MENÜ

Baharatlar

Baharatlar ile ilgili tüm haberleri ve son dakika Baharatlar haber ve gelişmelerini bu sayfamızdan takip edebilirsiniz. Toplam 1.236 Baharatlar haberi bulunmuştur.

Baharatlar Haberleri

Evde Kal, formda kal

Evde Kal, formda kal!

Susuz kalmak zayıf bir bağışıklık sisteminin başlıca nedenlerinden biri olabilir. Vücudumuz düzenli aralıklarla toksinleri, mikropları dışarı atmalıdır ve bunu yapabilmek için sıvıya gereksinim duyar.

1.04.2020Magazin
Gaziantepin İlçeleri Neler Ve Hangi Bölgede Gaziantepde Gezilecek Ve Tarihi Yerler

Gaziantep'in İlçeleri Neler Ve Hangi Bölgede? Gaziantep'de Gezilecek Ve Tarihi Yerler

Baklavası ile ünlü Gaziantep aynı zamanda; eğitim, sanayi ve ticaret şehri olarak da bilinmektedir. Ayrıca hala yerleşik yaşamın devam ettiği en eski şehirlerden de biridir. Peki, Gaziantep ilçeleri nelerdir ve şehir hangi bölgede yer almaktadır? Gaziantep ile ilgili merak edilen tüm detayları ve Gaziantep gezilecek yerler listesini sizin için hazırladık.

29.03.2020Gündem
Evde tarhana nasıl yapılır Anadolunun dört bir yanından tarhana tarifleri

Evde tarhana nasıl yapılır? Anadolu'nun dört bir yanından tarhana tarifleri

"Darhane çorbası" yakıştırmasını sonuna kadar hak eden tarhana, aynı zamanda güçlü bir probiyotik kaynağı. Bu özelliği sayesinde de bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. O nedenle son dönemde tarhanaya gösterilen ilgi birkaç katına çıktı. Marketlerde tarhana bulmak elbette mümkün ama evde yapılmış tarhananın yerini de hiçbir şey tutmuyor. Sizin için Türkiye'nin farklı yörelerinden evde yapılabilecek tarhana tarifleri derledik. Bu arada şunu da hatırlatalım: Tarhana normalde yaz sonunda yapılır ve sıcak günlerde kurutularak tüm kış tüketilecek biçimde saklanır o yüzden de büyük miktarlarda yapılır. Ancak siz dilerseniz daha küçük miktarlarda yoğurduğunuz tarhanayı taze taze de tüketebilirsiniz. Afiyet olsun...

27.03.2020Evdehayat
Zencefil, zerdeçal ve tarçını bu tarifle daha fazla tüketin

Zencefil, zerdeçal ve tarçını bu tarifle daha fazla tüketin

Bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda beslenme çok önemli. Sebzeler ve meyvelerin yanı sıra baharatlar da bu konuda önemli rol oynuyor. Uzmanlar bu bağlamda özellikle zencefil, zerdeçal, tarçın gibi baharatlara vurgu yapıyor. Hürriyet Lezizz köşe yazarı Şef Yıldız Öz Samaha, bu baharatları daha fazla tüketmek isteyenler için çok pratik ve lezzetli bir tarif hazırladı.

Evde mükemmel bir çay demlemek için bilmeniz gereken ipuçları

Evde mükemmel bir çay demlemek için bilmeniz gereken ipuçları

“Başlıca içeceğimiz nedir?” diye sorsalar su yerine çay diye cevap verecek o kadar çok insan var ki… Kimi güne çay içmeden başlayamıyor, kimi yanında çay olmadan ne çalışabiliyor ne de sohbet edebiliyor. Peki evde nefis bir çay demleyebilmek için nelere dikkat etmeliyiz? Gelsin ipuçlarımız…

25.03.2020Evdehayat
Bağışıklık sisteminizi bu baharatlarla güçlendirin

Bağışıklık sisteminizi bu baharatlarla güçlendirin

Bağışıklık sisteminizi, beslenmenize ekleyebileceğiniz bazı baharatlarla güçlendirip pek çok hastalıktan korunabilirsiniz. Peki, bu baharatlar neler? Diyetisyen Deniz Zünbülcan konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

