Türkiye’de mühendislik ve mimarlığın 250 yılı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de mühendislik ve mimarlığın 250 yılı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2022 13:00

2023 yılında kuruluşunun 250. yılını kutlamaya hazırlanan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)’de “Türkiye’de Mühendislik ve Mimarlığın 250 Yılı” başlıklı uluslararası sempozyum düzenlendi. Alanında uzman konuşmacıların katıldığı sempozyumda, Türkiye’nin modern mühendislik ve mimarlıkta kat ettiği mesafenin iki buçuk asırlık dönemi ele alındı.

Haberin Devamı

19-20-21 Mayıs 2022 tarihlerinde İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde yapılan uluslararası sempozyuma mühendislik ve mimarlık tarihinin duayen isimleri katkı sundu. Sempozyuma Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Kaçar ile Prof. Dr. Atilla Bir, Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, İstanbul Medipol Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zekai Şen ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Celal Şengör konuşmacı olarak katıldılar.

TÜRKİYE’NİN MÜHENDİSLİK TARİHİ İTÜ TARİHİYLE EŞDEĞER
Açılış konuşmasını yapan İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu İTÜ’nün iki buçuk asırlık birikimine vurgu yaptı ve şunları söyledi: “Türkiye’de modern anlamda mühendisliğin tarihinin İTÜ’nün tarihiyle de eşdeğerdir. Sempozyumun 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı gününde başlaması İTÜ için büyük öneme sahip. Üzerinden bir asırdan fazla süre geçtiği halde, bağımsızlık coşkusunu gençlerimiz sayesinde her yıl 19 Mayıs’ta yeniden yaşıyoruz. Bu vesileyle, Cumhuriyetimizin kurucusu ve Milli Mücadelenin mimarı olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve vatan savunmasında hayatlarını ortaya koyan tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.

Haberin Devamı

'KÖKLÜ GEÇMİŞİMİZİ HERKESE HİSSETTİRMEK İSTİYORUZ'
Bizler; özellikle gençlerden, İTÜ’ye yeni adım atmış öğrencilerimizden aldığımız dinamizmle, okulumuzun köklü geçmişi ve deneyimini buluşturarak gelecek vizyonumuzu belirliyoruz. 250. Yıl Etkinliklerimizin odak noktasında da bu düşüncenin izleri yer alıyor.

İTÜ’NÜN 250. YIL ETKİNLİKLERİ PROGRAMI
250. Yıl Etkinlikleri kapsamında uluslararası sempozyumun yanı sıra; büyük ölçekli bilim tarihi müzesi, 250 yıllık İTÜ arşivinin dijitalleştirilme çalışması, seminerler, sempozyumlar, söyleşiler, İTÜ Belgeseli, kitap ve yayın faaliyetleri, yarışmalar ve konserler, sergiler, spor etkinlikleri gibi birçok faaliyeti ilerleyen dönemlerde duyuracağız”

DEKANLAR İTÜ’NÜN KURULUŞUNU ANLATTI
Sempozyumun ilk günü, “İlk Fakültelerin Kuruluşu” adlı üçüncü oturumla sona erdi. İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şule Itır Satoğlu’nun başkanlık yaptığı oturumda, fakülte dekanları, İTÜ fakültelerinin kuruluş öykülerini anlattılar. Sempozyumun ikinci ve üçüncü günü, üç ayrı salonda eşzamanlı olarak yapılan oturumlarla devam etti. Ayrıca, İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nin fuaye alanında yapılan “Türkiye’de Mühendislik ve Mimarlığın 250 Yılı” adlı sergi, katılımcıların ve öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.

BAKMADAN GEÇME!