Parkinson
Parkinson Haberleri
Uzun yaşamın sırrı kahvenin sağlığa faydaları
Değişen dünya ile birlikte kahve kültürümüzde de gelişmeler oldu. Türk kahvesi hala popülerliğini koruyorken, yeni nesil sütlü ve şuruplu kahveler de hayatımıza hızlı bir giriş yaptı. Peki bu kadar sevilen ve tüketilmeden bir gün bile neredeyse geçirilmeyen kahvenin faydaları neler? Uzman Diyetisyen Işınsu Köksal ve Diyetisyen Gülhan Koca bu konuda açıklamalarda bulundu.
Hint yağı nedir ve ne işe yarar? İşte merak edilen ayrıntılar
Hint yağının içeriğinde yer alan antioksidanlar, antienflamatuvar ve antiseptik özellikler bu yağın sağlık açısından önemini göstermektedir. Özellikle Hint yağı, vücutta bulunan iltihapların giderilmesine yardımcı olmaktadır. Peki, hint yağı nedir ve ne işe yarar?
Parkinson genç yaşta da ortaya çıkabiliyor! Erken tedavi hastalığın ilerlemesini engellemede etkili
Gençlerde Parkinson hastalığına neden olan faktörlere değinen Nöroloji Uzmanı Dr. Başak Bolluk Kılıç, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
Uykuyu olumsuz etkiliyor... Bu belirtilerle ortaya çıkıyor
Özellikle uyku kalitesini düşüren huzursuz bacak sendromunun toplumda görülme sıklığının yüzde 5-10 arasında olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Selda Özşahin, "Karşı konulamaz şekilde bacaklarınızı hareket ettirme ihtiyacı hissediyorsanız ve bu rahatsızlık verici his uyumanıza da izin vermiyorsa huzursuz bacak sendromunuz olabilir” dedi.
75-year-old woman battles Parkinson’s disease with boxing
75-year-old woman battles Parkinson’s disease with boxing
Covid-19 birçok nörolojik hastalığı alevlendiriyor
Koronavirüsün henüz tek başına nörolojik hastalıklara yol açtığına dair bulgular edilmedi ancak mevcut nörolojik hastalıkları alevlendirdiği ve kötüleştirdiği biliniyor. Covid-19’un epilepsi, ALS ve Parkinson gibi rahatsızlıkları kötüleştirdiğini ifade eden uzmanlar, nörolojik hastalıkları olan bireylerin toplumun geliştirdiği duyarlılığın haricinde ekstra duyarlılık göstermeleri gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar, özellikle ileri yaştaki hastaların egzersizlerini, beslenmelerini ve uzaktan da olsa doktor kontrollerini aksatmamalarını tavsiye ediyor.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson'dan Noel hediyesi
İngiltere Başbakanı Boris Johnson'un, 8 aylık oğlu Wilfred Johnson tarafından çizilen Ren geyiği resmi, Noel hediyesi olarak North Yorkshire'da huzur evinde bulunan 89 yaşındaki bir Parkinson hastasına gönderildi.
Son dakika haberleri... Cıva tehlikesine dikkat! Bu belirtiler varsa test yaptırın... Vedat Milor uyardı: 'Midye yemek, pil yemek gibidir'
Denizlerdeki kirliliğin artması deniz ürünlerinde de ağır metal oluşumunu tetikledi. Bazı balık türleri yüksek miktarda cıva içeriyor. Ağır metal cıvanın en fazla dip balıkları ve midye, istiridye gibi kabuklu ürünlerde görüldüğünü belirten öğretim üyesi Murat Doğan, ''Dip balıklarında tehlike daha fazla ama yüzey balıkları ve hamsi, istavrit gibi küçük balıklarda tehlike daha az. Haftada 1 kere büyük balık tükettiğinizde problem yaşamayabilirsiniz'' uyarısında bulundu. Yıllar önce cıva zehirlenmesi geçiren ve ellerinin titremesinin nedeninin bundan kaynaklandığını söyleyen yemek eleştirmeni Vedat Milor, “Midye yemek, pil yemek gibidir. Kuruntu yapmayın ancak kendinizde yavaşlık, dengesizlik, karıncalanma hissediyorsanız o zaman doktora görünüp ağır metal testi yaptırın" dedi.
Magnezyum ne işe yarar, eksikliği nasıl giderilir?