24.03.2020Sağlık
Badem sütünü evde yapmaya ne dersiniz Çok beğeneceksiniz

Badem sütünü evde yapmaya ne dersiniz? Çok beğeneceksiniz

Veganlar ve laktoz intoleransı olanlar için hayvansal sütlere bir alternatif olarak üretilen badem sütü, kısa sürede birçok kişinin favorisi haline geldi. Üstelik marketlerde de artık birçok farklı markanın badem sütlerini bulmak mümkün. Ancak aslında badem sütü evde sadece 2 malzemeyle ve smoothie yaptığınız blender’la yapılabilecek kadar kolay bir ürün. İlk seferinde biraz zorlansanız bile devamında kolayca hazırlayabileceğiniz badem sütü tarifimiz ve evde badem sütü yaparken çok işinize yarayacak püf noktalarımız aşağıda. Şimdiden elinize sağlık…

21.03.2020Evdehayat
Corona Virüse karşı bu önerilere dikkat Tarhana, turşu, boza...

Corona Virüse karşı bu önerilere dikkat! Tarhana, turşu, boza...

Corona Virüse karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek gerektiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emin Mindan, "Saf C vitaminini yüksek dozda almamız gerekir" dedi. Mikropların mukozalardan geldiğini belirten Dr. Emin Mindan, “Mukozaların güçlü olması lazım. Güçlü olması için C vitaminin yanı sıra probiyotik almamız lazım. Yani dost bakteriler içeren yiyecekler tüketmemiz lazım. Bunların arasında geleneksel gıdalarımız turşu, boza, sirke, tarhana, salça, kefir gibi gıdalar yer alıyor. Bunlar probiyotik kaynaklarıdır bunlar bağırsaklardaki düzeni sağlıyor ve koruma sistemimizi güçlendiriyor” diye konuştu.

13.03.2020Gündem
Farklı lezzetlerle aranız nasıl Gelin birlikte öğrenelim

Farklı lezzetlerle aranız nasıl? Gelin birlikte öğrenelim

Dünya mutfağı, kendimizi şımartabileceğimiz enfes lezzetlerle dolu. Her ülkenin kültüründen de izler taşır. Hindistan mutfağı denince akla çeşit çeşit baharatlar gelirken İtalyan lezzetleri denince de aklımıza doğrudan pizza gelir. Kısaca, her damağa hitap eden pek çok yiyecek var. Peki sizin farklı lezzetler ile aranız nasıl, gelin birlikte test edelim...

Süzek yapması nasıl yapılır Süzek yapması tarifi

Süzek yapması nasıl yapılır? Süzek yapması tarifi

Yöresel bir lezzet olan süzek yapması ismini yapılış şeklinden alır. Bulgur, kıyma ve baharatlar harmanlanıp minik yuvarlak haline getirilir, tencereye oturtulan süzgecin üzerinde pişirilir. Antep ağzında süzgece süzek adı verildiği için, bu yemeğe süzek yapması denir. Peki, süzek yapması nasıl yapılır? Süzek yapması tarifi…

Fiyatı otomobille yarışıyor Yoğun talep var...

Fiyatı otomobille yarışıyor! Yoğun talep var...

MUĞLA’nın Marmaris ilçesinde, ikinci el otomobil fiyatına satılan İran safranının kilosu, ürünün bollaşmasıyla birlikte 70 bin TL’den 42 bin TL’ye kadar düşünce, aktarlar uğrak yeri oldu. İran safranına alternatif olan İspanya safranın fiyatı ise 40 bin TL’den 30 bin TL’ye kadar indi.

23.02.2020Ekonomi
Soğuk havanın etkisiyle migren atakları artış gösteriyor

Soğuk havanın etkisiyle migren atakları artış gösteriyor

Yıllık migren atağı oranı erkeklerde yüzde 6-8, kadınlarda ise yüzde 15-18. Yani kısaca ülkemizde her 6-7 kişiden birisi migren hastası. Kadınlarda erkeklere göre 3 kat daha fazla görülen migren ağrısı mevsimlere göre farklılık gösterebiliyor. Özellikle kış aylarında soğuk havanın etkisiyle migren ataklarında artış olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “Bazı kişilerde hava değişimine duyarlı migren olabilir ve kış aylarında soğuk hava, rüzgâr ve hava basınç değişiklikleri migren ataklarını artırabilir” dedi.

