? Bazı gıdalar gerçekten beyne iyi gelebilir mi, demansı önleyebilir mi?
#Beyin SağlığıHava kirliliğinin beyin sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirten uzmanlar, son zamanlarda atmosferdeki karbondioksit oranlarının artışını ve bu durumun nörolojik sistem ile ilişkisini değerlendirdi. Havadaki zararlı bileşenlerin özellikle migren hasta grubunda çok ciddi etkisi olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Nihat Mustafayev, “Beyin, oksijenle beslenen bir organdır ve bu organın besinsiz kalması, tüm sistemde hasara yol açmaktadır” dedi.
#Beyin Sağlığı