Günümüzde sağlıklı beslenmek ve kilo almamak için bakliyat tüketimine dikkat edilmelidir. Sağlıklı bakliyatlar arasında tüketilen nohut herkes tarafından çok sevilir. Nohut kilo aldırır mı? Beyaz, yeşil, taze, haşlanmış ve kavrulmuş nohut yemek kilo yapar mı tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Sağlıklı YaşamLübnan’dan Mısır’a tüm Ortadoğu’nun sahip çıkmak istediği, hiçbirinin de bunu ispat edemediği, sevgi arsızı bir lezzet humus! Bizim için sadece bir meze değil, bölge bölge değişen usulleri, eşlikçileri, üzerine gezdirilen yağı ve yapılış ritüeliyle başka türlü bir hikâye... İyi bir humus yapmanın yoluysa iyi malzemeden geçiyor, özellikle de yerli susam oranı yüksek, kaliteli tahinden...
#HumusNohut, tahin ve kimyonun muhteşem uyumu humus, dünyanın dört bir yanında tanınan, kendine sofralarda sık sık yer bulan bir lezzet. Genellikle zeytinyağıyla yapılıp soğuk servis ediliyor. Ama üzerine cızır cızır pul biberli tereyağı gezdirilmiş sıcak versiyonunun seveni de çok... Sadece humus yapan salaş dükkânlarımız bol olsa da modern sunumuyla restoranlarda da karşımıza çıkıyor. Humusun kaliteli malzemeyle ve usulüne uygun yapılmış en iyilerini jürimiz seçti.
#HumusTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Niğde'de çiftçilere 25 ton kuru fasulye tohumu dağıttı. Bakan Kirişci, Türkiye'nin 2 milyon hektarlık ekilmeyen alanıyla ilgili çalışma başlatıldığını belirterek, "Bu çerçevede tohum desteği yüzde 75 nisbetinde sübvanse edilerek üreticilerimize dağıtılıyor olacak. Bakanlık olarak başlattığımız projeyle Türkiye genelinde bu yıl 100 bin hektar civarında bir alanın yeniden üretimle buluşması, tohuma kavuşması ve bunun ürüne dönüşmesi gerçekleşecek." dedi.
#Vahit KirişciNohut, çeşitli baharat ve taze otlarla hazırlanan falafel, veganların can dostu. Lübnan, Suriye ve Mısır gibi pek çok Ortadoğu ülkesinin de baştacı... Ülkemizde hem restoran menülerinde hem de sadece falafele adanmış dükkânlarda artık sıklıkla karşımıza çıkıyor. Giderek artan popülerliği de en iyisini yapan adreslerin peşine düşürüyor. Jürimiz usulünden sunumuna falafelin en lezzetlilerini seçti...
#NohutMenşei Ortadoğu olsa da tüm dünyada sokak lezzetleri denince akla ilk gelen seçeneklerden biri de kızarmış nohut köfteleri... Yüksek protein değeriyle hayli besleyici olmasının yanı sıra ucuz ve mütevazı malzemeleriyle de çok sevilen, doyurucu ve pratik atıştırmalıklar arasında.
#FalafelBaklagiller, Fabaceae adı verilmiş durumda olan bir bitki ailesinin meyveleri yahut tohumları olan besin kaynaklarıdır. Dünya üzerinde bol miktarda tüketimi söz konusu olan ve zengin bir lif ve B vitamini kaynağı olma özelliği taşımaktadır. Sizin için Baklagiller nelerdir ve isimleri nedir? Baklagiller protein mi ve faydaları konu başlıklarını detaylarıyla derledik.
#BaklagilMercimek köftesi, nohut-pilav, kısır, etsiz çiğköfte, zeytinyağlı yaprak sarması gibi her eve giren pek çok yemeğimiz zaten vegan. Ayrıca ayran aşı çorbasından içliköfteye, rostodan pastırmaya her şey veganlaştırılabilir de! Bitkisel bazlı beslenmek, damak zevkimizden feragat etmek anlamına gelmiyor.
#VeganGeçen haftaki yazımda bitkisel mutfakta tek bir malzeme hakkım olsaydı bunun nohut olacağını anlatmıştım. Tatlıdan tuzluya, bitkisel etten mayoneze birçok tarifte faydalandığım nohudun bir önemli kullanım alanı daha var, o da Türk mutfağının vazgeçilmezi yoğurt!
#NohutRabia Tuğçe Yazıcıgil, Boston Ünivesitesi’ne bağlı laboratuvarında endoskopik teşhis için yutulabilen nohut büyüklüğünde, kablosuz veri gönderen bir kapsül geliştirdi. Bağırsak ve sindirim sistemi hastalıklarının teşhisine yarayan buluş, endoskopi başta olmak üzere birçok alanda kolaylık sağlayacak.
#GazetehaberleriBaklagiller familyasının üyesi olan nohut hem leblebi hem de yemek olarak tüketilir. Faydaları bakımından sağlığa oldukça katkı sağlayan bu baklagilin nasıl yetiştirildiğiyse büyük bir merak konusudur. Peki, nohut nasıl yetiştirilir? Bu besin kaynağı Türkiye’de nerede yetişir? Sizler için nohut hakkındaki tüm soruları derledik.
#NohutAnkara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından 25 ilçede gerçekleştirilen talep toplama başvurularına yoğun ilgi gösterilmesi üzerine sayı 2 binden 5 bin 700 çiftçiye yükseltilirken, destek oranı da 800 tondan bin 600 tona çıkarıldı. Nohut tohumu mart ayı içerisinde çiftçilere dağıtılacak.
#ABBYolculuk mevsimi başladı. Bu yıl bir ya da iki haftalık uzun tatil yerine üç-dört günlük kısa bir tatil düşünüyorsanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Bahanesi yeme-içme olan, hazır gitmişken kültürel gezilerin ve denizin de tadının çıkartılacağı en göz alıcı yerler nereler?’ diye sorduk. Birbirinden güzel 10 adresi önerdiler...
#RotaGastronomi, kültür, sanat ve eğlence dünyası geçen hafta sonu Kuşadası’nda buluştu. Kuşadası Sokak Festivali’ne gittik; yerel yemeklerin peşine düştük. İlçenin mutfağını anlatan şef Ozan Güngör: “Arapsaçı, ebegümeci ve tilkişen gibi otların yemeği çok seviliyor. Enginar, zeytinyağlı ve bol baklalı yeniyor.”
#GastronomiKötü bir havada Antalya Kemer’e gittik. Kemer Antalya’nın en güzel yeridir. Akdeniz’de Toros dağları denize paralel uzanır ve denizden yükselen nemli hava ‘pamuk dumanlı’ sahil şeridine kadar iner. Akdeniz iklimine yakışan çam ve makiler doyumsuz güzelliklerini pırıl pırıl denize yansıtır. Beydağları’ndan Akdeniz’e eşsiz kokuları yansırken, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu ve Sherwood Oteli’nin sahibi Şükrü Ceylan ile karşılaştık, bizi Beydağların tepesine götürerek Akdeniz’i seyrettirmek istediler. Yakın dostla; bir çay içiminde ikilinin anlatımları bize geziden daha ilginç geldi. Başka bir zamana bıraktık o yayla gezisini.
#Turizm