İtü
İTÜ
İstanbul Teknik Üniversitesi (Teknik Üniversite) ya da kısaca İTÜ, İstanbul, Türkiye'de yer alan 1773 yılında Mühendishane-i Bahrî-i Hümâyûn adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir. Bünyesindeki 13 fakülte, 39 bölüm ve 6 enstitü ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir.
İtü Haberleri
MHP'nin önemli ismi Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp hayatını kaybetti - Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp kimdir, ölüm nedeni nedir?
Mimar, şehir planlayıcısı ve siyasetçi Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp hayatını kaybetti. Ahmet Vefik Alp'in vefat haberini duyuran İstanbul Büyükşehir Belediyesi İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp Hocayı Kaybettik. Ruhu şad, mekanı cennet olsun” ifadelerini kullandı. Sabaha karşı Kuşadası’nda kalp krizinden vefat eden Alp’in cenazesi yarın öğlen Kuşadası’nda toprağa verilecek. Peki, Ahmet Vefik Alp kimdir? İşte Ahmet Vefik Alp'in biyografisi...
Sanatçı İhsan Özgen vefat etti
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Türk Musikisi Devlet Konservatuarı (TMDK) öğretim üyesi, kemençe virtüözü İhsan Özgen hayatını kaybetti.
Beştepe’de gülümseten hastane diyaloğu: Üç ay leblebi çekirdek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Arnavutluk’ta 3 ayda inşa edeceği hastaneyle ilgili “7 Nisan, üç ayda bitecek” diyen Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’ya “Seçimden önce bitecek” esprisi yaparak Nisan’daki Arnavutluk seçimlerine gönderme yaptı. Erdoğan, “Üç ay dedik, bu leblebi çekirdek” dedi.
Savunma Sanayii Başkanı Demir: Sanayi ve üniversite çok yakın temas ve ilişki içinde olmalı
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Demir, sanayi ve üniversitenin çok yakın bir temas ve ilişki içinde olması gerektiğini belirterek, "Sizlere bu açık davetimizdir. Dilerseniz bunu bir organize ve sistematik şekilde yapalım." dedi.
İstanbul için 7.2 ila 7.6 büyüklüğünde korkutan deprem uyarısı
Beklenen büyük İstanbul depremi için yapılan araştırmalara göre 2024’e kadar Marmara’da deprem olma ihtimalinin yüzde 50 olduğunu belirten Dr. Ömer Fatih Sak tedirgin eden son dakika deprem açıklaması yaptı. Olası bir depremin büyüklüğünün ise 7.2 ila 7.6 arasında tahmin edildiğini ve 5.8’lik deprem ile arasındaki enerji farkının bin kat fazla olacağını kaydetti.
Son dakika… İstanbul için 7.2 ve 7.6’lık deprem uyarısı! Tarih verdi…
Beklenen büyük İstanbul depremi için yapılan son dakika araştırmalara göre 2024’e kadar Marmara’da deprem olma ihtimalinin yüzde 50 olduğunu belirten Dr. Ömer Fatih Sak korkutan bir açıklamada bulundu. Sak, açıklamasında olası bir depremin büyüklüğünün ise 7.2 ila 7.6 arasında tahmin edildiğini ve 5.8’lik deprem ile arasındaki enerji farkının bin kat fazla olacağını kaydetti.
Gençlerin dostu, sigaranın düşmanıydı... ‘Huysuz Profesör’ hem vedalaştı hem vasiyet etti
Türkiye onu sigara karşıtlığı, çevreye duyarlılığı, gezi tutkusu ve bir de ünlülerle girdiği polemiklerle tanıdı. Kamuoyunun ‘Huysuz profesör’ lakabını taktığı 70 yaşındaki Prof. Dr. Orhan Kural yakalandığı koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Orhan Kural 2018’de çektiği ve ölümünden sonra yayınlanmasını istediği videoda, “Kürk giyenler ve avcılar cenazeme gelmesin. Tek bir canlı çiçek bile istemiyorum” diye vasiyet etti.
