Mutfakta kullanılan baharatlar, otlar, faydaları ve kullanım alanları- 2

Bir önceki yazımda mutfakta en çok kullanılan ve bunun yanı sıra adını bile hiç duymadığınız bazı otlar, baharatların faydalarından, kullanım alanlarından bahsetmiştim. Bu bölümde de aynı etkilerden sizlere bahsetmeye devam edeceğim. İşte, kimisine çok şaşıracağınız o otlar, bitkiler ve kullanımı....

Haberin Devamı

LAVANTA 

İdrar artırıcı, romatizma ağrılarını dindirici, antiseptik, sinir ve kalp kuvvetlendiricidir.

MAHLEP

Afrodizyak, balgam söktürücü, nefes darlığı ve prostat için, ayrıca şeker hastalığına karşı kullanılır.

MAYDANOZ 

Her türlü salata ve yemekte kullanılır. Kök maydanozda ıtırlı bir yağ bulunduğundan bazı soslardave

yemek sularında bu köklerden yararlanılmaktadır.

MELİSOTU 

Salata veya taze meyveler ile kullanılır.

MENENGİÇ

Dahilen idrar ve solunum yolları antiseptiği olarak kullanılır.

MERCANKÖŞK 

Kekiğe çok yakın bir ottur. Salatalardan başka et yemeklerinde, sebzelerle de kullanılır. Genellikle yemeğe pişmesine yakın konur. Sindirimi kolaylaştırıcı bir etkisi olduğundan, av etleri gibi sindirimi zor yemeklerde mutlaka kullanılır.

MEYAN KÖKÜ

Göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü, tad düzeltici ve öksürük kesici etkileri vardır.

Haberin Devamı

MISIR PÜSKÜLÜ

İdrar söktürücü ve taş düşürücüdür.

MİSKOTU 

Kaz, ördek, yılanbalığı gibi yağlı yiyeceklerde ve yahnilerde kullanılır.

Vermut tipi bazı şarapların yapımında vazgeçilmez bir ottur.

MUSKAT

Gaz söktürücü ve antiseptik olarak bilhassa karın ağrıları için kullanılır.

MÜRSAFİ

Antiseptik ve uyarıcıdır. Bilhassa solunum yolu hastalıklarına karşı kullanılır.

NANE

Özellikle sinirsel kaynaklı mide bulantılarını kesici olarak etkilidir.

OĞULOTU

Yatıştırıcı, midevi, terletici ve antiseptiktir.

PAPATYA

İdrar artırıcı, yatıştırıcı, safra söktürücü, boğaz iltihaplarında ve iltihaplı yaralara karşı etkilidir.

PELİNOTU

Midevi, ateş düşürücü, adet getirici etkileri vardır.

PEMBEBİBER

Özellikle soslarda, et ve balık yemeklerinde kullanılır.

PİMPİNEL

Bir anason türüdür. Genellikle çorba, sebze ve balık yemeklerinde kullanılır.

PUL KIRMIZI BİBER

Acı taze biberlerin kurutulup pul haline getirilmesi ile yapılır.

REZENE

Midevi, gaz söktürücü ve süt artırıcıdır.

ROKA

Yaprakları turp yaprağına benzeyen bir bitkidir. Salata olarak veya tava ve ızgarada pişirilmiş balık yemekleriyle birlikte yenir. Ayrıca, servis tabaklarının süslemesinde de kullanılır.

SAFRAN

Uyarıcı, iştah açıcı, adet söktürücü, koku ve renk vericidir. Değerli bir baharattır.

SALEP

Haberin Devamı

Afrodizyak, kuvvet verici, çocuk ishallerini kesicidir.

SANDALOS

Haricen ve dahilen romatizma ağrılarını dindirici olarak etkilidir.

SARI KANTARON

Dahilen antispazmotik, kabız, yatıştırıcı, haricen ise antiseptik ve yara iyileştiricidir.

SARI SABIR

Kalın barsağa etkili bir müshildir.

SERVİ KOZALAĞI

Çocukların gece işemelerinde, haricen basura ve kokulu ayak terlemelerine karşı kullanılır.

SİNAMEKİ

Kalın barsak üzerinde etkili olan, kuvvetli bir müshildir.

SUMAK 

Toz haline getirilerek kullanılmaktadır. Ekşimsi bir tadı vardır. Kebaplara ve bazı salatalaraekşilik

vermek için kullanılır.

SUSAM

Simit ve benzer çeşitli hamurlu yiyeceklerde ya da tahin yapmında kullanılır.

ŞAHTERE

Haberin Devamı

İdrar artırıcı, yatıştırıcı, zayıflatıcı ve tansiyon düşürücüdür.

ŞEYTAN TERSİ

Sinir sistemi yatıştırıcısı, hazmı kolaylaştırıcı ve gaz söktürücüdür.

TARÇIN (ÇUBUK) 

Bazı pasta, kek, bisküviler ve sütlü tatlılarda ayrıca boza, salep gibi içeceklerde kullanılmaktadır.

TARHUN 

Bazı soslarda, salçalı et yemeklerde, soslarda, yumurtalarda ve salatalarda kullanılır.

TATLI KIRMIZI TOZ BİBER

Tatlı kırmızı biberlerin kurutulup toz haline getirilmesiyle elde edilir. Pek çok yemekte kullanılır.

TERE 

Bu bitkinin yaprakları genellikle salata olarak yenir. Servis tabakların süslenmelerinde de kullanılır.

TOZ TARÇIN

Çubuk tarçının kullanıldığı her yerde kullanılır.

Haberin Devamı

ÜZERLİK TOHUMU

Kurt düşürücü, adet söktürücü, uyuşturucu, terletici ve yatıştırıcıdır.

VANİLYA

Meksika kökenli bir baharat. Pastacılık ve şekercilikte krema, kek, dondurma, komposto,poşe

meyveler ve sütlü tatlıları lezzetlendirmek için kullanılır.

YENİBAHAR 

Kullanılan kısmı meyvesidir. İştah açıcı, gaz söktürücü ve kabıza karşı etkilidir. Mutfakta iseetli

yemeklerde, köfte, sosis, çeşitli tatlı ve dolmalarda kullanılır.

ZAHTER

Şeker hastalığına karşı kullanılır.

ZENCEFİL

Yatıştırıcı ve gaz söktürücüdür.

ZERDEÇAL

Midevi, gaz söktürücü ve safra artırıcıdır.

ZULUMBA

İştah açıcı, uyarıcı, idrar artırıcı, balgam ve gaz söktürücüdür.

 

Yazarın Tüm Yazıları