6.02.2020Sağlık
Cinsel İsteği Arttıran Besinler

Cinsel İsteği Arttıran Besinler!

Vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri tüketmek hem bedensel hem ruhsal sağlığı etkiliyor. Kış aylarında enerji düşüklüğü insanlarda yaygın olarak görülürken cinsel anlamda isteksizlik de görülebileceğini uzmanlar belirtiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Duygu Yıldırım, haftada 2 kez balık tüketmenin dopamin salgısını arttırdığını ve cinsel isteği yükseltmeye yardımcı olduğunu belirtti.

5.02.2020Cinsellik
Sri Lankanın baharat ve acılarıyla kendine özgü tatları başkentlileri bekliyor

Sri Lanka'nın baharat ve acılarıyla kendine özgü tatları başkentlileri bekliyor

Sri Lanka’nın deniz ürünlerinden sokak yemeklerine, bol baharatlı, acılı ama Türkiye'de bulunamayacak kendine özgü lezzetleri, ülkenin bağımsızlık yıl dönümü kapsamında, yarından itibaren iki gün dünya mutfağına meraklı başkentlileri bekliyor.

4.02.2020Seyahat
Türkiye bunu konuşuyor: Lahmacun pizzayı ezdi geçti

Türkiye bunu konuşuyor: Lahmacun pizzayı ezdi geçti

2019 yılının şampiyonu lahmacun oldu. En yakın rakibi pizzayı solladı geçti.

25.01.2020Gündem
En Sağlıklı Tatlı: Bitter Çikolata Yemeniz İçin 8 Muhteşem Sebep

En Sağlıklı Tatlı: Bitter Çikolata Yemeniz İçin 8 Muhteşem Sebep

10 Ocak Bitter Çikolata Günü! Uzmanların 'en sağlıklı tatlı' olarak adlandırdığı, diyet yaparken bile tüketilebilen bu enfes tatlı hakkında bilmeniz gerekenleri aşağıya bırakıyoruz.

Hububatta rekor ihracat

Hububatta rekor ihracat

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya, dünya siyasetinde yaşanan siyasi ve ekonomik olumsuzluklara rağmen 2019 yılında Türkiye genelinde gerçekleştirilen hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü ihracatının bir önceki yılın aynı dönemine göre oranla yüzde 1,6 artış göstererek 6 milyar 788 milyon 364 bin dolara yükseldiğini açıkladı.

7.01.2020Ekonomi
Sağlıklı Bir Yılbaşı Sofrasında Neler Olmalı

Sağlıklı Bir Yılbaşı Sofrasında Neler Olmalı?

Yeni bir yılı sevdikleriyle, dostlarıyla, arkadaşlarıyla karşılamak isteyenler bu özel akşam için çeşit çeşit yemeklerle donatılan sofralar hazırlama planları yapıyor. Sağlıklı bir sofra için uzmanların tavsiyelerine kulak verebilirsiniz. Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, sağlıklı yılbaşı sofralarının nasıl olması gerektiğine dair tavsiyelerde bulundu.

Obezite yanıtı: 500’e yakın yemek olunca

Obezite yanıtı: 500’e yakın yemek olunca

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Sağlık Bakanlığı’nın obezitede Türkiye ortalamasının üstünde olan Gaziantep’le ilgili “Porsiyonlar küçültülsün” çağrısına, dün Twitter hesabından Hürriyet’in haberini etiketleyerek “500’e yakın yemeğe sahip, UNESCO tarafından tescilli bir mutfağa sahip dünyanın birkaç kentinden biri olmanın sonuçları işte” karşılığını verdi.

21.12.2019Gündem
Wasabi sos nasıl tüketilir Wasabinin faydaları neler Wasabi - Vasabi (Japon turpu) nedir

Wasabi sos nasıl tüketilir? Wasabinin faydaları neler? Wasabi - Vasabi (Japon turpu) nedir?

Suşinin yanında oldukça yakışan wasabi Japon turpu olarak adlandırılan bir bitkidir. , Japonya'daki dağ nehir vadilerinde akarsular boyunca yetişen vasabi bitkisinin kanserden koruduğu, astım ve alerji gibi çeşitli hastalık ve rahatsızlıklara iyi geldiği biliniyor. Peki, Wasabi sos nasıl tüketilir? Wasabinin faydaları neler? Wasabi - Vasabi (Japon turpu) nedir? İşte, detaylar.