Cengiz Kuzu kimdir? Orhan Kural ile bir dönem birlikte çalışmışlardı
Cengiz Kuzu, Koronavirüs dolayısıyla hayatını kaybeden Orhan Kural'ın vasiyetinde adı geçen isim oldu. Bir dönem dekanlık yapan Prof. Dr. Cengiz Kuzu hakkında suç duyurusunda bulunan Prof. Dr. Orhan Kural, mahkemelik olmuştu. İşte, Orhan Kural'ın vasiyetinde geçen Cengiz Kuzu hakkında detaylar
Son dakika haberi: Orhan Kural koronavirüse yenildi... Cem Yılmaz'dan başsağlığı mesajı
Son dakika haberi.. Prof. Dr. Orhan Kural, koronavirüs nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 70 yaşında hayatını kaybetti. Prof. Kural, ölmeden önce vasiyetini açıkladığı bir video kaydı aldı. Sigara karşıtlığı ile bilinen Orhan Kural, Cem Yılmaz ile tartışmasıyla da uzun süre konuşulmuştu. Orhan Kural'ın vefatının ardından Twitter'dan bir mesaj paylaşan Cem Yılmaz, ''Yıllardır aramız pek iyi olmasa da Orhan Kural'a çok üzüldüm. Huzur içinde yatsın sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyorum.'' dedi.
Prof. Dr. Orhan Kural kimdir, ölüm nedeni nedir? Cem Yılmaz'dan Prof. Dr. Orhan Kural mesajı
Bir süredir sağlık sorunları yaşayan Prof. Dr. Orhan Kural 'dan kötü haber geldi. Prof. Dr. Orhan Kural, corona virüs nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 70 yaşında hayatını kaybetti. Prof. Dr. Orhan Kural, 2009 yılından itibaren üç dönem İTÜ Maden Fakültesi’nde Maden Mühendisliği Anabilim Dalı ve Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı olarak görev almıştı. Kural'ın vefat haberi ardından davalık olduğu Cem Yılmaz da paylaşımda bulundu. Yılmaz, 'Yıllardır aramız pek iyi olmasa da Orhan Kural'a çok üzüldüm. Huzur içinde yatsın sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyorum.' dedi.
Kamerunlu öğrenciye en iyi proje ödülü
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilişim Enstitüsü Bilgisayar Bilimleri Bölümü yüksek lisans öğrencisi Kamerunlu Beltus Nkwawir, Wiysobunri 2020 Uluslararası Öğrenci Akademisi Ödülü'ne değer görüldü.
TÖZOK Başkanı Nurullah Dal COVID-19 nedeniyle yaşamını yitirdi
Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Nurullah Dal, COVİD-19’dan hayatını kaybetti. TÖZOK yönetim kademesinde yaklaşık yirmi yıldır çeşitli görevlerde bulunan ve 2017 yılından itibaren Başkan olan Dal, 68 yıllık derneğin 18’inci başkanıydı. İzmir’de 30 Ekim’de meydana gelen deprem sonrasında kenti TÖZOK Başkanı olarak ziyaret eden Dal, COVİD-19 virüsüne bu ziyaret sırasında maruz kaldı.
İTÜ öğrencilerinden büyük başarı
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İşletme Mühendisliği Takımı, ABD'de düzenlenen Öğrenci Vaka Analizi Yarışması'nda birinci oldu.
ABD’deki yarışmada en iyi ‘Vaka Analizi’ onlar yaptı
İTÜ İşletme Mühendisliği Takımı, ABD'de düzenlenen Öğrenci Vaka Analizi Yarışması'nda birinci oldu.
Faylara fısıldayan adam
Dört yaşında yetim kaldı. Okuma yazma bilmeyen annesiyle güç koşullar içinde büyüdü. Dönemin ruhuna uygun, ‘idealist’ bir genç olarak hayali mühendis olmaktı. Çalıştı, başardı… Bugün Türkiye’nin en tanınan jeoloji uzmanlarından biri. Prof. Dr. Naci Görür ile buluşup bu sefer onun kişisel jeolojik tarihini inceledik. Bize kerpiç evlerden oluşan Elazığ’daki çocukluğunu, 60’ların İstanbul’unda onu şaşırtan şeyleri, taşların fısıltısıyla jeolojik çağlar arasında yaptığı zaman yolculuklarını anlattı...
'Dünyada önümüzdeki yıllarda kuraklık artacak'
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevinç Asilhan, Türkiye'nin son 10 yıllık dönemde kuraklığın en şiddetli dönemini geçirdiğini ifade ederek, alınacak kuraklık tedbir ve stratejilerinin gelecek kuşakları da etkileyeceğini belirtti.
Dünyanın en yeşil 71’inci kampüsü İstanbul’da
Akademik yerleşkelerin yeşil alan oranı ve sürdürülebilirlik açısından değerlendirildiği UI GreenMetric sıralamasında İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Dünya’da 71’inci Avrupa’da ise 37’inci sırada yer aldı. İTÜ, bu sonuçla Türkiye’den, dünya sıralamasında İlk 100’e giren tek üniversite oldu.
