Cevizin faydaları

Şekli itibariyle beyne benzetilen bu nedenle de beyne faydası vurgulanan kuruyemişlerden bir tanesini detaylandırmak istiyorum bugün; CEVİZ…

Haberin Devamı

İçerisinde yüksek omega-3 seviyesi sayesinde hem kalp hem de beyin sağlığı açısından muazzam bir kuruyemiştir kendileri… Antioksidan ve E vitamini içeriği sayesinde inflamasyonu azaltır, beyin hasarını engeller, hafızayı güçlendirir. Özellikle yediğimiz gıdalardaki omega-3 içeriğini bulmak zor olduğu için, ara öğünlerde tercih edilmesi önemlidir.

Haricinde yine bu vitamin, mineraller sayesinde kanser riskini azaltarak, vücut sağlığının korunmasında olumlu etkiye sahiptir.

Cevizin besin değerine bakacak olursak; %65 kadar yağ, %5-10 karbonhidrat, %15 civarında protein yer alır. 4 adet ceviz yaklaşık 130 kaloridir. İçerisinde bakır, fosfor, manganez, folik asit, B6, E vitamini bulunur. Cevizin faydalarından maksimum yararlanmak için kabuklu tercih etmelisiniz. Kabuklarından ayrılmış cevizde antioksidan içeriği azalır. Ara öğünlerde ya da ana öğünlerin yanında rahatlıkla tüketilebilir. Ayrıca kek, kurabiye çörek gibi yiyeceklerde de kullanılabilir.

Düzenli miktarda tüketilen ceviz LDL seviyelerinin düşmesine yardım ederek, kan damarlarının iyileşmesine yardım eder.

Haberin Devamı

Sperm kalitesini artırır. Erkeklerde doğurganlığı artırıcı etki gösterir.

Depresyona karşı etkili bir besindir. Hiperaktivite, sinir, öfke gibi durumlarda omega-3 içeriği yüksek beslenmek beyin gelişimini açısından olumlu etki sağlayarak, ruh sağlığını da olumlu yöne çeker.

Tok tutucudur. Bu sayede kilo kontrolünü sağlamak isteyenlerin tercih edebileceği bir besindir. Yalnızca kalorisinin yüksek olduğunu unutmamak gerekir. Ara öğünlerde 3-4 tane yeterlidir.

Ceviz yaz ve sonbahar aylarında yetişir. Hasat dönemi ağustosta başlayıp, ekim sonuna kadar devam eder. Bu mevsimde de aslında ceviz hasadının sonuna gelmiş bulunuyoruz. Ayıklanmış cevizi buzdolabında 6 ay boyunca rahatlıkla saklayabilirsiniz. Kabuklu halde toplanan cevizler hava geçirgenliği olan bir fidede ya da tepside güneş görmeyecek, kuru ve serin ortamda saklanmalıdır. Bu şekilde sakladığınızda 1 yıl boyunca tüketebilirsiniz.

Aşırı ceviz tüketiminde oksalat içeriği yüksek olmasından dolayı böbrek taşını tetikleyebilir. Böbrek taşı olan bireylerin özellikle kontrollü tüketmeleri gerekmektedir. Ayrıca alerjisi olanların da ceviz yerken dikkatli olmaları önerilir.

Beyin gelişimini desteklemesi açısından çocuklarda ve gençlerde ara öğünlerde ceviz tüketmeleri faydaları olacaktır. Çocuklar cevizi normal olarak yemiyorlarsa keklerde, yemeklerde ya da salatalarda tüketmelerini sağlayabilirsiniz.

 

Yazarın Tüm Yazıları