İnsan vücudunda hayati önem taşıyan minerallerden biri olan magnezyum, vücudumuzda bulunan enzimlerin çalışması için kilit role sahiptir. Peki, magnezyum başka ne işe yarar? Magnezyum hangi besinlerde bulunur? Magnezyum eksikliği nasıl giderilir? Konuyla ilgili merak edilen soruların yanıtlarını uzmanlardan öğrendik.
Son teknoloji beynin gizemini çözecek
YÖK'ün girişimiyle Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesinin birlikte kurduğu araştırma merkezi NÖROM'da, beynin gizemini çözmek için yürütülecek yeni teknolojiler açıklandı.
Koronavirüs aşı gönüllüsü Prof. Dr. Demirer: “Kendi antikoruma baktırdım, oldukça yüksek çıktı”
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sipariş edildiğini açıkladığı Çin’den gelecek inaktif aşının Faz-3 çalışmaları için gönüllü olan Prof. Dr. Taner Demirer, "Çalışma kapsamında antikor bakılmıyor. Bakılmadığı için de bir bilim insanı olarak 21’inci günde gittim kendi antikoruma baktırdım, oldukça yüksek çıktı" dedi.
Koronayla Mücadelede Doğal Antibiyotik; Günde 3 Kez Tüketilebilir
Maske, mesafe, hijyen gibi kuralların dışında koronavirüsten korunmanın en önemli maddelerinden biri de güçlü bağışıklık sistemi. Koronavirüsle mücadelede zeytin yaprağının doğal antibiyotik olduğunu söyleyen Koruyucu Sağlık Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, çok önemli bilgiler verdi.
Doğru Tüketilen Sağlıklı Bir Kahvenin Faydaları
Ev için satın alınan kahveler tüketim miktarına göre en fazla 1-2 ay içerisine bitirilecek şekilde satın alınmalıdır. Kahveyi uzun süreler bekletmek hem lezzet açısından hem de içeriğindeki flavonoidler açısından uygun değildir. 1-2 ayda bitecek kadar kahveyi evlerde stoklamak en doğrusudur.
Eczanedeki çalışanı, yaşlı adamı kaldırıma böyle fırlattı
Kocaeli’nin Derince ilçesinde 73 yaşındaki parkinson Sedat Keskin isimli vatandaş, gittiği eczanede tartıştığı çalışan tarafından zorla dışarı çıkartılıp kaldırıma fırlatıldı. Olay anı saniye saniye güvenlik kamerasına yansıdı.
Kâbusu yaşadı! Eczanedeki çalışanı, yaşlı adamı kaldırıma böyle fırlattı
Kocaeli’nin Derince ilçesinde 73 yaşındaki parkinson Sedat Keskin isimli vatandaş, gittiği eczanede tartıştığı çalışan tarafından zorla dışarı çıkartılıp kaldırıma fırlatıldı. Olay anı saniye saniye güvenlik kamerasına yansıdı.
“Beyin pili tedavisinde yaş tek kriter değil”
Parkinson hastalığının tedavi yöntemlerinden biri olan beyin pili ameliyatlarında yaşın tek başına bir kriter olmadığına dikkat çeken Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh, “Bazı durumlarda genç yaştaki bir hastaya ameliyat öneremediğimiz gibi, ileri yaştaki bir hastaya da ameliyat tavsiye edebiliyoruz” dedi.
Her 5 kişiden 1'inde görülüyor! Önlemek için bunlara dikkat edilmeli
Kabızlık olarak bilinen konstipasyonun, yenidoğan bebeklerden ileri yaş grubuna kadar her kesimde ortaya çıkabilen bir problem olduğunu ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Taner Has, görülme sıklığının kadınlarda erkeklere göre daha fazla olduğunu belirtti ve dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Koku ve tat alma bozuklukları başka hastalıkların da habercisi olabilir
Prof. Dr. Ünal Bayiz, “Koronavirüs enfeksiyonunun görüldüğü hastalarda, yüksek ateş, kuru öksürük, nefes darlığı gibi ana belirtilere ek olarak tat ve koku alma sorunları da gözlenebiliyor. Fakat tat ve koku alma bozuklukları yalnızca Covid-19 belirtisi olmayıp diğer etkenlerden kaynaklı soğuk algınlıklarında ve daha pek çok farklı hastalık türünde de görülebiliyor” dedi.