İTÜ Çekirdek’in Big Bang Start-up Challenge'ı sona erdi
İTÜ ARI Teknokent’in Kuluçka Merkezi İTÜ Çekirdek’in her yıl desteklediği girişimlerin en iyilerini belirlediği Big Bang Start-up Challenge gerçekleştirildi.
'Bu yıl Türkiye'de engellenen siber saldırı sayısı 102 bini aştı'
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bu yıl şu ana kadar gerçekleşen ve engellenen siber saldırı sayısının 102 bini aştığını bildirdi.
Türk biliminin büyük başarısı
Stanford Üniversitesi’nin koordinasyonunda PLOS Biology Dergisi’nde yayımlanan dünya çapındaki akademisyenler sıralamasında yer alan Türk bilim insanları göğsümüzü kabarttı. 7 milyon bilim insanı üzerinden yürütülen araştırmanın sonucuna göre, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden 614 akademisyen listeye girdi.
Oyuncaklı notalar finale kaldı
Prof. Dr. Tolgahan Çoğulu’nun, 10 yaşındaki oğlu Atlas’ın fikriyle geliştirdiği ‘Lego mikrotonal gitar’ Georgia Tech Üniversitesi’nin Müzik Enstrümanları Tasarımı Yarışması’nda finale kaldı. Tolgahan ve Atlas Çoğulu’dan hem yarışmayı hem de müzik aşklarını dinledik.
TCDD üniversite işbirliği
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) arasında eğitim, danışmanlık ve araştırma konularında işbirliği protokolü imzalandı. İşbirliği protokolüne İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ve TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun imza attı.
Ali Kuşçu Uzay Evi ve Robot Okulu öğrencilerinden önemli başarı
Eyüpsultan Belediyesi Bilişim Akademi bünyesinde bulunan Ali Kuşçu Uzay Evi ve Robot Okulu’nun öğrencilerinden oluşan “Pegasus Takımı” İTÜ APİS ArGe ekibi tarafından Türkiye genelinde düzenlenen “İtü Apis Arge Liseler Arası Model Uydu Yarışması”nda ikinci oldu.
Hibrit roketle 1800 metreye
İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde yer alan Pars Roket Takımı bir ilki gerçekleştirdi. Farklı fakültelerden öğrencilerin bir araya gelerek oluşturduğu bir öğrenci kulübü olan takım Türkiye’nin ilk hibrit yakıtlı roketini uçurdu. Öğrencilerin hedefi ise 1800 metreye fırlattıkları roketi yakında 4 bin metreye ulaştırmak.
2020 Yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi açıklandı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi'nde Orta Doğu Teknik Üniversitesinin (ODTÜ) ilk sırada yer aldığını, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi ile İstabul Teknik Üniversitesinin (İTÜ) de ikinciliği paylaştığını bildirdi.
En mücadeleci takım Türkiye'den... ‘Güneş arabası virüsü de yendi’
İTÜ Güneş Arabası Ekibi (GAE) Belçika’daki Avrupa Güneş Arabaları Yarışması’nda en hızlı tur etabında üçüncü, dinamik parkur etabında beşinci, 24 saat etabında ise yedinci oldu. Ancak ekibin sadece yarışma için değil, pandemi şartlarında yarışmaya katılabilmek için verdiği mücadele de dikkat çekti.
Iğdır'dan Singapur'a uzanan bir başarı öyküsü
Türkiye'nin en doğusu Iğdır'dan İstanbul'a, oradan da Singapur'a uzanan bir başarı hikâyesi Ramazan'ın serüveni. Iğdır'da ev hanımı anne ile çiftçi ve şoför bir babanın sekiz çocuğundan biri olarak dünyaya gelen Ramazan Çiftçi'nin hayalleri engel tanımadı.
Naci Görür kimdir? Prof. Dr. Naci Görür'ün İstanbul deprem tahminleriyle ilgili son açıklaması
Bilim Akademisi Üyesi Prof. Naci Görür, deprem tahminleriyle dikkat çekiyor. Özellikle İstanbul ve Marmara Bölgesi'yle ilgili yaptığı deprem açıklamalarıyla adından söz ettiren Naci Görür Twitter hesabı üzerinden İstanbul'da yaşanan 3.2'lik depremle ilgili değerlendirmede bulundu. İTÜ'de öğretim görevlisi olarak görev almaya başlayan Naci Görür, Marmara Denizi’nin deprem potansiyelinin açıklığa kavuşturulması geniş çaplı araştırmalara imza attı. Peki, Naci Görür kimdir? İşte, Prof. Dr. Naci Görür'ün hayatı ve İstanbul depremiyle ilgili yaptığı son açıklama.