6.12.2019Sağlık
Mide ekşimesine ne iyi gelir Mide ekşimesi nasıl geçer Mide ekşimesi neden olur

Mide ekşimesine ne iyi gelir? Mide ekşimesi nasıl geçer? Mide ekşimesi neden olur?

Mide ekşimesi, çeşitli mide problemlerinin sonucu olarak ortaya çıkan bir durumdur. Özellikle yağlı ve ağır beslenme sonucunda mide ekşimesi meydana gelebilir. Peki, mide ekşimesine ne iyi gelir? Mide ekşimesi nasıl geçer? Mide ekşimesi neden olur?

6.12.2019Sağlık
Hazımsızlık nedir, neden olur Hazımsızlığa ne iyi gelir

Hazımsızlık nedir, neden olur? Hazımsızlığa ne iyi gelir?

Hazımsızlık sindirim sisteminin iyi çalışmaması sonucunda sık sık yaşanan bir sorundur. Günümüzde her üç kişiden birinde görülen hazımsızlık sorunu, yemek yeme alışkanlıklarıyla da doğrudan ilintilidir. Peki, hazımsızlık nedir, neden olur? Hazımsızlığa ne iyi gelir?

4.12.2019Sağlık
Tarifini kendi buldu Kilosu 350 TLden...

Tarifini kendi buldu! Kilosu 350 TL'den...

Antalya'da balık pastırması üreten Ahmet Akbaş, pastırmayı Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyor. Kilosu 350 TL olan balık pastırması, 150 TL'ye satılan dana pastırması kadar beğeniliyor.

Türkiyede ilk... Yoğun talep var Kilosu 350 TLye satılıyor

Türkiye'de ilk... Yoğun talep var! Kilosu 350 TL'ye satılıyor

ANTALYA’da Türkiye’nin ilk balık pastırmasını üreten Ahmet Akbaş, pastırmayı Türkiye’nin dört bir yanına gönderiyor. Kilosu 350 TL olan balık pastırması, 150 TL’ye satılan dana pastırması kadar beğeniliyor.

28.11.2019Ekonomi
Cevap böyle geldi: Naziler gizli gizli döner yer

Cevap böyle geldi: Naziler gizli gizli döner yer

Danimarka’dan Güney Afrika’ya hamburgere kafa tutuyor ama büyük zincirlerin aksine küçük işletmeler sistemiyle yayılıyor. Birçok Avrupa kentinde sayıları binlere ulaştı. Sempozyumlar düzenleniyor, tezlere konu oluyor. Yurtdışındaki macerasına kaldırım kenarlarında başlayan Türk döneri ikinci vatanı Almanya’da ‘yeni nesil dönerci’lerle sınıf atlıyor; dünyanın önemli otellerinin mönülerine giriyor. Üstelik artık kuvvetli bir siyasi sembol. Nasıl mı?

24.11.2019Hürriyet Pazar
Tavuk ciğeri nasıl yapılır İşte pratik tavuk ciğeri yapımı ve pişirme yöntemleri

Tavuk ciğeri nasıl yapılır? İşte pratik tavuk ciğeri yapımı ve pişirme yöntemleri

Sote, kızartma, ızgara gibi çeşitlerle sofralarımıza gelen tavuk, ciğer olarak hazırlandığı zaman damakta enfes tat bırakıyor. Ciğer yemeği genelde kuzu ve danadan yapılsa da tavuk etiyle hazırlandığında lezzet bakımından ve ekonomik olmasıyla tercihleriniz arasında yer alacak. Peki, tavuk ciğeri nasıl yapılır? İşte pratik tavuk ciğeri yapımı ve pişirme yöntemleri.

Metabolizma Hızlandırıcı Baharatlar

Metabolizma Hızlandırıcı Baharatlar

Kış mevsiminde azalan aktivite, uzayan geceler ile birlikte geç yenen yemekler, daha çok karbonhidrat ve yağ tüketimi ve azalan su içme ihtiyacına bağlı olarak metabolizmamız yavaşlar. Metabolizmayı canlandırmak için baharatların gücünden yararlanın.

20.11.2019Diyet Rehberi
Doktorlar uyarıyor: Eğer uygun koşullarda saklanmazsa...

