İstanbul Teknik Üniversitesi haberleri sayfasında İstanbul Teknik Üniversitesi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 13271 İstanbul Teknik Üniversitesi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
İstanbul Teknik Üniversitesi (Teknik Üniversite) ya da kısaca İTÜ, İstanbul, Türkiye'de yer alan 1773 yılında Mühendishane-i Bahrî-i Hümâyûn adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.Bünyesindeki 13 fakülte, 39 bölüm ve 6 enstitü ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir.
‘Türkiye’de Özel İsimlerin Tarihi’ konusunda çalışma yapan Prof. Dr. Doğan Gürpınar, çarpıcı tespitler ortaya koydu. Buna göre kız çocuklarına Nilgün ismi 1950’de Refik Halit Karay’ın romanından sonra verilmeye başlandı. Nalan ve Funda da Kerime Nadir’le moda oldu...
#İstanbul Teknik ÜniversitesiCUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Doğayla uyumlu bir gelecek ancak bilimle temellenmiş kararlılıkla mümkündür. Bu anlayışla, Birleşmiş Milletler, Sıfır Atık Vakfımız ve İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçirilecek olan Sıfır Atık Enstitüsü’nün ülkemiz ve dünya için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
#Emine Erdoğanİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Örgü Kulübü, pek çok erkek öğrencinin yer aldığı 880 üyesi ile ‘örgü kadın işidir’ önyargısını yıkıyor. Geleceğin mühendislerinden bilenler bilmeyenlere örgü örmeyi öğretirken, ortaya çıkan ürünler de dezavantajlı köy okullarına ve deprem bölgesine gönderiliyor.
#İstanbul Teknik Üniversitesiİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) APİG TECH takımı, dostu düşmanı ayırt edebilen ve atış kararını kendi verebilen bir yazılım geliştirdi. ‘Agile Hunter’ adındaki bu sistem, İtalya’nın başkenti Roma’da 22-23 Kasım tarihlerinde düzenlenen Uluslararası Fibonacci Robot Olimpiyatları-Dünya Şampiyonası’nda ikinci oldu.
#İTÜİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mağara Araştırma Kulübü, 2007 yılından beri Türkiye’nin dört bir yanındaki mağaraları araştırıyor. Ekibe yeni katılan mağaracılar ise teorik eğitimlerinin ardından ilk mağara deneyimini yaşamak ve pratik eğitim almak için Kırklareli’ndeki Dupnisa Mağarası’nda yerini alıyor. İTÜ Mağara Araştırma Kulübü’nün ‘mağara sınıfı’nda zor koşullarda gerçekleşen eğitime katıldım.
#Mağaraİstanbul Teknik Üniversitesi’nde 4 bloktan oluşan Vadi Erkek Öğrenci Yurtları’nın depreme karşı güçlendirme çalışmaları, öğrenciler için bir barınma sorununu beraberinde getirmişti. Sorunun çözümü için Rektör Prof. Dr. Hasan Mandal’a tahsis edilen konut başta olmak üzere misafirhaneler ve bazı lojmanlar da öğrencilerin barınması için hazırlandı.
#İstanbul Teknik Üniversitesiİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Pars Roket Grubu, hibrit roket motoru üretti ve fırlatma aşaması başarıyla tamamlandı. Türkiye’nin uydularını dışa bağımlı olmadan uzaya gönderebilmesi hedefine yönelik çalışmalar sürerken önemli bir adım da İTÜ öğrencileri tarafından atıldı. ‘İstikbal’ adını verdikleri roketin neredeyse tüm parçalarını kendi çabalarıyla üreten öğrenciler yüzde 90’ın üstünde yerlilik oranına ulaştı.
#Pars Roket Grubuİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)’de 2024-2025 akademik yılının açılış dersini Nobel Ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar verdi. ‘Beyin Kanseri Tedavisi İçin Potansiyel Bir Aday’ başlıklı dersi veren Prof. Dr. Sancar’a öğrencilerden yoğun ilgi vardı. Sancar dersinde ‘EDU’ olarak bilinen bir molekülün beyin kanserine karşı çözüm üretebileceğine yönelik çalışmalarını anlattı. Sancar ve ekibinin çalışmaları ölüm oranı çok yüksek olan beyin kanserine karşı bir çözüm potansiyeli ortaya çıkarıyor..
#Aziz Sancarİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri, bilim kurgu filmlerini aratmayan tren teknolojisi ‘Hyperloop’ üzerinde çalışıyor. İTÜ’nün Hyperbee Takımı, ‘uçan tren’ olarak tanımladıkları bu yeni nesil ulaşım aracıyla, İsviçre’de düzenlenen uluslararası yarışmadan ödülle dönen ilk Türk takımı olmayı başardı.
#İstanbul Teknik Üniversitesiİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Robotik Arama Kurtarma Takımı (Rake), jürisi Almanya ordusundan ve NATO üyelerinden oluşan The European Land Robot Trial Yarışması’na katılan ilk Türk takımı oldu. Takım yarışmadaki aracı ‘Umay’ ile fark yaratarak, jüriden ve ziyaretçilerden tam not aldı.
#Umayİngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symond (QS), Dünya Üniversite sıralamasını açıkladı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), geçtiğimiz yıl yer aldığı 336’ncı sıradan 285’e yükselerek ülkenin en iyi yükseköğretim kurumu oldu. İlk 500’de Türkiye’den İTÜ 326, Koç 401, Boğaziçi 418 ve Bilkent Üniversitesi 477’inci sırada yer aldı. Türkiye’den üniversitelerin sıralamadaki yerleri önceki yıllara göre yükseldi.
#Quacquarelli Symondİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Akıllı Şehirler İnovasyon Merkezi’nde Türkiye’deki şehirlerin birer dijital ikizi kurulacak. Bu sayede şehirleri ve insan yaşamını etkileyen ulaşım, doğal afet, çevre kirliliği veya iklim koşulları gibi soruna neden olabilen birçok faktör önceden saptanacak ve bunların neden olabileceği sorunlar çözüme kavuşturulacak.
#İTÜMÜSİAD 6. MUST Sanayi ve Teknoloji Buluşması ile Türkiye'nin Sanayi ve Teknoloji Raporu Lansmanı'nda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Milli Teknoloji Hamlesi vizyonumuz doğrultusunda birlikte yürüdüğümüz MÜSİAD'ın, yüksek teknolojili yüksek katma değerli üretime yönelik tüm adımlarının güçlü şekilde destekçisi olmaya devam edeceğiz. Nihayetinde bugün, 23 yıl önce 36 milyar dolar olan ürün ihracatımızı 270 milyar dolara yükselterek Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine ulaştık. İmalat sanayimizin katma değeri 41 milyar dolardan 241 milyar dolara yükseldi. Dünya savunmasında 21'inci iken, 14'üncülüğe çıktık. Bu süreçte geriden gelen hiçbir ülke Türkiye'nin önüne geçemedi. Askeri insansız hava aracı üretiminde dünyada lideriz" dedi.
#Bakan KacırGençlik ve Spor Bakanlığı tarafından uygulanan Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı Sertifika Belgesi Teslim Programı'nda konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, “Türkiye Yüzyılı gençlerin, bilimin yüzyılı olacak. Ülkemizin kalkınması için hep beraber çalışmaya devam edeceğiz. Gençlerimize çok güveniyoruz. Geleceğimiz sizlersiniz. Hep beraber bu ülkeyi ayağa kaldıracağız. Bu ülke, bölgesinde, coğrafyasında söz sahibi bir ülke olacak. ÜNİDES, TEKNOFEST işte bunlar güçlü Türkiye’nin ayak izleri.” dedi.
#GençlikTürkiye’nin Boeing ile havacılık işbirliği 80’inci yılına ulaştı. DC-3’le başlayan yolculuk bugün Dreamliner siparişleri, ortak üretim projeleri ve stratejik teknoloji yatırımlarıyla tarihinin en güçlü dönemini yaşıyor.
#Boeing-Türkiye İşbirliğiAvrupa’nın mühendislik sıralama kuruluşlarından European Ranking of Engineering Programmes (EngiRank) 2025 sonuçları açıklandı. Bu yıl ilk kez değerlendirmeye alınan Türk üniversiteleri, Avrupa sahnesine güçlü bir giriş yaptı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 60, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) 99’uncu sırada yer alarak Avrupa’nın en iyi 100 mühendislik okulu arasına adını yazdırdı. Toplam 16 Türk üniversitesi sıralamada yer almayı başardı.
#Mühendislik SıralamasıAğrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nden Prof. Dr. Faruk Kaya, Doğubayazıt'ta Nuh'un Gemisi kalıntısı olduğuna inanılan alanın yakınında yürütülen yol çalışmaları sırasında açığa çıkan seramik parçalarının, bölgede Kalkolitik Dönem'den itibaren insan faaliyeti olabileceğini gösterdiğini belirtti. Dönemin Hazreti Nuh'un yaşadığı dönemle örtüştüğünü ifade eden Prof. Dr. Kaya, “İnanç turizmi açısından büyük önem arz eden bu formasyon ve çevresinin mutlaka koruma altına alınması gerekmektedir” dedi.
#DoğubayazıtManisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek elektrik akımına kapılmadan bir gün önce havuzda su kaçağı tespit edildiğinin bilindiği ortaya çıktı. Havuz bakım sorumlusunun durumu haberdar ettiği ancak site güvenliğinin bayram telaşı nedeniyle Zeyrek’e haber vermediği belirlendi.
#ManisaManisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek'in ölümüne ilişkin hazırlanan ve Manisa 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamedeki bilirkişi raporunda; Zeyrek'in evindeki havuzun proje kapsamında süs havuzu olarak onay aldığı, buna rağmen yüzme havuzu yapıldığı tespit edildi. Olaydan bir gün önce dip temizliği yapılan havuzda su kaçağı oluştuğu, havuz bakımından sorumlu Yalçın Ö.'nün (55) motorun yanmış olabileceği ve kesinlikle müdahalede bulunulmaması yönünde uyarı yaptığı ancak site güvenlik görevlisi Ahmet S.'nin (56) bu durumu bayram telaşı nedeniyle Ferdi Zeyrek'e iletmediği iddianamede yer aldı.
