Liseli robotlar ABD yolcusu

Güncelleme Tarihi:

Liseli robotlar ABD yolcusu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2024 07:00

Lise düzeyinde dünyanın en büyük robot yarışması olan FIRST Robotics Competition (FRC) Türkiye yarışmaları geçtiğimiz haftalarda tamamlandı. İstanbul’da düzenlenen dört ayrı turnuvanın sonunda kazanan takımlar Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Dünya Şampiyonluğu’na katılarak Türkiye’yi temsil edecek.

Haberin Devamı

Lise düzeyinde dünyanın en büyük robot yarışması olan FIRST Robotics Competition (FRC) Türkiye yarışmaları geçtiğimiz haftalarda tamamlandı. İstanbul’da düzenlenen dört ayrı turnuvanın sonunda kazanan takımlar Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Dünya Şampiyonluğu’na katılarak Türkiye’yi temsil edecek.

Liseli robotlar ABD yolcusu

ABD’de 32 yıldır FIRST Vakfı tarafından, Türkiye’de ise 2018 yılından beri Fikret Yüksel Vakfı tarafından düzenlenen FRC Türkiye yarışmaları, 5 -24 Mart tarihlerinde İstanbul’da yapıldı. Yarışmalarda, Türkiye’nin 18 ilinden 153 takımın yanı sıra Avustralya, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Hindistan, Polonya, Romanya, Çin ve İsviçre’den 27 öğrenci takımı yer aldı. Turnuvalarda robotlar, sınırlı sürede verilen görevleri tamamlamaya çalıştı.  En iyi performansı sergileyen ve sosyal sorumluluk projeleriyle dikkat çeken 19 takım, 17-20 Nisan tarihlerinde ABD’de düzenlenecek dünya şampiyonasına katılmaya hak kazandı. Onlardan biri olan TÜBİTAK Fen Lisesi’nin mentorü Erdem Bahadır, öğrencilik yıllarından beri yarışmaya katıldığını ve şimdi de öğrencilere yol gösterdiğini dile getirerek şunları söyledi:

Haberin Devamı

ONLARDA KENDİMİ GÖRDÜM
“Lise yıllarımda 10 kişilik bir ekip olarak tüm süreçleri organize ediyor, sponsorlarımızı buluyorduk. O dönem bu yarışma sadece yurt dışında vardı, Türkiye’de yoktu. Asıl amacımız kazanmak değil, yarışma sürecinin bize katacaklarını deneyimlemekti.  Bu yıl ise yolum TÜBİTAK Fen Lisesi öğrencileriyle kesişti. Onlarda kendimi gördüm. Öğrencilere mentorlük etmeye ve mekanik, elektronik, yazılım ve PR alanlarında dersler vermeye başladım hatta bu dönemde de İstanbul Teknik Üniversitesi Kontrol ve Otomasyon Mühendisliğinden mezun oldum. 9 ve 10’uncu sınıf öğrencilerinden oluşan 23 kişilik TUBITECH takımıyla 6 ay boyunca çalıştık. Çalışmalarımızda yarışmanın konseptine uygun stratejilerimizi belirledik ve bu da bize Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz robot performansı nedeniyle ‘winner’ ödülünü getirdi. ABD’de de ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğimize inanıyoruz.”

Haberin Devamı

ABD’DE ŞAMPİYONLUĞU HEDEFLİYORUZ
İstanbul, Kocaeli, Eskişehir, Edirne, Mersin ve Amerika’daki 16 lise öğrencisinin yer aldığı topluluk takımı ‘İstanbul Wildcats’ de Türkiye’deki turnuvaları başarıyla tamamlayarak ABD’de de Türkiye’yi temsil etmeye hak kazandı. Takımın 9 mentoründen biri olan Yiğit Kasakolu, şöyle konuştu:“Türkiye’nin farklı illerinden bir araya gelen 25 kişilik bir e-spor ekibiyiz. Ancak ekibimizin robotiği sporlaştırmak adına da bir hedefi var. Çünkü spor, sadece fiziksel değil aynı zamanda zihinsel bir aktivite. Bu hedef doğrultusunda FRC’de de yerimizi aldık. Takımımız 9 ve 11’inci sınıf öğrencilerinden oluşuyor. Bu yıl biz de ‘winner’ ödülünü kazanarak ABD’de ülkemizi temsil etme imkânı yakaladık. Bu başarıyı bekliyorduk. ABD’de düzenlenecek turnuvalarda da büyük finalde yerimizi almak ve şampiyon olmak istiyoruz.”

