YÖK haberleri sayfasında YÖK hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 556273 YÖK haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
YÖK
Yükseköğretim Kurulu, 1982 Anayasası'nın 131. maddesi esasında; "Yükseköğretim kurumlarının öğretimini planlamak, düzenlemek, yönetmek, denetlemek, yükseköğretim kurumlarındaki eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma faaliyetlerini yönlendirmek bu kurumların kanunda belirtilen amaç ve ilkeler doğrultusunda kurulmasını, geliştirmesini ve üniversitelere tahsis edilen kaynakların etkili bir biçimde kullanılmasını sağlamak ve öğretim elemanlarının yetiştirilmesi için planlama yapmak maksadı ile kurulmuş olan kurum. Anayasa'ya göre ; Kurulun teşkilatı, görev, yetki, sorumluluğu ve çalışma esasları kanunla düzenlenir.
Söz konusu kanun 1981’de çıkarılan 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'dur.
Bu kanuna göre Yükseköğretim, akademik, kurumsal ve idari yönden yeniden yapılanmamıştır. Kanunla Türkiye'deki tüm yükseköğretim kurumları Yükseköğretim Kurulu (YÖK) çatısı altında toplanmış, akademiler üniversitelere, eğitim enstitüleri eğitim fakültelerine dönüştürülmüş ve konservatuvarlar ile meslek yüksekokulları üniversitelere bağlanmıştır. Böylece, söz konusu kanun hükümleri ve Anayasa’nın 130. ve 131. maddeleriyle kendisine verilen görev ve yetkiler çerçevesinde özerkliğe ve kamu tüzel kişiliğine sahip bir kuruluş olan Yükseköğretim Kurulu, tüm yükseköğretimden sorumlu tek kuruluş haline gelmiştir.
27 Temmuz - 5 Ağustos arasında alınan tercihlerin ardından yerleştirme sonuçları açıklanacak. Ardından boş kalan kontenjanlar için Ek Yerleştirme süreci başlayacak. Bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 22-26 Ağustos tarihleri arasında, elektronik kayıtlar ise 22-24 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Peki, üniversiteler 2022'de ne zaman açılacak?
#ÜniversiteYükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre tercih sürecini 5 Ağustos’a kadar tamamlaması beklenen milyonlarca öğrenci, kariyerleri için en doğru sıralamayı yapmak için çalışıyor. Yükseköğretim Kurulu verilerinden derlenen Tıp Fakülteleri İnceleme Raporu, doktorluk mesleğini icra etmek isteyen öğrenciler için rehber niteliği taşıyor. Genel verilere göz atıldığında, geride bıraktığımız 3 yılda Türkiye’deki tüm tıp fakültelerinin kontenjanlarının toplamda 2 bin 695 öğrenci arttığı kaydedildi. 2021’in en çok tercih tıp edilen fakülteleri ise Marmara ve Hacettepe oldu.
#YKSAraştırma üniversitesi olarak kabul edilen 3 vakıf üniversitesinden biri olan Sabancı Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Yusuf Leblebici, “Yüzde 32.70’lik oran ile Ar-Ge’ye en çok pay ayıran vakıf üniversitesiyiz. Şu anda üniversitemizde 301 aktif araştırma projesi yürütülüyor. Bu araştırma projelerimizin aktif bütçesi 641 milyon TL. Yapılan tüm bu çalışmalar gerek bilimsel yayın gerekse patent sayısı tarafında karşılığını buluyor” dedi.
#Sabancı ÜniversitesiVakıf üniversitelerinin yüksek ücret artışlarına bir de bazı üniversitelerin dönem içinde ücret değişikliğine gidebilecekleri yolundaki açıklamaları eklenince Yükseköğretim Kurulu (YÖK) harekete geçti. YÖK, vakıf üniversitelerine bir yazı göndererek, ücretlerini yıllık olarak belirlemeleri gerektiğini bildirdi.
#YÖKYükseköğretim Kurulu (YÖK) 2022-2023 Akademik Yılı'ndan itibaren yerli ve milli insan kaynağı ihtiyacına yönelik olarak üniversitelerde yeni bölümler açıyor ve üniversite-sanayi iş birliği kapsamında yaptığı protokoller çerçevesinde burs desteğini artırıyor.
#YÖKÜniversite sınav sonuçları açıklandı ve tercih telaşı başladı. Bazı adaylar da üniversite öğretimini yurtdışında sürdürme arayışında. Tercihini yurtdışı üniversitelerden yana kullanmak isteyen adaylara YÖK’ün önemli bir uyarısı var. Bugüne kadar binlerce üniversite mezununun denklik sorunu nedeniyle mağdur olduğunu belirten YÖK yetkilileri, “Yurtdışında yükseköğrenim görmek isteyenler, öncelikle gideceği okulun YÖK nezdinde tanınan bir okul olup olmadığını teyit etsin” diyor.
