Beynin senden ne istiyor

Ruh ve fiziksel sağlığımız ayrılmaz bir bütün. Yaşamımızı sağlıklı ve kaliteli sürdürebilmek için yeterli ve dengeli beslenmek ne kadar önemliyse zihnimizden geçenler ve nasıl düşündüğümüz de bir o kadar da önemli.

Haberin Devamı

Aklın makinesi olan beynimiz vücudumuzun yüzde 2’sini kaplasa da aslında hayatımızın geri kalan yüzde 98’ini yönetiyor. Ne düşüneceğimizi, ne yapacağımızı belirliyor. Önemli bir iş yaptığından başımızın üstünde yeri var!

Peki biz onun için neler yapıyoruz? Nasıl beslenmeli, zihinsel performansımızı nasıl geliştirmeliyiz? İşte bu soruların cevapları bu hafta sizlerle...

Beynin senden ne istiyor

Beyninizi doğru kullanmak için 10 maddelik ipucu

1. İnsan beyni açık havada ayaktayken ve hareket halindeyken yüzde 10 daha fazla çalışır. O yüzden önemli kararlarınızı açık havada alabilirsiniz.

2. Rutin olarak tekrar ettiğiniz davranışlardan vazgeçin. Örneğin; bazen telefonu sol elinizde tutun, çantanızı diğer elinizle taşıyın, evinize başka bir yoldan gidin. En azından bir günlüğüne televizyon kumandasını sık kullanmadığınız elinizde tutun.

3. Zihinsel antrenman yapın. Bunun için çeşitli bulmacaları çözebilirsiniz. Satranç gibi akıl oyunları oynayabilir, yatkınsanız meditasyon, yoga gibi zihni dinginleştiren teknikler üzerinde çalışabilirsiniz.

4. Yabancı bir dil öğrenmek de beyni güçlendiriyor. Her gün birkaç yabancı yeni kelime öğrenip, bunu günlük hayatınızda kullanabilirsiniz. Yabancı dil öğrenmek istemiyorsanız onun yerine alışveriş listesi veya telefon numaralarını ezberlemeyi deneyebilirsiniz.

5. Sevdiğiniz bir müziği bir süre gözleriniz kapalı dinleyin. Beyin otoriteleri tarafından klasik müziğin zekâya 7 puan ekleyebildiği iddia edilmekte.

6. İyi bir uyku, kaliteli bir beyin için şarttır. Önemli bir karar verirken çok uyuyorum diye üzülmeyin. Einstein’in günlük 10 saatten fazla uyuduğu biliniyor. 24 saati geçen uykusuzluğun da beyinde sarhoşluğa benzer bir etki yaptığı biliniyor.

7. Bol ve temiz oksijen beyin için çok önemlidir. Beynimiz ağırlık olarak vücudumuzun yüzde 2’sini oluşturduğu halde, vücuda gelen oksijenin yüzde 25’ini tüketir. Oksijensiz kaldığımızda ölümü gerçekleşen ilk organımız beyindir. O yüzden odanızın penceresini açarak kendinize bol bol oksijen ısmarlayın.

8. Beynin en tehlikeli yanı “ters çaba” kuralına göre çalıştığı anlardır. Başınıza gelmesinden en çok korktuğunuz şeye odaklanırsanız, korktuğunuzu başınıza getirir. Buna ters çaba kuralı denir. Beyin odaklanılan hedef olumsuz olsa bile, bunu gerçekleştirmek için çalışır. Örneğin; topluluk önünde konuşma yaparken “acaba heyecanlanır mıyım?” diye düşünürseniz, heyecanlanırsınız. O yüzden siz siz olun olumlu düşünün ve çabanıza değsin.

9. Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur. Fiziksel zindelik, zihinsel zindelik getirir. Uzun süre hareketsiz kalmak, zihni de hareketsizleştirir. Spor yapmaya bu sayede fazla kilolarınızdan kurtulmaya özen gösterin.

10. Yeterince su için. Çünkü, insan beyninin yüzde 78’i su ile kaplıdır. Çoğumuz düşüncemizi akıcı tutacak olan suyu yeterince içmeyiz. Yeterince su içmemek beyin için zarar vericidir. Vücudunuzun suyu yetersiz olursa, beyin hücreleri ve diğer sinir hücreleri büzülür ve hücreler arası iletişimle ilgili biyokimyasal süreçlerde yavaşlama olur.

Haberin Devamı

Beyin dostu yiyecekler

Haberin Devamı

· Yeterli ölçüde muz, yağsız süt ve yoğurt tüketin.

· B vitamini özellikle beyin ve sinir sisteminin sağlığını korumak açısından önem taşır. Eksikliğinde depresyon, kısa süreli hafıza kaybı, dikkat eksikliği, el ve ayaklarda yanma, iğnelenme, duyu kusuru, unutkanlık ve sinirlilik görülür. Et, balık, yağsız süt, yoğurt, muz, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagillerde B vitamini bulunmaktadır.

· Somon, zeytinyağı, avokado, ceviz, fındık, fıstık ve badem, beyin dostu besinlerdir.

· Kıvrak bir zekâ için demir ve çinko gereklidir. Demir ve çinko da ıspanak, karalahana, roka, brokoli, kırmızı et ve kabak çekirdeğinde bulunur.
· Beyindeki oksidatif stresi azaltma ve yaşlanmaya bağlı bozuklukları önlemek için yaban mersini, çilek, böğürtlen, domates, elma, muz, kuş üzümü, üzüm, yulaf bulgur ve nohut tüketin.

· Beyindeki kan sirkülasyonunu ve konsantrasyonu artırmak için yeşil çay, bitter çikolata, kahve ve adaçayı tüketebilirsiniz.

Haberin Devamı

Beyin yorgunluğu yaşayan kişilerde en çok unutkanlık durumu görülür

 

Unutkanlıkla başa çıkabilmek için ceviz, fındık, badem gibi iyi yağlar ve antioksidan etkiler içeren kuruyemişlerden faydalanmak gerekir. Günde 10 adet badem, beyin yorgunluğunu önlemeye yardımcı olur.

Hafızaya yaban mersini dopingi

 

Yaban mersini, çilek gibi bazı meyveler ile domates, havuç gibi sebzeler yüksek oranda antioksidan içerir. Araştırmalarda beynin daha uzun süre sağlıklı kalmasını sağlayan antioksidan içerikli bu gıdaları tüketenlerin kısa dönem hafızalarının geliştiği görülmektedir.

BEYNİN BİR BİLGİSAYAR

Yazılımı güncelle

∆ Kitap oku

∆ Yeni deneyimler kazan

Belleğini temizle

∆ Günlük tut

∆ Doğayla bağ kur

∆ Teknoloji detoksu yap

Haberin Devamı

Bataryasını koru

∆ Yeterince uyu

∆ Sağlıklı beslen ve bol su iç

∆ Olumsuzluklara takılma

Çöp kutusunu boşalt

∆ Seni aşağıya çeken eş, dost, yanlış ilişkileri hayatından çıkar.

Son olarak gerek psikolojik gerekse fiziksel sağlığınız için okuduğunuz kitaplara, izlediğiniz filmlere zaman geçirdiğiniz insanlara tükettiğiniz gıdalara günlük alışkanlıklarınıza ve konuşmalarınıza dikkat edin.

Unutmayın her şey zihinde başlar. Haftaya görüşmek üzere...

 Bunlardan uzak durun

· Alkol
· İşlenmiş gıdalar
· Çok tuzlu besinler
· İşlenmiş proteinler
· Fazla miktarda kullanılan şeker

 

 

Yazarın Tüm Yazıları