Doktorlar uyarıyor: Eğer uygun koşullarda saklanmazsa...

Plastik kaplarda, poşetlerde ve nemli ortamlarda saklanan baharatların kısa sürede aflatoksin adı verilen zehirli küf gelişimine neden olabileceğini ve bunun da karaciğer kanserine yol açabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Hakan Karagöl, "Bunun düşük miktarlarda bile tüketilmesi zehirlenmeye yol açar. Çalışmalar, bunun karaciğer kanserine neden olabileceğini ve bağışıklık sistemini düşürebileceğini belirtmektedir." dedi.

Hangi Baharat Neye İyi Geliyor

Hangi Baharat Neye İyi Geliyor?

Plastik kaplarda, poşetlerde ve nemli ortamlarda saklanan baharatların kısa sürede aflatoksin adı verilen zehirli küf gelişimine neden olabileceğini ve bunun da karaciğer kanserine yol açabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Hakan Karagöl ile Beslenme ve Diyet Uzmanı Gökçe Bönce, baharatlar hakkında önemli bilgiler verdi.

Kokoreç nedir Kokoreç neyden ve nasıl yapılıyor

Kokoreç nedir? Kokoreç neyden ve nasıl yapılıyor?

Kokoreç, en sevilen sokak lezzetlerinden biri. Garnitür olarak domates, biber turşusu ve salatalık turşusuyla tüketilen kokoreçte en kritik konu ise hijyendir. İşinizi şansa bırakmak istemeyen kokoreçi evde de yapabilir. Peki, nasıl? İşte, ‘kokoreç neyden ve nasıl yapılıyor?’ sorularının yanıtı

Tavuklu tokmak köftesi nasıl yapılır Tavuklu tokmak köftesi tarifi

Tavuklu tokmak köftesi nasıl yapılır? Tavuklu tokmak köftesi tarifi

Sıradan tavuk yemeklerinden sıkılanlar için zahmetli ancak lezzetli bir önerimiz var: Tavuklu tokmak köftesi. Tıpkı geleneksel lezzet keşkek gibi döverek yapılan tavuklu tokmak köftesinin püf noktası baharatlarla harmanlanan harcında gizli. Peki, tavuklu tokmak köftesi nasıl yapılır? İşte, adım adım tavuklu tokmak köftesi tarifi…

Hatay mutfağının vazgeçilmez lezzeti; Tepsi Kebabı

Hatay mutfağının vazgeçilmez lezzeti; Tepsi Kebabı

UNESCO tarafından 2017 yılında dünyanın 26'ıncı gastronomi şehri seçilen Hatay'da yörenin en meşhur yemeği tepsi kebabı yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. Hatay'a ait 600 yemek çeşidinden biri olan tepsi kebabı hem lezzeti hem de görüntüsüyle yiyenlerden tam puan alıyor. Yüzyıllardır Hatay'da yapılan tepsi kebabı kasaptaki işlemlerin ardından taş fırında odun ateşinde pişirilerek sıcak ekmekle sunuma hazır hale getiriliyor. Hatay'ın merkez Antakya ilçesinde uzun yıllardır kasaplık yapan Haydar Öter, tepsi kebabının Hatay halkının olduğu kadar yerli ve yabancı turistlerinde ilk tercihi olduğunu söyledi. Tepsi kebabının koyun ve dana etinin karşımı ile yapıldığı ifade eden Haydar Öter, Tepsi kebabı etiyle meşhur. Yüzde 70'i koyunun kaburga etinden yüzde 30'u ise dananın kaburga etinden yapılıyor. Kebap fazla yağlı olmasın diye koyun etinin tamamen kullanmıyoruz. Tepsi kebabı için kullanacağımız ete sarımsak, çeşitli baharatlar, isteğe göre tatlı veya acı biber kullanıyoruzdedi. Tepsi kebabının bir çok pişirim tekniği olduğuna da dikkat çeken Öter tepsi kebabının tadını iyi alması için en uygun pişirim tekniğinin odun ateşi olduğuna dikkat çekti.Hatay'ın tepsi kebabı konusunda en meşhur yer olduğunu anlatan Öter, Bir çok yerde tepsi kebabı yapılabilir; ama hiçbir yer Hatay gibi olamaz bu iş için önce dürüstlük lazım sonra da bu işe aşık olmak lazım bu işi sevmedikten sonra boş. Biz işimizi severek, saygı duyarak yapıyoruz diye konuştu.