#ÜniversiteÖğrenci affı başvuru şartları ile ilgili son dakika açıklama geldi. TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen kanun teklifi ile öğrenci affı getiriliyor. 2022-2023 eğitim-öğretim yılında öğrenimlerine başlayabilecek olan öğrencilerin belli şartları taşıması gerekecek. Konuyla ilgili YÖK'ten gelen açıklamada, üniversiteleri tarafından terör, kasten adam öldürme, işkence, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı gibi suçlardan dolayı okulla ilişiği kesilenler haricindeki kişilerin aftan yararlanabileceği bildirildi. Peki, öğrenci affından kimler yararlanacak? Başvurular ne zaman? İşte, Yükseköğretim Kurumu'nda öğrenci affı başvuru şartları ile ilgili yapılan açıklamanın detayları.
#Öğrenci AffıMaden, Jeoloji, Jeofizik ve Cevher Hazırlama Mühendisliklerinin algısını yükseltmek, sektörün ihtiyaç duyduğu yetkinliklere sahip insanlar yetiştirmek ve üniversite sınavında dereceye giren gençlerin bu bölümleri tercih etmesini sağlamak için hayata geçirilen ‘Cevherimiz Sensin’ projesinin üçüncü yılında da devam edeceği belirtildi.
#MadenYükseköğretim Kurulu (YÖK), bazı vakıf üniversitelerindeki akademisyenlerin maaşları ve işten çıkarılması ile ilgili şikayetlere yönelik başlattığı incelemede, söz konusu üniversitelerin akademik personele ödenen ücretlerde devlet üniversitelerindeki ücret artışının gözetilmediğini tespit etti.
#YÖKÜniversite YÖK atlas tercih robotu, YKS sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından adayların odaklandığı konulardan oldu. Yükseköğretim programları atlası ile öğrenciler 2 yıllık ve 4 yıllık tercihlerini gerçekleştirecekler. Üniversite tercihlerinde başarı sıralaması, taban ve taban puanları önem arz edecek. Tercih robotu aracılığıyla adaylar, tercihlerine internet üzerinden yön verecek. Peki, YKS tercih robotu nasıl kullanılır? İşte, tıp, hukuk, hemşirelik v.b bölümlerin yer aldığı YKS tercih robotu ve konuyla ilgili bilgiler.
#Yök2022-2023 eğitim yılında üniversitelerin bahar yarı yılı takvimi gündem oldu. YKS 2022 oturumlarının geride kalması ve pek çok üniversitelinin de final sınavlarının tamamlanması ile gelecek eğitim döneminde bahar yarı yılı ders başlangıç tarihi merak ediliyor. Peki, üniversiteler ne zaman açılacak?
#ÜniversiteYÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, 'Engelsiz Üniversite Ödül Töreni'nde "Engelli öğrencilere engelsiz bir eğitim ve öğretim ortamı sunmak, sosyal ve kültürel faaliyetlere daha fazla katılımlarını sağlamak için teşvik edici çalışmalar ve projeler geliştirmeye çalışıyoruz" dedi.
#YÖKYerli ve milli havacılık ve uzay sanayisinin geliştirilmesine katkı sunacak projelere desteğin süreceğini açıklayan Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Erol Özvar: “Bilimsel Araştırma Programı kapsamında 200 doktora öğrencisinin TUSAŞ’ın belirlediği konularda çalışmaları planlanıyor. Burs alacak doktora öğrencileri, YÖK ve TUSAŞ ortaklığında gerçekleştirilecek panellerde seçilecek” dedi.
#YÖKYÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "TYT ve AYT'de barajları kaldırdık. Bu tabii başarı sıralaması anlamına gelmiyor. Tıp, eczacılık, diş hekimliği, mühendislik, hukuk, öğretmenlik gibi programlarda başarı sıralaması şartı devam etmektedir" dedi.
#ÜniversiteYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yarın ve pazar günü yapılacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) barajın kaldırılmış olduğunu hatırlatarak "Bu baraj meselesi, büyük ölçüde psikolojik motivasyonu artıracak, öğrenci arkadaşlarımız için de programları tercih edeceği tabanı yaygınlaştırmış olacak. Daha fazla tercihte bulunabilen öğrenci sayısının artırılmasına vesile olacaktır" dedi.
#YKS27 Temmuz - 5 Ağustos arasında alınan tercihlerin ardından yerleştirme sonuçları açıklanacak. Ardından boş kalan kontenjanlar için Ek Yerleştirme süreci başlayacak. Bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 22-26 Ağustos tarihleri arasında, elektronik kayıtlar ise 22-24 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Peki, üniversiteler 2022'de ne zaman açılacak?
#ÜniversiteRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığının yanı sıra Rus enerji şirketlerinden Rosneft ile Kuzey Akım 1 ve 2 projelerinde üstlendiği görevleri nedeniyle yoğun eleştirilere hedef olan ve üyesi olduğu Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) kovulması istenen Almanya’nın eski Başbakanı Gerhard Schröder, partiden ihraç edilmedi.
#Vladimir PutinKeçilerde gebelik süresi 23 hafta ya da ortalama 5 ay olarak kabul edilebilir. Süre keçilerin yaşlarına, ırklarına ya da yavru oğlağın doğum tipine göre değişiklik gösterebilir. Yavru keçiler doğum esnasında gözü açık ve kıllı bir şekilde doğar çünkü gelişimlerini tamamlamış olarak dünyaya gelirler. Keçilerin kaç ayda doğurdukları ve ortalama doğum ayları hakkında detayları derledik.