Koku ve tat alma bozukluğu ani ve şiddetliyse dikkat
Koronavirüs pandemisinin belirtileri arasında yer alan tat ve koku alma sorunlarının soğuk algınlığı gibi pek çok farklı hastalık türünde de görülebildiğini ifade eden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ünal Bayiz uyardı. Bayiz, "Koku ve tat alma bozukluklarının koronavirüs enfeksiyonu şüphesi oluşturmasında en önemli etken, söz konusu semptomun ani bir şekilde ortaya çıkması ve şiddetli olması" dedi.
Engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştıran teknolojiler
3 Aralık Dünya Engelliler Günü öncesine 'engel'lerin aşılmasını sağlayan ve hayatı kolaylaştıran teknolojileri derledik. Peki hangi uygulama ve teknoloji engellilerin hayatına ne denli etki ediyor, hayatlarını nasıl kolaylaştırıyor?
Parkinson hastalığında beyin pili tedavisi
Parkinson, hem erkek hem de kadınları etkileyen, genellikle 60 yaşından sonra ilerleyen bir hareket bozukluğudur. Ancak daha genç hastaların da bu hastalığa yakalanabildiğini belirten Doç. Dr. Ali Yılmaz, “Hastalığın kesin nedenleri bilinmemektedir. Parkinson hem genetik hem de çevresel faktörlerle ilişkili olabilir. Beyin pili ameliyatı standart bir tedavi yöntemidir. Yalnız ülkemizde değil tüm dünyada uygulanmaktadır" dedi.
“Her titreme Parkinson hastalığının habercisi değil”
Medipol Üniversitesi Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları Merkezi’nden Op. Dr. Ali Zırh “Titreme vücudun bir yarısında kol ve bacakta, bazı hallerde de tüm vücutta gözlenebilir. Titreme ile ilgili hastalıklarda şikayetler sıklıkla istirahat halinde karşımıza çıkar. Bu tip titremelerin başında Parkinson gelir. Parkinson ile veya yalnız olarak da titremeye neden olan birçok hastalık mevcuttur” dedi.
Ağız ve diş sağlığı, bağışıklığımızın anahtarlarından biri
Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dr. Cengiz Dündar, “Ağız ve dişler sindirim sürecinin başlangıç noktasıdır. Bu açıdan ağız ve diş sağlığı hem sindirim sistemimizin hem de genel vücut sağlığımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Diş çürükleri veya diş eti hastalıkları tedavi edilmediklerinde kalp damar hastalıkları, solunum yolları hastalıkları ve mide bağırsak hastalıkları gibi birçok probleme yol açabilir” dedi.
Nilgün Belgün’ün son durumunu kızı paylaştı… Nilgün Belgün kimdir, kaç yaşında?
Tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu Nilgün Belgün sağlık sorunlarıyla gündeme geldi. 67 yaşındaki deneyimli oyuncuya koronavirüs teşhisi konuldu. Halsizlik, koku ve tat alma kaybı nedeniyle hastaneye başvuran Nilgün Belgün'ün sağlık durumunu kızı Oylum Seçin paylaştı. Peki, Nilgün Belgün kimdir, kaç yaşında?
NASA’daki ekibin başkanı oldu! Uzayda yaşamı araştıracak olan Betül Kaçar: 'Hadsiz hayaller kurun'
Astrobiyolog Prof. Dr. Betül Kaçar, NASA bünyesinde evrende yaşam arama çalışmalarını yürütecek 12 araştırma grubundan oluşan ekibin başkanı oldu. NASA’da böyle bir pozisyona getirilen ilk Türk olan Kaçar, sosyal medyadan yaptığı paylaşımında “Çok çalışın, inat edin, direnin. Hadsiz hayaller kurun” dedi.
İstem dışı kasılmaları beyin pili ile son buldu
Manisa’da yaşayan 62 yaşındaki Eczacı Ayşe Özhan Kocakabak, 5 yıl önce sol bacağında ve karnında kasılmalar yaşamaya başladı. Yıllar içinde kasılmaların şiddeti o kadar şiddetlendi ki işini bırakmak zorunda kaldı. Doktor doktor gezen ama hastalığına bir türlü çare bulamayan Kocakabak’ın yolu Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh ile kesişince hayatı değişti. Dr. Zırh, tetkikler sonrası Özhan’a vücutta aşırı kasılmalara neden olan Distoni hastalığı teşhisi koydu. Beyin pili tedavisi uygulanan Kocakabak’ın istem dışı kasılmaları bu tedavi ile son buldu.