26.10.2019Haber
Terletme ne demek Soğan, sarımsak, patlıcan terletme nasıl yapılır

Terletme ne demek? Soğan, sarımsak, patlıcan terletme nasıl yapılır?

Patlıcan, soğan, sarımsak… Özellikle kebaplara eklenen bu tür sebzeler, kebap yapılmadan önce terletme işleminden geçiriliyor. Peki terletme ne demek? Patlıcan terletme nasıl yapılır…

Çölyak hastalığının tedavisi nedir

Çölyak hastalığının tedavisi nedir?

Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir.Çölyak hastaları, buğday, arpa, çavdar, yulaflı gıdalar tüketmedikleri gibi ayrıca marketlerde satılan hazır gıdaların içeriklerine dikkat etmelidirler. Mutlaka gluten içermeyen gıdalar tüketmeliler.

23.10.2019Sağlık
Mısır ekmeği nasıl yapılır Adım adım mısır ekmeği tarifi

Mısır ekmeği nasıl yapılır? Adım adım mısır ekmeği tarifi

Mısır unu ile yapılan mısır ekmeği Karadeniz mutfağının bize kazandırdığı en güzel lezzetlerden biri. Mısır ununun en çok kullanıldığı bu tariftte un içerisine tuz, süt ve az miktarda şeker eklenerek mayalandıktan sonra ya fırında ya da kızartma olarak pişirilir. İşte, adım adım mısır unu ekmeği tarifi…

Sembusek nedir

Sembusek nedir?

Sembusek Mardin bölgesine özgü bir kapalı lahmacun türü. "Mardin pizzası" olarak da tanınır. İç olarak soğan, ince kıyılmış et ve çeşitli baharatlar konularak yufka yarım ay şeklinde kapatılır ve saçta pişirilir. İsteğe bağlı olarak içine nane, fesleğen ve maydanoz da katılır.

17.10.2019Gurme

Yazar Sonuçları

Tarih ve kültürün lezzetlendirdiği yemekleriyle Diyarbakır

Efsanelere konu Hevsel bahçelerinin mahsulleriyle pişen yemekler, Dağ kekiğiyle lezzetlenen etler, günün her saati ciğer... Kullanılan tek bir baharatın bile önemli olduğu, ince ayrıntılarla dolu bu mutfağın tadı damağımda kaldı gerçekten. Diyarbakır’ın heybesinde sizi şaşırtacak pek çok lezzet, kulağınıza fısıldayacak onlarca öykü var…

23.03.2020

Bir virüs yazısı da benden

İZMİR’de en sevdiğim mekanlardan biri de Red Dragon’dur.

11.03.2020

İnciden petrole Katar’ın ışıltılı yolculuğu

Güneşin yavaş yavaş yüzünü göstermeye başladığı bugünlerde yine sıcak coğrafyalarla devam edelim ve yönümüzü bu kez Katar’a çevirelim. Ekonomisi 1930’lara kadar denizden çıkan incilere dayanan yoksul bir ülkeyken bugün petrol sayesinde dünyanın en zenginleri arasında. Eskiyle yeni, modernle geleneksel arasındaki farklılıkları görüp ülkenin nereden nereye geldiğine şahitlik etmek isteyenler için bu ülkede görülmesi ve deneyimlenmesi gereken çok şey var.

8.03.2020

Çayın kahvenin yanına...

Düşman çatlatan kekler, mis gibi kokan börekler, kıtır kurabiyeler… Ustaca süslenmiş meyveli pastalar, tartlar, turtalar… Tam kıvamında pişmiş, iştah kabartan çatlak kurabiyeler, simitler, çörekler… Kokusuyla alıp götüren sıcacık kuruvasan, bir dilim çikolatalı brownie ya da limonlu cheesecake... Hepsi de her gün yudumladığımız çayın kahvenin yanına yakışan lezzetler...

4.03.2020

Havada turunç tadı var!

“Sizin kardan adamlarınız vardı, bizim kumdan hayallerimiz, çünkü biz Mersinliyiz” (La Edri)

7.02.2020

Doğumdan ölüme gastronomi

İnsanoğlunun doğumda başlayan gastronomi macerası ölümden sonrasına kadar sürüyor.

