İTÜ’nün ödüllü ‘bot’u

Güncelleme Tarihi:

İTÜ’nün ödüllü ‘bot’u
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2022 07:00

İstanbul Teknik Üniversitesi ITUASTEAM takımının geliştirdiği BEE-Ast otonom botu, Avustralya’nın Sidney kentinde düzenlenen 2022 Robotx Otonom Denizcilik Yarışması’nda ‘Deniz Taşıtları ve Tasarım Modelleme Ödülü’ aldı.

Haberin Devamı

İstanbul Teknik Üniversitesi ITUASTEAM Otonom tekne takımının geliştirdiği BEE-Ast otonom botu, Avustralya’nın Sidney kentinde düzenlenen 2022 Robotx Otonom Denizcilik Yarışması’nda ‘Deniz Taşıtları ve Tasarım Modelleme Ödülü’ aldı. İTÜ, yarışmaya katılmaya hak kazanan ilk ve tek Türk üniversite takımı oldu. Katamaran tipindeki BEE-Ast dışarıdan bir müdahale olmadan rota takibi, canlı yaşam formlarının tespit edilmesi, belirlenen limana otonom yanaşma gibi görevleri yerine getirebiliyor.

Sidney’den ödülle dönen takımın danışmanı İTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Derya Ahmet Kocabaş yarışmayla ilgili şunları söyledi: “Katıldığımız Robotx Maritime Challenge 2022 yarışması iki yılda bir düzenlenen, uluslararası bir otonom tekne yarışması. Bu yıl Avustralya’nın Sidney kentinde Sydney International Regatta Center’da su sporları merkezinde düzenlendi. Yarışmaya bu yıl yeni kurallar getirildi. Katamaran tipi bir tekne ve bir drone ile gerçekleştirilmesi gereken 9 adet görev eklendi. Teknik sebeplerden biz görevlerin hepsine yetişemedik ancak Jüri Özel ödülünü aldık.

Haberin Devamı

MALİYETLER ÇOK YÜKSEKTİ
Yarışmaya, Avustralya, ABD, Peru, Tayvan, Şili ve Singapur’dan gelen üniversiteler mevcuttu. Hazırlık kısmı yarışmadan daha zorluydu. Özellikle yüksek maliyetler ve değişen döviz kurları sebebi ile sıkıntı çektik. Botu buradan Sidney’e götürmek bile çok yüksek maliyetler gerektirdi.

TEKNELER GEÇ GELDİ
Yurt dışı üniversitelerinin çoğunluğu için düşük sayılabilecek bütçeler bizim açımızdan çok yüksek meblağlar olduğundan dezavantajlı durumdaydık. Yarışmaya iki gün kala Sidney’e ulaştık ve teknemiz yarışmadan bir gün önce gümrüğe girdi. Hafta sonunun da araya girmesi ile 7 gün süren yarışmada teknemiz ancak 5’inci gün akşamında alana getirildi. Nakliye o kadar kötü ayarlanmıştı ki Florida Üniversitesi’nin teknesi de bizim teknemizle beraber ulaşırken Şili takımının teknesi yarışma bitiminde henüz Avustralya’ya ulaştırılamamıştı. Bu sebepten 5 görev icra edebilecek iken 2 göreve katılabildik. Final yarışmalarının başlaması sebebi ile yapabileceğimiz 3 göreve katılamadık. Ancak Deniz Taşıtları Tasarımına katkılarımız ve hesaplamalı yaklaşımlarımız sebebi ile’ Deniz Taşıtlarının Tasarımı ve Modellenmesi’ konusunda Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldük.

Haberin Devamı

BU ALANDA TEK OLMAK GURUR VERİCİ
Bu ödülün birçok anlamı var. Hedefimiz ülkemizi gereken şekilde temsil etmek ve ilk defa katıldığımız yarışmada küçük de olsa ödül almaktı. Bunu gerçekleştirdik. Gittiğimizde gördük ki, birinci olan takımdan çok da farkımız yoktu. Öğrencilerimde böyle bir farkındalığın olması gelecek yarışmalar için çok önemli. Sade ancak yeterli bir tasarım yaptığımızı gördük.

AVRUPA’DAN KATILAN TEK TAKIM
Yarışmaya katılabilmek için sınırlı sayıda üniversite kabul ediliyor. İTÜ Uzmar Otonom Tekne Takımı olarak biz geçen sene 16 yeni katılım başvurusu içinde ilk 9’a girerek 2022’de yarışma hakkı elde ettik. Kazandığımız sonuç ile yarışmaya sürekli katılım hakkı da kazandık. Hatta bu yarışmada Avrupa’dan katılan tek takımdık.”

Haberin Devamı

İTÜ’nün ödüllü ‘bot’u

GÖREVLERİ YERİNE GETİRİYOR
4.85 metre boyunda, 2.45 metre genişliği ve 1.30 metre yüksekliği olan katamaran tipindeki BEE-Ast dışarıdan bir müdahale olmadan tamamen otonom bir şekilde verilen görevleri yerine getiriyor. Dar alanda manevra yeteneği sağlamak için 4 adet elektrik motoru ile kontrol ediliyor. Görevleri yerine getirebilmesi için sistemde bir de drone bulunuyor. Rota takibi, canlı yaşam formlarının tespit edilmesi ve yeni rota oluşturup hedefe ulaşma, belirlenen limana otonom yanaşma, tekne üzerinden kalkan İHA ile yük taşınması, sualtı ses yayan cismin tekne tarafından tespiti ve İHA ile alan taraması yapabiliyor.

Haberin Devamı

ROBOTİX NEDİR?
Sidney Uluslararası Tekne Yarış Merkezi’nde düzenlenen yarışma, ABD merkezli RoboNation tarafından organize ediliyor. WAM-V isimli araçlarla yapılan yarışmaya, dünyanın her bölgesinden takımlar katılıyor.

 

BAKMADAN GEÇME!