Yaşam koşullarının iyileşmesi, hastalıkların tedavi yöntemlerinin gelişmesi insan ömrünü uzatırken ileri yaşta ortaya çıkan Alzheimer gibi hastalıkların ise görülme sıklığı da arttı. Beynimiz de tıpkı diğer organlarımız gibi yaşlanıyor ancak doğru bakımla beyin yaşlanmasının yavaşlatılabilmesi mümkün olabilir. Beynini doğru kullanan kişi, 100 yaşına da gelse hafızası, zihni pırıl pırıl oluyor. Unutkanlıkla ilgili başlangıçta erken önlem alınması önemlidir. Alzheimer’da unutkanlığın ancak yüzde 5-10’u genetiktir. Geri kalanı tamamen beyni yanlış kullanmayla ilgilidir.
#AlzheimerCovid-19 geçiren kişilerde bir süre sonra “ruhsal çökkünlük/depresyon, sisli beyin, bellek zayıflığı hatta felce kadar” ulaşabilen “psikolojik ve nörolojik sorunların” ortaya çıkabileceğini gösteren ilk işaretler, geçtiğimiz yıl tam da bu aylarda tartışılmaya başlanmıştı.
#KoronavirüsBilim insanları yaptıkları son araştırma ile kadın ve erkek beyinlerinin gerçekten farklı çalıştığını ortaya koydu. Fareler üzerinde yapılan incelemelerde bir cinsiyette diğerinden çok daha aktif olan bin gen bulundu. Bu genler davranışları etkilediği gibi olası beyin rahatsızlıklarında da bir risk faktörü olarak dikkat çekiyor.
#KadınBeyin hem şekli hem de özellikleri itibariyle çokça merak edilen bir organ olmuştur. Mucizevi bir organ olan beyin, sinir sisteminin merkezi konumundadır. Vücuttaki diğer organların merkezi kontrollerini sağlayan beynin özelliklerini ve işlevlerini öğrenebilirsiniz. İnsan beyninin nasıl çalıştığını, yüzde kaç çalıştığını, beynin vücuttaki görevlerini, özelliklerini ve işlevlerini detaylarıyla derledik.
#Beyinİnsan beyni çok komplike bir yapıdadır. Beyin insan hayatı için olmazsa olmaz olan bir organdır. Beynin içerisinde birçok bölüm bulunmaktadır. Özellikle beynin yapısını ve işleyişini merak eden kişiler beynin bölümleri ve görevleri hakkında araştırma yapmaktadırlar. Son günlerde beynin bölümleri ve görevleri hakkında araştırmalar artmıştır. Peki, beynin bölümleri ve görevleri nelerdir? Beynin bölümlerinin fonksiyonları nelerdir? İşte beynin bölümleri ve fonksiyonları ile ilgili tüm detayları derledik.
#BeyinKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'ne çeşitli şikâyetlerle başvuran ve koronavirüs geçirdiği belirlenen bazı çocukların beyinlerinde apse tespit edildi. Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Gökçe Gayretli, koronavirüs sonrasında çocuklarda ağır enfeksiyon hastalıkları görüldüğünü belirterek, "Her ne kadar covid-19 pandemisi içinde çocuklar bu hastalığı hafif, semptomsuz geçiriyorlar diye bilsek de bu seyir sırasında çocuklarda eşlik eden ağır enfeksiyonlar da görebiliyoruz. Aileler koronavirüs geçiren çocuklarını yakından takip etmeli" dedi.
#KoronavirüsKoronavirüsün temelde solunum yollarını etkileyen bir hastalık olduğu kabul edilse de virüsün vücudumuza verdiği hasar tümüyle anlaşılabilmiş değil. Kovid-19'a yakalanan bir kadının yaşadığı akılalmaz olaylar bir kez daha enfeksiyonun beyne zarar verip vermediği sorusunu gündeme getirdi.
#KoronavirüsTıp bilimindeki gelişmeler milyonlarca insanın hayatını kurtarmakla kalmıyor aynı zamanda yaşam koşullarımızın daha iyi hale gelmesini de sağlıyor. Küçücük bir beyin implantı yıllardır görme engelli olan eski bir öğretmenin hayatına yeniden ışık oldu...
#BeyinBilim insanlarının araştırmaları tıp alanında görülmemiş gelişmelerin kapısını açarken vücudumuzun işleyişiyle ilgili de akılalmaz bilgilere sahip olmamızı sağlıyor. İngiliz bilim insanları, son araştırmalarında insanların duygularını ve anılarını silebilecek, hatta değiştirebilecek bir protein keşfettiklerini açıkladı.