13.01.2020

Mardin usulü 'kış çorbası'

Soğuk havalar artık kışın gelmesiyle birlikte yavaştan etrafımızı sarmaya başlıyor. Grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların peşimiz sıra koştuğu şu günlerde, sıcak bir çorbanın izini sürmek de artık gerekli oluyor. Kış gelince, Mardin’in meşhur dahudiyet çorbası da bizim evde en çok yapılan yemeklerden biri haline geliyor.

3.01.2020

Kuru yemişlerle yeni yıl bereketini sofranıza çağırın: Lokum oturtma

Hayatımıza yeni güzellikler katacağını umduğum 2020 yılına girmemize az bir zaman kaldı. Eminim hepimizin, nasıl girersek öyle geçireceğimizi düşündüğümüz yeni yıla dair planları tamam. Kimi organizasyonları için son dokunuşları yapıyor. Evde, sevdiklerine kendi elleriyle yılbaşı sofrası kurmak isteyenlerin imdadınaysa ben yetişiyorum. :) Üç, dört çeşit yemeğin bir araya geldiği, tatlıların ve içeceklerin eşlik ettiği yeni yıl gecesi hepimizin dört gözle beklediği zamanlardan. Ben de gönülleri fethedeceğiniz sofralar için alternatif bir tarifle geldim karşınıza…

27.12.2019

2020'nin beslenme trendleri

Başlığı okuyunca aklınıza hemen “Beslenmenin de trendi mi olur hocam?” sorusu gelirse şaşırmam!

16.12.2019

Balıkpazarı’nın en eski esnafları bakın neler anlatıyorlar?

HALİÇ sırtlarındaki kırmızı görkemli binayı, Özel Fener Rum Erkek Lisesi’ni, Fener-Balat gezilerinden hayranlıkla seyretmişliğim çok var ancak içine girip görmek hafta sonunda nasip oldu.

11.12.2019

Kâşifin keşfi ya da feryat etmek

Bir yere ilk giden olmak mıdır keşif, yoksa o yeri herkesin malumu yapmak mı?

23.11.2019

Maraş’ın ‘kahraman’ mutfağı

Anadolu’da, geleneksel yemek kültürünün derinliğine indikçe, hayat mücadelesini, yoktan var etmeyi ve içinde sakladığı geniş yaratıcılığın izlerine rastlarız. Yemeğin, “yaşam edebiyatı” demek olduğunun en önemli kanıtıydı bu izler.

21.11.2019

Bursa Balkan kültürüdür

Bursa ağırlıklı olarak Balkanlardan, yer yer Kafkaslardan ve Anadolu’dan göç almış bir göçmen şehridir. Selanik’ten, Üsküp’ten, Arnavutluk’tan, Kırcaali’den, Köstence’den, Tırnova’dan, göçüp gelen vatandaşlarımız Bursa’ya kültürleri ile birlikte gelmişlerdir.

18.11.2019

Yoksa siz Bahar’ın ilikli kemik suyu çorbalarını içmediniz mi?

O, Bahar Şamhili Tanju. İkimiz de yıllardır medyanın içindeyiz, hiç tanışmamıştık. Kuaförde yan yana saçlarımızı kestirirken tanıştık. Benim hafif soğuk algınlığım vardı, öksürüyordum, burnumu çekiyordum. “Dur!” dedi ve mutfağa gitti, bana nefis bir çorba hazırladı. Kendi ürettiği ilikli kemik suyu çorbası. İçine zencefil, limon, zerdeçal, karabiber filan da koymuş. Nasıl nefis olmuş anlatamam.Eskinin reklamcısı, şimdinin girişimcisi, ‘Gurvita’nın yaratıcısı Bahar. Nasıl mı giriyor bu işe? Hastalanıyor. Erken yaşta kemik erimesi teşhisi konuluyor. Doktorlar ilaç tedavisinin yanında kemik suyu ve sakatat çorbalarını tüketmesini öneriyorlar. İnanılmaz faydasını görüyor, bağışıklık sistemi kuvvetleniyor, iyileşiyor. O da kendisine iyi gelen bu şeyi, insanların hizmetine sunmaya karar veriyor...

25.10.2019