Haberin Devamı

‘KELEBEK ETKİSİYLE FARK YARATACAĞIMIZI BİLİYORUZ’
Fevziye Mektepleri Vakfı (FMV) Erenköy Işık Okulları da 30 öğrenci ve 3 mentör öğretmenden oluşan ‘Flare’ takımıyla ABD’ye gitmeye hak kazanan takımlardan oldu. Hazırlık, 9,10,11 ve 12’nci sınıf öğrencilerinden oluşan takım, İstanbul turnavalarında FRC’nin en prestijli ödülü olarak görülen ve robot performansıyla değil sosyal sorumluluk projeleriyle öne çıkan takımların kazandığı ‘Impact Award’ı kazandı. ABD’deki şampiyona için son sürat hazırlıklara devam eden takım öğrencileri, “Robotiğe, teknolojiye ve yeniliğe olan tutkumuzun yanı sıra kendini gerçekleştirmiş bir birey olmak ve yaptığımız her iyi şeyin kelebek etkisiyle bir fark yaratacağını bilmek bizi FRC’de başarılı olmak için motive ediyor” dedi. 

Haberin Devamı

ABD’YE GİTMEYE HAK KAZANANLAR

TAKIM ADI OKULU YA DA KURULUŞU
1) Inanc Mechatronics Club (IMC)Türk Eğitim Vakfı Inanç Türkeş Özel Lisesi
2) TED RoboticsTED Ankara Koleji
3) ARCRobert College
4) Laissez FaireKarşıyaka Belediyesi Çocuk Meclisi
5) Blue IvyÇemberlitaş Anadolu Lisesi
6) Aci 35Özel İzmir Amerikan Koleji
7) Tech 4 PeaceÖzel AÇI Lisesi Bahçeköy
8) İstanbul WildcatsTopluluk Takımı
9) Golden HornJr. Robotics
10) ArchersÖzel Kocaeli Gebze Bahçeşehir Anadolu Lisesi
11) 4th DimensionBahçeşehir Koleji İzmir 50. Yıl Kampüsü
12) Defuse RoboticsTopluluk Takımı
13) TUBITECHTÜBİTAK Fen Lisesi
14) AG RobotikALKEV Okulları
15) KaiserÖzel Alman Lisesi
16) FlareFMV Erenköy Işık Private High School and Science School
17) TechtoliaTenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi
18) Istech Robotic Society (IRS) İSTEK Bilge Kağan Okulları
19) SPARCSainte Pulcherie France High School

FRC’DE BAŞARI KARNESİ
Darüşşafaka öğrencilerinden oluşan Türkiye’nin ilk lise robot takımı “Sultans of Türkiye”, 2022’de ABD’nin Houston kentinden iki ödülle döndü. Takım, şampiyonanın en prestijli ödüllerinden “Engineering Inspiration” (İlham Veren Mühendislik) kazanırken, takımın kaptanı Nazlı Eren de “Dean’s List Award Winner” (En İyi Kaptan) ödülünü kazanan ilk Türk oldu.  Darüşşafaka’nın takımı 2015’te Orlando’daki finallerden  Engineering Inspiration Award ödülüyle dönmüş, 2017’de ise San Francisco’daki finallerde Chairman’s Award (örnek takım) ödülüne layık görülmüştü. 2022’de ise 18 lise öğrencisinden oluşan ‘Golden Horn Robotics’, ABD’nin San Francisco şehrinde düzenlenen ‘First Robotics Competition’un en değerli ödüllerinden olan ‘Engineering Inspiration Award’ı kazanmıştı.

BAKMADAN GEÇME!