Sahrap Soysal

Zengin, topraksı tadıyla başrol patateste

7 Aralık 2024
Tüm yemeklerin yanında ya da içinde binbir hale bürünen patatesin kendi başına da lezzeti tartışılmaz. Bu hafta sizin için Türkiye’nin çeşitli mutfaklarından basit ve leziz patatesli yöresel tarifler hazırladım.

Patates kavurması (4 kişilik)

NE LAZIM?

◊ 4 adet orta boy patates (Yaklaşık 600 gr)
◊ 1 büyük soğan
◊ 1/2 yemek kaşığı tatlı
biber salçası
◊ 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Yazının Devamını Oku

Kat kat kebap, pilav ve helva

30 Kasım 2024
Hazır yufkayla genelde börek yapsak da aslında yufkayı ana yemekten tatlıya birçok şekilde değerlendirebiliriz. 2 yufkayla yapacağınız kebap, geleneksel bademli perde pilavı ve helvalı rulo tariflerimi deneyin. Bu basit malzemenin lezzete olan katkısına inanamayacaksınız.

 

PERDE PİLAVI (8 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

2 adet hazır yufka

150 gr tereyağı

1 çay bardağı sıvıyağ

Yazının Devamını Oku

Hafif, pratik, leziz kuplar

23 Kasım 2024
Aniden gelen misafire ya da akşam yemeğinden sonra bastıran ‘bir tatlı olsa da yesek’ krizlerine deva olacak harika iki reçeteyle geldim bu hafta. Elinizin altındaki malzemelerle her an yapabileceğiniz bu tarifler kuplarda servis edildiği ve dolapta birkaç gün saklanabildiği için de çok pratik.

ÇİKOLATALI KUP (6 kişilik)

NE LAZIM?

Muhallebi için

1 litre süt

1 tepeleme yemek kaşığı un

2 tepeleme yemek kaşığı pirinç unu

Yazının Devamını Oku

Köfte her sofraya yakışır

9 Kasım 2024
Köfteyi çocuklar da yetişkinler de sever. İyi yapılmışı sofrayı bir anda şölen masasına çevirebilir. Çeşitleri konusunda da çok şanslıyız; neredeyse her yöreye özgü farklı ve lezzetli köftelerimiz var. Bu hafta size üç farklı tarif hazırladım...

 

FISTIKLI-BULGURLU ANTEP KÖFTESİ (4 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

500 gr orta yağlı dana kıyma (Dana döş etinden bir kere çekilmiş)

1/2 su bardağı köftelik bulgur

1/2 su bardağı sıcak su (kaynar olmalı)

Yazının Devamını Oku

Taze ceviz zamanı

19 Ekim 2024
Eylülde başlayan ceviz hasadı kasıma kadar devam edecek. Yeşil, kalın etli kabuğun altından çıkan nemli cevizler güz güneşinde kurutulurken içi de gevrek, çıtır dokusuna kavuşup tatlı-tuzlu yemeklerimize nefaset katacak. Tariflerimizin yanında cevizin sağlık mucizelerini de Hürriyet Lezzetli Hayat yazarı Dr. Ayça Kaya’dan okuyun.

 

TAVUK KIYMALI-CEVİZLİ KÖFTE (4-6 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

750 gr tavuk kalça kıyma

1,5 su bardağı ince köftelik bulgur

1 su bardağı ılık su

Yazının Devamını Oku

Bu turşular ağzınıza layık

12 Ekim 2024
Güz hasadının lezzeti başkadır. Turşu gibi uzun süre saklanan yiyeceklerin bu mevsimde yapılmasının sebebi de budur. Biberin, domatesin, kıtır kıtır salatalıkların son demlerinde en lezzetli turşuları kolaylıkla yapabilin diye üç farklı turşu tarifi hazırladım size bu hafta. Kış yemeklerinin yanında sofraya getirdiğiniz bu tabaklar herkesin ağzını sulandırıp iştahını açacak...

 

HAVUÇLU KEREVİZ SAPI TURŞUSU

NE LAZIM?

1 adet kerevizin sap kısmı

2 adet orta boy havuç

3 su bardağı su

Yazının Devamını Oku

Tavası, pilakisi, ekşilisi...

5 Ekim 2024
Palamut akını sularımızda azalsa da devam ediyor. Karadenizlilerin ekşili pişirdiği palamut, İstanbul mutfağında pilaki, Trakya’da da tava yapılır. Bu bereketli ve sevilen balığı sofranıza böyle farklı farklı tariflerle taşımaya ne dersiniz? Siz hangisini isterseniz deneyin, hepsinde lezzet garanti.

Palamut ekşilisi (4 kişilik)

NE LAZIM?

◊ 8-10 dilim palamut balığı
(1,5-2 parmak eninde dilimlenmiş, takoz adı da verilir)
◊ 1 Türk kahvesi fincanı zeytinyağı
◊ 100 gr tereyağı
◊ 2 adet orta boy kuru soğan

Yazının Devamını Oku

Çorbaya, dolmaya omlete...

28 Eylül 2024
Pazının zümrüt yeşili iri yapraklarındaki lezzete nihayet kavuştuk. Pazar tezgâhlarını süslemeye başlayan bu güzel sebzeyle Anadolu’dan bir köfteli çorba ve dolma tarifi öneriyorum. Fazla vakti olmayanlar Fransız usulü omletimizi deneyebilir.

 

PAZILI LOR DOLMASI (6 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

1 kg pazı

1 su bardağı ince bulgur

½ kg lor peyniri

Yazının Devamını Oku