Etkili El Yıkama Tekniği Nasıldır?
Alkol bazlı el dezenfektanlarının, su ve sabuna erişilemediği durumlarda kullanılması gerekir ve imkan bulunduğunda hemen eller sabunla yıkanmalıdır. El dezenfektanları sabunla yıkamanın yerini tutmaz, geçici bir önlemdir. Ayrıca; aşırı kullanımı zararlıdır. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Emine Sönmez, etkili el yıkama tekniğini anlattı.
Son dakika haberler: Dikkat! Prof. Dr. Emine Sönmez'den dezenfektan uyarısı
Koronavirüs salgınıyla birlikte el dezenfektanlarının kullanımın arttığına dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Emine Sönmez, “Alkol bazlı el dezenfektanlarının, su ve sabuna erişilemediği durumlarda kullanılması gerekir ve imkan bulunduğunda hemen eller sabunla yıkanmalıdır. El dezenfektanları sabunla yıkamanın yerini tutmaz, geçici bir önlemdir. Prof. Dr. Sönmez, ''Ayrıca; aşırı kullanımı zararlıdır cildi kurutabilir, alerjik reaksiyonlara neden olabilir, kas sağlığını tehdit edebilir, astımı tetikleyebilir, kronik cilt hastalıkları, egzamalara sebep olabilir, bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilir. El dezenfektanı içindeki kimyasallar, uzun vadede nörolojik hastalıklar dediğimiz Alzheimer ve Parkinson hastalığına zemin hazırlayabilir, kanserlere neden olabilir.'' dedi.
Son dakika haber: Rusya'dan şoke eden haber geldi, Kremlin'den jet yanıt... Putin hasta mı?
Son dakika haberi.. Dünyanın gözü ABD'deki başkanlık seçimlerine çevrilmişken İngiliz medyasının bugün ortaya attığı iddia ortalığı karıştırdı. Rus lider Putin'in zaman zaman sağ kolunda beliren bulguların Parkinson hastalığına işaret ettiği iddia edildi. Rusya Devlet Başkanı Putin'in hastalığıyla ilgili flaş iddia bir anda gündeme bomba gibi düşerken, Kremlin'den jet yanıt geldi.
Parkinson hastalığı nedir, belirtileri neler?
Parkinson Hastalığı ilk kez 1817 yılında James Parkinson isimli bir İngiliz doktor tarafından tanımlanmıştır. Parkinson hastalarının büyük çoğunluğu, genelde ileri yaşlarda başlayan ve ailesel olmayan ‘sporadik’ denilen gruptalar. Küçük yaşta başlamış olan hastalığın genetik olma olasılığı daha yüksektir. Peki, parkinson hastalığı nedir? Parkinson hastalığı belirtileri neler?
İngiliz medyasından flaş Putin iddiası: Ocak ayında görevi bırakacak!
İngiliz medyası, 68 yaşındaki Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Parkinson hastalığı nedeniyle görevi bırakacağını iddia etti. Daily Mail gazetesi Putin'in ayrılacağı tarihi de verdi.
Yalos sanatıyla yaptığı eserlerle ihtiyaç sahibi çocukları güldürecek
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde 'yalos' diğer adıyla 'çer çöp sanatı' ile kıyıya vuran tahta parçalarından birçok farklı ve güzel eserler üreten nöroloji uzmanı Doç. Dr. Ahmet Özşimşek, bugüne kadar çok sayıda eser yaptı. Eserlerini birçok yerde sergilediğini söyleyen Özşimşek, eserlerinden elde edeceği gelirin büyük kısmını oluşturacağı bir fonla ihtiyaç sahibi çocuklar için harcayacağını anlattı.
Elektrofizyoloji nedir? Elektrofizyoloji hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır ve neyi inceler
Elektrofizyoloji ile tedavi yöntemleri merak edilen yöntemlerden bir tanesidir. Hangi hastalıklarda kullanıldığı ile alakalı da çok fazla soru gelmektedir. Elektrofizyoloji nedir ve hangi hastalıklarda kullanılır sorularının cevaplarını derledik.