#ManisaLondra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS), üniversitelerin ‘2025 Sürdürülebilirlik Sıralamasını yayınladı. Buna göre; Türkiye’den 53 kurum listede yer aldı. Bu üniversitelerden18’i ilk kez sıralamaya girdi, 19’u da önceki yıllara göre yükseliş kaydetti.
#Eğitimİngiliz yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education’ın (THE) Disiplinlerarası Bilim Sıralaması 2026 sonuçlarına göre Türkiye, 82 üniversiteyle dünya genelinde en geniş katılım gösteren ikinci ülke oldu. Koç Üniversitesi dünya 28’incisi ve Asya 9’uncusu olarak Türkiye’nin en yüksek derecesini elde etti. Altı Türk üniversitesi ilk 100’de yer aldı.
#The Disiplinlerarası Bilim SıralamasıOrada bir kıta var… Bir zamanlar uzakta ve ıssızdı. Şimdiyse zor da olsa ulaşılabilir ve herkesin gözü üstünde: Antarktika! Türkiye de, 2019 yılından beri dünyanın beşinci büyük kıtasında bir üs sahibi. Peki orada neler yapılıyor? Kutup çalışmalarını yürüten TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı, TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü ve Antarktika Bilim Seferi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy ile buluştuk; önce kendi hikâyesini dinledik, sonra kutuplardaki gelişmeleri öğrendik…
#AntarktikaNATO'nun güncel tehditlere yenilikçi yöntemlerle çözümler aradığı faaliyette ASELSAN, HAVELSAN, TÜBİTAK SAGE ve DASAL'ın aralarında bulunduğu Türk savunma sanayisi temsilcileri, sahip oldukları yeteneklerle birlikte çalışarak görevleri başarıyla tamamladı.
#TürkiyeDünyanın en iyi üniversitelerini belirleyen THE tarafından açıklanan 2026 sıralamasında Koç, ODTÜ, Sabancı ve Boğaziçi Üniversiteleri; dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasına girmeyi başardı. 109 üniversiteyle liste genelinde yer alan Türkiye, böylece Asya kıtasında en fazla temsil edilen 3’üncü ülke oldu.
#The 2026Ziynet Sali kimdir sorusu, son yaşanan olayların ardından hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde doğan Ziynet Sali, eğitimini Türkiye’de tamamlamış ve pop müzik alanında uzun yıllardır aktif bir kariyere sahiptir. İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı mezunu olan sanatçı, özellikle 2000'li yıllardan itibaren yayınladığı albüm ve şarkılarla Türkiye’de geniş bir dinleyici kitlesine ulaşmıştır. Kariyeri boyunca birçok albüm yayımlayan Ziynet Sali’nin “Herkes Evine”, “Rüya”, “Alışkın Değiliz” ve “Bizde Böyle” gibi parçaları, müzik listelerinde uzun süre yer almıştır. Yurt içi ve yurt dışında konserler veren sanatçı, dijital platformlarda da önemli bir dinlenme oranına sahiptir. Ziynet Sali, 8 Ekim 2025 Çarşamba günü ünlülere yönelik düzenlenen uyuşturucu operasyonunda gözaltına alındı. Peki, Ziynet Sali kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Ziynet SaliMarmara Üniversitesi Nüfus ve Sosyal Araştırmalar Merkezi koordinasyonunda, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesinin katkılarıyla hayata geçirilen Veri Analizi Okulu'nda Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden alanında uzman akademisyenler, Yapay Zekâ, Temel İstatistik, Panel Veri Analizi, Psikometri, Hesaplamalı Sosyal Bilimler ve Dijital Beşerî Bilimler alanlarında ücretsiz çevrim içi eğitim veriyor.
#Veri Analizi OkuluİSTANBUL Sarıyer’de bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maslak Kampusu içerisindeki Altan Edige Kız Öğrenci Yurdu’nda kalan İTÜ Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği son sınıf öğrencisi Sıla Ahsen Tuluk (23), önceki akşam, henüz bilinmeyen nedenle 4’üncü kattaki pencereden düştü.
#Sıla Ahsen TulukManisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in evinin havuzunda elektrik akımına kapılıp yaşamını yitirmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında İTÜ’den 5 kişilik akademisyen heyetin hazırladığı bilirkişi raporu tamamlandı. Raporda, 6 kişinin daha kusurlu olduğu tespiti yer aldı.
#Manisa Büyükşehir Belediye BaşkanıEski Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek'in elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, İstanbul Teknik Üniversitesi uzmanlarınca yeni bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda, havuzun yapım süreci ve sonrasındaki denetim yükümlülüklerini yerine getirmeyen 6 kişinin daha kusurlu oldukları belirtildi.
#Manisa


