Son dakika: İTÜ'lü Halit Ayar cinayetinde gerekçeli karar açıklandı
Mahkeme, İstiklal Caddesi'nde 7 Eylül 2019 tarihinde İTÜ mezunu 23 yaşındaki Halit Ayar'ı bıçaklayarak öldüren Emra Yaşar ve Erhan Kurdal'a verdiği ağırlaştırılmış müebbet ve 29'ar yıl 3'er aylık hapis cezalarının gerekçesini açıkladı. Gerekçeli kararda, "Sanıklar hakkında haksız tahrik indirimi yapılması mümkün değildir. Fiilden sonra olay yerinden kaçan, 155 veya 112'yi aramayan, yaralılara yardım etmemiş olan, adli sicil kayıtlarından anlaşılacağı üzere suç işleme hususundaki eğilimleri, sosyal ilişkileri, cezanın sanıklar üzerindeki etkisi, geçmişleri ve verilen cezanın ıslah edici etkisi de dikkate alınarak lehlerine takdiri indirim maddesinin uygulanmasına gerek duyulmamıştır" denildi.
Big Bang Start-up Challenge için geri sayım başladı
İTÜ ARI Teknokent’in Kuluçka Merkezi İTÜ Çekirdek’in her yıl desteklediği girişimlerin en iyilerini belirlediği Big Bang Start-up Challenge için geri sayım başladı.
Anadolu'nun 'El Hamrası'na ibadet ve ziyaret özlemi
Sivas'ın Divriği ilçesinde, UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Tarihi Ulu Cami ve Darüşşifası'nda, 2017 yılında başlayan kapsamlı restorasyon çalışmaları sürerken, hem cami cemaati hem de ziyaretçiler eserin bir an önce açılmasını bekliyor. Mimari üslubu, süsleme ve örtü sistemlerinin denge ve uyumlu tasarımıyla 'Anadolu'nun El Hamrası' olarak nitelendirilen caminin restorasyon çalışmalarının 2022 yılında tamamlanması bekleniyor.
Son dakika... 6 bin yeni taksi teklifinde yeni gelişme
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) 6 bin yeni taksi teklifi, Ulaşım Koordinasyon Merkezinde (UKOME) yapılan oylama ile alt komisyona havale edildi.
İTÜ'nün güneş arabası Avrupa'dan dereceyle döndü
İTÜ GAE, Avrupa Güneş Arabaları Yarışı'ndan en hızlı tur etabını 3. dinamik parkur etabını 5. ve 24 saat etabını 7. tamamlayarak Türkiye'yi başarıyla temsil etti.
Güneş arabasının Avrupa başarısı
İTÜ GAE, Avrupa Güneş Arabaları Yarışı'ndan en hızlı tur etabını üçüncü; dinamik parkur etabını beşinci ve 24 saat etabını yedinci tamamlayarak Türkiye'yi başarıyla temsil etti.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin: Ömrüm ‘Kadından olmaz’ diyenlere ‘Olur, olur, bal gibi olur’ demekle geçti!
Ailesinde üniversiteye giden ilk kız çocuğu... Sonrasında çalıştığı şirketin ilk kadın mühendislerinden, doğduğu şehrin ilk kadın milletvekili, kadın bakanı ve ilk belediye başkanı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile geçmişine gittik, onu bugünlere getiren yolculuğu konuştuk…
Mobilyada korona dönemi
Koronavirüsten sonra otel, ofis ya da alışveriş merkezlerindeki ortak kullanımlı mobilyalarda tercihler değişti. Mobilya markası Hotelya’nın genel müdürü yüksek mimar Zümrüt Doyran, yan yana oturduğumuz büyük koltukların yerini kişiye özel, izole ve korunaklı tasarımların aldığını, doğal malzeme ve kolay temizlenen kumaşlara da talebin arttığını söyledi.
Fırtınaları kovalayan adam
Sel göçmeni bir ailenin çocuğu... Doğduğu Karadeniz topraklarındaki fırtınalar onda gökyüzüyle ilgili büyük bir merak uyandırdı: Bu dev su kütleleri bulutta nasıl duruyordu, yağmurları aşağıya kim döküyordu... Türkiye’nin meteoroloji alanında en tanınan ismi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ile geçmişine yolculuk yaptık.
Kadınların saçlarına derman oldu
Selen Yorgun, hayalini kovaladı; ailesinin kozmetik işini geliştirdi. Şehirli kadınların taleplerine çözüm bulan saç bakım markası yarattı. Pandemi sürecinde daha da büyüdü Türkiye’de 2 bin noktada, dünyada da 22 ülkede satılan bir marka oldu.