#Hafıza SilmekBeyin krizi olarak bilinen hastalıklarda, kafatasını açmadan yapılan işlemlerle hastaların yaşam konforunu artıran bir çok teknik Türk hekimlerce geliştiriliyor. Hekimler bu teknikleri 20-23 Ekim günleri arasında Çin’de yapılacak “Dünya Canlı Nörovasküler Konferansı” nda anlatacak.
#Meltem ÖZGENÇ / ANKARAKovid-19 tüm dünyayı etkisi altına alan bir salgın olmasının yanı sıra vücutta yol açtığı sağlık sorunlarıyla da korkutmaya devam ediyor. Kovid-19 geçiren kişilerin durumunu inceleyen uzmanlar her üç kişiden birinin psikolojik ya da nörolojik sorunlar yaşadığı sonucuna ulaştı.
#KoronavirüsAraştırmalar COVID-19’un bazı hastalarda beyni en az 10 yıl yaşlandırdığını ortaya koyuyor. Zaten beynimizi her daim dinç tutmak çok önemli. Biz de Dünya Beyin Farkındalığı Haftası’ndayken Türk Beyin Takımı Kaptanı’yla konuştuk: “Sohbet etmek, hatta dedikodu yapmak bile ciddi bir zihinsel faaliyettir. Aynı kalbimize dikkat ettiğimiz gibi beynimizin jimnastiğine de önem vermeliyiz.”
#GazetehaberleriBeyniniz yaşlanmaya hazır mı? TUİK verilerine göre; ülkemizde 65 yaş üzeri birey sayısı 10 milyon civarında ve 2040 yılında bu rakamın 16 milyonun üzerine çıkması bekleniyor. Tıp alanındaki gelişmeler de yaşam sürelerinin uzamasını sağlıyor. Toplumdaki yaşlı bireylerin oranı her geçen gün artarken, bilimsel çalışmalarla yeni soruların yanıtları aranmaya başlandı: İleri yaşlara ulaşmayı başaran bir bireyin beyni diğer organları kadar sağlıklı kalabilecek mi? Bir bireyin böbrekleri, akciğerleri, karaciğeri ve kalbi sağlıklı kalırken, beyni bu organlara oranla daha hızlı yaşlanabilir mi? Peki beynimizi hızla yaşlandıran faktörler neler? Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Seçkin beynimizde hasar oluşturan 6 problemi anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu!
#BeyinHidrosefali, önlem alındığı takdirde tedavisi mümkün olan hastalıklar arasında yer almaktadır. Hidrosefali, beyinde su birikmesi anlamına gelmektedir. Hidrosefali, genelde hafıza kaybı, ileri yaş evrelerinde yürüme güçlüğü çekme ve çocuk yaşlardaki hastalarda ise baş çevresinde genişleme şikayetleri ile tanımlanmaktadır.
#HidrosefaliŞizofreni hastalığı, genellikle genç yaşta başlayan, insanın giderek gerçeklerden ve kişilerarası ilişkilerden uzaklaşarak kendine özgü bir içe kapanım dünyasında yaşadığı; duygu, düşünce ve davranışlarda çok önemli bozuklukların görüldüğü oldukça ağır bir ruhsal bozukluktur. Şizofreni genetik mi sizler için derledik.
#ŞizofreniAK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, grup başkanvekilliği görevinden affını istedi. AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz, Özkan'ın af talebinin kabul edildiğini açıkladı. Özkan'ın yerine TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç getirildi.
#Cahit ÖzkanBursa’da, komşular arasında çıkan kavgaya müdahale eden polis memuru Alaattin Özdemir’i (44) belindeki tabancasını alıp, başından vurarak şehit eden tutuklu sanık Murat Dağkoçak (26) hakkında verilen ağırlaştırılmış müebbet kararı ile tutuksuz 4 sanık hakkındaki hapis kararları, Dağkoçak’ın akli dengesinin yerinde olmadığı iddiası üzerine Bursa Bölge Adliye Mahkemesi'nce bozuldu. 5 sanığın yeniden yargılandığı yerel mahkemenin talep ettiği adli tıp raporunda, Dağkoçak'ın akli dengesinin yerinde olduğu belirtildi.
#BURSAPek çok anne baba için çocuklarının yüksek ateş nedeni ile havale geçirmesi ya da epilepsi hastası olması nedeni ile endişe edilmesi gereken durumların da başında gelir. Epilepsi hastalığı zamanla tamamen geçer mi sizler için derledik.
#Epilepsi