“Beyin pili tedavisinden sonra spor yapılabilir”
PARKİNSON hastalarında beyin pili tedavisi etkili yöntemlerden biri olurken ameliyat sonrası hastalar sert olmayan ve kafa travmasına neden olmayacak yüzme, bisiklete binme, tenis gibi sporları dahi yapabiliyor. Beyin pili tedavisinin Parkinson hastalarında en etkili tedavi yöntemlerinden biri olduğunu ve hastalığın saatini geri alarak Parkinson hastalarının yaşama yeniden merhaba demelerine imkan sağladığını belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh, “Beyin pili takılan hastaların günlük yaşantılarında hiçbir kısıtlama olmuyor. Hastalar çok sert olmayan, kafa travmasına neden olmayacak her türlü sportif faaliyeti sürdürebilir, tenis oynayabilir, bisiklete binebilir ve yüzebilir” dedi.
Magnezyum deposu besinlerle birçok hastalığın önüne geçilebilir
Magnezyumun insülin, tiroit, progesteron ve östrojen gibi hayati önemi olan hormonların çalışması, kas hareketleri, sinir sistemi çalışması üzerinde etkili olduğunu belirten Dr. Serhat Koran “Magnezyum bitkilere renk veren klorofilin temel maddesi olduğu için ıspanak, pazı, brokoli ve enginar gibi sebzelerde bol miktarda bulunur. Bunların dışında Hindistan cevizi ve bitter çikolata da magnezyum yönünden oldukça zengindir” dedi.
"Titremelerim dursun diye kendimi duvardan duvara vuruyordum"
ŞİDDETLİ titreme nöbetleri geçiren ve bu nedenle su bile içemeyecek hale gelen 32 yaşındaki Ebubekir Yapar, uzun yıllar titremelerinin nedenini bulamadı. 6 ay önce Parkinson olduğunu öğrenen Yapar'ın şikayetleri ise Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh tarafından uygulanan beyin pili tedavisi ile son buldu.
Liverpool'da "100'ler kulübü"nün son üyesi Muhammed Salah
İngiltere Premier Lig ekiplerinden Liverpool'da forma giyen Mısırlı yıldız oyuncu Muhammed Salah, takımının 100'ler kulübüne girdi.
Sahte içkide kullanılan metil alkolün "7 mililitresi bile öldürücü olabilir" uyarısı
Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, sahte içki dolayısıyla meydana gelen ölümlere metil alkolün neden olduğunu belirterek, "Metil alkol, 7 mililitre alımlarda dahi ölümcül olabilen çok ağır zehirlenmeye yol açabilir." dedi.
Teknofest’in ‘yıldız’ları icatlarını anlattı
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali Teknofest2020’te yarışan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öğrencileri kampüs bahçesinde bir araya geldi. Üniversite rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz’ın da katıldığı etkinlikte öğrenciler hem geliştirdikleri teknolojileri sergiledi hem de okullarına olan özlemlerini giderdi.
Pek çok kadında görülüyor! Farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkıyor
20 yaş üstü kadınların %15’inde, 65 yaş üstü kadınların ise %50’sinde görülebilen istemsiz idrar kaçırma, yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren sağlık problemlerinden biri olarak tanımlanıyor. Bu durum, menopoz, obezite, depresyon, sigara kullanımı, çok sayıda normal doğum yapmış olmak gibi faktörlerle de gelişebiliyor. Bununla birlikte de depresyon, anksiyete, toplumdan soyutlanma, iş gücü kaybı, tekrarlayan genital mantar, selülit gibi yumuşak doku enfeksiyonları, cinsel fonksiyon bozukluğu gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor.
Hepsi çok faydalı… İşte sonbaharın bol vitaminli 5 meyvesi
Mevsiminde tüketilen meyvelerin besin değeri daha yüksek… Peki, sonbahar aylarında hangi meyveleri tercih etmeliyiz? Sizler için bol vitaminli 5 sonbahar meyvesini ve faydalarını sıraladık.
Beyin pillerinin ömrü 25 yıla kadar uzadı
Parkinson ve hareket bozukluklarının tedavisinde kullanılan yeni teknoloji beyin pillerinin özelliklerine dikkat çeken Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh, Yakın zamana kadar dışarıdan şarj edilemeyen pilleri uyguluyorduk ve Parkinson hastalarında beyin pillerinin ömrü 4-6 yıl arasında idi. Daha yüksek elektrik akımına ihtiyaç duyulan distoni hastalarında bu süre daha da kısa olabiliyordu. Son yıllarda gelişen teknoloji sayesinde dışarıdan şarj edilebilen ve 20-25 yıla kadar ömrü olan pilleri uygulamaya başladık dedi.