Okulların internet bağlantı haritası çıkarılacak
Ericsson ve UNICEF, 2023 yılının sonuna kadar devam edecek ve 35 ülkedeki okulların internet haritasının çıkarılmasına yönelik küresel bir işbirliğine imza attı. Bu ilk adım, okulların ve bağlı toplulukların internet bağlantısının haritasını çıkarırken, tüm çocuklara dijital öğrenim fırsatlarına erişim sağlamak açısından büyük önem taşıyor.
Dünya Bankası: Kuzey yarım küre okulların açılışı için Eylül’ü bekliyor
Pandeminin en çok etkilediği alanlardan biri olan eğitim, tüm dünyada yönetimleri zorluyor. Kovid-19’un gölgesinde okullarını bir bir açmaya başlayan hükümetlerin açılış politikalarını ilk günden beri takip eden Dünya Bankası Eğitim Servisi’nin araştırma ve raporları, Kuzey Yarımküre ülkelerinin Eylül’de okulları tamamen açmış olacağına işaret ediyor.
6. Sınıf Türkçe Sayılara Ve Kısaltmalara Getirilen Eklerin Yazımı konu anlatımı
Kısaltma; kelimelerin bazı harfleri çıkarılarak daha kısa bir şekilde yazılması şeklinde yapılan bir olaydır. Kısaltmalar zamanla sembolleşirler. Bu kısaltmaların herkes tarafından bilinmesi ve aynı şekilde kullanılması gerekmektedir. İşte, Türkçe sayılara ve kısaltmalara getirilen eklerin yazımı hakkında bilinmesi gerekenler.
İTÜ Burs Programı ile DeepMind bağlarını güçlendiriyor
İTÜ yapay zekâ araştırmaları ve gerçek hayat uygulamaları konusunda dünya lideri olan DeepMind ile İTÜ Bilgisayar Mühendisliği yüksek lisans ve doktora programlarındaki kadın araştırmacılara burs sağlamak için iş birliğine başlıyor. İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu “Bu iş birliği öğrencilerimizin yapay zekâ alanındaki birikimini desteklerken, aynı zamanda ülkemizdeki yapay zekâ araştırmaları ekosistemine büyük katkı yapacaktır” şeklinde açıklamada bulundu.
Çöp kutularındaki doluluk oranı uzaktan öğrenilebilecek
Samsung Electronics'in Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) iş birliğiyle hayata geçirdiği "Samsung İnovasyon Kampüsü" eğitim programında başarılı projeler belli oldu. Projelerden biri de çöp kutularındaki doluluk oranının çöp kutuların yanına gitmeden öğrenilebilmesini sağlayacak.
Türkiye'deki erozyon sahaları kayıt altına alınacak
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ’lü) bilim insanları, yamaçlardaki bitki yeşillenmesini inceledi. Araştırmanın sonucunda Türkiye’nin erozyon sahaları kayıt altına alınacak. Böylece erozyon ve çölleşme ile ilgili mücadelede yeni bir dönem başlayacak.
Pandemide çocuklarda ekran süresi yüzde 500 arttı
Koronavirüs pandemisi çocukların ekran sürelerini önemli ölçüde artırdı. Uzmanlara göre dijital medya kullanımında 12 yaş sınırı çok önemli. Yapılan bir anket, pandemi öncesine göre çocuklarda ekran süresi yüzde 500 arttı diyor.
Rektör Prof. Dr. Mehmet Karaca uyarıyor: Tercihte geleceğin mesleklerine yönelin
İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, “Geleceğin meslekleri arasında, edüstriyel veri bilimciliği, siber fiziksel güvenlik ve kriptografik mühendisliği, robot koordinatörlüğü, IT/ IoT çözüm mimarlığı, endüstriyel bilgisayar mühendisliği, bulut hesaplama uzmanlığı, veri güvenliği uzmanlığı, şebeke geliştirme mühendisliği, 3D yazıcı mühendisliği, giyilebilir teknoloji tasarımcılığı gibi alanlar var. Gelecek yıllarda toplumsal hayatta birçok dönüşüm yaşanacak. Yeni alanlar, yeni fırsatların da ortaya çıkmasını sağlayacak. Gelişen alanların gelecekte maddi getirisi, mevcut mesleklere göre kat kat fazla olacak. 5G teknolojilerinin gelişimiyle birlikte nesnelerin internetinden söz ediyoruz, makinelerin birbiri arasında kuracakları iletişim için de insan aklına ve yönetimine ihtiyaç var" dedi.