"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Etli erik yahnisi

19 Mayıs 2019

Köfte için bulguru tuz, pul biber ve sıcak suyla ıslatın. Bulgur yumuşayınca yumurtayı kırıp unu ekleyin ve iyice yoğurun. Elinizi su dolu bir kaba batırıp, köfte harcından vişne kadar parçalar koparıp yuvarlayın ve bir tabakta biriktirin.

Diğer taraftan, eti tereyağı ve zeytinyağıyla 10 dakika karıştırarak kavurun. Et kavrulmaya başlayınca unu tıpkı tuz gibi serpiştirerek ilave edin. Karıştırarak 5 dakika daha etleri pişirin. Üzerine 10 su bardağı sıcak su ekleyip etler iyice yumuşayıncaya dek 40-50 dakika daha pişirmeye devam edin.

Et piştikten sonra yıkadığınız erikleri ve hazırladığınız köfteleri tencereye ilave edip karıştırın. Erikler iyice yumuşayıp açılmaya başlayınca ince doğranmış taze soğanı -sadece yeşil kısımlarını- ve tuzu ilave edin. 10 dakika daha pişirip ocağın altını kapatın. Sıcak sıcak servis yapın.

MALZEMELER

- Yarım kg yeşil taze erik (Sarı ya da mor erik de olabilir)

- 1 yemek kaşığı un

- 500 gr kuzu kuşbaşı eti (Kemikli kuzu eti de kullanabilirsiniz)

- 5-6 adet yeşil taze soğan

Yazının devamı...

Taze naneli enginar çorbası

18 Mayıs 2019

Soğanı yemeklik incecik, sarmısağı pirinç tanesi kadar doğrayıp orta boy bir tencereye koyun. Zeytinyağını ekleyin. Soyulmuş patatesi ve enginarı tavla zarı şeklinde doğrayıp tencereye ilave edin. Orta ısılı ateş üzerinde tüm malzemeleri karıştırarak 4-5 dakika kavurun.

Unu tıpkı tuz gibi serpiştirir gibi karıştırın. Sütü ve sıcak suyu azar azar ilave ederken sürekli karıştırmaya devam edin. Tuz, karabiber, pul biber, kekik ve naneyi ekleyip ara sıra karıştırarak çorbayı pişirin.

Sebzeler yumuşayınca el blender’ı ile tenceredekiler püre oluncaya dek çekin. İnce kıyılmış nane yapraklarını ekleyip sıcak servise sunun.

MALZEMELER

- 1 adet iri boy kuru soğan

- 1 adet orta boy patates

- 3 adet orta boy enginar

- 3 diş sarmısak

Yazının devamı...

Maydanozlu ekşili köfte / Edirne

17 Mayıs 2019

500 gr dana döş tek çekim kıyma
2 adet yumurta akı (Sarısını saklayın)
3-4 yemek kaşığı pirinç
2 demet maydanoz
1 çay kaşığı tuz, karabiber
5 su bardağı sıcak su
50 gr tereyağı ya da 5 yemek kaşığı zeytinyağı

Yazının devamı...

Şehriyeli süt çorbası / Trakya bölgesi

15 Mayıs 2019

1 su bardağı arpa veya tel şehriye

4 yemek kaşığı zeytinyağı

2 tatlı kaşığı un

5 su bardağı

SICAK SU

3 su bardağı süt

1 çay kaşığı tuz

Terbiyesi için:

Yazının devamı...

Zeytinyağlı enginarlı pilav

13 Mayıs 2019

2 su bardağı lüks baldo pirinç
1 adet orta boy kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 demet taze yeşil soğan
3 su bardağı sıcak su (Et ya da tavuk suyu kullanılabilir)
1 çay kaşığı tuz, karabiber
3-4 tane temizlenmiş enginar

Yazının devamı...

Arnavut şekerparesi

12 Mayıs 2019

 su bardağı un

2 su bardağı irmik

½ su bardağı zeytinyağı (veya sıvı yağ)

125 gr tereyağı

Ayrıca:

4 yumurta sarısı

2 adet bütün yumurta

Gerekirse 1-2 yemek kaşığı un

Yazının devamı...

Zeytinyağlı taze bakla

11 Mayıs 2019

1 kg taze bakla
1 adet iri boy kuru soğan
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tozşeker
2 çay kaşığı tuz
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 adet limonun suyu

Yazının devamı...

Kuru meyveli Fars pilavı

10 Mayıs 2019

- 1 adet soğan

- 4 diş sarmısak

- 1 çay bardağı zeytinyağı+20-30 gr tereyağı

- 1 çay kaşığı toz zerdeçal

- 1 çay kaşığı tuz, 1/2 çay kaşığı kimyon, karabiber

- 3-4 adet hurma, 3-4 adet kuru kayısı

- 1/2 su bardağı zirinç veya kuru çekirdeksiz üzüm

- 2 su bardağı sıcak su (Et ya da tavuk suyu olabilir)

Yazının devamı...